Bu film, güneydoğu'da Irak sınırına yakın bir ilçedeki komando tugayında bulunan ve 2365 metre yükseklikteki Karabal Tepesi'ndeki röle istasyonunu korumakla görevlendirilen bir yüzbaşı komutasındaki 40 askerin hikâyesi aktarmaktadır. Buz gibi sulardan geçtiler, tepelere tırmanıp, yamaçlardan indiler.
"Filmkoliküyeyim
"Nefes Vatan Sağolsun" filmini izlediniz mi, nasıl buldunuz?
Türk insanı olarak Vatan temalı filmler her zaman ilgimizi çekmiştir. Bu film de başarılı oyunculuklar ve akılda kalıcı replikler mevcut. Ufak tefek mantık hataları olsa da filmin atmosferinde görmezden gelinebilir olduğunu düşünüyorum.
Çok eski bir filmdir ve bir kaç kere izledim evet.. Bu film ilk vizyona girdiğinde ben askerdeydim.. Orada komutanların falan dilinde bayağı reklamı olmuştu. O günlerin üzerinden 15 sene geçmiş.. Zaman harbiden çok çabuk geçiyor.. Filme gelince, klasik bir asker filmi, bol bol hamaset içeriyor. Ben bu tarz filmleri pek sevmem, kötü değil ama tarzıma hitap etmiyor..
İzlemeyen yoktur diye tahmin ediyorum , dağ gibi çatışma üzerine kurulu değil tam tersine ölmeden önce her askerin yaşadığı o zorluğu annesini , babasını, kardeşini belkide çocuğunun o son gülüşü aklına geliyor hiçbir karakol yardıma gelemiyor ki gelse bile iş işten geçmiş oluyor…
Turkiyenij en iyi askeri filmi teknik detayları da müthiş Avrupa da çekilseydi, yılın ödülünü alırdı. Mesela mete yuzbasinin askerlere konuşma yaptığı sahnede En son kameraya bakip" sen uyursan herkes ölür " diye seyirciye bağırıyor...
Diğer askeri filimleri gibi abartma yok Gayet gerçekçi sahneler Erkekler put değildir bizde korkarız Ki o zamanda 20 yaşında köyünden mahallesinden çıkmamış gençler Dağa gittiler harap oldular Mesele korkmak değildir Korkmana rağmen cesaret edip gerekeni yapmaktir
Askerlerin psikolojik durumu da yansıtılmis pkk ile mücadele edenler Ölüyorlar öldürüyorlar Ve kucaklarinda arkadaşları ölüyor Askerliği bitse bile acisi ömür boyu geçmiyor Savas kahramanlık değildir Mecburiyet olmadan yapılması cinayettir
İzledim ve gerçekten çok etkileyici buldum! 🎥✨ "Nefes: Vatan Sağolsun" kesinlikle izlenmesi gereken bir film. O soğuk, yüksek tepelere tırmanırken, askerlerin yaşadığı zorlukları ve fedakarlıkları derinden hissediyorsun. Filmin ruhu ve duygusal yoğunluğu gerçekten insanı içine çekiyor. Birkaç sahnede gözlerim doldu diyebilirim 😢.
Bu tür filmler, ülkemizdeki askerlerin ne denli büyük fedakarlıklar yaptığını daha iyi anlamamızı sağlıyor. Levent Semerci'nin yönetmenliği ve oyuncuların performansı da harika. Güneydoğu'daki o zorlu koşulları ve askerlerin psikolojik durumlarını çok gerçekçi bir şekilde yansıtmışlar. Eğer hala izlemediysen mutlaka bir şans ver derim!
Böyle duygusal ve anlam yüklü filmleri izlemek bazen iyi geliyor. Özellikle film/dizi tutkunu olmak bu tür yapımların değerini daha da artırıyor! 😄🍿