Valla senelerdir kpss yüzünden yaşım 29 a dayandı. Stresle yaslanmasida ayrı tabi. Bakıyorum bizim liseden kizlar okumamış evlenmişler ne kadar mutlular masallah. Bende yerimde sayıyorum. Ne ataniyorum ne evleniyorum. Sizce okumak saçma mı?
Okumayan insanlar daha mı mutlu?

Selamlar,
İnsanların kişisel durum ve sorunlarını genele aktarmak gibi bir yanı vardır. Genellemeler pek aydınlatıcı olmaz, her durumun ve her sorunun kendine has dinamikleri vardır.
Örneğin düşük eğitim seviyesine sahip ve düşük gelirli işlerde çalışan milyonlarca "mutsuz" insan da bulunmaktadır.
Sağlıklı beslenme ve kaliteli sağlık imkanlarına ulaşamadıkları için sağlık durumları da kötüdür.
Birçok suçlu, düşük gelirli ve düşük eğitimli kesimler arasından çıkmaktadır. Çünkü fakirlikten kurtulmanın yolunu eğitim ve çalışma olarak değil kısa yoldan suç işleme olarak görmektedirler.
Düşük eğitim düşük gelir ve kötü kararlar vermeye zemin hazırlar. Böyle insanlar arasında madde bağımlılığı da sık gözükür.
Tabii ki düşük eğitime ve düşük gelire sahip olduğu halde kendi yaşamı hakkında akılcı kararlar verebilen ve mutlu yaşamlar kurmuş insanlar vardır. Aynı şekilde yüksek eğitim ve yüksek gelire sahip olduğu halde son derece sağlıksız ve mutsuz yaşamlarda sürenler vardır. Yani genelleme yapmamak lazımdır.
Ancak bir seçeneğiniz varsa eğitimli olmak her zaman eğitimsizlik ve cehaletten kat ve kat iyidir.
Tavsiyem olayları genellemek yerine kendi durumunuzla alakalı daha iyi yapabileceklerinizi gözden geçirmeniz. Sınavlara daha iyi hazırlanmak veya başka bir meslek arayışına girmek her zaman imkan dahilindedir.
Bazen zihnimiz sorunların kaynağını dışarıya aktararak ve genellemeler yaparak rahatlamaya çalışır. Bu yanlıştır. Doğru olan sorumluluk alarak her zaman elimizden gelenin en iyisini ortaya koymaktır.
Başarılar dileklerimle.
Sevgiler.