Selam KScanlar,2013 yılında YGS ve LYS'ye girmiştim. Mezun olduğum bölümden memnun değilim, işsizim. Hukuk okumak için üniversite sınavına girmek istiyorum.
Yeni üniversite sistemi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yıllar sonra yeniden üniversite sınavına hazırlanmaya karar verdim! Yeni üniversite sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
Öncelikle büyük bir cesaret yeniden üniversiteye hazırlanmak. Hayallerini kovaladığın için tebrik ediyorum seni, yeni üniversite sistemi hakkında bilgi vereyim sana hemen.
YKS nedir?
YKS (Yükseköğretime geçiş sınavı) 2017 yılının kasım ayında YGS ve LYS sistemi değişti. Üniversiteye geçiş sınavının adı YKS oldu. YKS iki aşamalı bir sınav. İlk aşaması TYT (Temel yeterlilik testi) bu aşamayı YGS olarak düşünebilirsin.
İkinci aşaması ise AYT (Alan yeterlilik testi) bu aşamayı da LYS olarak düşünebilirsin.
TYT nedir, TYT ile hangi bölümlere gidilir?
TYT'de 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri olmak üzere 120 soru var. Bu 120 soruyu 135 dakika içinde öğrencilerden cevaplaman gerekiyor. YGS'den ayrı olarak, tüm sorular eşit puan getiriyor ancak soruların getirdiği puanlar standart sapmaya göre değişebiliyor tabii ki.
TYT ile; 2 yıllık ön lisans bölümlerine gidebilirsin. 4 yıllık bir bölüm istiyorsan da AYT'ye girmen şart.
AYT nedir, AYT ile hangi bölümlere gidilir?
AYT'de 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Sosyal Bilimler ve 40 Fen Bilimleri olmak üzere 160 soru var. AYT'nin süresi 180 dakika. TYT puanının %40'ı AYT puanının ise %60'ı yerleştirme puanına etki ediyor. TYT'den 150 baraj puanını geçen öğrenciler ikinci sınava girmeye hak kazanıyor. AYT'de ise 180 baraj puanının geçilmesi durumunda 4 yıllık üniversite yani lisans tercihi yapabiliyorsun.
Başarılar dilerim, hayallerinin peşinden koşmaya devam et. :)
Tyt ve Ayt diye yapılıyor artık. Ve ikiside yazın yapılıyor. Martta sınav yok yani. Bunun dışında hukuk okumanın sana iş getirisi olacağını düşünüyor musun?
İki gün (cumartesi-pazar) ardarda sınava giriyorsun. Hangi bölümden girmek istiyorsan ' tyt ve ayt eşit ağırlık, sözel ya da sayısal' o bölüme para yatırıyorsun. Tyt puanın eşit derecede hesaplanıyor, ayt puanında para yatırdığın bölümün puanı doğruysa daha çok puan eklenerek hesaplanıyor.
Tyt ve ayt olmak üzere 2 sınav var Tyt de 40 Türkçe 40 matematik sorusu Ayt ise sayısal, eşit ağırlık, sözel olarak bölümüne göre çözeceksin Fotoya da Archie aşkımı koymuşsun gözümden kaçmadı 😍😄
Ana Sayfa > Eğitim & Kariyer > Sorular > Yıllar sonra yeniden üniversite sınavına hazırlanmaya karar verdim! Yeni üniversite sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
En İyi Cevaplar