MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Artık üniversite sınavına neşter vurmanın zamanı gelmiştir. Gelin bu üniversite sınavlarını kaldıralım. MHP Genel Başkanı Bahçeli partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli üniversite sınavının kaldırılması gerektiğine dikkat çekip, "Evlatlarımızın hayatını 2 günlük bir sınava mahkum etmenin adil ve hakkaniyetli bir yanı bize göre yoktur. Üniversite sınavı tamamen kaldırılmalıdır. Artık üniversite sınavına neşter vurmanın zamanı gelmiştir. Gelin bu üniversite sınavlarını kaldıralım" dedi.
Çoktan seçmeli testlerle Türk gençliğinin karakter ve kabiliyetinin değerlendirilemeyeceğini, onların bir nevi yarış atı gibi görülemeyeceğini vurgulayan Bahçeli, bu konudaki görüş ve önerilerini açıkladı."Fırsat eşitliğini ve adaleti gözeten sistem uygulanmalıdır"
Bahçeli, ilk ve ortaöğretimde etkili bir yönlendirmeye bağlı olarak, uygulanacak müfredat ile ortaöğretim başarısını ve ortaöğretim sonunda yapılacak olgunlaşma sınavını esas alan, fırsat eşitliğini ve adaleti gözeten üniversiteye geçiş sisteminin uygulanması gerektiğini belirtti:
"Gençlerimizi sınavdan sınava sokarak geleceğin kilitlerini açamayız. Mesela Erzurum Pasinler'deki bir evladımızla İstanbul'da kurulu bulunan özel bir kolejden mezun olmuş bir evladımızın şartları aynı olmadıktan sonra üniversite kapılarında umutları kaybolmuş nice gencimizin birikeceğini görmek zorundayız.
Bahçeli: Gelin şu sınavları kaldıralım! Sence üniversite sınavları kaldırılmalı mı?
Mesele sınav kaldırmak değildir. Mesele eğitim sisteminin ve müfredatin baştan sona düzenlenip değiştirilmesidir ama bu yap boz şeklinde olmamalıdır. Şu an eğitim düzeyini arttırıyoruz ayağına herkesi üniversite mezunu yapacaklar güya. İlkokuldan sonra öğrencilerin yeteneklerini gerçekten ölçecek, yetenekli oldukları ya da ilgi duydukları meslek dalına göre yönlendirmesini yapacak, gerçekten üniversite okumaya hak kazanan öğrencileri de sınavsız üniversiteye geçişini sağlayacak bir sistem. Geçen kızımın lise müdürü söyledi. Muhtemelen doğrudur. Almanya'da sistem bu yönlendirmeyi yaptığı için sadece %8 öğrenci üniversiteye devam ediyor. Bizde ise bu oran %80'miş. Yani üniversiteye kadar ne olacağını bilmeyen %80'lik bir gençlik yığını. Bu da yetenekli olduğu konuda değil, sınavda başarılı olabildiği konuları seçen, sevmediği mesleği yapmaya aday milyonlarca genç demek. Sınav kaldırılmalı demek ülkemiz için popüler siyasetten, tribünlere oynamaktan başka bişey değildir. Ve bu grup toplantısında bir konuşmayla olmaz. Gerçekten isteyen bunu parti programına koyar ve uğrunda mücadele verir.
Ama diğer dediklerine aynen katılıyorum. Yerine getirilecek sistem baştan sağma değil, ki bunun içinde çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Yani bu illa ki devletin gündemin de olan bir şey, vardır bir vakti zamanı..
Bir konuda kendisine çok saygı duyuyorum. Yüzde 9 gibi bir oy ile memleketi yönetebiliyor ve brokrasiyi elinde tutabiliyor bu adam..! Belki de tutabiliyor du. Şu bir iki haftadır farkediyorum ki, Devket Bahçeli üzerine bir oyun var, hdp baskını, aradaki diyologlar, partiden birilerinin çıkıp, CHP için hain diyemeyiz, günü gelir beraber çalışabiliriz" mealinde konuşuyor. Sanırım MHP alacağını aldı, vereceğini verdi, geminin su aldığını görüyor, her an ser bir muhalefete geçebilir ama zamana yayıyor olabilir. Çünkü halâ birokrasi gücü kaybedileme zamanların da. Bu mesajlar da, olumlamalı, yumuşak mualefet tanımı verdiğim bir tarz. Sınav olayı için yıllardır çok şey yazdım, bana göre üniversite sınavı ana okulunda yapılmalı. Becerikli yapılar, akıl oyunları, mantal aritmatik gibi yöntemler ile çocuğun hangi bölümlere yatkın olduğu belirlenmeli, ilk okul bitimi alan daraltılmalı, lisede tekrar daraltılıp seçme hakkını çocuğa bırakmalıyız. İşte o zaman en iyi doktorlar mühendisler, fizikçiler, matematikçiler yetişir ama bizdeki en büyük sıkıntı şu, mühendisler, yeni mühendis istemiyor. Doktorlar belki ama öğretmenler yeni öğretmen, hukukçular yeni hukukçu, bu soruları hazırlayan üniversite hocaları yeni hocalar... Çünkü pasta küçülüyor ve insanlar memleketi, hepimizi değil, bir tek kendilerini düşünüyor! Rekabet istemiyor, çocuklar zaten her şeye daha okul bitmeden sahip, çaba istemiyor. Sıkıntı büyük, Bahçeli doğru bir yere parmak basmış ama olamayacağını da eminim biliyordur.
Her mahalle başına üniversite açtınız yetmedi mi? Şimdide ülkenin eğitimini kökten mi yok etmeye baş koydunuz?
Şu ülkenin böyle ileriyi göremeyen yöneticilerden derhal kurtulması lazım hepimiz için çok büyük tehditler. Sınavları kaldıracaksın e sonra ne olacak? Çözüm bu mu olacak mezun olan yine işsiz olacak.. Yine insanlara boş vaatler, boş umutlar vereceksiniz. Her köşeye üniversite açmaktan insanlar mezun olduklarına seviniyorlar. Ama üniversite birdiğine bile bin şahit dünyadaki hiç bir üniversiteyle eşit eğitimde bile sayılmazlar. Eğitimin kalitesini, fazlalık üniversiteleri kapatın, işssizliğe çözüm bulunda böyle boş vaatlerle gelmeyin topluma. Eğer tabi gerçekten Türkiye Cumhuriyeti'nin, vatandaşlarının geleceğini düşünüyorsanız.
Ee ne olacakmış bütün liseyi bitiren öğrenciler istediği gibi üniversiteyi okuyacak sonra? Zaten niteliksiz bir toplumda, iş dünyasında liyakata ihtiyaç varken böyle bir önerinin anlamı yoktur. Önemli olan her gencin üniversiteyi bitirmiş olması değil nitelikli ve donanımlı, çağımızın koşullarına uygun bir eğitim almış olarak hayata atılmasıdır. Aksi taktirde hüsrana uğrayan gençlerin sayısı katbekat artar.
Üstelik Bahçeli’ye güvenip iş yaparsak vay halimize. Geçmişte de Erdoğan için ağza alınmayacak hakaretler etmişken şimdi eteğini yalıyor. Paylaştığım videoyu her katılımcının izlemesini tavsiye ederim. Sanırım bu durumda söylemek istediklerim daha iyi anlaşılacaktır.
Sınavın kalkması çözüm değil ki gadası. Çözüm mezun olan gençlere istihdam sağlamaktan geçiyor. Yol köprü yapmak yerine işyerleri açmak daha güzel olur.
Kaldırılmamalı. Sorular ve sistem daha da ağırlaştırılmalı ki gerçekten okumak eğitim almak isteyenler girebilsin. Ayrıca son 10 yılda açılan üniversitelerin çoğu kapatılmalı. Her ilde üniversite ve fakülteler var ancak eğitim seviyesi inanılmaz düşük ayrıca istihdamın çok çok üstünde mezun verdiğimiz için önceden lise mezunu işsiz olanlar şimdi üniversite mezunu işsiz oluyor. Onun yerine liseden sonra 2 yıl içinde zor sistemde üniversite kazanamayanlar için sigortalı işe girme zorunluluğu olsun ki 20 yaşında gençler baba parası yiyip kafelerde sürtmesin.
Herkesin şartları başka. İlk olarak fırsat eşitliği yapılmalı. Üniversite sınavı kaldırılırsa bir Marmara Üniversitesinin, Hacettepe'nin bir önemi kalmayacak. Evet gerçekten de bir sınava bağlı olarak yaşıyoruz. Ben girerken o kadar stres olmuştum ki... Gerek var mıydı bunları yaşamaya. Böyle bir düzenleme yapılacaksa da en alt kademeden başlanmalıdır. İlk olarak ilköğretim öğrencisinden başlanmalı, sonra lise ve en son üniversite. Biz baştan kötü gelen şeyin sonunu değiştirmeye çalışıyoruz ama baştan kötü o ne olacak.
@tekbaşınakovboy Evet, sınavsız olabileceğini bende düşünmüyorum. Liseleri bile sınavsız aldıklarında gördük neler olduğunu. Ben iyi bir liseden mezun oldum evimize de yakın. Kardeşim de benim okuduğum liseye gidiyor şu an ama bir çaba göstermeden. Tabi öğrenci kalitesi de değişmiş. Böyle olmamalıydı bence.
Üniversite değil de kpss kaldırılmalı. O kadar üniversite açtılar noldu işsiz bir yığın genç ve kalite de düştü siz önüne geleni doktor hâkim yaparsanız nolur acaba. Bi defa üniversite sınavı kaldırılması için İlk ve Orta eğitimin köklü değişmesi lazım nereye üniversite sınavını kaldiriyon laf işte bunların hangi dedikleri doğru ki. Kpss yi kaldirsinlar insanlar okumuşlar eğitim almışlar bir sürü sınavdan geçmişler mesleğini icra etmeye gelince önüne bir sınav daha koyuyorsunuz bu saçmalığın daniskasi
Bı üniversite işine torpil koymadiklari kalmıştı o da oldu. Tanıdıklarınızı çocuklarını iyi üniversitelere, diğerleri de küçük şehir üniversitelerine gonderilirse hiç şaşırmam. Bu sınavlar öğrencilerin dikkatini, zamanını kontrol etmeyi, sorumluluk sahibi olmayı, stres anında nasıl problem cözebileceğini öğretiyor. Duyarlı ebeveyn Ler çocuklarını bu şekilde eğittiğinde bu ebeveynlerin çocukları sınavlarda daha başarılı, daha az stresli oluyorlar. Aslında sorun gençlerde değil. Ailelerde. Ailelerin gereksiz baskısında.
Nasıl olsa üniversite mezunu olmak bir işe yaramıyor artık. İster kaldırsınlar ister kaldırmasınlar. İtüde mühendislik okuyan biriyle komuştum elli kere altını çizdim demek istediklerimin anlamıyor herif. Gelecek bitik. Bu adam üni bitirse nolur bitirmese nolur iyice ayağa düştü
Niye Katarlıkar niye sınavsız giriyor diye daha fazla yaygara kopmasın diye mi? Durdunuz durdunuz 20 sene sonra mı aklınıza geldi? Düşünsene böyle sormuşum suratlarına karşı. Ahaha.. Silivri'ye kadar yolum var. Terörist mi olurum, fetöcü mü, devletin bekaaasına kasteden mi, provakatör mü... Artık neyi uygun görürlerse 😂 Komedi.
Hayatım boyunca duyduğum en saçma teklif. Sınavlar kaldırılırsa neye göre alınacak bu öğrenciler? Celal Şengörün de dediği gibi oluşturulmak istenen yapı zatem eşitlikçi bir yapı değildir çünkü üniversite meritokratik bir ortamdır. Ve oluşturulmak istenen kesimde elit bir nesildir.
Adaletsizbir eğitim sisteminde sınav zaten adaletsizken üstüne okul görmemiş çocukları farklı bir soru sistemiyle sınavı sokmak katliam oldu Ben bahçeliye ya da başka bir siyasetçiyede inanmıyorum lakin medeni bir hedef güden sese kulak veririm evladım yandı başka evlatlar yanmasın canım fedadır
Öğrenciler kendi başarı alanlarına göre bölüm seçmeli. Belli bir süreye dayatilarak yapılan sınavın şansa yönelen tarafı daha çok ve o anki heyecan bir çok şeyi mafedebiliyor ayrıca gerçekten bilgisi olan alanın performansını verebileceğiniz bir sistem değil bu.
Normalde bu tür sınav sistemi kalkmalı ve Hollanda, Almanya ve İsviçre eğitim sistemi harmanlanarak ve Türkiye’ye daha uygun olacak şekilde dizayn edilerek uygulanmalı. Tabii bu konuda konuşan kişi Bahçeli olunca insanın sınav kalkmasın diyesi bile geliyor. Öyle tiksiniyorum bunlardan. Bunlar sınavı kaldırsa zaten öğrencileri düşündüğünden değil de daha kolay hile yapmak için kaldırırlar.
Hakikaten mantıklı bir yaklaşım. İlkokuldan itibaren kişilerin becerileri belirlensin, herkes kendi sahasında eğitilsin ve kalifiye personel açığı ile birlikte işsizlik son bulsun. Okuldan çıkan kişinin elinde altın bilezeği olsun ve isteyen kendi alanında yükselsin. Devlet, kalifiye olup maddi gücü olmayan öğrencilere gerçek manada maddidestek olsun.
Yine yanlis anlasilma, algiya zemin hazirlanacak bir öneri, sizin baslikta ona benzer. öÖcelikle sinavlarin kalksin diyor ama yerine baska bir sistem, almanyada uygulanan bir sistemi istiyor. Yani Lisede yillarca topladigin not ortalamasina göre üniversiteye girme sansin olacak. Yani diyelim tüm lise ortalama notun 1,2 TIP Fakülteleri 1- 2 arasi not ortalamasi olanlari alacaksa sen oralara basvurabileceksin. Yani sinavlarda sansa, tesadüfe gerek kalmayacak.
Helal olsun sayin Bahceliye, , torpille sinav kazanmanin, sans eseri yüksek derece almanin önüne gececek bir karar.
müsade edinde eğitim sisteminde yapılacak değişiklere eğitimciler karar versin.. herkes kendi egitim aldigi ve bildigi alanda konuşsun.. sinav sistemini kaldirirsan uni ye neye göre ogrenci yerlestireksin.. simdi bazi kendini zeki zannedenler okulda yapilan sinavlara gore der.. oyle olursa daha büyük felaket olur.. bu seferde butun okullar bizim ogrencilerimiz yuksek puanli okullara gitsin diye ogrencilerinin tamaminin butun notlarina kolay sinavlar yaparak 100 verirler.. amaciniz ogrencilere ilimi bilimi ogretmek mi yoksa kağıt uzerinde herkesi zeki çalışkan gostermek mi.. sinav sistemi kaldirilsin diyenler neden ücretli ogretmenlik vb. eğitim sisteminin esas kaldirilmasi gereken yanlarini niye görmüyor.. egitim sisteminde degisiklik yapilacaksa bunu musade edinde egitimciler konuşsun tartissin ve karara baglasin.
Bu adamın sözlerini ciddiye alamıyorum. Madem bunları savunuyor neden AKP'nin yanında oldu? Adaletten haberi yok sanırım. Dansöz gibi maşallah anca kıvırıyor.
Evet kaldıralım her onune gelen savcı hakim olsun , görüyoruz sonuçları çocuğa tacize bile tahliye yiyoruz ohhh ne güzel. memleket Bu bahçeli tayyiple bir olduğundan beri kafa iyice gitti yazık valla yazık
@ssssaaeer Yahu algı ve muhakeme yeteneğin yok mu? Şu anki sistem dediğim yorumdakini büyük oranda engelliyor. Üniversiteler sınavsız alım yapsa gırla torpil dönecek. Okuduğunu anlaman için kitapları tavsiye ederim.
@tozluyoll25 ulan mal seni akp çok cukmus belli, yahudi zihniyeti, akp ile ne ilgisi var sınav sistemi yanlış , her çocuk yetenegine göre yerlesmeli, puana göre değil, sonra sen gibi kalitesizler turuyor
kpss de olduğu gibi, bir mülakat koyarsınız, sizden olanlar kolayca boğaziçi odtü mezunu olur. kpssde 90 alıp mülakatta 50 verilen insanlar gibi başarılı öğrencileride rte üniversitesine gönderirsiniz
Sınavdan önce aklın neredeydi? Laf salatası ile prim yapıp milleti farklı düşüncelere çekerek oy toplayacağınızı düşünüyorsunuz. Siyasetin mide bulandırıcı kısımları sizi.
merhaba,üniversite sınavları kaldırılmamalı bilen biriyle bilmeyen birisi nasıl ayırt edilecek? eğer kaldırılacaksa herkesi yeteneğine uygun bir işe alsınlar
Sınavı kaldıracak altyapı nasıl kurulacak? Adalet nasıl sağlanacak? Torpil, adam kayırma ve nepotizm nasıl önlenecek? Bunlarla ilgili bir fikri de varmıymış yüce ve bilge liderin?
Kaldrlrsa insanlar nasl kendini ölçme değerlendirmeye alsınlar? Kavasina göre herkes mezun olursa meslek bilemeden iş bilmeden kimlerin ellerine kalacağız? Düşünün bı doktor , sınavsız mülakatsız göreve başlamış. Ders de dinlediği meçhul o zaman. Olur mu öyle iş bahçeli kendine gel
Bütün eğitim sistemi kaldırılsın demiyorlar sadece üniversite sınavları kaldırılsın diyor bahçeliyi sevmiyorum ona yine oy vermem ama başkası bu sistemi getirse çok iyi olur normal sınavlar yine devam edicek sadece 1 sınav olmıycak buda herkesin işine gelir özellikle de benim.
Senin işine geldiği için olumlu bakıyorsun zaten. İnsanlar bilgisini ölçmeden hak etmeden nasıl kazansınlar? Kesinlikle yanlış. Savunacak bı tarafı yok
Sanırım siz atlatmışsınız ve bunun ne kadar zor bir durum olduğunu unutmuşsunuz bakın sınavlar tamamen kaldırılsın demiyorum sadece 1 sınav kaldırılsa kimseye bir zararı dokunmaz diğer sınavların ortalamalarıyla yerleşilir sizin fikrinize saygı duyuyorum ama zaten mahfolmuş bir eğitim sistemini düzeltmek için bir yerden başlasalar iyi olur iyi günler.
Evet seneye mezunum inşallah. Ama dediğim gbi seviye ölçme belirleme sınavı gbi birseydir bu bence kaldrlmamali. Ayrca çalışan ve azimli olan herkes sınavı geçebilir. Zaten ben anlamıyorum bu insanlar barajı nasıl gecemiyorlar? Kalmak için en alt seviyede zekasiz olmak gerek. İyi günler
Bunun hayırlı bir öneri olmadığını düşünüyorum çünkü sınav kalkınca torpili olmayan iyi bir bölümde okuyamaz herkes boğaziçi isteyince nasıl ayıracaklar, torpil dönerse kimler yararlanır acaba.