Güneşin kızgın olduğu vakitte dışarı çıkartırdım
Elini yukarı doğru uzatmasını söylerdim
bir edebiyatçı yoğun olarak insanların geçtiği bir parkta kör bir dilenci görür, dilencinin önünde bir karton ve üzerinde "şu yoksul köre yardım edin" yazmaktadır. yazar kör adama günde ne kadar kazandığını sorar; 5-6 dolar olduğunu duyunca kartona bir şeyler yazar ve gider.
O günden sonra müthiş derecede kazancı artar kör adamın. gelen geçen para atmadan geçmez...
Üç beş vakit sonra yazar yine rastlar kör adama, kör adam merakla sorar;
-o gün kartona ne yazmıştın, insanlar yardım etmeden geçmez oldular, çok teşekkür ederim !
adam;
-senin kartonunda yazan şeyi yazdım, yalnızca insanların renksizliği daha iyi hissedebileceği bir şekilde...
"yine bahar gelecek, ve ben yine çiçeklerin renklerini göremeyeceğim !
Doğuştan mı yoksa sonradan mı görme yetisini kaybettiğine göre değişir. Görme yetisini sonradan kaybeden insanlar tanıdım %90 oranında görme yetisine sahip olmayan arkadaşım var ''sarı'' demek yetiyor. Doğuştan görme engelli birisiyse anlatması zor. ''Tam anlamıyla saflıktan uzak ama insanın içini açıyor. Uzaktan bakınca dikkat çekici bir güzelliği var ama yaklaşmaya kalkarsan bir alev gibi seni yakabileceğini biliyorsun. Ne tam anlamıyla saf, ne de saflıktan uzak. Her geceden sonra doğan gündüzün rengi.'' gibi saçma ifadeler kullanırdım muhtemelen. Zor bir soru.
Evet çok zor bir soru
Bu soru bana bunu hatırlattı:
Umut, şimdi hiç görmeyen birine,
Gökkuşağını anlatmak kadar zor ve imkansız.
- Cem Adrian (Herkes gider mi?)
Güneşin kızgın olduğu vakitte dışarı çıkartırdım
Elini yukarı doğru uzatmasını söylerdim
Evet bu çok güzel bir cevap
👍
Cevap
29Cevap
anlayamazsın renklerin bilimde açıklaması yoktur bir renk için şudur diyemezsin
Doğru. 👍
Görme engelli insanlar da rüya görebiliyor ileride bilinçaltı ve rüya ile ilgili çalışmalar yapılırsa mümkün olabilir onun dışında tam olarak anlatmak mümkün değildir bence..
guzel diyorsun ama onun ruyasina girmek gerekir o dedigin olmasi icin o kirmizi ya mavi diyor sa peki renkleri g[rmeden algilayamayiz sesleri de gormeden algilayamayiz suyu halimize binlerce sukurler olsun azalarimiz saglikli
İşte diyorum ya şu an kafaya takılan bir cihazla kişinin rüyasını ekrana yansıtabilen mekanizma geliştiriliyor hatta yapılmış ama piyasaya sürülmemiş bile olabilir
İleride bu tip bir icat yapılıp istediğimiz rüyayı görmemiz sağlanabilirse görme engelli insana sadece sarılarsan oluşan rüya gösterilip bu rengin sarı olduğu söylenebilir ve her renk için ayrı ayrı tekrarlanır
oyle bir cihaz var sa once para babalari alir ruyalarini izler :)
Her şey geleceğe bağlı sıradan insanlara değil de özellikle görme engelli insanlara ücretsiz yapabilirler deneyimletmek için, böyle proje olsa ne iyi olurdu
insallah olur ya
Bir insan ama da olaa mutlaka tuvaleti gelir..
Sarıyı olmasa da b... Sarısını anlatabilirdim sanırım 😂😂
bir şekilde anlatsanda o istediği sarıyı görür. Anlattığın gibi değil, anlamak istediği gibi anlar bence , fikrimce, şahsen 🙆🏻♀️🙇🏻♀️
Renk anlatılabilir bir şey değildir. Biz sadece isimlendirebiliriz. Gözleri gören birine bile anlatamazsın...
Canlı ve dikkat çekici bir renk. bir patlama sesi gibi
Farklı bir yorum
- Bunu yapabilse peygamberliğini ilan eder zaten adam
Hani imkansız azıcık.
Zihinde daha önce yer almayan bir şeyi hiçbir şekilde tanımlamazsınız.
Aklıma direk güneş geldi. Güneş sıcaktır ya sarı renkte aynı öyle sıcak bir renk derdim herhalde
Onların renk altısı yoktur ve anlatamazsin onlaricin sadece hepsi birer isimden ibaret
Anlatamazsın ama hissettirebilirsin her rengi bir tada benzeterek mesela sarıya limon dersin kırmızıya karpuz
Onun için farkeder mi sarı ya da farklı renk olması?
Ludwig van Beethoven moonlight sonat'ının tamda böyle bir hikayesi var
mana da oyle evet ama kor ise anlatsan da o rengi algilayamaz ki
sen bazen hata yaptığını düşünüyorsun galiba hayatta
Sen nasıl anlatırdın?
Soruya soruyla karşılık vermek kolay bir kaçış. 👍😊
Anlatamam ama bir şeyler uydururum
Hiç görmeyen birine bunu anlatmak imkânsızdır
Beyin yakan sorular. Anlatılamaz.
Gülümsemek gülmek derdim
Anlatamazsın, doğuştan kör ise renk tanımı yoktur,
Ben anlatırım ama o göremez 😊
anlatamayacağım için çabalamazdım da