Pandemi sonrası okula uyum sürecinin nasıl olacağı büyük bir merak konusu. Aslında pandemi döneminde okula uyum süreci demek daha doğru olur, çünkü vaka sayılarına bakılırsa salgından hala tam anlamıyla kurtulmuş değiliz. Okullarda birçok yeni kural olacak. Tabii eğitime bu kadar ara verdikten sonra okula uyum, uyku düzeni gibi kafa karıştıran konular oluyor. Bu durumda anne babaya da birçok görev düşüyor. Okula uyum sürecinden bahsettikten sonra 'Sınav stresi nasıl yenilir, Sınav kaygısıyla başa çıkma yolları, Sınav kaygısı azaltma teknikleri' hakkında da kısaca bilgi vermek isterim.

Pandemi döneminde okula uyum süreci nasıl olmalıdır?
Beslenme alışkanlığı

Uzaktan eğitim sürecinde evdeyken çok yiyip az enerji harcamış çocuklarda genel olarak kilo alımı gözlendi, çünkü beslenme alışkanlıkları bozuldu. O yüzden bundan sonrasında sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat çekilmeli ve çocuğun protein ağırlıklı beslenmesi, hareketli olması sağlanmalıdır. Ayrıca bu dönemde spora da ağırlık verilebilir. Yürüyüş ve koşu bile çok fayda sağlayacaktır.
Motivasyon ve sorumluluk

Yeni düzene uyum için motivasyon etkili bir detaydır. Bunun için ailelerin çocuğa destek olması son derece önemlidir. Okul alışverişi yaparak çocuğun biraz daha istekli olmasını sağlayabilirler. Ayrıca bu dönemde çocuğun daha fazla bocalamaması için çok fazla sorumluluk yüklememeye çalışılmalıdır.
Uyku düzeni

Aslında bu biraz geniş kapsamlı bir konu. Uyku düzeni bu süreçte oldukça bozuldu. Dolayısıyla toparlamak biraz zaman alabilir. O yüzden bunun için çalışmalara biraz daha erkenden başlanması gerekir. Zamanla biraz daha erken yatıp kalkarak düzen oturtulur. Bu konuda ailelerin tepkisi de önemli, çünkü süreci olumsuz da etkileyebilirler. Bu yüzden çocuğa olabildiğince anlayışlı yaklaşıp tolerans göstererek bu düzeni oturtmaya çalışması sağlanmalıdır. Öğrencinin özkontrollü olması da önemlidir.
Çalışma programı

Uzaktan eğitim sırasında öğrencilerden tam verim alınamadı, çünkü dikkat bozuklukları da oluştu. Bu yüzden dikkat süreleri artık daha az olarak hesaba katılmalı. Çalışma programında tekrar süresine ve molalara dikkat edilmelidir. Böylece bilgiler daha kalıcı ve öğrenciler daha verimli olacaktır.
Psikolojik destek

Bu süreci herkes aynı şekilde atlatmıyor. Salgında yakınlarını kaybeden ya da ağır bir şekilde atlatan, maddi - manevi zorluklar yaşayan aileler de var. Bu yüzden öğrencilerde başarı ve uyum kaygısı görülebilir. Bu durumda öğrenciye anlayışla yaklaşılmalıdır. Ayrıca okuldaki rehber öğretmen aracılığıyla psikolojik destek alması ve bu durumu atlatması sağlanmalıdır.
Sınav stresi nasıl yenilir?

Sınav stresi bu sene daha fazla hlssedilebilir. Bu yüzden birkaç noktaya dikkat edilirse çok daha başarılı olunabilir.
- Gerçekçi bir hedef belirlenmeli.
- Planlı ve programlı bir çalışma sistemi oluşturulmalı.
- Öğrencinin kendine güveni geliştirilmeli.
- Zaman yönetimi hakkında bilgi verilmeli.
Okula uyum süreci dışında bir de bu ana maddelerle ilgili destek sağlanırsa süreç daha kolay atlatılıp verimli sonuçlar alınacaktır.
En İyi Kız Görüşü