Şirketler kadınları işe alırken daha çok mülakata tabi tutuyor, daha az maaş veriyor. İş görüşmelerinde özel hayata dair sorular soruluyor “evlenmeyi düşünüyor musunuz, çocuk düşünüyor musunuz? gibi gibi” Güzel bir kadınsanız daha kolay işe giriyorsunuz, hatta güzellikten ziyade “samimi” bir kadınsanız. (Bu söylenenler her şirketi ve her kadını yargılamıyor tabi ama genel durum bu)
Hemcinslerim iş ararken, iş görüşmelerine giderken benim gibi stres oluyor mu? Sürekli ne sorulacak acaba bu kez diye düşünüyorum.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Tecrübeleriniz var mı?
Özel şirketlerin kadınları işe alırken uyguladıkları politikalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
En büyük etkeni doğum izni sonra kadınlarınların davranış şekli, her kadın aynı değil elbet ama çoğunluğu işine yeteri kadar bağlı kalmıyor. Yıllarca çalıştığı iş yerini evlendiği ya da çocuk sahibi olmaya karar verdiği zaman bir anda birakıp gidiyor.
Bir kadın olarak anlıyorum bebek istediği zaman ayrılmasını ama iş yeri bunu yapmayan altarnatif olarak erkek olduğu zaman kadını tercih etmez ki. Kadına doğum izni yeterli gelmiyor doğumdan önce 2 ay doğumdan sonra 6 ay izni var kimse 6 aylık bebeğini bırakmak istemiyor temelli işi bırakıyor. Doğum izni uzatılsa; iş veren 8ay elemanın çalışmamasından şikayet ederken 10-12 aya uzatılsa bu süre hiç kadını tercih etmezler. Doğum izninin düzenlenmesi gerekiyor erkeklerinde doğum iznine çıkması gerekiyor zaten sadece kadını izin verilmesi cinsiyetçi çocuğun anne kadar babaya da ihtiyacı var bebek 3. Aya geldikten sonra babanın da bebeğın gelişimi için aktif bir şekilde ilgilenmesi lazım.
Hamileliğin son 2 ayı ve doğumdan sonra 5 ay anneye izin verilmeli. Böylece annenin toplam 7 ay izni oluyor. Erkek içinde doğumdan sonra 2 hafta izin verilmeli, kadın ilk doğum yaptığı hafta yalnız kalmamalı. Sonra kadın için doğumdan sonra 5 ay izni bitince erkek içinde kadın gibi 7 ay izin verilmeli. Döngü şeklinde, annenin bitince babanın görevi başlamalı. Çocuk çok erken bir ayda bırakılmak zorunda kalmıcak (doğumdan sonra annenin 5 ay izni + bundan sonra verilen babaya 7 ay izin = 12 ay, bebek 12. ay boyunca ebeveynlerinlerinin yanında kalıcak) kimse işinden çıkma gereği duymucak. İzin zamanları eşit olduğu için iş veren kadın erkek arasında ayrım yapamıcak. Tabi bunlar hayal, keşke olsa😓
Erkeklerinde görünüşte bizim kadar ayrımcılığa uğruyor garsonluk, insankaynakları, muhasebe... güzel samimi ya da yakışıklı samimi olarak iki cinsiyeti de ayırıyorlar.
0
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çocuk olduğunda en 4 ile 8 ay çalışamayan eleman konumunda oluyorsun. Bir eleman alıyorsun senle çalışmaya başladıktan bir kaç ay sonra hamile kalıyor 1 senesini doldurmadan ya da daha yeni 1 senesi doldurmuşken 8 ay boyunca göremicen, izinde olucak. İş veren neden böyle bir şeyi tercih etsin.
Kadınlarda güzel ve samimi olmak ne kadar önemliyse erkeklerde de önemli.
Bana göre erkeklerede kadınlar kadar doğum izni verilmesi lazım bu iş başka şekilde çözülmez.
Evlilik ve çocuk konusunu kanunlara göre soruyorlar. Çünkü evlenirsen ve çocuğun olursa mecburen ücretli izne göndermeli, belli şartlarda çalıştırmamalı bu yüzden.
Aslında hak veriyorum. Bizim şirkette 5 kadın bir ben varım. Birinin çocuğu oldu diye 2 senedir hep normalden fazla çalışıyoruz. Gece vardiyalarını biz çalışıyoruz onun yerine. Üstelik bu halde bile onun maaşı daha çok.
Kaldı ki, Türkiye ortamında şirketler az para çok iş mantığındalar. Ve sosyal iş kurallarını sevmiyorlar. Bu yüzden problemsiz, tüm fikrini işe verecek erkek eleman arıyorlar. Kadın işçilerin başka bir sorunlu yanı işte dedikodu ve laf taşımaları. Hemen yargılama beni ama koskoca BP'de bile oluyor. Gerçekten ben şahidim. Şirketler de bu tür şeyleri istemiyorlar. Flört sevgililik evli çiftler gibi şeyler de kaçınmak istedikleri başka bir boyut. Valla dürüst olmamı istersen kadınlar erkeklrden kolay iş buluyor. Ben işsizken lise mezunu tanıdıklarım o kadar iş değiştirdiler ki.
Gel gelelim "fiziği düzgün" eleman istenmesine. o zaten baştan belli ediyor başka türlü işçi aradığını. İlanı okur okumaz elemek lazım onu
Evet şöyle söyleyeyim bir işveren bunları düşünüyor.
Vardiya sorunu ; Kadınlar ben şu bu vardiyada gelemem vs vs diyor dolayısıyla isverenin istediği çalışan tipi değil. Hastalık ayni sekilde ; Regl , normal hastalik falan kadınlar daha cok izin alıyor o yuzden isveren istemez. En önemli sebebi de hamile almamaya ve evlenmeyi düşünen birini almamaya gayret ederler. Nedeni ise işi aksayacak , çalışan kadın tazminat alacak ayrılacak , yeni evlenen kişi eşi istemiyor diye tazminat alip ayrılacak falan filan gibi milyonlarca sebep var
Alakası yok valla kadınlara artık iş konusunda deli gibi öncelik veriliyor malum ülke kadın kıtlığı çektiği için birde iş ilanında üstüne basa basa fiziği olanları aldıkları bence erkekler geride kalıyor yeminle gözlerimle şahit oldum sırf kadının orasına burasına bakmak için işe almışlar abazalar nasıl kesiyor kadını malum ülkede kadın olman yeterli iş için 😂😂
Kadın olunca kesinlikle daha az maaş teklif ediliyor, bir de baya o maaştan müteşekkir olmamızı istiyolar, evlenme planı olmayan kişilerin çalışmasını istiyolar, erkekler de evleniyor farkı ne anlamıyorum? Çok büyük bi saçmalık var, çokkk
Mesela ben evlilik düşünmüyorum ama o soru sorulunca asla o şirketle çalışmak istemiyorum. Tamam şu an düşünmüyorum ama yarın bir gün düşünsem başımı ağrıtacaklar belli. En son iş görüşmemde çok istediğim bir iş olmasına rağmen, cinsiyet eşitliği olmayan bir yerde çalışamayacağımı söyledim. Erkeklerde evlenirken düğün izinleri kullanıyor, kadın her şeyi tek yapmıyor ya.
10 yıl hiç evlenme, kimseye bakma bizle çalış diyen müdürüm oldu. Aslında haklıymış ise girince 6 ay içinde sevgili bulmasaydım şu an kafam daha rahatti
Özel sirketleein kadınlara ayrıcalık yaptığını düşünmüyorum ama bı bilgim yok doğrusu sadece güzelliğe çoğu yerde bakılır mesela garsonlar ya da mağaza çalışanları felan genelde hep çok guzellerdir direk dikkatimi çeker