Kim üzerine alınıyorsa alınsın. Çünkü bu koca bir zorbalık ve modern kölelik sistemi!
Eskiden evin erkeği tüm evin masraflarını karşılar artı karısına harçlık bırakırmış.
Şimdikilerin de biraktığını duyuyorum. Fakat kadının kendi parasının tümünü alıp, bir kısmınıharçlık olarak veriyormuş!
Bu nasıl bir adamlık anlayabilmiş değilim.
O kadın hem bütün gün iş yerinde koşturuyor, hem evde ev işlerine koşturuyor fakat maaş kartı adamda kalıyor! İşe bak sen!
Çalışan kadınlar köle değildir! Robot hiç değildir!
Elbette hem kadının hem erkeğin çalıştığı evlilikte evin giderleri ortak olmalı. Fakat bu şekilde değil!
Kirayı, suyu bir taraf, doğalgazı, elektriği ise diğer taraf ödeyebilir mesela. Veya evin giderlerini erkek karşılar, kadın da çocukların giderlerini ve evdeki bireylerin üst-baş alışverişini karşılar.
Bunun çok çeşitli kombinasyonları var!
Bir erkek nasıl karısının maaş kartına el koyacak kadar zavallı olabilir?
Zorla el koymasına karşıyım ama etrafımda o kadar saçma harcama yapan insanları biliyorum ki eşinin yerinde ben olsam gene aynı seçeneği düşünürdüm Bir arkadaş 12/ 13 yıllık evli 6 tane koltuk değiştirdi her koltuk takımı için perde halı vs. Başka biri ev almıyor çünkü kadının canı sıkılıyormuş sürekli değişik evlerde kirada oturmak istiyor her taşındığı evin mutfak dolaplarını kendi istediği şekilde yaptırıyor ( dolaplar yeni olsa bile değiştiriyor ve kendi karşılıyor) bütce konusunda kim daha hesabını biliyorsa o kişide hesaplar elinde olmalı Erkeklerden maaşının tamamını karısına da verenler de çok var Evlilikte senin benim param olmamalı diye düşünüyorum evliliğin sürdürebilmesi çocuklarına yatırım yapıla bilmesi için tüm para ortak kullanılan bilir. Kişisel kullanılmayacaksa sıkıntı yoktur
El koymak gibi değil ama ben tek hesap olmasını isterdim evliliğimde. Yani senin benim olmamalı bence. Ev arkadaşı değiliz elektriği ben ödeyeyim sen doğalgazı öde falan. Ev harcamaları için ortak bir kasa olur iki taraf maaşlarının belli bir bölümünü oraya aktarır tüm ödemeler oradan yapılır.
Kadın erkek farketmeksizin kim tasarruf yapmayı, parayı yönetmeyi becerebiliyorsa onda toplanmalı. Örnek benim abim, zamanında çok para batırdı, Yengem ev hanımı, ipleri eline aldı, O zamanlar kirada otururken sonradan 5 tane ev aldılar. Yengeme dua ediyoruz. Ev ekonomisini yönetmenin kadını erkeği olmamalı.
Konu ev ekonomisi değil. Konu ekonomik şiddet ve zorbalık. Abiniz kartını isteyerek teslim ederse sorun yok. Sorun eğer yengeniz bir baskıyla ve şiddetle bu karta el koyarsa var.
Böyle el koymak bence de saçma bir şey. Tamam boşa para harcamamak için yapılıyor ama ben olsam karımla konuşurum. Bana destek vermeyip sırtıma mı biniyor. Gitsin kendi parasıyla yaşasın o evde. Gram yardım etmem. Hatta daha da uzatırsa boşanırım. Ama parasına el koymam.
Evlilikte senin paran benim param gibi bir anlayış olamaz bence. Para ortaktır ve biri gereksiz harcamalarla aile bütçesini sıkıntıya sokuyorsa diğer eş müdahale edebilir bunda bir sakınca yok. Böyle bir durum yoksa ve yine de karısının parasını alıp vermiyorsa o zaman zaten o adamla evli durmaya gerek yok, işi var maaşı var boşasın kurtulsun.
Sana hak veriyorum ancak ekonomiyi yönetmeyi bilen kişi parayı yönetse daha iyi olur. Mesela kuzenim ve eşi Hacettepe'de doktor ve maaş kartı kuzenimde (erkek) kalıyor. Çünkü ekonomi yönetimini iyi biliyor. Kuzenimin eşi ise har vurup harman savuruyor. Ben ekonomi ve finans üzerine eğitim alıp kendimi geliştirdim ve gerekli yerlere param arttıkça yatırım yapıyorum ve daha şimdiden 5 e katladım paramı. Böyle bir durumda eşime ekonomiden iyi anladığımı söylemeden belirtirim o maaş kartını verirse hayır demem ama kendimde istemem.
El koyma durumu varsa aşırı saçma bi olay tabii, fakat evin ekonomisini tek kalemden idare etmek daha doğru açıkçası. Ev arkadaşlığımgibi onunsen öde bunu ben öditim mantığı bence saçma. Bu alım gücünü de etkileyen bişey bu arada. Benim görüşüm paranın ortak hesapta durup eşlerin kendine belli bir miktar ayırıp onu günlük harcamalarında kullanmaları. Açıkçası benim bi ara finansçı bi kız arkadaşım vardı, ondan baya bişey de öğrendim bu para yönetimiyle alakalı. O zamanlar ben ayrı hesaba bi miktar para çekip gerisini kız arkadaşıma veriyodum. Hesabı o kontrol ediyodu, ortak harcamalarımızı yönetiyodu falan. Aradaki güvenle alakalı bu. Kim parayı yönetecekse onda dursun hesaplar. Ama el koymak şeklinde değil. Kimse kendi kazandığı paradan ricacı olmak zorumda değil tabii ki
Kadının sesi gücü dayanağı olmasın istiyorlar. Baktılar çalışmasına engel olamıyor o da böyle zorbalık ve şiddet uyguluyor. Elinde para tutmasına izin vermeyerek! Çünkğ parası olan kadın güçlüdür eyvallahı yoktur. Alır çocuğunu gerekirse basar gider arkasına bakmaz. bir çok erkek kendilerinin ne mal olduğunu bildiklerinden böyle durdurmaya çalışıyorlar. Bildiğin zorbalık!!
Dinim de, erkek, karısına ve çocuklarına bakmak zorundayken, kadının çocukları haricinde eşine bakma zorunluluğu yoktur. Bundan ötürü erkeğin kazancı ailesi içinken, kadın eğer çalışıyorsa (ki bunun için erkeğin izni gerek), kazancı kendisinedir.
Şahsen, eğer evlenirsem (ki muhtemelen evlenmem), eşimin çalışması çocuklarımızın annesinden mahrum olma durumu gibi bir durum yaşanmazsa, beni rahatsız etmez. Aksine, çalışsın isterim. Parası da kendinin olsun, umurumda olmaz.
@senaayd1 Siz değil hanımefendi. Dinini önemseyen, dinini Allah rızasını kazanmak için yaşayan kadınlar ve erkekler hayatlarını dine göre yaşarlar. Siz istediğiniz gibi yaşayabilirsiniz 😊
Çalışmanın dinle alakası yok, her isteyen birey çalışabilir. Bunun için kendi özgür iradesi hariç kimseye sormak zorunda değildir. Eşiniz sizin tapulu malınız değil, siz çalışırken izin istiyor musunuz?
@senaayd1 doğru, burası Türkiye. İstediğimiz gibi yaşayabiliriz. Ben ise, dinimi yaşamayı tercih ederim. Bu Arabistan da da olabilir, Kanada'da da olabilir, Türkiye'de de olabilir. Ayrıca bu cevabınız biraz bayatladı, yenisini bulabilirsiniz, vesselam.
Şimdi ben burada suçu kadında ararım, neden derseniz ilk başta eşi böylesi bir talepte bulunduğunda hop dur diyecekti, gerekirse boşanmaya gidebilecekti hata boşanacaktı gerekirse, bu konuyu ailesine anlatıp gereken neyse yapması lazımdı, yani kendi ayaklarının üzerinde durabilen böyle şeyi nasıl kabul eder anlayabilmiş değilim, yoksa erkek kıtlığımı geldide haberimiz yok, kısaca burada bir suçlu varsa oda kadının kendisi, daha yazayım diyorum ama sinirlerim bozuldu harbiden
Valla kadının maaş kartını almaya karşıyım; şöyle olabilir ancak, herkes parasını ortak hesaba yatırır, ihtiyacı olan ordan para çeker. Bu ihtimal bile ancak kadın ve erkeğin ev işlerini eşit olarak yaptığı durumda geçerli olmalıdır. Maaş kartını erkeğe teslim edip bir de üstüne evin bütün işlerini yapan kadınlar için üzülüyorum, bu gerçekten hakça değil, adil değil.
İşine öyle geliyordur da o yüzden. Bu da bir erkek şiddetidir. Kadın zaten eve gönüllü yardım eder. Hele de anne ise çocuklarının bakımında ipi gögüsler. Zora gerek yok.
Kadın parasını vermediği zaman tartışma çıkıyor, yani kadın parası yemeyi bir erkek nasıl gururuna yedirir o kadına bakmakla yükümlüyken? Aynı şey kızının maaşını el koyan babalar içinde geçerli tabi. Kızının maaşını alan babalar da var, onlara baba denmez tabi
Eşinin parasına karışmak bana göre doğru değil zaten. Tıpkı telefonunu izinsiz kontrol etmek gibi. Evlilikte paranın lafı oluyorsa zaten o evlilikte sorun mu var acaba diye sormak gerekir. Eşler gönüllü bir şekilde parasını diğerine veriyorsa bunda abes bir şey göremiyorum. Öte yandan kimin parası neye gitti diye hesap kitap yapmak gerekir mi ondan da emin değilim. Böyle basit bir şey küçük çizikler açıp yıllar sanro derin çatlaklara dönüşebilir.
Alırlar.. Yani bu kişilerin eğitimli ya da statü sahibi olmasıyla da alakası yok.. Önce insanlık barındırıyor mu ona bakmak lazım.. Arkadaşımın maaş kartını elinden alan eşi bilindik uni de konumu olan biriydi.. sonuç ne oldu boşandılar 10 sene olmuştur. Tek sebep buydu şaka gibi
Maddeyi, mücerretin daha çok önemseyen birisi. Mesela, onurdan, erkekliğinden, ya da değerlerinden lakin her duyduğumuz olay, duyduğumuz gibi olmayabilir. Malesef bir çok olayda, anlatılanla, gerçek bir olmuyor.
Bu olay Türkiye'nin gerçek bir olayı. Tahminim, her 10 aileden 2'si bu uygulamayı yapıyor. Çünkü çok sık duyuyorum. Okumuş insanlar arasında bile çok yaygın.
Artık öyle erkekler türediki karısının çalışıp kendisine bakmasını bekliyorlar. Geçenlerde bir konu gördüm sevgilisi atanamıyoruş ve oda sevgilisine kpss e girmesini istemiş kız girmemiş diye burada açtığı konuda kıza bi küfür etmediği kaldı. Gelinen duruma bakın kız çalışıp sana bakmak zorunda mı bu nasıl bir vasatlık.
Onur haysiyet kalmamış artık eskiden kadının parasından medet ummayı onursuzluk sayardı erkekler şimdi gelinen duruma bakın
Bu anlattığın evlilik olmaz ki, ev arkadaşlığı falan olur. Evlilikte kadının maaşı kendi elinde olur. O evde geleneksel aile modelindeki anne rolüne uygun hareket eder, baba da yine evin ekonomik ihtiyaçlarını karşılar ve baba figürü olur.
Tamamda bunun erkeği kadını mi var. Yazılanın içindeki cinsiyetçi görüşler hariç olayın anafikrine pek tabiki karşıyım. Bizim toplum olarak aşmamız gereken sorunlardan biri de bu. Yaşanılan problemleri bir cinsiyet, kurum, zümre vs.. gibi sınıflandırma yaparak anlatıyoruz. Hâlbuki burada yapılan zorlabaligin erkeğe ya da kadına yapılması arasında hiç bir fark yok.
Bir kadın eşine bakmak zorundadir ve kadın kendisi parasini vermediği sürece o parayi kullanamaz.. Eşinin maaş kartına el koyan kişi ya cahil ya da yararsizdir
Evlilikte senin benim olmamalı hayat müşterek ortak bir hesap olmalı aylık bütçe ona göre ayarlanıp geçim sağlanmalı kadın sırf kendisi için çalışıyorsa benciledir hayat müşterek diyip erkeğe ev işi yatırıyorsanız kusura bakmayın erkekte hayat müşterek diyip maaşını alıp evin geçim düzenini ona göre saglar
Yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum,, bir erkek kesinlikle karısının, maaş kartına ve maaşına el koyamaz, kadın isterse , istediği kadarını verir,, evin giderlerini , erkek sonuna kadar karşılamalı,, biz babadan, atadan boyle gördük
“Ey insanlar! Kadınların haklarına riayet etmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız.” Hz. Muhammed (s. a. v)
Olayın özü şudur; eşim değil benim için parası önemlidir demek istiyor. Bu durumda o kadının o evin bir ortağı, eşin hanımı olma makamı yok edilmiş demektir. Kadının boşanma sebebi olarak sayabilirim bu durumu.
Evde ayrı kese olmaz. Kim daha iyi hesap yapıyorsa para onda durur diğeride ondan istediği kadar harçlık alır. İki taraf çalışıyorsa zaten ev işi de ortak yapılır. Paranın kimde duracağı kimin daha iyi hesap yaptığına bağlı benim eşim benden daha tutumluysa ben maaş kartımı ona veririm mesela.
Bu sorunu yasayan gizli bir üye de sormuştu. Yanliş buluyorum, kadının ihtiyacı daha çoktur harçlık ne ya zaten o kadın çalışıyor sana destek oluyorsa parayı nerde nasıl kullanacagını iyi bilir.
Benim gördüğüm genellikle tam tersi, adam kendine yetecek kadar harçlığı alıyor gerisini al hanım evi idare et kendi maaşınla beraber diyor. Bence bu bir sorun değil ama tam tersi saçma geldi. Evi idare edecek olan kadın çünkü.
kadınlar elindeki parayı kolayca harcayabilirler pek yatırımcı zekaları olduğu söylenemez evin patronu erkektir erkek ne derse o senin inandığın dinde nisa/34de demiyor mu erkekler kadınlar üzerinde hüküm sahibidir hz. muhammed demiyor mu kadının kocasına itaat etmesi farzdır diye
Hz. Muhammed karısının işinde "çalışandı". Karısı patronuydu yani senin anlayacağın. Zengin olan Hz. Hatice idi. Hz. Muhammed değil. Hz. Hatice sayesinde ilk dönem İslam yayıldı. Onun verdiği yemekler sayesinde!
Bilmiyorsan boş Yapma! Benim dinimde kadınların mehirlerini hemen veriniz diye ayet var! Değil emeğine el kounuz demek!!
Tabi sendeki bu zeka geriliğiyle bu söylediklerimi de anlamayacaksın ama neyse!
Hocam burada genelleme yapmak çok yanlış. Eskiden diyorsun da eskileri biliyoruz. Kadın ekmek almaya gidemezdi. Kaldı ki çoğu kadın çalışmıyor özellikle o çok sevdiğin eski kimseler.
Kaldı ki kadının da vermemesi lazım ama onda önce evlendiği kişiyi tanıması gerek. Sonra şiddet imiş ölüm imiş vsvs
şimdi farklı durumlar olabilir ancak onları dışarda tutarak bunun çok saçma olduğunu düşünüyorum hatta sanırım ekonomik şiddet mi ne oluyor bu boşanma sebebiydi sanırım
Neredeyse her gün bu tür sorulara denk geliyorum ve cidden çok üzülüyorum. Arkadaşlarımın babalarından da bunu yapanlar varmış. Allah hiç bir kadını bu duruma düşürmesin. Hiç bir erkeği de bu kadar bencilleştirmesin!
yani saglıksız evliliklerin gostergesi ne kadar ataerkil aile yapımız var gibi gözuksede aslında ailedeki sulaledeki kadınlar her ailede daha kıymetliydi ve maddi zorluklar neticesinde aman calisan kadın olsun aman zengin erkek olsun tercihleri aslinda mantik evliligi degil sagliksiz yapilar doguruyor malesef genede her koyun kendi bacagindan asılırmıs bu zorla diyenler aman kocam memnun olsun da yeter diyenler emin olun ya da aralarindaki iliski adli boyutlara ulasmis ama korkan kadinlar malesef
Kadın erkek eşitliği düşüncesi adı altında yapılan kadına psikolojik siddet. Bu yüzden evlenince calismayı düşünmüyorum. Kadın erkek eşit görüşü değilde kadına her koşulda saygı anlayışı olsaydı kadınlar günümüzde somurulmezdi!
niye ekonomik şiddet olsun ki istediğini verdikten sonra ben parasaını alırım kendim harcarım ona bişi vermem demiyorum ki parasını alınca faturaları felan karşılıcaz ihtiyacı olanı vercem gerisini biriktircem diyorum ayrıca neden kişilik problemim olsun gayet kişiliğim yerinde
Belki de karin paranin nasıl harcamasi gerektiğini bilen zeki bir kadın olur. asil tasarruf etmesini bilyeyen erkeklerdir borç verir alamaz sana oyunu oynar batırır iakiye sigara ya yatırır kadın en fazla gider mutfak malzemesi satın alır. ben mesela öğretmenim kocam diyecekki bana ver kartını da bende dursun ne alaka yani ben canım miyim. ben bilmiyor muyum par nasıl harcanir
İşte olması gereken bu aslında olması gereken ev idaresi için gerekli temel harcamalar için gerekli iş bölümünü yapmak mesela kirayı sen ödersin faturaları eşin depoyu sen doldurur Sun mutfak malzemelerini eşin halleder ama akıllı eğitim almış kendi başına yaşamayı beceemis kadına sen ver bana maaşını ben sana harçlık veririm demek hakarettir bı yerde nasıl bir sosyal çevrede buyudunuz bilmiyorum ama benim gördüğüm tanık oldugum evliliklerde evi idare etmeye çalışan hep kadınlar. bence siz elinden kartını alacağınız kadınla baştan evlenmeyin demek ki mal biraz