Günümüzde sokak aralarına bile üniversite açılıyor. Bu durumda köklü üniversitelerden mezun olan kişilerin bir adım önde olması gerekiyor bence. Ki her şeyden öte asgari ücret altında işçi çalıştırma gibi bir rezalet yaşanmış bu olayda. Siz ne düşünüyorsunuz bu gidişat hakkında? 👀😲
İTÜ mezunu mimara 1750 TL maaş teklif edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türkiye’de ne bir iş yapılır ne okunur ne de yaşanır ben orta kademeli bir okulda elektrik elektronik mühendisliği bölümünde okuyorum 3. Sınıf öğrencisiyim yurt dışı yüksek lisans programlarını durmadan araştırıyorum İTÜ mezunu olan bu güzel insanlar da bir an önce yurt dışına gitmeye odaklansın yurt dışı iş ve kariyer imkanlarını araştırsın ben açıkçası mezun olduktan sonra direkt yüksek lisansa gideceğim iş aramayacağım Türkiye’de durulmaz zaten yurt dışında okuyup dönsek de değişen bir şey olmuyor hatta daha bile kötü oluyor çünkü bu sefer diploma denkliğiyle ve neden yurt dışında okudun gibi saçma sorularla uğraştırmak zorunda bırakıyorlar emin olun beyin göçü yapanların çoğu , arkalarında ailelerini ve sevdiklerini bırakıp her şeyi göze alarak gidiyorlar yani keyiflerinden gitmiyorlar ama yapacak bir şey yok firmalar artık firma olmaktan çıktı resmen çalışan değil köle arıyorlar (özel sektör) devlette ise hem KPSS engeli var (millet artık sınavlarla uğraşmaktan bıktı) hem de torpil var işler böyle yürümüyor bir an önce yurt dışına gitmek lazım...
Türkiye' de gençleri öldürdüler. Gencecik çocuklara mezar kazdılar, girin içine dediler. Bunları, kendisi 40 yaşında emekli olup şimdiki gençler Avrupadaki gibi 67' sinde emekli olsun diyen 55 - 65 yaş üstü insanlar yaptı. Ücretsiz 1 yıl çalış sonrasında işe alınıp alınmayacağına bakarız diyenler var. Yine 1750 TL teklif etmişler. Küfür etmeden reddedilebilecek bir teklif. Bedava çalış, tecrübe kazan diyenlere küfür etmek lazım. Hatta başka şeyler de yapmak lazım da burada söyleyemiyorum. Onların o dükkanlarını... İş yerlerini...
Bu ülkedeki işverenler kadar daha para hırsıyla zalimleşmiş bir topluluk zor bulunur. Ellerinden gelse beş kuruş para vermeden çalıştırırlar. Bu tamamen milletçe emeğe ve ücrete karşı anlayışımızdan geçmekte. Biraz bu hususa eğilip düşünmemiz gerekiyor durum içler acısı. Geleceği kaybolan ve daha şimdiden geleceği bulunmayan nesillere doğru gidilmekte.
İTÜ mezunu diye belirtmeniz yanlış olmuş. Bugün kimseye o maaş teklif edilmemeli. Herhangi bir konunun uzmanının nereden mezun olduğundan çok ne kadar kendini geliştiren, çalışmayı ve araştırmayı seven, başkalarına da bildiklerini aktarabilen kişi olduğu daha önemli bir kriter.
Biri çıkıp "Şakaydı, Nur'a sosyal deney yapıldı." dese keşke. En güzel, en verimli yıllarını okumak için harcıyorsun; yurt dışındaki yaşıtların dünyayı gezip, yepyeni hobiler edinip, hayallerini gerçekleştirirken sen erteliyorsun. Ve sonuç ne? Koca bir hayal kırıklığı.
Saygısızlıktan, emek tacirliğinden başka bir şey değil bu yapılan. Böyle kan emicilere fırsat verilmemesi lazım. Sıkı tedbirler uygulanmalı ve hiçbir iş yerinin asgari ücret altında maaş vermesine izin verilmemeli.
22
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çok basit. Trükiye gelişime yeniliğe kapalı bir ülke. Gericililiğin bu kadar çok destek gördüğü bir ülke yok. Bir çok ülkede 30.000+ meslek var. Türkiyede ise 5-6000 geçmez bu sayı. haliyle insanlar belli sektörlere tıkışıyor doktorluk öğretmenlik mühendislik gibi 3-5 tane dal da sıkışıyo ve piyasada çok olduğundan bu insanlar değer keybediyor. Tabi devlette bunu görerek daha çok ünüversite ve daha düşük puanlı bölümler açıyor ki piyasaya daha çok insan köle sürülsün daha da düşsün işçilik, insan değeri ve sertifika değeri. Kısacası Malesef bililinçislzik, toplumca cahillik, adalet ve insan haklarının kağıt üstünde kalıyor olması.
Ben de mimarlık öğrencisiyim. İlk staj yaptığım dönem bir firma gel bir dene sonra bakarız deyip normal bir stajyer öğrencinin yapmaması gereken her şeyi yaptırdılar. Benim amacım orada bir şeyler öğrenmekken birçok projede ücretsiz üstelik bazı şeyler için kendi cebimden vererek iş yükümü arttırdılar. Proje haklarımı dahi vermediler. En sonunda kurtulabildim. Ancak aylarca emeğim harap oldu. Bir sürü projem çalındı. O para babaları da servetine servet kattılar benim emeklerimle. Şaşırmıyorum yani bu kadının yaşadığına da. Biz bu ülkedekilerin cehaletini çok hafife alıyoruz.
Bu ve bu zihniyetteki enbesill solucanlar bu ülkede oldukça. Ve bu iktidarın her sokak arasina sırf yolsuzluk ve gösteriş olarak açtıkları her okulun bedelini bu millet bu şekilde ödüyor.. açıkca kanun vardır 4 yıllık üniv. Mezunlarını askeri ücret ile çalıştıramaz iş veren suçtur diye. Böyle rezillik böyle utanç verici bir durum yok. Ama eminim O maaşı veren iş veren kesin okumamış sadece bir takım ilişkilerden çıkar elde eden cahil enbesilin tekidir. Eger okumuş olsa okul sıralarında ter dökmüş olsaydı kendi utanirdi
Sen mimar değilsin. Mimar adayısın. Öncelikle bunu bir kenara yazalım. Bu sana verilen ücret staj ücretidir diye düşünüyorum. Yine de sigorta yapmak zorundalar. Yok normal bir işe giriş süreci ise sana asgari ücret vermek ve sigorta yapmak zorundalar. Bu kanundur çünkü. Aksi durumda kanıtlayabiliyorsanız şuç duyurusunda bulunabilir şirketi gerekli yerlere şikayet edebilirsiniz. Şahsen ben sosyal medya hesabımdan böyle bir paragraf yazı hazırlayacağıma önceki bahsettiğim adımları izlerdim daha etkili olurdu.
Yaklaşık 3 sene mimarlık okumuş bir kişi olarak, arkadaşın hissetiği utancı dibine kadar hissettim. Çok üzücü bir tablo. İnsanda ne umut ne de hayal bırakıyor. Durup “bu muydu? Bunun için miydi onca emek, onca yıl, uykusuz kalınmış onca gece” diyorsun. Acı, çok acı.
Öğrencilik yıllarından başlayarak birçok insanın hakkını yiyen bir sistemin içindeyiz. Bir şeyler yapmadıkça da bu sistemin bir parçası olmaya devam edeceğiz maalesef. Sadece mimarlık için değil birçok farklı sektörde de aynı şeyler yaşanıyor. Altta kalanın canı çıksın mantığıyla hareket edersek hiçbir yere varamaz, beyin göçünü izleriz.
5
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bırak asgari ücreti 7 bin tl para değil şu an. Geçinilemiyor. 2 yıl deneyimli mühendis ve mimar maaşı asgari ücretin en az 2 katı olmalı ve bu bir kanun olmalı. Özel sektör devletin umurunda bile değil. İlk işe girişte ilk sene asgari ücret verilmesini bile kabul edemem ama hadi kabul ettik diyelim bunu suistimal ediyolar. Mühendisi düşük ücretle işe alıp her sene komik zamlar vererek kullanıyorlar. Hiç çalışma daha iyi ciddiyim boşverin. Bu ülkenin koşullrı AB ülkesi bi ülkede yaşansa bir ayda ortalığı yıkarlar açıkçası. Onlar zaten haklarına sahip çıktığı için bizden daha iyi durumda bizde ise insanlar ml gibi parti savunuculuğu yapıyor hak savunan yok. Bu toplumdan ciddiyim bi cacık olmaz.
Yok artık ya gerçekten yok artık. İTÜ mimarlık benim hayalimdi lisedeyken aşk meselesi yüzünden yazmadım sadece. İyi ki yazmamışım hep şey diye düşünürdüm salaklık yaptın fizyoterapist oldun da noldu mimar olsan bundan çok kazanan daha sayılan bir mesleğin olurdu ama şimdi mimarlık da bitmiş çok merak ediyorum Ali'ye de böyle bir teklif yaptılar mı Ali şu an kaç maaş alıyor?
maalesef şaşırmadım. iş yok diyoruz inanmıyorlar. sen o kadar sene oku, yabancı dil öğren programlama öğren seminerlere katıl verilen teklife bak. yine o iyi yani. havacılık mühendsisi Türkiye d eiş bulamıyor. keşke malum kişi yat saray alacağına biraz ülkeye yatırım yapsa d abiz de ülkeye bir şeyler katsak. sonra yurt dışına çıkmak zorunda klıyoruz. suçlu biz oluyoruz
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
1750 tl teklif almış en azından (!) ”gel sen ücretsiz stajyer olarak 3-6 ay arası çalış, kadro açılırsa seni de alırız” diyerek umut verip bedavaya mimar çalıştıran ve süre dolunca da kadroya almayıp diğer mimarlarla aynı vaatle dönüşümlü olarak bedavaya devam eden çakal ofisler çok fazla. Zaten, inşaat sektörü bir balondu ve patladı. Mimarlık okunmaz artık, talepten çok daha fazla sayıda mezun mimar var.
Ben bu sistemi yurutmemek adına elimden geleni yapıyorum. Oyumu bu sistemden yana kullanmıyorum. Elden gelen bir şey de yok zaten. Bugün hükümet çıksa artık iş yok dese yeminle daha da bağlanacak insanlar var. Cahillik bitmedikce bitmeyecek bütün bunlar da.
Sevgili arkadaşlar bu işler uygulamaya dayalı işler eğer uygulama becerin yoksa diploma para etmez elbette maaşlar az buna göre Kimse bisey demiyor ama bilgiyi tecrübe ile pekiştirmek lazım yoksa hangi okuldan mezun olduğun pekte önemli değil maalesef
Yaa gerçekten ezmek için işe alıyorlar ya düşük ücretle ya da torpille ki referans tanıdık vs birbirini yeniyor. Şöyle diyeceğim bu ülke de ayağını yere sapmak basmak çok zor. İsterseniz lise eğitimi alın ünili birinden bile daha iyi maaş alabilirsiniz ya kendinizi geliştirerek ya da torpille
Rte bir ara zorla para gücü ile üniv bitiren kızını astronomik ücretle başbakan olduğu dönemde danışmanı yapmıştı. Sonra damadini maliye bakanı.. Tüm bunlardan dolayi bir utanma belirtisi de göstermedi. Ve bolca da oy almaya devam etti. Kısacası Aşık Mahsuni Şerifin Mamudo turkusunde olduğu gibi Ankarada dayin yoksa bu ülkede karnını doyurmak hic te kolay bir şey değil.
Ülkede adalet mi var? Bu mimar gene iyi ama kime göre neye göre iyi? 17-25 yolsuzluk operasyonunu yapan polisleri fetöcü diye görevden alıp birde içeriye tıktılar. Yetti mi? Yetmedi milletin seçtiği vekili Meclis'ten patates çuvalı alır gibi aldılar. Kimse bir şey yapamadı. Seçime iki gün kala anket yapılsa kaybedeceğini anlayan biri gizli sayım adı altında bir kararname yayınlasa % 10 oy alıp % 90 ile seçildim dese kim ne diyebilir?
Mevzu mimarlıkta değil gerçek mevzu pırak gibi türeyen inşaatçılarda zira ipini koparan inçaat ve mimarlık işine giriyor lakin 18 yıllık hükümep hop kardeşim bi durun bunun okulu var artık önüne gelene mimarlık müteahhitlik yaptırmayacağım ağır kriterler ve yasalar çıkarttım demediği sürece bu iş zor dostum
Çok acı bir durum ama maalesef kendimiz edip kendimiz buluyoruz... İnsanlar mesleklerinin önemini ve değerini bilmeden o kadar komik tekliflerle köleleştiriliyorlar ki, hakikaten değerini arayan insanların bu sebepten aldığı öneriler daha da gülünesi, gülünürken de utanılası geliyor...
Evdeki yardımcı yerine İTÜ mezunu mimar falan çalıştırmak çok mantıklı geldi şu durumda, ara ara eve eklemeler, dekorda değişiklikler falan daha profesyonel olur hiç olmazsa :P
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Aynen öyle çok kötü ve tuhaf bir ülke oldu türkiye. İşçinin hakkı verilmiyor. İş arayan biri olarak hakkımı savunduğumda ise hakaret edercesine laflar işitiyorum. Ben de atanamamış bir öğretmenim, daha doğrusu atamadıkları bir öğretmenim. Kesinlikle bu ülkeden ayrılmak istiyorum.
O kadar çok ki böyle iş veren... Defalarca iş görüşmesine gittim. Ve çoğunda 'çok donanımlısın, ama bizim paramız yok, stajyer olarak bizle çalışabilirsin ama' muhabbetine maruz kaldım. İnsanlar hem işleri görülsün hem de ceplerinden para çıkmasın istiyolar. Yapacak bir şey yok o zaman canım işverenler, çalışanınıza yaptıracağınız tüm işi kendiniz yapacaksınız. Çünkü boyun eğmeyeceğiz.
Is seciyor diyenleri toplu mezar kazip gömmek istiyorum. Is secme değil , taseron yovmiye kanunu demek Sigortasiz emeklisiz primsiz kölelik demek. İş tabiki seçilir , okuyup pazarci mi olalim istiyorsunuz
Maas cok az 7 bin alinmali.. Dis ulkede dolari mendil olarak kullaniyorlar arastir
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
O kadar çok şey var ki söylenecek hangi birini diyeyim kime kızayım kaç kere yazdım sildim Allah'ım bizi bu duruma getirenleri bildiğin gibi yap ya rabbim İnsanlar ekmek teknesini kapattı korona var diye kongre yaptılar okullar kapatıldı sosyal mesafe dedni cezalar kesildi miting yaptılar daha bunları hazmedemezken bu haberi görünce yıkıldım Türk olmaktan gurur duyuyorum ama şu ülkede yaşamak istemiyorum beni bu düşünceye mecbur bırakan insanlar utansın hakkım hepsine haram zıkkım olsun
Bana da asgari ücret dedi çoğu ve yemek bile karşılamıyor bazı iş yerleri... Özel sektörün çok başı boş bırakıldığını düşünüyorum devlet bu konular hakkında düzenleme sağlamalı...
Yok artık buna inanmıyorum çünkü bu teklifi kişiyi denemek için söylemiş olmalılar çünkü herkes biliyor ki asgari altı çalıştirmak suç. Bunu işveren göze alamaz...
Herkes müteahhit herkes mimar herkes insaatci bu ulke de... oyle ipin ucu kactigi biraz para bulan insaat isine geliyor ve mimarlar muhendisler bu sonradan gorme ahlaksiz paragoz adamlarin elinde oyuncak oluyor
Ne kadar üzücü ülkem adına utanıyorum gençlerin haline bak ilkokul mezunu bile olmayan sözüm ona patronlarin alt kadrosunda çalışabilmek icin bile yıllarını heba ediyorlar
Bu ülke böyle bunu neyini garipsiyonuz Yıllardır böyle sacma rakamlara çalışıyo bi sürü kişi bende dahil Asgari ucreti duyunca sevinen insanlar var
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
ben İTÜ mezunu biri olarak bu maaşı kabul etmem kimse etmemesi lazım ama her İTÜ adam bilgili değil çoğu sınavlarda derece yapmış iki kelimeyi bir araya getiremeyenlerden oluşuyor. İTÜ ODTÜ ve BOĞAZİÇİ gibi çok bilinçli insanlardan oluşmuyor.
Kan emici sütü bozuklari denetleyemedigi sürece xik kafalı devlet... Bu mundarlar daha çok ekmek yer bu ülkede. Bütün suç devlette. Hükümet demedim Devlet dedim...
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Dün iş görüşmesine gittim bana lise mezunu bile olsa deneyimliuse işe alırım dediler ne üniversitesi ya boşa okunuyor
Az teklif edilmiş fakat işi öğrenmek için az miktardan işe girmek gerekmez mi Patronlar bile bu işlere zor koşullarda girişiyor az parayla işi ilerletiyor
Milyon dolara satilan arsalardan haberiniz yok sanirim? Halkina düşman yasaman sana zarar verir.. Terapi gormelisin. Vatan hainliginden farksiz soyledigin
100 tl ye 1 ay çalış yanimda gel. senin fiyatin bu
Hasta mısın acaba hangi meslek grubundan kime sorarsan sor herkes bir tik düşük maaş ile çalışmaya başlıyor en basitinden asgari ücret ile. Evet paylaşım yapılan yerde komik bir rakam söylenmiş belki de stajdan bahsediyor o bile belirtilmemiş eger stajsa zaten bazı yerler para bile vermiyor. Bir şeyi savundugum yok ama stabil olan bir durumu da anormallestirmenin anlamı yok
Her iki tarafta magdur olmuyordu. Simdi taseron yovmiye gibi sacmaliklar cikti. Is seciyor denmeye basladi. Senesi dolmadan cikarilmaya baslandi isciler.
Stajyer sacmaligi ve referans sacmaligi cikti. Tek tarafli isciye 30 yerden ezen sistem olustu. Devlet onune gecemedi kendi iskur kurdu. Iskur da ozellesti devletten ayrildi
Isci tamamen yanliz kaldi maas dustu sebepler cogaldi. Isveren isciye mahkumdur. yari maas alirsan kumar oynamis olursun. Tazminatsiz cikarma bahanesi kanunlari cikti Isveren yine devletten guc aldi. Şu an 500 bile teklif edecek kadar yuzsuzlestiler. Cunku polis gelip para cezasiyla gecistiriyor
Eskiden isyerine el koyardi devlet kapatirdi. Parasi olan patron devleti arkasina alarak , nede olsa kapanmayacak diye
Istedigi maasi teklif etmeye basladi. Diger zulumleri de yazdim zaten. 15 yil 1 yerde calisan akraban var mi? Her sene degisiyordur sanirim?
@canercan212 anlaşmalı olarak ise girersin zaten memnun değilsen de değiştirirsin varsa öyle düşüncen kimse seni zorla tutmuyor karşındaki kişinin verdiği belirlediği miktar, anlaşma vardir işveren sermayesi yoksa acmasin isyeri diyorsun, ilk çalışan deneyimi yoksa işine hakim olamiyorsa ve sen de ona güvenip direkt iyi bir konuma getiriyorsan batirirsin işletmeni de şirketini de elbette ki işçi çalışan ezilmemelidir herkes hakkıyla parasını kazanmalıdır ama her şey kademeye bakıyor sadece işte değil hayattaki her şey kademeye yükseltilir. Bu da bilinen bir şey
Diploma yerine kursa girerdi. Neden 4 sene diploma almaya ugrasiyor?
Konu bu. Zaten diplomanin amaci bu degil mi? Kimse zorla tutmuyor derken. Senden binlerce var degersizsin ihtiyacim yok mu demek? Evlilik ile ayni seydir is. Mobbing uygulanip susturulacak ve isyan ettirelecek Isci kendi cikti diyeceksin. Yok oyle dunya
@canercan212 sen benim ne demek istediğimi anlamiyorsun realist yaklaşıyorum olaya kimsenin haksızlığını savunmuyorum herkes işini biliyorsa direkt patron olabilir sorun yok, patlayan kendisi olur, kimseye giren çıkan olmaz. Ayrıca diploma ile kariyer devri bitti, devir icraat devri okuyup kendini geliştirmeyen insanlara kimse ekmek vermiyor aklı olan kendi ekmegini kendin alır, yoksa hazır birisinin yaninda calisacaksa ÖĞRENENE kadar ANLAŞMALI olarak maaşını alır geçinmeye bakar, net
Umarim ilerde cocuguna hayat zor diye ogut vermezsin. Hayati kolaylastirmanin yolu engelleri asmak. 1ci engel maas limitidir. Kariyer sahibi olmak icin diploma aldiysa zaten kariyer ispatidir diploma
Maas vereni savunmakta israrcisin. peki Umarim yillari bosuna giden diplomali insanlarin ahiyla yasarsin
Bunu bana teklif etseler ben sana 1 aylığına 1750 TL vereyim, gel sen bana çalış diyip çıkarım. Şerefsizler...
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
İtü mezunu arkadaşım var. Ama 🤷♀️ Tabikide itü çok kaliteli bir üniversite ve kadrosu çok iyi. Orayı kazanabilmek önemli bir başarı. Lakin orayı kazandıktan sonra kendini geliştirebilmek daha önemli bir başarı... Oradan mezun olupta niteliksiz olan insanlar var ne yazıkki!
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Özel sektörde patron maaş vermez, çalışan kendi alır. Kendinizi kanıtlamanız gerekir. Maalesef ki sistem böyle işliyor. Yoksa kpss ye çalışarak devlete kapağı atmayı deneyin.
Çünkü bu ülkede çok fazla emek sömüren o... c... patron var kafalarına göre bir sistem belirliyorlar herkese onu dayatıyorlar ve bunlara doğru düzgün denetim yapılmıyor serbest piyasa denilip geçiliyor ondan 🤷♂️
Çok sınırlendım. Enayı durumuna koymuslar. Nasıl ınsanlar.. Vıcdan kalmamıs.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Baslangicta kimse ilk alacagi maasi dusunmemeli, kendini gelistirmeyi dusunmeli. Birak para almayi, uste para bile verebilmeli. Sonucta ITU ODTU nereyi bitirirsen bitir is, is hayatinda ogrenilir.
İtüye giren ezberle giriyor. Önemli olan o üniversitede kendini yetiştirebilmek. İtü mezunu 2 tane 3. sınıfı bitirmiş stajyer aldık hiçbir halt bildikleri yok! Kendinizi geliştirin.