Serbest kıyafet olması gerektiğini düşünenler tek tip üniformanın bireyleri tekdüzeleştirdiğini ve bireyselleşmeyi önlediğini; tek tip üniformanın olması gerektiğini düşünenler ise okulda disiplinli ve güvenli bir öğrenme ortamının oluşmasında üniformanın etkili olduğunu düşünüyorlar.Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?
Okullarda tek tip kıyafeti mi yoksa serbest kıyafeti mi savunursunuz?
Tek tip kıyafeti savunuyorum çünkü öğrenciler bu işi kim daha iyi giyiniyor yarışına çeviriyorlar. Ayrıca çocukların çoğunda empati yeteneği yok her gün aynı şeyi giyen öğrenciyle alay edenler oluyor. Kişilik görünüşe indirgenecek kadar basit bir şey değil kimse okulda forma giyiyor diye tekdüzeleşmez.
Bireyselleşme kıyafetle değil düşüncelerle ve eğitim sistemiyle olmalıdır.
Siz 35 kişilik bir sınıfta istediğiniz kadar serbest kıyafete izin verin, bu bir bireyselleşme değil moda hareketi olur anca. Öğrenciler dersleri bırakır yarın ne giysem diye kafa yormaya başlar. Özellikle de ergen kademeler.
Ben forma taraftarıyım. Fakat formaya aksesuar eklenip çıkarılabilmeli ve bir kaç alternatif olmalı. Nasıl ki kızlar isterse etek isterse pantolon giyebiliyor, ceketlerde de böyle bir açılıma gidilip ister hırka, ister ceket, ister yelek, ister süveter giyilebilmeli mesela.
Ya özellikle ortaokul zamanları birbiriyle dalga geçen birini ezmeye çalışan öğrenciler vardır. Her öğrencinin maddi durumu aynı olmayabilir hafta boyunca tek kıyafet giymek zorunda olan çocuk olabilir arkadaşları onunla dalga geçmesin diye ailesini zorlayabilir veya içine kapanabilir. Hani bence tek tip üniforma kullanımı daha adil.
mavi onlukluler kusagindanim. ne ilkokulda ne lisede bu konuda rahatsiz olan kimseyi gormedim. kravatini-kurdelasini cikarip, gomlegini sarkitan etegini kiviran 3-5 tip her okulun olmazsa olmazi gibiydi, iyi-kotu fenomenleriydi. ekonomik farki buyuk olcude kapatir ama bi sekilde ayakkabilari, beden egitimi zamaninda giydikleriyle ele verir kisiyi. asil mesele disiplindir, egitimdeki kontrolun en onemli parcalarindan biridir bana gore. kiyafeti serbest biraktiginda dekolte ya da mini etek giyen, kafasinda sapka parmaginda osmanli turali yuzuk pantolonunda 50 cm sarkan zincir olan tiplerle karsilastiginda -ki bunlar azimsanmayacak sayida- onlara ne diyeceksin? bu tiplerden rahatsiz olan hoca ne kadar verimli olacak, yanindakine ozenen cocuk dikkatini ne kadar toplayabilecek? askerlikte de formayi kaldirsinlar o zaman. "tabuu ku du sorbost ohomm ohomm" diyen uyeler diledigi gibi giyinip okul bahcesinin arkasinda rahatlarina bakabilir. okumasalar da olur.
tek tip kiyafet kominist zihniyeti aşilar cocuklara... universiteye arabasiyla gelen arkadaslarini görünce de yasadigi şoku atlatamaz fakirligi kaldiramaz ve derbeder isyankar anarsist neticesinde terorist olur... bence serbest olmali... cocuk hayatinin ekonomik gercegini bilerek buyumeli... kuran-ı kerimde yuce ALLAH s. w. t. nin "biz diledigimizi hesapsiz rızıklandiririz " ayeti kerimesinin bilinciyle buyumeli... fakirligin ve zengin insanlarin farklarini ve once fakir sonra zengin olan insanlarin hayatlarinin degisimlerinden tecrube edinir.. tıpkı piskologlarin evlatlik alinan cocuklariniza 7 yasindan itibaren evlatlik oldugunu soyleyin demesi gibi.. buyuyunce ogrendiginde travma yasayip derbeder isyankar olmamaları örneginde oldugu gibi...
Gelir eşitsizliğinden dolayı tek tip kıyafet olması gerektiğini düşünüyorum. Böylece durumu olmayan öğrenciler yerinmezler. Ancak çocukların kendi özgünlüklerini ortaya çıkaracak aksesuarlar olabilir mesela. Böylece çocuklar kendi renklerini ortaya çıkarabilirler. Aksesuar dediklerim de kurdeleler, incik boncuk tarzı şeylerle oluşturulabilecek maliyet açısından ucuz ama yaratıcı şeyler.
Aslında her zaman serbest kıyafeti savunurdum. Ama büyüdükçe tek tip formanın daha uygun olduğunu savunmaya başladım. Serbest kıyafet olursa orası okul olmaktan çıkıp moda yarışmasına döner. Herkesin maddi durumu da iyi olmayabilir. Belki haftalarca aynı kıyafeti giymek zorunda olan öğrenciler olacaktır. Bu da arkadaşlarının onunla sürekli dalga geçip eziklenmelerine sebebiyet verebilir.
Kiyafet bence en son konusulmasi gereken konulardan biri bile degil. Yillardir ulkece hep sonucsuz tartismalarla bogustuk millet hem zihnimizi hem aile sistemizi, toplumsal iklimimizi bozdu hala uyuyoruz.
Ya bilmiyorum belki tek ben böyle düşünüyorum. Herkesin maddi durumu aynı değil ve herkes aynı şartlarda dünyaya gelmiyor, kimisinin 2. Bir elbisesi bile yok. O yüzden okul üniforması daha mantıklı, çünkü serbest olsa ve o durumu kötü olan kişi hep aynı şeyi giyse hem utanır hem laf ederler o yüzden en iyisi üniforma.
Tek tipli bir eğitim gördüm ve bence de tek tipli olmalı. İmkanı olan var, imkanı olmayan var. Biri diğerinin üstünde görüp heves edebilir ama maddi durumu almaya müsait olmadığı için alamayabilir.
Ben serbest kıyafet olmasını isterim ama şöyle bir şey var maddi durumu olmayan öğrencilern her gün aynı kıyafetle gelmesi onların okul ortamında kendilerini kötü hissetmesine yol açar. O yüzden tek tip kıyafet daha mantıklı geliyor gibi
Serbest olmalı. Okul kıyafetlerine ödenen paralara yazık. Bide bi böka benzeseler keşke. Okullardaki saç sakal kontrolü de kalkmalı. Eğitim ile sakalın ne alakası var?
Sonuna kadar tek tip kıyafeti savunacağım. Yaşadığımız bu zamanda zorlukla okuyan çocuklar birde her gün farklı farklı giyinen çocukların kıyafetlerine mi özensin onların havalı tavırlarına mı maruz kalsın. -
serbest olmalı bence, bir sınıf ayrımı varsa çıksın ortaya belkide halının altına süpürmemeliyiz
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Gelir düzeyinde büyük farklılık olmayan yerlerde serbest var ise tek tip. En sevdiğim uygulamalar bir kıyafet olup opsiyonel bırakılması özellikle rahat ve şık bir tane
tek tip çünkü fakir çocuklar kötü kıyafet giyerken zengin çocuklar güzel kıyafetlerle gelecek ve bir ayrım oluşacak ama tek tip kıyafet ayrım yapmaz hem sabah ne giysem diye düşünürken okula geç kalırlar 😂😂
Tek tip bence öğrenciler arasında ekonomik farklar gözlemlenmesi mümkün olmamalı ve öğrencilerde marka arayışı marka takıntısı ortaya çıkması daha küçük yaşlarda gözlenir
Yani bence serbest ya kim kendine neyi yakıştırıyorsa onu giysin bazı okullarda iğrenç pantalon lar var erkekde kızda aynı pantalonu giyiyor ve bence kızlara hiç yakışmıyor
Siz bir insana bu şekilde önyargıyla havlayamassınız. Anladınız mı? Kendi içinizde çelişiyorsunuz siz. Bir forma bile alamayacak insanlar varken serbest kıyafeti savunuyorsunuz. 1 forma yeri geldiğinde 1 yıl giyiliyor. Ve her gün giyildiğinde garipsenmiyor. Ama maalesef bir serbest kıyafeti 2. 3. Gün giyildiğinde garipseyecek insanlar var. Kimsenin ne düşündüğünü ne hissettiğini ve neler yaptığını bilemezsiniz. O yüzden çok da umrunuzda ya sanki gibi bir cümleyle haklı çıkmaya çalışmayın.