Aslında yetenek okulları olsa kısa zamanlı eğitim görse öğrenciler ona göre bölümlere yönlendirilme yapılsa düşük not alan zaten geçme şansı olmayacağı için yine bi şekilde üniversite sınavı gibi oluyor ama en azından üniversite sınavı stresi yaşamazlar.Üniv okuyormuş gibi olur kimse sınavı bahane etmez bir şekilde okul okurkende çalışmak zorundasın. Zaten üniversite sınavına giren bir çok öğrenci ya da üniversite okuyan demeliyim bir takım şeyleri göze alarak giriyor diye düşünüyorum ülkenin okuyan öğrenci sayısı ve iş oranı belli sevide yani sınavsız üniversite okumakla okumamanın pekte bir farkı yok aslında eğer işsiz kalmak istenmiyorsa dediğim gibi bir şekilde insanlar yeteneklerine veya hiç yapılmayan işlere yönlendirmek gerekiyor.
Mantıklı bir sistem getirmek zor tabii öyleyse tamamen kaldıralım düşüncesi daha uygun, zahmetsiz gelmiştir.
Altı üstü önce kişilik/ahlâk eğitimi ardından temel öğrenim eğitimi ve kişinin ilgi duyduğu alanda gelişmesini sağlayacak faaliyetler düzenleyeceksiniz. Sınavınız da mümkünse bizim meslek hayatımızda karşılaşacağımız şeylerle alâkalı olsun doktorluk istiyorsam sadece aynı mesleği isteyenle alanımızı ilgilendiren sorularla sınanalım. Napayım ben Şinasi' nin eserini? Sınava kendi akranlarımla girmiyorum bile.. Meslek alanım dışında iyi bir birey olmaya yönlendirildiysem zaten kültürel gelişimimi de tamamlama isteğim olacaktır. En geç 22 yaşında genç, alanında bilgili meslek sahipleri olacakken oluşturulan sistemin sınavlarından geçmek için yıllarımızı harcıyoruz ya en geç 30 da mesleğe geçeceğim hayatımı zaten sınavlara adadım sanırsın ahiret için... yine 4 yıl eğitim görmek için sınav kazanıyorum. Öğrendiklerimin işe yarayacak kadarını uzun süreli belleğe aktarmak için uğraşıyorum gerisi yine çöp ilköğretimden beri aynı bilgileri değiştirilmiş şekilde öğreniyorum sınava son öğrendiklerimle giriyorum vallahi şunları yazarken bile insan absürtlüğünden rahatsız oluyor bir de bunu bizzat yaşıyoruz. Amaçları öğrenci elemek yerine öğrenci kazanmak olsaydı şu an gelişmek için ne yapabilirizi değil, yapmadığımız daha ne kaldı diye konuşurduk. Mümkünse sistemi oluşturanlar; çocuklarına sorarak sistem oluştursunlar, onlar bu sisteme dahil olmadıklarından daha mantıklı fikirler sunarlar.
Ya aslında bu soruyu şöyle düşünmek lazım en basiti, bir uzaktan eğitime geçtik, kimisi giremedi sorun, kimisinde internet sıkıntısı vardı sorun derken, yani anlatmak istediğim bu kadar kolay bir şeyi bile bu devirde çok fazla elimize yüzümüze bulaştırdık ama burada yıllardır kalıp olan bir sistemin kaldırılmasına yönelik bir girişim söz konusu bence eğer bu olursa çok daha büyük sorunların ortaya çıkacağından %90 eminim. Çok fazla yoruma açık bir soru o yüzden bilgisayara geçtim yorum yorumu kapatmak için.😊
Üniversite sınavı Türkiye gibi milyonlarca gencin gireceği aday olduğu ülke de asla kaldırılamaz o kadar kişiyi nasıl yerleştireceksin herkes bu sefer devlet üniversitelerine akın edecek mülakat sistemi koysan yine olmaz Türkiye de öğrenci aday nüfusu yoğun oldukça mümkün değil
Hayır herkes ilgi alanına göre sınava girecek Polis olacak olanda aynı, doktor olacak olanda aynı, sözelci / sayısalcı hepsi aynı imtihandan tabi tutuluyor bu çok saçma. Herkes ilgi alanına göre sınava girmeli
@Nick1msuw Liseye başlamadan önce meslek seçmek gerek bunun için bu da pek doğru olmaz çünkü 14 yaşında çocuk meslek seçecek olgunluğa erişmemiştir. Herkes aynı sınava girmiyor alan sınavı diye bir şey var sonuçta ama eski sistemde olduğu gibi ders katsayılarıyla puan türleri çoğaltılabilir. Kaldı ki sizin dediğiniz şekilde de ortada sınav var.
@Nick1msuw Bir öğrencinin sırf sözel öğrencisi olduğu için matematikten tamamen uzak olmasını hiç doğru bulmuyorum. TYT tamamen temel seviye bilgi ve yorum yeteneğini ölçen bir sınav, üniversite okuyacak biri bunlara sahip olmalı diğer türlü meslek edindirme kursundan bir farkı kalmaz.
Mesele kalkması veya kalkmamasi değil ki adam akıllı soru sorsunlar. Bu yıl sınava girenler 11. sinifin 2. doneminden beri doğru düzgün pandemi yüzünden okula gidemiyor eğitimleri eksik kaldı. Ama buna rağmen tüm öğretmenler , yıllardır ÖSYMyi inceleyen yorumcular son 40 yılın en zor matematiği diyor. Olimpiyat soruları sormuşlar öğrencilere, hayır eğitimi bu kadar az görebilen ogrencilere bu kadar zorlamak ne kadar doğru. Her şeyin bir ölçütü vardır ne kolay olsun ne de çok zor ama tutup da olimpiyat sormak deli saçması bir şey
O da haklı aslında zengin olan her türlü istediği yeri mesleği ediniyor hadi zengin olanı geçtim hakkıdır babasının parası vardır eğitime harcar o sorun değil de daha geçen yapılan sınavın soruları çalındı her sene öğrencinin başına gelen bu e herkes bir şekilde yolunu buluyorsa fakir ya da garibin gönlü olsun diye mi sınav yapıyosunuz? Ha ama pardon zaten girişte sınav başı 90 TL civarında para yatırıyor öğrenci onu unutmuşum siz onu da öğrenci için değil kendiniz için yapıyorsunuz!
Sınavı tamam kaldırmaları için ilköğretim ve ortaöğretimi de tamamen değiştirmeleri lazım. Doktor olacak birine matematik fizik dersi sınavı ya da mühendis olacak birine de biyoloji dersi sınavını şart koşmak saçma ama şu halde üniversite sınavı komple kaldırılır herkes istediği bölüme giderse - ki 0/0 80 i tıp seçecektir - o zaman da ortada kalite diye bir şey kalmaz
Hayır ya en azından bir sistem var kötü de olsa simdi aylak aylak gezen bir adamın tıp okuyup insanları tedavi ettigini düsünemiyorum🙄 bence en iyisi her bölüme o bölüm icin yeteneginin istikrarının ya da basarısının olup olmadıgına bakılacak uygulamalı bir sistem getirilmeli sınavlar testler sacma
Kaldırılamaz. Neye göre alım yapılacak? Yapılacak şeyleri soyleyim. Sınav sistemini düzeltmek lazım kaldırmak değil. Ayrıca üniversite sayını düşürüp kontenjan azaltimina gidilmeli. ya da bazı bölümlere sıralamanın yanında puan şartı kosulmali. İpini koparan mühendis oluyor. İki kelimeyi yazmaayn adam mühendisliğe gidiyor. Her mahallenin üniversitesi olacak yakında. Herkes mühendis olursa altında kim çalışacak. Bu kadar rezil bı eğitim planlaması olamaz ya..!
Dayi ne anlatiyon ya bak Avrupa'daki çoğu ülkeye eğitim sisteminfe sinav diye bişi yok üniversiteye girerken üniversiteler öğrencinin yetenekli olduğu. İyi olduğu derse alana göre öğrenci alıyor. Öğrenciler üniversiteyi değil üniversiteler öğrenci yi seçiyor
Yavrum benim burası Türkiye. Eğer sınavda olmazsa parayı bastıran rüşveti veren istediği yere istediği çocuğunu sokar. Avrupa gibi değil burası. Sen neyin kafasindasin? Kpss puanı bile yerleştirmek için yeterli değil dayın varsa arkan varsa öyle memur oluyorsun. Bide sınav sostemini kaldirsinlarda iyice b. k olsun herşey dimi?
Gelelim. Bir ayrı sorun bizim eğitim sistemimiz bok gibi niye dersen Sen butun herkese aynı şeyi öğretmeye calisirsan herkes basarisiz olur abi. Kiminin yeteneği matematik. Kiminin edebiyat kiminin müzik tir kiminin tarih kiminin bilişim kıminin sportif yönleri çok iyidirler ama bizde napiyolsr hepsi aynı dersi görüyor. Kötü olduğu dersten sınava giriyor ve basarisiz oluyor sen o çocuğu iyi olduğu şeyden sınav yaparsan bu çocuk başarılı olur belkide ilerde kendi alanında çok şey basarabilir sen gidip balığa ağaca tırmanmayı öğretmeyi değilde. Yuzmeyi. Ona bunu geliştirmesini öğretirden bu çocuk başarır bizim eğitimimiz cok saçma üniversite sınavları ben yazılım mühendisliği istiyorum bilişim de başarılıyim ama sayısal istiyor sadece matematik ve fen istiyot ne alak bilişim le. Veya baska bir meslek le ben matematik de berbatim anlamıyorum sevmiyorum abi niye böyle bem isteğim mesleği niye okuyamıyorum benim suçum ne bizim ülkemizden neden başarılı insanlar çıkmıyor dersen iste bu yüzden. Ben sana daha bir sürü şey sayarım da. İşte kelimeler yetmez
Ya dayi birak isteyen istediğini okusun istediği mesleği yapsın bunun neyi kötü istediği yere girsin burfa bizim hayatımız gelecegimix soz konusu ben neden istediğim mesleği okuyamadiktan sonra neden üniversite okuyayim gerçeği kazanabilirmiyiz oda malum Bir sınav yapiyolar. Sorular uzun cevabı uzun süre kısa zorluk desen. Nirvana da bunların amaci ne abi üniversiteye öğrenci almakmi yokss kazanmamalarini sağlamak mi niye bu kadar xir abi
Bak dostum devlet her işten insana ihtiyaç duyar. Devlet planlaması iyi olmazsa bazı mesleklerde eğitim ve iş yığılması olur. Eğer herkes istediği yere gitsin denirse kim copculuk yapacak? Kim bakkal manav olcak kim kapıcı olacak? Kim tarlada bahçede çalışacak? Herkes mühendis olsun herkes tıp okusun da diğer işler olmazsa ülkede kalkınma nasıl olacak? Devletin görevi çalışkan ve pratik zekaya sahip insanları iş planlamarini yönetmesi için üniversite okumasini sağlayıp iş kollarında işi onların yönetiminde ilerletmektir. Sen çalışkan değilsen pratik zekaya hızlı karar vermeye analiz yapabilme yetisine sahip değilsen. Seni mühendis yapmasınlar zaten. Sonra kaza bela ölüm bunların hepsi normallesir. Ben istediğimi okumalıyım olsaydı ülkede doktordan başka birşey kalmazdı.
Ya dayi iyi güzel diyosun da ben çöpçü manav bakkal olmak zorunda değilim 1 İkincisi ben aptal tembel. Bir öğrenci değilim istediğim üniversite demedim başarılı olduğum iyi olduğum mesleği yapmak dedim arada fark var ben yani öyle eğlencesine mühendislik istemiyorum ve zorla bir mesleki okuyacakdaj sokarim kalsın üniversite falan. Anlamadığım bu dediklerim çoğu ülkede böyle heleki beğenilmeyen Amerika'da adamlarda niye böyle bir sorun yok peki he bir tek bizmi beceremiyoruz devletin görevi çalışkan öğrenciler diyosun tm da Senjn. bu dediğin kişilerde bu sistemden rahatsız hadi neyse peki geri kalan öğrenciler gençler nolucak. Onların eksiği ne onlar aptal değiller onlar yetenekli olduğu dersi değil. Başarısiz olduğu dersteb alandan yargılanıyor lar bu çok yanlış devlet sirf çöpçüluge işçi bulamicsk diye bir niye 2-3 sene calisip hayatımızı zindsn edelim sirf götü Boklu bjr sjnav için peki sonuç ne hüsran millet tatiller yaparken gezerken biz kendimizi eve kapaticsz sirf bir meslek edinmek için. Hayatımızı kurtarmak icin ama çaba bos sen bu düşünceyle dayi çok kaybedersin
İşte bunun içinde tüm liseleri meslek lisesi yapacaksın. Mesleklerini lisenin belirli bir doneminde sececekler. Çıktıkları zaman üniversite okumasalar bile meslek sahibi olarak iş bulabilme imkanı olacak. De bu sistemi getirebilecek biri var mı hiç sanmıyorum
Seçim yaklaşıyor ve oy oranlari ciddi ölçüde dip yapmış vaziyette şimdi mi aklına gelmiş ✋ n katarlisi sinavsiz girecek bizim evlatlarimiz stres altinda sinav sonra basari orani yok denilecek kadar az milletin menfaatini oy malzemesi yapmayin icraat olsun.
Tabi kaldırılsın. Sırf kendi aptalçocukları güzel bölümlerde okusun diye özelde puanları düşürdüler. Daha sonra aptalçocukları atanamazlarsa diye abuk subuk üniversite açtılar. Şimdide kaldırsınlar ki yine aptalçocukları istediği bölümde okusun.
Bence unilere pasaportla girilmesi bı araştırılsın yaw. Turlu çeşit pasaport var. Üniversite pasaportu cikarilsin. Sinav yerine mülakat yapılsın. Süper söyledim. Huuu, eğitim bakanlığı, beni arayın, konuşalım.😂😂😂😂😂😂
Mühendis bir esnafım. Ne memur ne bürokratım. Burda da sıradan bir üye. Bu siteyi kafa dağıtmak için kullanıyorum. Yoruma salça olduğum için tekrar özür dilerim. Maksat espri idi
Ülkede adalet liyakat sistemi olağanüstü adil çalıştığı için akp ve mhp üyeleri iyi yerleri kapatırlar yer kalırsa gerçekten hakedenler belki gidebilirler.
Keşke parti genel başkanı milletvekili vs. Olabilmek için sınavlar yapılsa ülkede.
Hayır, lise bilgisini nasıl test edeceksin öğrencinin? Üniversiteye nasıl öğrenci alacaksın? Her üni kendi sınavını yapar o zaman. Bu da hoş bir şey değil. sınavlar zorlasa da olmaya devam etmelidir. bazı olumsuz özellikleri olmasına rağmen.
Evet bence de kaldırılmalı ve daha adil bir sistem olan not ortalaması ile girilmelidir. Çocuklarrımızın bütün hayatını 3 saatlik sınavla belirlemek hatadır. Çocuklarımız lise notlarının ortalaması ile girmelidir.
Aynen yaa ben ortaokulda ders çalışmadım diye düz liseye gittim ve orada öğretmenler siz malsınız size ders anlatmayız dedi iyi lise kazanamadık diye eğitim hakkımız elimizden alindi
Üni sınavini kaldiracaklarına şu torpilleri önce kaldirsalar? Cunku 2 durumda da torpil olacak. Zaten sinavlarin parasi uçmuş. Sanirsin sinava ogrenciler degil yuksek maasli kisiler giriyor. Bu ülkeden bi b. k olmaz zaten ülkeyi b. ka ceviren bahceli gibi yobaz cahil faşist "yaratiklardir'' o yuzden o cüce ne derse desin allah bir dese katılmam o faşist or.. çouguna
Sınav tamamen kaldırılsın. AKP il ve ilçe örgütlerinden referansı olanlar en iyi üniversitelere girsin, sıradan vatandaşın çocukları da döküntü yerlere girsin. Bu cümlenin açılımı budur.
Hayatı boyunca söylediği en doğru söz olablir. Öte yandan sınav olmazsa işin içine torpil ya da ineklik girebilir. Test en adil sistem sınav stresi gibi olumsuz yönleri olmasa doğru bir yöntem.
Torpilleri kaldırsanıza önce herkesi sağa sola dağıttılar torpille. Deli saçması tavsiyelerini kendine saklasın anlamsız senaryolarda bugün diyoruz yine..
kaldirilmasi millet icin daha kötü olur.500 bin issiz varsa kazanamayanlarda hizmet sektorune girmez etti mi sana 1 milyon issiz. akli olan universite falan okumaz bu zamanda. amelelik.
İlk defa katılıyorum. Katarlılara suriyeliler sınavsız girerken asıl vatandaş neden sınavla girsin. Ama asıl mezuniyet sonrası iş bulmakta. Öğretmen atamaları ortada.
nüfusu az olan Avrupa ülkelerinde yine uygulandığını düşünmüyorum. ama kaldırılsa bile sağlam bir usül gelmesi lazım ki o kdr öğrenci adaletli bir şekilde yerleşebilsin
Devlet Bahçeli önce MHP'den kaldırılmalı daha sonra üniveristelerin %75 i tamamen kapatılmalı. Çoğu gereksiz üniversite ve külfet. Onun yerine istihdam sağlansın.
Bende sinavsiz olmasi taraftariyim ama malesef o alt yapiyi duzenleyecek beceri siyasi otorite de yok O yuzden sinavli olmasi onlarin yapacagi sinavsiz giristen daha hayirlidir.
AK parti gençlik kolları da CHP başkanına dava açmış tıpa gidecek olan öğrenciler sınavsız girilecek demiş CHP başkanı güya moralleri bozulmuş Muş saçmalık
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
E nasıl girilecek tıpa hukuk a kendi yak8nlarini mi dolduracak
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
daha harclar kalkmadı. 2 okulda okuyorsan katkı parası veriyorsun örgüne ya da digerine okul uzadıgından yine harc oduyorsun sınav kalkarsa paralı olur
Gereksiz bir sınav ama turkiyede kalkmaz birçok kişi işsiz kalır
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Peki yerine ne koyacakmis? Böyle bol keseden atmak kolay. Nasıl alacak üniversiteye öğrenciyi, bir de onu söylesin
1
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı diye demişler. Anca CHP'ye laf ederler bir çivi cakmadı diye. Devlet bahçeli denilen şahıs ne fayda sağlamış bu ülkeye diye bir soran yok. Beyni olmayan herkes konuşuyor ve itibar görüyor. Yeter artık, şunları haber yapıp durmasinlar
Üniversiteye kadar gelmiş biri sınavlarla stres altında harcanıyor, adam üniversiteye kadar gelmiş bırakın da ders çalışsın bilgi öğrenmeye odaklansın sürekli sürekli sınav olmaz ki
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
AKP'li ve Arap olmayanlar giremez mi demek istemiş?
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bu adamın sıkıntıdan bazen ne saçmaladığım anlamak güç.