- Marka Danışmanlığı ve Girişimci Koçluğu+1 yıl
Girişimcilik, insan varolduğundan bu yana vardır.
Gelelim Start-up Ekosistemi'ne:Doğrular:
- Bir yanda fikri olan girişimci diğer yanda sermayesi olan yatırımcı vardır ki bu sermaye bazen nakdi değil ayni sermaye de (makina, arazi vs.) olabilir.
- Girişimci fikrini (buluş, fizibilite veya patentli fikir olabilir) ortaya koyar yatırımcı da ayni veya nakdi sermayesini koyar. İki taraf da anlaştıkları oran doğrultusunda bu yeni başlangıç (start-up) tan hisse alırlar ve bu mutabakatı sağlam bir sözleşmeye bağlarlar. Örneğin: Çok güçlü ve dünyada eşi benzeri olmayan patentli bir fikir sahibi olan girişimci bu yeni oluşumda %60 hisse isteyebilir ya da tam tersi yatırımcının ortaya koyacağı para olmadan bir milim bile hareket sağlanamayacaksa ve bu meblağ yüksekse yatırımcı %80 hisse talep edebilir. Genelde fikir sahibi girişimcinin hisse oranı daha yüksek olur ama bu müzakerelere ve iki tarafın birbirini ikna kabiliyetine bağlıdır.)
- İlk yatırım gerçekleştikten ve projede biraz yol alındıktan sonra ikinci veya üçüncü faz "money raising" (para toplama) hamlesi gerçekleşebilir, bu durumda ilk yatırımcının ve girişimcinin hisseleri azalır. Hedef; fikri hayata geçirmektir.
- İlk yatırımcıyı veya sonraki adımlardaki yatırımcıları bulurken girişimcinin 5 veya 10 yıllık P&L (Kar/Zarar), Cash Flow (Nakit Akışı), bilançolar ve ROI (Yatırımın geri dönüşüm oranını) rakamlarını raporlaması beklenir çünkü her yatırımcı yatırdığı paranın ne zaman ve ne kadarlık bir karla geri kendisine döneceğini bilmek ister.
- En önemli aşama, yatırımcıyı gerçekçi rakamlarla ikna etme aşamasıdır, hiçbir akıllı paralı yatırımcı "Bana güven gerisini merak etme sen!" yaklaşımını sevmez ve "paralı enayi" arayan girişimcinin eli hep boş kalır.
Yanlışlar:
- "Start-up'lar yalnızca teknolojik projeler için kurulurlar." Hayır, bir ticarethane veya üretim tesisi için de kurulabilir.
- "Fikrim muhteşem ama beni anlayacak vizyonda yatırımcı bulamıyorum." Hiçbir yatırımcı kısa zamanda çuvalla para kazanacağı bir yatırım fırsatını kaçırmak istemez, demek ki ya projen zayıf ya da sen onu anlatamıyorsun.
Kısa zamanda milyarder olanların çoğu yukarıda anlattığım yollardan geçip başarılı oldular.
İki taraf için de Türkiye'de yasal zemin mevcuttur ve başarı hikayeleri yazılmıştır, şimdi sıra sizlerde arkadaşlar.
Başarılar diliyorum.30 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yıl2006 yılında B. Cohen tarafından ilk defa kullanılan girişimcilik ekosistemi kavramı, yerel veya bölgesel girişimciliği etkileyen sosyal ve ekonomik çevredir. Bu sistem, belirli bir yerde birbirleri ile uyum içerisinde çalışan bireyler ve faktörler kümesinden oluşur.
10 Yorumla
Teknolojik ve hızlı büyüme için oluşturulan müessese oluyor
Genelde elektronik satışlar var
Ancak coronavirus nedeniyle diğer sektörlerde dahil oluyor10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Spesifik olarak sorularını sorarsan cevap vermemiz daha rahat olur.
10 Yorumla
+1 yılhayiddbb
10 Yorumla
Detaylı bilgi

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat