Doktor olmak istiyorum ama aklıma gıda mühendisliği takıldı.İkisi arasında gidip geliyorum sürekli.Gıda mühendisliği hakkında bilgisi olan var mı?
Cevabın nedir?
+1 yılGıda mühendisliği bölümünün bilim dalları
Gıda Bilimleri Dalı: gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda kalite kontrolü, beslenme bilim dalları olarak kendi arasında ayrılır.
Gıda Teknolojileri Bilim Dalı: Gıda mühendisliği temel işlemleri, yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi, gıda maddelerinin ambalajlanması, biyoteknoloji, Gıda Ekonomisi ve Endüstrisi İşletmeciliği bilim dalları olarak kendi arasında ayrılır.
Belli başlı dersler
Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 veya 5 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi, biyoloji ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü olan yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi gıda maddelerinin ambalajlanması, duyusal analiz, temel işlemler, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, fizikokimya, organik kimya, akışkanlar mekaniği, kütle aktarımı, ısı aktarımı, mühendislik termodinamiği, gıda katkı maddeleri gibi derslere yoğunlaşılmaktadır. Bölümün sözel ağırlıklı görünmesi tam bir hatadır, özellikle Hacettepe Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi,ODTÜ, İtü, Pamukkale Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi,Uludağ Üniversitesi ve Ege Üniversitesi'nde tam bir mühendislik eğitimi verilmektedir. Öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yapılmaktadır.
Gereken nitelikler
Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları beklenir.
Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Mezunlar, mezun olduklarında doğrudan gıda mühendisi unvanını almaktadır. Gıda mühendisliği esas itibariyle ne sadece bir üretici mühendislik dalıdır ne de denetçi dalıdır. Gıdanın üretimiyle "tarladan çatala" (farm to fork) kadar ilgilenebilme, düzeltme, araştırma geliştirme ve toksikolojik risk analizi konularında yetki sahibidir. Bu süreç dahilinde, mühendis, hammadde kabulü analiz sonuçlarıyla yorumlama, hammaddenin üretime dahili, üretim sırasında ve sonrasındaki çıkabilecek sorunların ortadan kaldırılması buna rağmen vuku bulan sorunları çözmek, depolama koşulu ve süresi belirlenmesi, pazarlama, satış ve kalite düzeyi temini, araştırma ve geliştirme (Ar-ge), ürün geliştirme (Ür-ge) gibi bölümlerde yönlendirici, teknik bir yönetici görevi üstlenir. Diğer bir deyişle Gıda mühendisliği; kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği ve veterinerliğin gıda sanayisi alanındaki uygulamalarını karşılayan bir mühendisliktir.11 Yorumla- +1 yıl
gıda mühendislliği hakkında bilgi istiyorsun. seçtiğin en iyi yoruma bak...
saçma falan bari başlıklar açma.
+1 yılTıp okumak istiyorsun ve aklına gıda mühedisliği mi takıldı :)? Tıp okumak isteyen bir insanın aklına hadi Diş Hekimliği takılır, olmadı Fizik Tedavi R. takılır o da olmadı Eczacılık takılır, Moleküler Biyoloji Genetik takılır hadi hiçbiri olmadı Biyoloji takılır :))
Gıda mühendisliği? Ne alaka :))04 Yorumla- +1 yıl
Alakası olması mı gerekiyor?
- +1 yıl
Evet gerekiyor; gerekmiyorsa bu idealist olmadığını gösterir. Bu arada pek iyi bir bölüm değil, çok fazla var Türkiyede gıda mühendisi. Ayrıca temiz iş yapmak istiyorsan çalıştığın firmayla her zaman sorun yaşarsın, ayrıca maaşları düşüktür.
- +1 yıl
Ağlıyım o zaman?
- +1 yıl
Ağlama:) Farklı hayallere yelken aç :))
puanın yeterse kesinlikle tıp okumalısın.nasıl okurum diye düşünüyorsan, okuyan nasıl okuyor?
gıda mühendisliği ile ilgii bir bilgim yok ama kpss de atanma koşulları nasıl onu öğren?
özel sektörde ne kadar maaşla çalışmaya başlıyorlar.
bunlar ilerde sana sıkıntı olabilir.12 Yorumla- +1 yıl
İstesem puanı da tuttururum, okurum da.Yani kendime güvenim var :)
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılmuhteşem bi meslek...
ben gıda teknikeriyim ama keşke dgs ye girip mühendisliği okuyaydım diyorum bazen...21 Yorumla- +1 yıl
Hala aynı şeyleri düşünüyor musun?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
11Cevap
altın ile bronz kıyaslanmaz bende bir mühendisim özelde alacağın ücret 1500-2000 tl oda şanslıysan doktorun aldığı ücreti söylemeye gerek yok ayrıca mühendislerde işsizlik riski var doktorda bu risk 0
10 Yorumla
+1 yılkuzenim gida muhendisligi okudu uni bittikten sonra meslegi uzerine çalisti 2 aya birakti şu an evinde hayatinin prensini bekliyor galiba :) Doktorluk daha iyi bence..
10 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 3,9b cevap paylaştı.
+1 yılMaddiyat bakımından diyorsan gıdayı es geç derim ben.Ama rahat bir meslek istiyorsan gıdayı tercih et.
10 Yorumla Kızlar Bir Adım Öne konusunda 1,5b cevap paylaştı. doktorlugu kazanacak puan alabiliyorsan daha iyi bölümler var..
10 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 6,3b cevap paylaştı. doktor olacaksan tam 7 sene okula gitmen gerekecek.
10 Yorumla
+1 yılÇok alakasız bölümler değil mi. Tıp ile diş hekimliği arasında kalsan anlarım da.
10 Yorumlaendüstri mühendisleri revacta. birde mekatronik araştır. gıda bence doktorluktan iyidir.
20 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 775 cevap paylaştı. Gıda mühendisligini bende çok istiyorum. Ablamın pek çok arkadaşı gıda mühendisi şuan hepsi çalışıyor.
11 Yorumla- +1 yıl
Lütfen beni biraz bilgilendirir misin? Nasıl şartlarda çalışıyorlar maaşları ne kadar psikolojim bozuldu cidden
doktor olup yapacaksın sürünüyorlar geceleri gündüzleri yok okuması ayrı bir dert
gıda mühendisi arkadaşlarım var çok memnunular iyide kazanıyorlar11 Yorumla- +1 yıl
Beni biraz bilgilendirir misiniz maaşları çalışma şartlqrı hakkında psikolojim bozuldu cidden
doktor olacak kadar puan alabileceğini düşünüyorsan gıda mühendisliği ne alaka.. ikisi arasıdna dünya kadar fark var.. bence sen önce puan al..
02 Yorumla- +1 yıl
İkisi arasında alaka aramıyorum ben.
Gizli Üye(36-45)+1 yılDoktor olsan daha iyi gıda mühendisliği çokta iyi bir iş değil.Tabi gene sizin tercihiniz
10 Yorumla
+1 yılgıda mühendisliği 320 puan tıp 520 puan yalnız :((
12 Yorumla- +1 yıl
Fark etmez..
- +1 yıl
gıda da zor atanırsın
+1 yıldoktor olacak kızsın sen ne gıdası
11 Yorumla- +1 yıl
He ya <33
kuzen gıda mühendısı benim rahat iş ya
10 Yorumlasabancıda ekonomi oku en güzeli.
10 Yorumlaarasında dağlar var kolay gelsin şimdiden seçimine
10 Yorumla
+1 yılsakın ha doktorluk nere gıda muhendisliğği nere
20 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem