link
Cevaplardan sonra konuya ilişkin açıklamada bulunucam.
Tüm kırmızı meyve ve sebzeleri ona söylerim "bunlar kırmızı" diye, gerekirse yeniden tattırırım.
Elini boynumdan geçen şah damarının üzerine koyarım "bu basıncı yapan kalb ve pompaladığı sıcak sıvı olan kan kırmızıdır.
Biz insanlar tenimizden sıcak olan her şeyi kırmızı olarak tanımlarız.
Acı pul biber kırmızıdır.
Vücudunun herhangi bir yerine sertçe vururum "şu an acıyan bölgenin rengi kırmızı" derim
Düşüncelerinin uyuştuğu insanlara duyduğun yakınlık kırmızıdır.
Kırmızı sadece renk değildir aslında. Bir duygudur, tatdır, acıdır, sıcaktır derim.
Belkide bu yüzden kırmızıyı bizden daha iyi gördüğünü ve aslında onun bana kırmızıyı anlatmasını isterim.
Paylaştığın ve duyarlı olduğun için sağol.
Kesinlikle çok mantıklı. Cevap için çok teşekkürler.
Mantıksız, eğer kişi o rengi bilmiyosa sen ona bu kırmızı , o kırmızı değil diyemessin kısacası eğer biri rengi bilmiyosa ve sen biber kırmızıdır dersen o sadece beyninde biberin görünüşünü oluşturur ve ona kırmızı ismi takar
iki gözü göremeyen insanların gözleri görmese bile gönül gözleri açıktır onlar renkleri bilmese bile anlatırlar o kişiler kendilerine o kadar barışıktır ki kendilerine bir birleri ile bile dalga geçerler ben böyle insanlar bilirim ağladığımda gelirler derler ya arkadaş sen tek gözünle görüyorsun ne mutlu bak bana bende hiç görmüyorum ama sen gibi ağlamıyorum derler ve o anda biri bir lafı patlatır la kör sen ne bilecen ne çektiğini belki oda kör olmadığı için ağlıyordur der işte onlar o kadar hayata barışık ve o kadar hayata bağlıdır ki onlar için rengin anlamı yoktur onlar için renk sadece siyah ya da griden ibarettir
Hiç bir zaman görsel açıdan anlamlandıramayız o renkleri görsel olarak mümkünatı yok hayal bile edemez. Fakat sıcak- soğuk ilişkisi kurarak tarif edilebilir.
Doğuştan gözleri görmeyen insanların renkleri, ışığı yansıtma biçimlerine göre hissederek tenleriyle ayırabildikleri biliniyormuş.
sıcak dokunursan seni yakar gibi, tadı olsa lolipopun tadı olurdu zaten lolipop daha çok bu rengi içerir. Bi kaynar suyun sesi duyarsın ya bu renk da kaynıyor. Zevkli ve çekici sanki ipek dokunuşu.
Cevap
37Cevap
hz ömer ayakları felç bir çocugu görür diger çoçuklar koşup eglenir ama o çocugu bir taşın üstüne oturtmuşlar oynayan çocuklara bugulu gözlerle baktıgını görür..ve Allah ım sen şu çocugu iyleştir şifa ver die dua eder...ve çocuk yürür belli bir zaman sonra..ama çocuk diger çocukların oynamak için yüzmek için girdikleri dereye keskin taşlar doldurur..hz ömer sudan çıkan çocukların her tarafının kanadıgını görür..ve o sakat olan çocugunun diger çocukları izleyip keyiflendigini görür..
Allah ım der senin bir bildigin elbette var sen beni af et der..
illaki hiç kimsenin bir eksigi olmasını istemeyiz istemem..ama kurban oldugumun bir bildigi vardır elbet..siyahın beyaz oldugunu bir görene anlatamayacagımız gibi görmeyen birinede kırmızıyı anlatmak çok zordur...imkansızmı degil...çünkü90 lı yıllarda yumurta beyaz mı siyah mı tartışmasını kazanan siyah diyen ekiptir
insanları renklendirirdim mesala kırmızı annedir kırmızı sevgilidir kırmızı gülmektir kkırmızı mutlu olmaktır sevginin rengidir kırmızı aşkı anlatan güldür kırmızı olan kurduğun en güzel hayaldir kırmızı ve bir gün gözlerin açılırsa eğer o karanlığa vuracak ışığın gözlerinde hissettireceği renktir o karanlık dünyanı bir gün aydınlatacak olan ilk renktir kırmızı ...
yani sensin kırmızı ... der ve gider kırmızı perde kapanır ışıklar söner nasıl ?
+1
Gözleri doğuştan görmeyen biri kafasında hiçbir rengi tasarlayamaz ama ona siyahı anlatrak başlayabiliriz cunku bildi teksey siyahdır . Bunu bir filmde görmüştüm adı 'maske' orda gördümü anlatayım : Siyahı zaten biliyorsun dedi sonra eline bir pamuk verdi ve bu beyaz işte bulutlar gibi bembayaz yumuşacık dedi . Daha sonra yumurta haşladı ve kızın eline verdi kızın eli yandı işte buda kırmızı dedi ateş gibi kıpkırmızı dedi . Daha sonrada kızın elini suya verdi kız rahatladı işte buda mavi masmavi gökyüzü gibi okyanuslar gibi mavi dedi :)
Görmese de insan sonuçta duyguları var kızgınlık,sevinç,özlem...
Bu duyguların hepsinin birer renkle ifade edilebileceğini tasvirler'im
Örneğin: Şöyle düşün birine çok kızıyorsan bu duygunun karşılığı kırmızıdır, eğer karşındakine inanıyorsan bu beyazdır...
insanlar sadece gözleri ile görmezler..renkleri görmek o kişinin elindedir sonuna kadar izlemeni tavsiye ederim hiç rengi görmeyen bir insan denizin mavisini nasıl bilebilir bunu ona nasıl anlatabilirsin? bu onu nasıl bilebilir görmeden ?
renk körlüğü doğuştan bir hastalıktır. ve doğduğu günden beri ona kırmızı hep kırmızı diye gösterilsede o kırmızıya yeşil der. Yani biraz kafa yorarsak renk bilgisi zaten doğuştanb verilmiş bir şey bize anlatmaya lüzum yok.( bu arada en iyi cevap seçilmesi gerekiyor açıklamamın)
bağlantı kurmaya çalış işte. diyorum ya renk bilgisi doğuştan verilmiş bir şey diye renk körlüğüde bunun ispatıdır.
ALLAH ŞAFİ adının hürmetine şifa versin RABBİM yar ve yardımcıları olsun İNŞAALLAH Amin
izledim ben videoyu umarım katkım olmuştur
tabi ki ALLAH'A verdiği sağlık için herşey için her gün şükretmeliyiz ALLAHIM çok büyük
:(daha bir de hala nasıl oluyor da ALLAHIN birliğine varlığına inanmıyor bazı insanlar anlayamıyorum
Kırmızı renk nasıldır bilir misin. İki dudağının arasında nefes olur ya hani. Hani bazen kalp atışların düzensiz çok hızlı atar .. Sahile dalgalar vurur ya işte üçünün karışımıdır kırmızı. Nefes kadar sıcak kalp gibi düzensiz dalga gibi korkutucu ...
gorsel olarak anlatmayacagımıza gore hıs ve dokunaarak anlayacagı yollara basvurmamız lazım sıcak soguk neselı sıcakkanlı ınsanlara soguk davarana kısılerden ornek vererek bunları renklerle katagorıze ederek olabılır
her nekadar bu sorunun cevabı olmasa da "onlar görmese de eminim dünyaları çok renkli olmalı"
film e gelince en kısa zamanda izleyeceğim teşk.
Bunu bir kör'e anlatmak için önce biz körlüğü anlamalıyız. Onlar herşeyi siyah mı görüyor eğer öyle ise bu rengin siyah olduğunu biliyorlarmı ilk önce bunu bilmeliyizki açıklayabilelim
ne desek de onun düşünde hiçbişey canlanmaz herhalde :/ black filmini bende izledim benim dünyamı da black teki oyunculuk çok güzeldi. Allah bu durumda olanlara sabır versin gerçekten zor.
Sarıyı anlattıkta sıra kırmızıya mı geldi dedirtiyor insana...
Aşağıdakileride okuyunca benim aklımada şu soru geldi neden kırmızı diye bir sürü renk varken neden o guzelim renk diye :)
"Dostum, dışarıyı göremiyorsan, içine -derinlerine- ineceğiz... Şu an seni hayatta tutan sıvının içinde küçük oksijen bağlayıcıların rengidir kırmızı..."
Burda çok güzel anlatmışlar denemişler
başarılıda olmuş link
Ben bahsini bile acmam bu durumdaki birini boyle uzmeye gerek yok :)
Benim kırmızım ile bir başkasının kırmızısı aynımı acaba . önce bunu dünmek ve cevap bulmak lazım
Kör, sağır ve dilsiz çölde gidiyorlar, sağır ölüyor. Dilsiz, köre sağırın öldüğünü nasıl anlatır?
buda psikoloji sorusu :)
Reklam yazarlığı sorularını beğeniyorum. İnsanlardaki yaratıcılığı güzel ölçüyor :)
sıcaklığın yüzünde yarattığı etkiyi düşün derdim. cehennem ateşini düşün derdim. cehennem ateşinin kırmızı olduğunu doğuştan biliriz. bu allahın bir ilahisidir .
Cehennem ateşi nursuz olduğu için kırmızı değildir. Karanlıktır.
ulan o kadar ayet var anasını satıyım insan bir okur . ondan sonra yorum yapar.
elini kalbinin üzerine koy, ne zaman çok ve sancılı çarptı, kırmızı işte odur...Ateştir,
közdür, köredendir.
örneklerle anlatabilirsin anca sinirlendiğinde öfkelendiğinde kendini nasıl hissediyorsun diyerek olabilir sanırım
tam gozunun ortasina hafifce vururum tokat seklinde tabi:)) iste bu gorduklerin kirmizi derim digerleride yildizlar gokteki:)) saka bir yana cok kotu yaa:(( rabbe sukurler olsun sonsuz kez...
görmek mi? acaba biz herşeyi görebiliyormuyuz? sahi kırmızı neydi?
Soruyu okur okumaz denedim kirmizi bir bezin altindan lambayi gozune bastirArak tut. Bu gordugun kirmizi renk de.
adam zaten kör :) sen gördügün için gözlerini yumsanda kör olmazsın ışıg DOGRU BAK gözlerini yum göz kapakların içten bakması yine kırmızıdır :) bunu kör bir insan göremez..
doğuştan kör ise imkansızdır. sonradan kör olmuşsa bilir zaten.
Sıcaktan, ateşten yola çıkarak bir şeyler kurabilmesini sağlamaya çalışırdım herhalde.
bunu izlemelisiniz
w ww.ted.com/talks/neil_harbisson_i_listen_to_color.html
İnsan sevdikçe içinde bir his oluşur ve bu hissimizin rengi kırmızı olarak tanımyabilirdim.
Ateşi anlatırım ona sıcaklıgnı gosterırım bunun rengı kırmızı derim...
:( ay kotu oldum .cevbai biliyosan yazarmisin
askin ve tutkunun rengidir kirmizi
sıcaklık hissi gibi o renk içimi ısıtıyor derim.
Siyah olmayan bir renk :D
Ben Anlatırımda O anlar mi Sorun orda :D
Çok etkiledi konun beni abi ya çok beğendim
görmen gerek dicem ama nasıl bende bilemiyorum :)
Kanının rengi derdim.
basit aslında anlatamazsın
bi cevabı var mıbunun :S
varsa tarifi alayım ...
''Şu an gördüğün rengin daha açığı'' gibi derdim
hadi bulun bakalım merakla bekliyoruz
kiraz tadında çilek kokusu
sıcaklıktan yola çıkarak tarif edilebilir
anlatmazdım bu bir insanın egosu olurdu
poff yine mi kör insan vs soruları
anlatamasssın
Anlarılabilirmi ki.