Merhaba,
Bizler yeteneğimiz, iş imkanları vb. birçok sebepten bir mesleğe yöneliyoruz. Ve hatta bir meslekle hayatımızı şekilledirdiğimiz dahi oluyor. Bu yüzden hayatımızda önemli yer alan bu konuda da çevremizdeki etkenlerle endişelerimiz oluyor.
Ancak çevrenizde ne etken olursa olsun. Hayatımızın başrölü bizlere ait. Onlar sadece etkenler. İrademiz ile seçim yapmakta ya da seçimimizi istikrarla sürdürmekte bizim elimizde. Şimdi gayet güzel bir şekilde üniversite öğrenimini de devam ettiriyorsun. Yani bir başkasının farklı bölüm okuyup ya da okuduğu bölümü kıyaslayıp sıkıntı yapmanın anlamı yok. Tercihlerimiz doğrultusunda dikkat ediceğimiz hususlarda doğru seçim ya da yanlış seçim konusuna dikkat etmeliyiz ve bununda fakat şu an olduğunuz konum itibari ile de kendinizi yargılayıp endişe sahibi olmamalısın.
En yakının ailenin ya da bir başkası dahi şu an sorgulayıp kıyas yaparak seni endişe ya da sitres yapmana vesile olmaları yanlış bir tutum. Yani sevdikleri için ve geleceğini düşündükleri için diyor olabilirler ancak bunu sürekli söylemleri yanlış ki artık üniversiteyi okuyorsun yani seçim zamanında bile değilsin.
Bu durumda dahi kendi özgüvenini kaybetmemeli. Ve olumlu düşünüp seni üzüp sitrese sokan söylemleri düşünmemeye çalışmalısın. Yani Güzel düşün ki güzel olsun.❤00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)+1 yılBen de üniyi istediğim bölümü kazanamadım. Tamı tamına 3. Kez üni sınavına giricem. 20 yaşına giricem 1 ay sonra. Şunu fark ettim. İstediğim bölüm dildi. Annemlerin etkisiyle sayısal seçtim. Annem hep iyi olayım istedi. Ortaokulda öğretmenlerim başka okula gitti. Tüm sınıf o okula giderken ben eve yakın diye annemin etkisiyle farklı okulu tercih ettim. 1 ay önce kısa reaktif psikoz geçirdim. Ve bu hastalığın aile baskısyla ortaya çıktığını söyledi doktor. Korona var diye hiç evden bile çıkmadım. İnan bana sen annenin laflarını duydukça onun tercihleriyle kendi hayatını mahvetmediğin için kendine teşekkür et. Kimseyi kendinden çok da sevme. Keşke lise sonda okul değiştirseydim. En çok kendini sev. Bir çocuğu sevmiştim çok eskiden. Hayat devam ediyor ve aynı hataları yaşamak için kısa..
013 Yorumla
Soran+1 yılYaa gerçekten çok üzüldüm yaşadıklarına. 3. kez giricem diye kendini kötü hissetme. Güzel şeyler zaman alır derler. Umarım ki ikimiz de istediğimiz gibi bir gelecek çizeriz
Cevap sahibi+1 yılUmarım hiçbir zaman kendini suçlama. Çok zeki olanlar da aynı hayatı yaşıyor hatta çok büyük sorumluları oluyor çoğunun. Kendine yetebilmek önemli. Bu süre zarfında dershaneye gitmedim asosyal bir insana dönüştüm. Hiçbir şey senden daha önemli değil 🌸
Cevap sahibi+1 yıl@onlyask inan bana tekrar girme bile sınava. Az önce de kavga ettim annemle. Onun istediği ortaokul, hep eve yakın lise... Dershaneye sadece ömrümde 1 dönem gittim. İnan bana şimdiki kafam olsa puana göre ne olursa yazar banane derdim tercih dönemi. Korona var diye işe de gitmedim yazın keşke varya evde kafayı bozcağıma gitseydim işe. En azından sosyal olurdum vee paramı ailem kesin borca yatırırdı. Bu beni sinir ederdi. Ne olsa faydası olmuyo bana. Bu yaz işe gireceğim. Üni de ne olursa olur banane. Yüksek bölüm kazanmak için doğmadım. Sen de boşver kendi mutluluğun önemli gerisini unut. Kendi hataların olsun başkasının egosunu tatmin etmek için yaşama. Çok pişmanım geçmişe gitseydim gelecekte belki de çok mutlu olurdum kendi tercihlerim, hayatım, hatalarımla...
- +1 yıl
Yani tabiki giricem sınava şu zamana kadar hazırlandım emek sarfettim boşa gitmesin ama yani haklısın cidden. Bende baya asosyal oldum mutsuzum şuanda çok sıkılıyorum hayattan keyif alamamaya başladım artık bende tamamen kendi kararlarımı alıcam. Sırf bu kararlar bile değil mesela benim uzun saçlarım vardı topluyodum annem ve babam şey dedi kestir dediler işte çok uzun bu çirkin falan dediler ben çok seviyodum onları kırmamak için en azından bir model gösterdim o olur dediler gittim berbere saçımı mahvetti şimdi çok kötü yine onların yüzünden mahvoldu emeğim 1,5 yıl sabır göstererek uzatmıştım valla her şeye karışıyolar. Bıktım bende
Cevap sahibi+1 yıl@onlyask İlla kısa reaktif psikoz mu geçirmek gerekiyor? Cidden sinir oldum tüm hayatıma karıştılar. Artık dediğim oluyor ama ben 6 gün aç ve uykusuz kaldım piskolojim bitmiş. Her şey benim istediğim gibi olsa geçmiş silinir mi ki? Boşver mutlu ol kendini zorlama. Mola ver ruhun dinlesin bu sınav sistemi ve koronaya lanet girsin. İnan bana yaşadığımı hissetmiyordum bir dönem. Ama artık kendi kararlarımla kendi hayatımı yaşıcam sen de uzat saçını özgür ol en az kuşlar kadar..
Cevap sahibi+1 yıl@onlyask İzmir i istiyorum sen orda 1 ünide gözüm var ama bu gidişle benim olmaz zaten halime baksana senin inşallah olur ama kendin için olsun başka biri için değil.
Cevap sahibi+1 yıl@onlyask olur istek atıyım sana. Belki de olur ya cidden bugün bir çok şeyi fark ettim. Koydu biraz bilmiyorum ailevi sorunlarım da var boktan bir hayat işte
Merhaba,
Ebeveynler çocuklarının doktor, avukat ya da mühendislik gibi mesleklerde geleceklerini daha iyi kuracaklarını düşündükleri icin çocuklarının bu alanlara yönelmelerini istiyorlar.
Meslek seçimi kişinin hayatında cok önemli bir yere sahiptir ve kişi tercihini yaparken ailesinin tavsiyelerini dinlemelidir, fakat kişinin kendi hayatıyla ilgili son kararı verecek olan yine kendisidir.
Herkes avukat, doktor, öğretmen olmak zorunda değildir. Bu mesleği icra etmeyenlerin kendilerini kötü hissetmesine gerek yoktur. Kişi kendisine uygun hangi meslekte mutlu olacağını düşünüyorsa o alana yönelmelidir.00 Yorumla
+1 yılMerhaba arkadaşım, insanlar hep konuşur. Onların susmasını beklemek yerine konuşanların sözlerini dikkate almamanı tavsiye ederim. İnsanların birçoğu sırf onların istediği gibi biri olmadığın zaman "Meyve vermeyecek ağaca su vermem"tavrı alıyorlar, yanlış anlama bu verimsiz olduğun için vb değil. Sadece onların istediği gibi değilsin. Halbuki bir ağaca su vermeyip sonra ağaç büyümüyor diye suçlanmamalı. İnsanlar da bunu anlamıyor, anlamayacaklar da. O yüzden kendin de kıyaslama yapmamalısın kimseyle
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
34Cevap
- Eğitim & Kariyer konusunda 391 cevap paylaştı.
+1 yılMerhaba KScan.
Hiç kimse okuduğu ya da okumadığı bir bölüm için eleştirilemez ve de yargılanamaz. Zeka ile ya da akıl ile doğru orantıda bir şey değildir bu. Okuduğun okul, yapmak istediğin meslek sadece senin ideallerin ile şekillenmiş, senin özgür iraden ile hayat bulmuş ve geleceğini kazanacağın bir araçtır. Bu nedenle ailen bile olsa ne söylediklerini dinleme, sen verdiğin kararın arkasındaysan sorun değil.
Bu seçimler bizim hayatımızı kazanmamıza ve devam ettirmemize olanak sağlıyor. Bu yüzden bir başkasının verdiği kararlar ile kendi hayatını devam ettiremezsin.30 Yorumla eğitim sistemi bok gibi kardeşim biz 8 sene ingilizce görüp ingilizcenin i sini bilmeyen gençler olarak liseden mezun olduk eskiden hukuk tıp kazanmanın bir anlamı vardı şimdi herkes okuyor o yüzden önemi kalmadı ki onların da üniversiteli işsiz oranı çok yüksek. Senin ailen gibi aileler yüzünden meslek liseleri itibarsızlaştı devlet de hiç bir şey yapmadı garip bir şekilde. Eskiden aaa ayselin oğlu meslek lisesinde okuyor hahaha diye dalga geçtiği çocuk en azından meslek biliyor anadolu mezunu olan çocuk ne meslek biliyor :D ya da üniversite mezunu fark etmez kağıt parçasında başka bir şey değil artık üniversiteden mezun olmanın önemi yok senin ailen gibi oğlum kızım tıp hukuk okumalı itibarlı bir meslek yapmalı diyen aileler yüzünden o meslekler de itibarsızlaştı :D
10 YorumlaAh bu ruh hastasi zeka özürlü aileler
Çocuklarının geleceğini ve kişiliğini...
Xikip atiyorlar...
Özgüvenini kaybetmiş tiplere dönüşüyor çocukları sonra...
O annen olan zeka özürlüye soyle
Sen bu kadarini da okuyamadin..25 Yorumla
Soran+1 yılÇok teşekkür ederim. Okulum Göztepede evet ama taşınacak Maltepeye 😊
Soran+1 yılEvet 😄
böyle ailen varsa asla memnun edemezsin onları sen sınavdan 95 alsan niye 100 almadın diye eleştirirler, diş hekimliği kazansan niye tıp kazanmadın diye eleştirirler, onuda kazansaydı yine memnun olmazdı eleştirecek bişey bulurdu maalesef sen kendin bölümünü seviyorsan konu kapandı o mesleği bi ömür boyu yapacak olan sensin ailen değil o yüzden senin sevmen önemli ve gerçekten hiçbirşeyi beğenmeyen insanları mutlu etmek için yorma kendini
02 Yorumla
Soran+1 yılİnanılmaz çok haklısın. Hayatın hiçbir yerinde benim yaptığım şeyler annem için yeterli değil. Küçük bir örnek olarak temizlik yaptığımızda bile ne yaparsam yapayım herkese beni pasaklı hiçbir şey yapamayan biri olarak anlatıyor. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim
- +1 yıl
benimkide öyle onu hiçbir zaman memnun edemedim artık pes ettim bende diş hekimliği kazandım ama hala başımın etini yiyor tıp kazanmadım yıllarca çok üzüldüm ama artık zerre kadar takmıyorum çok istiyorsa kendisi tıp okusaymış ben çok memnunum bölümümden, her neyse sende kendi hayallerini yaşa kendini isteklerini yap çünkü kendini paralasan öyle birini razı edemezsin
+1 yılBir bakıma emekli kişilerin , iş bulamayan üniversite mezunlarını küçümsemesi gibi onlar da yok iş beğenmiyorsun yok maaş beğenmiyorsun diye boş boş konuşuyorlar bu da aynı durum pek takmamak lazım kim ne der diye düşünmemek lazım en iyisi okulu bitirip kaçmak
10 Yorumla
+1 yılNe anneni nede başkasını bu konuda memnun etmek zorunda değilsin hayat senin hayatın kararlarının arkasında dur. Bir ablan olarak şunu söyleyebilirimki zamanında bu konuda anne sözünü dinlediğim için pişmanım.
30 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBenimde yönelimim ticaretti illa tıp oku dediler kazanamadım istedikleri olsun diye yurtdışında paralı okudum orda yine ticarete atıldım 4. sınıf1. sömestırda annem okulu bırak işine odaklan dedi insanlar senin yönelimini bilemezler onlara kanıtlamadıktan sonra başarını görmedikten sonra onlara hayal kuruyor gibi gelirsin şu an da bir özel kliniği olan bir doktorun 6 ayda kazandığını 2 ayda kazanıyorum ) kimseyi dinleme neyi başarabileceğini sadece sen bilebilirsin
10 YorumlaAnneniz kusura bakmasın ama küçümsüyorsa kendisi başka bir bölüm okumaya başlasın. Hayat sizin hayatınız sonuçta, aile önemli de olsa her şeyde de fikir beyan edip yönlendirme yapmamaları lazım. Seçimlerde özgür bırakılmalı çocuklar bence.
10 Yorumla
+1 yılHer kes doktor, avukat olsa diğer meslekleri kim yapacak senin annenin kafasına saksı mı düştü acaba yoksa doğuştan mı?
22 Yorumla
Soran+1 yılBunu anlatamıyorum işte ona. Kendi kendime c1 İngilizce b2 almanca öğrendim. İkinci lig takımında voleybolcuyum ama kesinlikle başarılı bi insan değilim 😪
- +1 yıl
Bence takma kafana. Bu hayatda her kesin bir rolü vardır mutlaka
+1 yılKuzenim gazi iktisatta okudu sayıstay denetcisi simdi. Bir mühendisin alamayacagı kadar kazanıyor. 3-5 sene sonra iyice cok alacak tıpcılar kadar alıcak. Adı var adı bu mesleklerin. Ama cok calısman lazim. Kaymakam da olabilirsin :)
10 Yorumla
+1 yılÇok güzel bir bölüm okuyorsun. Ailen etrafına hava atmak için senin üzerinden hayaller kurmuş kusura bakma ama biraz geri kafalılık bu. Sen kendine güven ve duyma söylediklerini.
02 Yorumla
Soran+1 yılİyi şeyler yapacağıma hep inanıyorum ama o böyle dedikçe bütün güvenim bitiyor gerçekten 😓
- +1 yıl
Tam aksine daha da hırslanmalısın. Bölümün gerçekten çok iyi.
Bende edebiyat ve çocuk gelişimi okuyorum diye küçümsüyorlar... biliyorum işsiz kalacağım belki de ama ne yapabilirim? Sevdiğimiz şeylere yönelmek bizimde hakkımız.
10 YorumlaValla zaten okuyan insanlarda aman aman iyi işler iyi maaşlar bulamıyorum yani iyi bölüm okuyayımda iyi yerlere geleyim devri bitti kişisel gelişimini yeteneklerini geliştirerek girişimci olarak çok daha iyi yerlere gelinebilir bunların örnekleri çokça var ailene bu örnekleri gösterebilirsin
01 Yorumla- +1 yıl
Ve ayrıca bence akıllısın yani şu dünyada 80 yıl falan kalıcıyız millet gençlik döneminde gezip eğlenirken tıp falan okuyayım derken gençliğini mahvetme hem kızsın da ayrıca yani kızlara girişimcilikte daha da yardımcı oluyolar sosyal medyayı aktif kullanırsan da eğer önün açık olabilir
Okumak istediğim bölümler de ilk 5'e girer. Acayip kıskandım. Bir de Marmara üniversitesi hasetliğim boyut atladı 😂
10 Yorumla
+1 yılBenim ailem herseyi kucumsuyo bende zaten üniye gitmedim
10 YorumlaInsaat muhendisi olmasaydim okumak isteyebileceğim birkac bolumden biri ekonomi. Yaninda bir de sosyoloji, psikoloji gibi bir bolum okunursa cevreni, toplumu anlamak için çok az eksiğin kalır demektir.
10 YorumlaEğitim & Kariyer konusunda 7b cevap paylaştı. Evet maalesef ülkemizde bu algı var. Hiçbir zaman kiramayacagiz da bu algıyı. O yüzden bilindik bölümleri tercih ediyorlar sevdikleri için değil
10 Yorumla- Eğitim & Kariyer konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılBilmeyen konuşabilir boşver anne de bilmiyor olabilir gönlünde başla şey olabilir ben keşke arıcılık okusaymışım diyorum bazen takılmamak lazım
00 Yorumla Ben arkeoloji istedim yok dediler. Psikoloji o zaman dedim asla dediler. Ingilizce isletmeye gittim, 2. sene biraktim.
Sen bildigini yap.00 Yorumla- Eğitim & Kariyer konusunda 744 cevap paylaştı.
+1 yılTıpa bir şey demem de diş ve mühendislik zaten tıkandı bilindik olsa ne yazar. Farklı bölümlere de ihtiyaç yok mu? Ne saçma bir düşünce tarzı
00 Yorumla
+1 yılHayat senin dışarının dediklerine kulak asma kim olursa olsun
02 Yorumla
Soran+1 yılTabi ki öyle de insanlar dediklerinin kimde ne etki bıraktığını bilmeden laf ediyor. Keşke anlasalar neler hissettirdiklerini
- +1 yıl
Cevreden duyduklari kadariyla fikir sahipleri. Okudugun bolum hakkinda hic bi sey bilmez ama konuşurlar. O yuzden duyma bile. Her anne baba cok cocugunun tıp hukuk okumasını ister herkesin bildigi yucelttigi meslek onlar
Berat beyi ornek alıyorsa sitem etmesi normal 😊
Önemli olan sevdiğin bölüme yonelmen02 Yorumla
Soran+1 yılHahahaha 😅 çok çok isteyerek seçtim zaten bu bölümü ama işte...
Neyi istersen onu okursun annenmi okuyor sanki senin yerine
10 Yorumla
+1 yılOkuduğun bölüm sana gelecek vaat ediyor ise pek ciddiye alma
00 Yorumla
+1 yılBölüm bı kenara okuduğun üniversite on numara takma kafana boşver
00 Yorumla
+1 yılTip okuyan da bir sey olmuyor yani okuyarak bir sey olunmaz bu ülkede git influencer falan ol
00 Yorumla
+1 yılBence saçma sen ne bölüm istersen onu okursun annen saygı duymalı
00 Yorumla
+1 yılOna de ki para lafı geçen her yerde çalışırım MERKEZ BANKASI DAHİL ama bunu anlamaz anan CAHİL
00 YorumlaSana böyle diyenlere sorsana onlar nereleri hangi güzel bölümleri okumuş?
00 Yorumlayok ya iyi kazanın veya mutlu oldugunuz bolumu okuyabilirsiniz hep en iyi okullarda okudum :)
00 YorumlaEkonomiciler parayı kaldırıyor hiç haberi yok herhalde hahaha
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılSenin annenin mesleği ne sen benim kadar bile olamadın desene
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılAnnenne okumanın yaşı olmadığını söyleyip çok biliyorsa kendi girip kazansın
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılSeni yine 1 kere dershaneye yollamıslar bana onu bile yapmadılar.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEkonomi dediğin iktisatsa açıköğretimde de var diyedir.
00 YorumlaKafana takmamaya calıs saydığın mesleklerden daha guclü bir kariyer yapabılırsın..
00 YorumlaAnnenin düşüncesi o. Takılma boşver sen hayallerinden ideallerinden vazgeçme
00 Yorumla
+1 yılAnnenin yazık kafasına
10 Yorumla
+1 yılİstediği bölümü okumalı
10 YorumlaHayır sevdiğin bölümü okumalısın
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBende mimarlık okuyorum ama ailem istediği için gerçekten moda tasarım okumayı çok isterdim aslında
10 Yorumla
+1 yılHalkla ilişkiler okudum pezeqenk olup ciktim
00 Yorumla
+1 yılekonomi olmadığı için olabılır bro xd
00 Yorumla- Eğitim & Kariyer konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılHayır sen salak değilsin annen çok sorumsuz
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılbazı insanlar anne baba olmasın ne olur ya.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılKpss dışında fazla bir iş imkanı yok iibf'lerin.
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılNe alaka ya ekonomi çok güzel bölüm
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılbende 3. kez yks hazırlanıyorum malmıyım
00 YorumlaAnnen ne okudu Peki
02 Yorumla
Soran+1 yılİlkokul mezunu
+1 yılOne okmuş sanki
02 Yorumla
Soran+1 yılİlkokul mezunu
- +1 yıl
Mal sanki bibok olmuş kendi
Herkes aynı şeyi yaparsa geriye bi şey kalmaz
10 YorumlaSen neyi istiyorsan onu yap bosver
00 YorumlaNe alaka
00 Yorumla
+1 yılAnnen doktor mu olmuşş
00 YorumlaHayır
00 YorumlaEğitim & Kariyer konusunda 2,4b cevap paylaştı. Hayır şart değil
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSeveceğin bir işi yaptığını söyle
00 Yorumla- Eğitim & Kariyer konusunda 797 cevap paylaştı.
+1 yılEkonomi önemi bölüm
00 Yorumla
+1 yılTakma yaa
01 Yorumla- +1 yıl
Kendini geliştir. Ve başarılı ol. Olay bundan ibaret. En güzel. meslek insanın sevdiği meslek
+1 yılEkonomi iyi bölüm
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne