🙏💙😇
#angelofthecityloveks
#iloveks
#tesekkur
Bir yandan cocuk hakli. Ben ts ve dilciydim. Kafam bunlara basıyordu. Ama okulumda sozel sinif yoktu gidemedim. Dil sinifi vardi ama iyi degildi. Mat bilmeyenlerin anlamayanlarin gittigi yerdi. Bende mecburen tm ye gittim. Ama ts olsaydi kesinlikle ts ye giderdim. Onun disinda yeni yks sisteminde bu ayrimlarin hicbir onemi yok. Ygs sistemi gibi degil. Liseden mf mezunu olmasi sinavda tm cozmesine engel degil. Adaletsizlik ama durum bu. Cogu mf de de sinav esanasinda tm ye kayıyor. Onun dışında atamasi yuksek olan bolumler cogunlukla mf de. Hamsirelik olsun, digerleri olsun. Mf nin alani cok geniş. Tercih yapma alani. Bir esit agirlikci 200 puanla bölüm zor bulurken mf de dolu bolum var basta muhendislikler olmak uzere. Yani turkuyenin sarlarina bakinca da hakli. Yks de evet tm ye kayabilir sinav esnasinda ama benim bir arkadaşım tm kismindan sadece mat cozmesi bile tm puaninin yuksek olmasina neden oldu 2 de edebiyat cozmus puanim gelsin diye. Ve tm den tercih yaptı. Tm zaten mat agirlikli Şu an . Yani eskisi gibi ayrılmıyor artik öyle. Bir onemi kalmadi universite sinavi icin bu ayrimlarin. Ha her an sistem degisir mi degisir. Yks 3 yillik bir sistem. Yenisi gelir mi hic belli olmaz.
Cok da kasma diyorsun sanki...
Kasma demedim. Ben yks nin ilk senesinde girdim. Sozelde cozdum, tm de cozdum, mf de cozdum. Ogleden sonraki ingilizce oturumuna da girdim. Yani bu sistemde hepsine girebilir. Bu sistemde tavsiyemde hepsine çalışsın ozellikle matematige. Yani mf olabilir alani. Agirlik olarak mf ye çalışır ama az biraz, edebiyat, tarih cografyaya da bakarsa diger puanlari da gelir. Ama sunu da söylemek istiyorum. Mf den gercekten anliyor mu? Mf zordur. Sirf havasi var, bolumleri iyi diye secmesin sonra uzulebilir. Benim lisedeki bir arkadasim zorla mf ye gitti. Hemsire olmak istiyordu o yuzden gitti. Ama pek kafasi basmadigi icin notlari düşük geldi. Tesekkur belgesi bile alamadi. Kaldigi dersler vardi ortalamayla gecti. Notlari dusuk olunca okul basari puani düşük oldu haliyle. Eger yapabilecekse mf ye gitsin. Zorlama olacaksa gitmesin. Ama hangi bolumde olursa olsun bu sistemde matematik cok onemli. Tm ye cok etki ediyor. Ts ye de etki ediyor. Baska bir arkadasim 18 net matematikle okul oncesi ogretmenligine gitti normalde bu bölümün alani ts. O matematik sorularini yapasaydim giremiyormusum bolume dedi. Artik ts den bile yuksek puanli bolumlere girmek icin sadece sözel kismi cozmek yetmiyor. Mat cok onemli o yuzden. Tm de okusa, ingilizce de okusa. Hakkisnda hayirlisi olsun. Ama sahsi fikrim eger dili iyiyse ben olsam ordan devam ederdim. Ama karar onun. Hangisinde mutlu olacaksa onu yapsin. Ama bu yks sistemi devam ederse kendi mezun olana kadar bu sistemde hepsine girebilir dedigim gibi. Ama guvenmemek lazim. Bu ulkede bir sabah gozunu actiginda sistem birden degisiveriyor.
Haklisin.
Bana kalirsa mf hic yapamiyor.
Anormal bir izguven oatlamasiyla sinavsuz sartsiz yaoarim dedi
Sayısal bölüm seçenler her zaman sınıfta da okulda da başarı elde eden kişilerdir genelde. Hep çalışmalarda bulunurlar, göz önünde olurlar. Öğretmenler de bunun iddialı bir seçim olduğunu bildikleri için hedefi sayısal olan öğrencilere daha bir dikkatle yaklaşırlar. Belki sizinki de rehabete kapılmış ya da göz önünde olmak için, başarılı gözükmek için isteyebilir ama acısını çok çok çeker. Belki de hayalindeki meslek sayısaldadır diye becerisi o yönde olmasa bile istiyordur. Ama bence istek değil yatkınlık daha önemlidir. Oturup güzelce konuşun hatta dil sınıfından mezun ve mutlu insanlarla görüşmesini sağlayın ve yanlış bölüm seçiminden müzdarip kişilerle de görüşmesini sağlayabilirsiniz.
Tesekkurler.
Degisik bir bakis acisi degerlendirecegim 🙏👍
Cevap
11Cevap
Aslında seçtiği alanlarda kötü değil, ama Velisi olarak yine tercihini yönlendirmede sizden başkası müdahale edemez.
Ama bu konuyu rehber öğretmen yardımı ile yapmanızı tavsiye edebilirim. Rehber öğretmen uygulamasının faydalarını kızımda çok gördüm. İkna olacaktır
Benimde niyetimde o var... Ben ikna edemeyecegim gibi... Fen matematigi azicik iyi olsa diyecegim ki azicik cabasiyla halleder. Ama ingilizce alt yapisi cok daha iyi. Galiba etkili bjr danismana ihtiyaci var. Tesekkur ederimm 🙏
Umarım hedeflerinin en zirvesinde olur
Ahh tesekkur ederim... En en en buyuk dilegim. 🙏
Allah bağışlasın. Allah’a emanetsiniz
Tesekkur ederiiizzz 😇🙏💙
İnadına kendi istediğini yapmak istiyorsa elbet bir sebebi vardır, hedefini sorabilirsiniz.
Eğer hedefi yok, kuru kuru seçiyor ise rehber öğretmenine gitmenizi tavsiye ederim.
Ben sağlık meslek lisesi, hemşirelik mezunuyum. Üniversite mi? İngilizce öğretmenliği bölümü 3. Sınıf öğrencisi. Yani, sayısaldan sözele önemli bir geçiş yaptım. Lise sondayken karar verdim, çabaladım, destek aldım ve başardım. Siz isteyince her şey mümkün. Yeter ki istediğiniz hayata yönelin.
Ne tatlisin. Tesekkur ederim 🙏 Cocugumuda taniyorum. Karar verecek olan o. Belki degisir ama gormeden bisey diyemeyiz. Dilerim sendeki o azim ondada olur.
*Ing ogrt. bence muthis bir bolum. Tebrik ederim 👍🍀💙
@angelofthecity Teşekkür ederim, umarım güzel bir yol çizer.
Dilerim 🙏 cok tesekkurler ❤
ileride sırf senin yüzünden başarısız olursa kendi çalışmamazlığı yüzünden bile olsa senin yüzüne vurur. sen de bu vicdan azabıyla ömür boyu yanıp durursun. üniversite seçimimde annemin çok büyük etkisi oldu. iyi bir üniversiteye git diye tutturdu bende gittim ama sevdiğim bölüme gidemedim. şimdi annemin yüzüne vuruyorum bunu o da migreni tutuyor. migrenin yoksa sinüzit olursun. fark etmez. bırak istediğini seçsin.
Iyi de bak simdi,
Ben baski yapmiyorum sadece yapamaz diyorum cunku basarili oldugu alan fm tm degil ts ea ya da dil... Zaten yuze vurmak da , basa kakmak da ustunuze yok da 😀 ben sadece kendi basarisini gorsun istiyorum. Sinav olmadan (online) ben fm yaparim diyor. Gelde delirme 😀
haklısınız belki ama bir gün aranızın iyi olduğu bir zamanda oturup konuşun. bilakis aranız iyi olsun. ona endişelerinizi anlatın, o da sizi neye güvenerek bu kararı aldığını anlatsın. karşılıklı medenice konuşun bence anlaşırsınız ama yeter kşi mutlu ve şen şakrak bir anına denk gelin
Tabii ki konusuyorum. Inan bu konularda oldukcada bilincliyim. Konusmaya calistigim zaman bana sunu soyledi. Gecen seneki notlarimla bu seneki ayni degil. ( ki bu sene sinav bile olmadilar 😁) ben fm yapabilirim diyor. Gecen sene mat 44 du 😂
bu bana epey bir süredir olan arkadaşımı anımsattırıyor. bana lisedeyken hep kanka kanak, diye geliyordu matematik çok iyi ya benim diyordu :d 30 alıyordu. karne geliyordu, 2 ile geçiyordu 5 üzerinden :d ee neresi iyi bunun? ama o iyi olduğuna inanmış, belki de seviyor :D
Hahah ogretmenini sevdi.
Ondan mjdir nedir.
o zaman şöyle yapın, bırakın istediği bölümü okusun ama ona ingilizce ek ders aldırın. böylelikle sınavda ingilizceye'de girip derece yapabilir
Rehber ya da bir öğretmeni eşliğinde detaylı bir şekilde işlemeli bunu kafasına.. Şundan dolayı bu bölüm olmalı ya da bu olmamalı gibi..
Çok fazla ileriyi göremiyor olabilir o yaşlarda..
Arkadaşlarından etkilenmiş olabilir belki..
Kuzenden supheleniyorum ben zaten 👍
Bak olabilir bu dedigin.
Tesekkurlern😇
Eğer yapabiliyorsa ve seviyorsa MF seçsin ama yapamıyorsa cebelleşip durur ben lisede çok zorlandım matematik sorun değildi ama fen çok zorlayıcıydı benim için. Ben de babam için sayısal seçtim sonuç kötü değil ama zorlandım yani. Siz yine üzerinize düşeni yapıp onunla konuşun ama zorlamayın sonra sizi suçlar.
Zorlandiginin kendisininde farkina varmali.
Orda haklisin. Evlat milleti istedigini yaptirmayan ebeveyne kiziyor burda bir kez daha gordum 🙊 o yuzden buna izin vermeliyim.
Galiba cozumlemeye basladim.
Tesekkurler 👍❤
Asla babama kızmıyorum yanlış anlamayın 😊 sadece zorlanmıştım ama onun sayesinde matematik öğretmeniyim.
Oo bak olmussun.
Mutlumusun simdi?
Tabiki mutluyum o doktor olmamı çok istedi ama nasip olmadı mesleğimi öğrencilerimi çok seviyorum.
Iste bu...
Yani sinav yok
Gecen donem 9. Sinif notlar dusuktu.
Simdi sinava girmeden etmeden ozguveniyle ben bu isi yaparim diyor.
Bu ozguven patlamasi beni zorluyor aslinda. Ama ben yapamayacagina o kaaddar eminim ki cunku yapisi mat degil , orenci profili sosyal turkce ve dil... Hani gectim inu lise ortalamasini dusurecek. Gunah.. Ama vebalini cekersede coook uzulecek.
Annesi olarak ongorumu anlayamiyor...
Artik bakicaz 😔
Gerçekten ister ve çabalarsa matematiği de yapar. Siz ona bir süre zaman verin netleri yükselmez yapamazsa bölümünü değiştirmesini söyleyin. Denemezse içinde ukte kalabilir.
Deneyecegim.
Tesekkur ederim ❤
Rica ederim 😊
Çocuğunuz hangisini istiyorsa ona bırakmalısınız sizi anlamıyorum gerçekten yani yanlış bi seçim olsa bile bedelini o ödeyecek lütfen kendi kararlarını kendisinin vermesine izin verin?
Haklisin.
(Ciddiyim)
Rehber öğretmenle görüşün
Olmazsa 1 sene okusun hatasını ablar zate.
Iyide bolum degistirebilir mi sonradan?
Mf seçse bile istediği bölümden sınava girebiliyor o yüzden ne seçtiğinin o kadar önemi yok aslında
Yani mf seçer isterse dilden girer sınava
Anladim. Tesekkur ederiimmm 🙏💙
Rica ederim
Rehber öğretmenle görüş onlar daha guzel anlatır cocuğa
Keşke yaşını sınıfını da yazsaydın da öyle yorumlayabilseydik
14/10. snf
Bendem para istemişlerdi
Nasil yani
Dönersermayeye 2012de 1500 TL istediler
Niye
Ben anlamiyorum dediklerinizi
Anlaşılmayacak ne var? Bende bölüm değiştirmek istedim ve benden para istediler
Hah soyle anlatsaniza...
Sonuca ulaşmamıza sevindim
Sonuc ne oldu peki
2012de para fazlaydı bende aileme bu yükü yansıtmak istemedim istemediğim bölümü okudum hayatımın hatasını yaptım üniversitesinide okudum boştayım şoförlüğe başladım sonra direksiyon hocası oldum
Nerden nereye 😔
Aileme iyilik ettim kendim yandım. Olsun çekeceğim çile daha çok benim. Üniversite mezunu kamyon otobüs şoförü oldum...
Hayat bu... Belli olmaz.
Okudugun bolumun faydasini elbet bir gun gorursun.
Problem değil
Bırak kendi kararını kendi versin.
Olmuyor iste oyle.
Olur olur sen yeterki onun iyi eğitim almasını sağla sana düşen görev bu
Ona ugrasiyorum iste 😁
Allah senden razı olsun
🙏 herkesten.
Tesekkurler.
Laftan anlamayanın hakkı kötektir 😃
Tabii
Olur
Olduğğ
😂
Değiştir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Sevgili angelofthecity,
İdeal kariyere giden yolda çocuğumuza destek olma konusunda (kendi adıma) şöyle bir çözüm buldum: Çocuğumun Kariyerini Güçlendirme Vakfı 😅💪
Sanki gerçekten bir vakıf kurmuşum gibi de konuyu ciddiyetle ele alırım. Bu vakfın amacı şöyle; Çocuğumu daha iyi tanımak, ona (eğer düşüncelerimi duymak isterse) her önemli kariyer kararında destek olmak, bazen kendisini ikna ederek açıktan ama bazen de gizliden yönlendirmelerde bulunmak, kariyer yoluna ışık tutmak, ileride severek ve mutlu olarak yapacağı işe odaklanmasını sağlamak, bazen kendim söylemek yerine mesajımı (fark ettirmeden) sevdiği kişilere söyletmek vb.
Eminim ki, her anne-baba çocuklarının yaşamın her alanında başarılı olmasını, yükselmesini ister. Çocuklarımız için kariyerinde ya da meslek kariyerine yükselmek, gerçekte MUTLULUK kariyerinde yükselmek kadar önemli olamaz.
Bir genç insanın çalışma yaşantısında mutlu olabilmesi, işini candan severek yapmasına bağlıdır diye düşünüyorum.
Önerim sizin de kafanız da böyle bir vakıf kurmanız ve bir an önce çalışmaya başlamanız: İdeal kariyer yolunda çocuğunuzun doğru kararlar verebilmesine yardımcı olmak amacıyla, bir SWOT analizi yapmanızı öneriyorum. Böylece onun güçlü yanları, zayıf yanları ve onun fırsat ya da tehdit olabilecek konuları şematik olarak görme şansınız olur.
Çocuğunuzun SWOT analizini siz yalnız yapın, sonra bir de onunla birlikte yapabilirsiniz. Ancak çocuğunuzun özgün bir birey olduğunu anımsayınız ve sanki hala sizin bir parçanızmış gibi davranmaya karşı direniniz. Bu genç insanların her biri artık ayrı birey. İzleyici, sabırlı ve yüreklendirici olmak önemli.
Bağışlayın kariyer koçu değilim ama bu platformda kariyer koçları vardır, dilerim onlar size yardımcı olur.
Cook tesekkur ederim.😊
Davetimi kabul ettiginiz, gorus ve deneyimlerinizi paylastiginiz icin...🙏💙
Bur minik cumle cok seyi rahatlatabilir, cizumleyebilir. Gercekten profesyonel bir destek benim icin onemliydi. Tekrar tesekkur ederim. 💜