Eşref Armağan
Kendisi doğuştan görme engelli bir Ressam 👨🎨 Kulağa tuhaf mı geliyor?
İzlerseniz anlayacaksınız 🎥

Doğuştan mı diye sorarım değilse zaten rüya yoluyla görür zaten. Doğuştansa eğer, şu diyalog geçer
-Gözlerinin açılmasını ister miydin, aslında bir çok renk içimizde ve kalbimizde renkleri görmüyorsun ama yaz gelince sıcağı tüm iliklerinde hissediyorsun. Şekilleri görmüyorsun ama hayalinde istediğin şekilde tasvir edebiliyorsun, gözlerin görmüyor ama kendi içindeki renk cümbüşü hep içinde. Renkler yoktur aslında onlar senin hissettiğin umutlar hayaller gökkuşakları içinde geçen iklim geçişleridir.
Sen ve ben bu dünyada milyonlarca kişi arasında 2 basit insanız, fakat dünya bizim için çok değerli, o yerinde saysa da onun her gün doğması için ihtiyacı olan devasa bir kaynak var, içine milyonlarca dünyayı sığdırabicek kadar, işte onun aydınlatan, yani her şeyi daha çeşitli görmemizi sağlayan, bazen gözlerimi kısmamızı sağlayan bir renk, aslında çeşitli renklerden oluşsa da biz onu kendi mütevazi dünyamızda tek bir renkle gösterebiliyoruz, çocukça ya da profesyonelce çizerken '' sarı''
Bu soru beni çok düşündürdü ama sonradan kör olduysa zaten bilir ama doğuştan körse hiçbir şekilde anlatabileceğini sanmıyorum yani sonuçta tek bildiği renk siyah, karanlık değil mi?
Öyle.. hakkında küçük bir araştırma yaptım da doğuştan görme engelli birisinin kafasında renkleri canlandırmasının mümkün olmadığını şeklinde yazılar vardı genelde. Öyle de sanırım yani düşünsene hiçbir şey bilmiyorsun görmüyorsun ama sana bir rengi anlatmaya çalışıyorlar, benzetme bile yapamaz insan.. bana biraz ütopik geldi nedense
Rengin görseli ile ilgili ne anlatsamda bir sonuca varamayacağım için rengin tadından bahsederim.. mesela bunaldığı bir ortamda içtiği ferah limonatayı, ya da sıkıldığında veya kızdığında direk ağzına bir parça limon attığını varsayar gibi şeyler üzerinden gidip onun zihninde oluşan şeyleri kelimeye dökmesine yardımcı olabilirim sadece.. aksi taktirde ısrarla sarı rengi anlatmak duyma yetisi olmayan birisine müzik dinletmek gibi olur.
Cevap
1Cevap
Gözleri hiç gormuyorsa siyahtan başka bir renk bilmiyordur sanırım rüyalarında görmüştür aama benim dediğim sarı ona belkide başka bir isim yani ben mavi derim o rüyada maviyi başka yorumlar en iyisi onun bana anlatması o daha ilginç yorumlar kimbilir
Sen anlatsanda o görüp bilmediği için kalır öyle yani 🙄
Bilmem. Aslında canlı, ışıltılı ve mutlu bir renk, diğerleri gibi değil dikkat çekiyor diyebilirdim sanırım.
Sarı benim için umut gibi, sıcaklık gibi. Ona da güzel ve sıcak bir günde yaşanılan küçük heyecanlardan bahsederdim sanırım
Güneşin sıcaklığıdır sarı bana öyle hissettirir sanırım öyle anlatırdım.
Bir isik dusun gunesten bir parca tenine eline yansiyor bu ışık renk deriz adina
Öyle mal gibi kaldım okuyunca. Beni almaardı demekki
İçini açacak bir renk tertemiz çok güzel, çok renkli bembeyaz gibi düşün derdim
ben sevmem ama sen belki beğenirsin. açık renkli sayılır bir sürü tonu var filan
Tavuk yiyorsun ya he işte o tavuğun rengi
Bilmem
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?