Merhaba arkadaşlar. Cok sevdigim, ailemden olan birisi 18 yaşında bobrekleri iflas etmiş, şimdi ise bilinmeyen bir sebepten dolayı yatağa bağımlı kaldı. Çok zor bir şekilde zar zor walkeriyla kalkıp, kapının önüne kadar gidebiliyor, biz onu arabayla dialize göturüyoruz. Su an 40 yaşında ve gün yüzü görmedi, saçlar sakallar bembeyaz. Ve çektiği bu acilardan dolayı "rahmet yağıyor" diyor. Allah'ı seviyorum diyor. Acısı Allah'tan geldiği için çektiği ağrıları bile seviyor. Bakıyorum diğer insanlara, hiçbir sıkıntı cekmedikleri için Allah'ı seviyorlar, tek dertleri kapanmak, başkalarının hayatına müdahale Edip, hakaretler yağdırmak ve dışlamak. Peki Allah neden benim bu yakinima böyle bir durum yaşatıyor da diğer hakedenlere yasatmiyor? Allah benim bu yakinimin veya benim acı cekmemden hoşlanıyor mu? Sakin bana "onların da başka imtihanı var, imtihan dünyası" gibi sıradan, klişe laflar etmeyin, engeli basarim. Başka mantıklı cevaplarinizi bekliyorum. Kafamda hep bu sorular dönüyor.
Cevabın nedir?
- Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılYani sorgulayabilmek için illaki reel örnekler görmek gerekiyor demek ki. Kimse bir sınavda değil ve Tanrı denen kavram, evrenin kendisidir. Dinler de insanların bu dünyada anlam veremedikleri ve gelecekleri ile ilgili korktukları konulara kılıf bulmak ve akabinde kitleleri yönetebilmek adına oluşturulmuş kültürlerdir.
Eskiden peygamber olarak nitelenen sözde ulemalar bugünlerde aynı yöntemlerle ortaya çıktığında ruh ve sinir hastalıkları hastanesine yatırılıyor.
Mükemmel bir Tanrı kavramından bahsediliyorsa, kişiye özel sınav vermemelidir.
Örneğin bir baba düşün, akşam yemeğinde bir kızına kebap yediriyor, diğer kızına da zeytin peynir veriyor. Eşine de hiç bir şey yedirmiyor. Hepsini ayrı ayrı sınıyor ve hala beni seviyor musunuz diyor. Ya da bir kızının yanağını okşayıp, üşümüşsündür deyip kazak giydiriyor. Diğer kızına da beni sevdiğinden emin olmak için soğuk odanda çıplak gezeceksin deyip bir de dövüyor. İki kızı ve eşi de babamızı çok seviyoruz iyi ki var diyebilir mi? Şiddet gören kısım karnını doyurduğu için teşekkür edebilir ya da onurlu davranıp o evden (dinden) ayrılıp kendi hayatlarını çizmeye başlarlar.
Tanrı mantığı da böyle bir karmaşadan ibarettir. Sen bir dolmuşa zor binerken, reşit olur olmaz altına bmw çeken yaşıtların olur. Sen buz gibi havada hasta olmazken, çocukluğundan beri makinelere bağlı insanlar olur. Ya da kıtlık yaşanan ülkelerde neden aç bırakıldığı bilinmeyen bir çok çocuk olur.
Şu an gökten inip ben senin tanrınım dese, yine de şükretmem ve saygı duymam. İtaat etmem. Hesap sorarım.
Bir çok kişi okumaya bile üşenebilir. Keşke sorgulayabilsek. Çok bilgi gerekmiyor. Biraz mantık. Yaşadıklarını sana farklı anlatarak seni kandıran bir din yerine, kendi halini sorgulaman yeterli olur. Şükredecekse sağlıklı insanlar ve zenginler şükretmelidir. Onlar da diğer insanları umursamadıkları sürece edebilirler. Göz var nizam var hiçbir şey eşit değil.26 Yorumla- +1 yıl
İşte aradığım, beklenen cevap. Ben Allah'a inaniyorum. Aynı şekilde çok sevdiğim yakınım, 20 senedir bunları çekmesine rağmen hâlâ daha Allah'ı çok seviyor ve onun verdiklerine bir gün itiraz etmiyor. Ama ben o böyle yaptıkça içimdeki öfke daha da çok büyüyor ve sorguluyorum, çok güzel anlatmissiniz. Benim içimden geçenleri anlatmissiniz, teşekkür ederim
- +1 yıl
Rica ederim. Sana bir akıl ve mantık sunan bir doğa veya kavram varsa düşünmelisin. Düşünme ve sorgulama demek, insanın doğasına aykırıdır. Bu nedenle dinler benim karakterime uygun değiller. Tamamını okuduğun için ben teşekkür ederim.
- +1 yıl
@Kafka34 Mantığına göre Eski Güneş Tanrısı vb 190+ Tanrı'da bunu yapmış olabilir. Bir tanesine odaklanman ayrı bir çerçeve. Hem bir Tanrı aramak için ne gibi gerekçem olabilir? Yavrusunu cami avlusuna bırakan anneden bir farkı yok şu an ki Tanrı kavramının. Ne kimseye faydası var, ne de hayatımıza. Şayet bir Tanrı olsaydı, biz bunları konuşuyor olmazdık zaten. Her şeyin bir yaratıcısı var diyorsan, Tanrı'nın da bir yaratıcısı olmalı bu mantıkla. O, yaratıcısı olmayandır dersen, Tanrı ateisttir demiş olursun.
- +1 yıl
Sadece bu değil Allah insana özgür irade, meleğe irade verdi hayvanlara ise hiç irade bile vermedi. Onlarda demez mi niye bize vermedin ya da bizi eksik yarattın diye. Benimde aklımda sorular var. Bence önemli olan körü körüne deyip sorgulayarak cevap arayarak idrak ederek inanmak. Kul olmanın amacıda bu değil mi zaten. Bu durumda benim aklıma da şöyle basit bir örnek geliyor. Elimde 100 tl para var ve önünde atıyorum 2 tane hayır kurumu. Ben 1. kuruma 70 tl, 2. kuruma 30 tl veriyorum. Bu kurumlar bana diyebilir mi bana neden eksik verdin diye bu benim iradem benim param. Benim onların bana teşekkür etmesine ihtiyacım yok. İşte sınav burada ortaya çıkıyor. 2. kurum 30 tl yi öyle bir değerlendiriyor ki inanılmaz işler başarıyor ve sınavı geçiyor, 70 tl alansa öyle bir batırıyor ki işleri acınacak hale düşüyor ve sınavdan kalıyor. Bu durumda da Yaradana niye bana eksik verdin diye sormak yerine biz bu sınavı başaramadık, bu süreci yönetemedik diye kendimize bakmamız gerekiyor. Benimde düşünemediğim şeyler vardır muhakkak, en azından farklı bir bakış açısı olur.
- +1 yıl
@kainatbenim Bunu ikisine de 50 şer lira vererek de sağlayabilir. Ya da her şeyi önceden gören bilen bir varlık, onları para için mecbur bırakıp kötülüğe sevk ederek, adına da sınav demez. Ya da eşitlik kavramını ele alırsak, biz de bir gün 100 lira ile tanrıyı sınayalım, yarattığın bütün kullarına 100 tl ile bakacaksın ve elindeki imkanlar, bir insanın imkanları ile sınırlı olacak? (Bkz: Cem yılmaz'ın törpü yaptığı video > Hadiiğ ! :) Bana bakma seni çekiyor)
En İyi Cevaplar
Şimdi şöyle bişe sen doğru açıklamayı yapmamamızı istiyorsun bunun açıklaması bu bu dünya bir imtihan dünyasıdır evet klişe diyip düşünmüyosun belki ama klişe doğru olduğu için klişe bir düşün o adam böbreği yüzünden Allah a küfrederse günah işlicek başka biri ise karı kızlarla dolu bir hayatta günah işlerse hata yapıcak işin doğrusu bu sen önce bunu düşün Allah ın seni sevmesi için illa acı çekmen gerekmez karının kızın içindeki adamın durumu da zor onlar katşısında kendini koricak anladın mı sorun varsa sor
04 Yorumla- +1 yıl
Evli değil zaten bu kişi. Yatağa bağımlı hastanın sorumluluğunu yabancı hickimse çekmez. Hep yalan onlar, ki heleki kızlar, yatlar katlar isterken, benim o yakinimin evlenmesi artık mümkün değil. Bir yürümesi vardı, Allah onu da aldı. Geleceği yok artık onun. dediklerinden bir şey anlamadım.
- +1 yıl
Bak demek istediğim şu sen klişe olarak görüyorsun ama bunun açıklması bu bazı insanlar bu şekilde imtihan olur bazıları da senin şu an dert değilmiş gibi gördüğün karı kız ortamıyla imtihan edilir senin yakınının imtihanı küfretmemek onun imtihanı ise zina yapmamak belki onunki daha zor insan küfretmeden her şeyin Allah tan geldiğini düşünerek Allah a yönelebilir ancak diğeri nefsiyle imtihan edilir ve zor bir durum onun yaşadığı hayat daha dertlidir ne kadar iyi gözükse de
- +1 yıl
Hahahaha tabii ki zina yapmamak dert değil, bir zahmet dert olmasın. Bilmiyorum ya
+1 yılTövbe ya. Ne bicim soru bu? Herkesin kaderinde farkli bir sey yaziyor, ve o kader istense de istenmese de yasaniyor. Bu na da hayat diyoruz bu arada.
O insani örnek al! O kadar aci cekmesine ragmen, hala sabir ve sükür edebiliyorsa ellerinden öpülesi bir insan! Sikintinin icinde onca nimet, rahmet görüyorsa gercekten inanilmaz derecede Allah bagli, ve bu herkese nasip olmaz bu dünyada. Allah sifa versin Insallah!14 Yorumla- +1 yıl
Off ağlattın beni ya
- +1 yıl
aglama kiz, her sey gelir gecer. her sey iyi olucak sonunda. buna inan.
- +1 yıl
Ve bence onca hastaliga ragmen sadece fiziki bir aci cekiyordur, ama Allaha o kadar bagli ki ona agir bile gelmiyordur. Cünkü sabrediyor, söylenmiyor, isyan etmiyor. Rabbim ona kolaylik veriyordur.
- +1 yıl
Her şey iyi olmicak biliyorum ama neyse. Sen de haklısın.
Aile & Toplum konusunda 347 cevap paylaştı. bak kardesim, o kisinin imani cok dur, ama gunahida fazla oldugu icin rabbim ona aslinda gunahlarinin dokulmesinde yardimci oluyor ne guzel. Rabbim cennetine alsin sonunu hayirli olsun. herkesin imtihani farkli
09 Yorumla- +1 yıl
18 yaşında ne günahı olabilir. Hadi diyelim oldu, küçücük bebeklerin ne günahı var da bazı kimseler doğuştan kör, sakat doğuyor, onların ne günahı var ki onlara böyle bir şey bahşedildi?
- +1 yıl
onu kimse bilemez, ama bu konuda bir birsey soyliyebilirim. Bazi kisilerin gozleri kor neden?, biz sukrede bilelim diye. o kisilerde sukrediyorlar neden?, cunku gozle harama bakiyorlar diye gozuyle harama girmiyorlar diye. Simdi soruyorum onlarin durumu bizden kotu mu, onlarin sukretikleri farkli bizimkilerin ise farkli. Ama iste sukretmeyi bilene.
- +1 yıl
Kendimden kötülere bakıp sukretmem, şükretmek her türlü olmalıdır olacaksa. Belki o insan gördüğü zaman çok daha faydalı işler yapan birisi olacaktı, zararlı kişilerden ziyade.
- +1 yıl
Her şey biliniyorsa o zaman neden yaratıldık?
- +1 yıl
Ayriyeten benim o yakinima bilmeden günahkar dememeni öneririm.
- +1 yıl
misal, ingilizcen kotu tamam mi, hoca biliyor senin yuzde yuz 0 alicagin cunku berbatsin, ama sans veriyor sana ve sinavi yapiyorsun. simdi sen sinavi yaptin diye mi 0 aldin evet, ama hoca biliyordu zaten. ama sans verdi. Allah da sana sans veriyor ve sana secenekler sunuyor biliyor neyapicagini ama senin karar vermeni istiyor. hepimiz gunahkariz, ama sorun yapma tovbe kapisii aciktir. neyse demem.
- +1 yıl
Güzel anlattın, anladım teşekkür ederim. :D
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
14Cevap
Gizli Üye(36-45)+1 yılAdam nefsi raziye mertebesine ulaşmiş oyle ümit ediyorum. anlamı O ALLAH'tan razı ALLAH ondan razı. ALLAH'ı sebepsiz sevmek bu olsa gerek. Maneviyatta nice makamlar vardır o makamlara ibadet ederek ulaşamassin kimisine mertebe katar, kimiside kendi islediği gunahlardan dolayı belaya maruz kalir. Hiç bela gelmiyorsa sıkıntı vardır. Ona gelince o bunun şuurunda ALLAH'ın gonderdiği belayı anlasam zaten burda işim ne. HİKMET herkese verilmez. Sadece teslimiyet İslam= teslimiyet. Çok şey yazilirda yaz yaz bitmez.
32 Yorumla- +1 yıl
Ağlattın beni dostum...
Cevap sahibi+1 yılAğla gözyaşı kalbi temizler :( hem rahatlarsın Bazı kullarına ALLAH'ın nazı olur. misal yusuf a. s 11 veya 12 sene zindanda kaldı, Babasız buyudu. ibrahim a. s ateşe atıldı. musa a. s öz annesiz büyüdü. Yahya a. s şehit ettiler. Uzeyir a. s ortada ikiye ayırdılar. hz huseyini kerbelada şehit ettiler. Dava belli amaç belli. Sabretmek kadar büyük bir nimet yoktur. ALLAH C. C hepimize imanlı yaşam versin gerisi teferruat.
Gizli Üye(36-45)+1 yılOncelikle bedenin sihhati gereksinimi icin insan gerekli tedbiri almali.
Vucutta cigerlerin ve beunin en gereksinimi olan havadir.
Bobreklerin ki sudur.
Midenin ki gidadir.
Kalbin ki genellikle guc kuvvettir kandir.
Bunlarin gereksinimi olanlari yeterli beslenme ve sivilarla karsilamazsan eger akrabanin rahatsizligi gibi, su olmus olabilir.
Bobrekler gerekli su almadigi icin siger organlardan su cekmeye baslar.
Ayni surecte bobrekte zayiflama ve diger organlarda genelde akcogerlerde rahatsizlik baslar.
Kan tenizlenemez hale gelir.
Tas olusumu baslar.
Agrilar sizilar ve cesit cesit hastaliklar olur.
Neden cevabina yonelik ilk diyecegim ozetle; bilimsel olarak yukaridaki olabilir. Kisinin kendi tedbirsizligi.
Ikincisi ise manevi acidan kaderinde boyke yaoacaklari bilinir lakin yapan Allah degil bilineni kendi tercih eden kuldan ötürüdür.
Not: herseyde bir ibret vardir. O kaderine razi gelmisken sen de ibret almalisin ki seninde basina gelmesin
Insan aklinin ermesigi hakikatlerde sessiz kalmali. Yoksa kendi kendine dunyasi kadar ahiretinide yakabilir011 Yorumla- +1 yıl
Öldürürüm seni, ne demek kendi tedbirsizligi, bir kere konumuz böbrek değil. Onun yatağa bağımlı kalması. Ayriyeten o dikkat eden birisi.
Cevap sahibi+1 yılÇok yaşa emi. Laftan anlamaz dostum
- +1 yıl
:( hiç de bile, orda gayet de açıkça ne demek istediğini belli etmişsin
Cevap sahibi+1 yılBen hicte bile laftan anlamaz dostum yazmadim.
Ge. b. er e. mi
Laftan anlamaz o", rus-bu yazdim.
Cunku hak ettin.- +1 yıl
Benimle düzgün konuş, böyle bir şeyden bana iftira edebiliyorsan sen kendi annene bak.
Cevap sahibi+1 yılSen böyleyken anacinda aynidir.
- +1 yıl
Bak seni bulurum doverim. Adam akıllı konuş.
Cevap sahibi+1 yılHadi ordan azgin seni
- +1 yıl
Defol burdan
Cevap sahibi+1 yılSen defol laftan anlamaz huysuz
- +1 yıl
Hey orda mısın
+1 yılmerak etme yakının ALLAH ın üvey kulu değil şöyle düşün hesaptan önce bir rahatlatma bir sirkeleme yapıyor mevla kuluna sevdiği kulunu sınar ALLAH TEALA sadist değil ki yaptıkları onun hoşuna gitsin sadece sirkeliyor hoşnutluğundan mı yoksa çaresizliğinden mi yaşamasını istiyor cennet kolay kazanılabilen bir şey değildir hanfendi belkide çektiği acılara razı göstererek ALLAH tan hoşnutluk beseleerek cennete gidecek ve sen ALLAH ı sorguladığın için sanki bilmiyormuş gibi böyle neden yapıyor sadist der gfibi sende cehenneme gidebilirsin tövbe etmessen Kul kulluunu bilecek ALLAH zaten yaratıcıdır senin için en doğrusunu annan baban değil ALLAH bilir senin şer gördüğün şey hayırlı hayırlı gördüğün şey şer olabilir aklın kadar konuş nefsin kadar yorum yap
233 Yorumla- +1 yıl
Ben Allah'a sadist demek istemiyorum ama yeter yani, hiçbir şey düzgün gitmiyor. İsyan etsek bile, sonradan toparlamaktir önemli olan. Cenneti kazanmak kolay değil ama, bu kadar da zor mu olmalı. Ayriyeten cennete gidip gitmeyeceği bile belli değil , bir garanti yok, garantisiz bir şekilde, hiç nedenini sormuyor, sadece kanıyor.
- +1 yıl
ALLAH ın ilmi derin denizdir dalma bak sorgulama mevlayı sanamı soracak en fazla sen yaptıgınla kalırsın en fazla şirk koşarsın sanada banada ihtiyacı yok bilemezsin böbreği çalışınca ne günahlar işleyeceğini hem o memnun biliyor mevlasını sana ne oluyor git ona sor bu konuyu sana söylesin
- +1 yıl
Allah korusun, şirk benden uzak olsun. O diğer insanlardan çok daha iyi bir insan, karakter olarak, eğer yuruyebilseydi başka insanlara faydası olurdu, faydası olmayan kişiler ayaktalar ama.
- +1 yıl
bilemezsin belki oturan yürüyenden hayırlıdır yürüyen otturandan hayırlıdır mevlaya güveniyorsan işine karışma
- +1 yıl
Sen yürüdüğün için konuşması kolay
- +1 yıl
al sana bir insanlık dersin vereyim yürümeseydim o zinalara kızların peşine uyuşturucu içmeye gitmeseydim köşke annemi babamı üzdüğüm o yollara o hırsızlıklara gitmeseydim sakat kalsayydımda namazan alıkoyan şeylere koşmasaydın köşke bacaklarım olmasaydıda bu kadar günah işlemeseydim
- +1 yıl
şimdi al bacaklarımı ona ver bak bakalım mutlu olacak mı? namazına engel mi değil abdestine engel mi tam değil orucuna engel mi değil dışarı çıkıp çıplak çıplak insanlar görse ne olacak göz zinası yürüse belki haram işleyecek belki bişey yapacak boş boş konuşup beni dellendirme
- +1 yıl
Oha, sende cehennemden vip bilet almışsın mübarek, yemediğin bok kalmamış 😂😂😂
- +1 yıl
madem o kadar merhametlisin bacaklarını kesip ona versene lan yermi yemez niye sen öyle olacaksın dimi o zaman sus ve ALLAH a dua et ALLAH bakalım neyler neylerse güzel eyler de sus işine karışma
- +1 yıl
bacaklarım olmasaydı bunları yapmazdım
- +1 yıl
bu sözümünde resmini çekip ölünce mezarımın başına koyun şimdi benmi ALLAH A isyan etmeliyim neden sakat kalmadım diye yoksa omu isyan etmeli neden günah işleyemiyorum diye?
- +1 yıl
Bak işte, sen gibi kötü insanlar yuruyebiliyor, hayatları gayet iyi, hatta hayatları o kadar iyi ki, zina yapıyorlar, hırsızlık yapıyorlar ama benim yakınım, dünya iyisi, sırf başkasının bacisidir diye kadın eli bile eline değmemiş bir insan, yatağa bağımlı, görüyor musun, bunu diyorum işte. Yatağa bağımlı olması gereken sensin, benim yakınım değil.
- +1 yıl
ulan canım kıtmısın sen iyiki öyle yoksa bizim gibi oalcaktı daha ne istiyorsun sen ya yürüyüp zinaya koşmasınımı yürüyüp katil olmasınımı iyi misin ya sen
- +1 yıl
Bacaklarimin kesilip, ona verileceğini ve yuruyebilecegini bilsem, inan hiç düşünmeden veririm. Bobregim olabilse, onu da veririm. Öyle bir imkan olduğunu bilsem keşke. Boş boş konuşan birisi varsa bu da sensin.
- +1 yıl
sana son sözüm sen mi daha iyi bilirsin yoksa yaratıcısı olan ALLAH mı?
- +1 yıl
O kadar az acı çekmişsin ki, daha neden yuruyemedigini bile anlamadın. Yatağa tamamen bağımlı, elini kolunu, vücudunu çok zor hareket ettiriyor, eli kolu taş gibi, bukulmuyor bile. bir kes sesini ya, gelip yemediğin bok kalmamış, gelip burda bana dindarlık taslama
- +1 yıl
işte sen bu kadar aciz ve zalim birisin ben tövbe ettim diyorum ki köşke öyle olsaydımda imkanım olmasaydı
- +1 yıl
ama sen bunu anlayacak yaşta başta kabiliyette değilsin ne yazıkki !
- +1 yıl
Merak etme, benim o yakinim öyle kötü şeyleri yapacak birisi değildir, yuruyebilirken yapmadigina göre. 1 senedir bağlı yatağa. Pamuk kalplıdır o. Sen boklar yedin diye herkesi kendin gibi zannetme.
- +1 yıl
yapmayacağının garantisini veremezsin belki yağtgı için öyledir
- +1 yıl
sanki omuzunda yaşıyorda not alıyor melekmisin sen yazıcı melek mi sanıyorsun kendini
- +1 yıl
o kadar günahsız temiz olsaydı pğeygamber olurdu zaten bana gelip sürekli yanında olmadığın birini savunma düştüğü için pamuk gibi olamaz mı beni kötü kötü konuşturma
- +1 yıl
ALLAH hayırlısını versin diyor ve çekip gidiyorum hadi yoluna bak
- +1 yıl
Benim yakınım hakkında düzgün konuş, yapmadı diyorsam yapmadı tamam mi? İnsan kendisi ne boksa herkesi öyle zannedermis, sende öylesin. Tamamen günahsız olmasa bile senin kadar günahkar değildir Allahın izniyle. Sus artık. İftira etme benim yakinima, dellenirim. Bir problemin varsa benle hallet.
- +1 yıl
sor bakalım nelere tövbeliymiş bir hak varmışmış helalik iste onun yerine
- +1 yıl
Sordum ben sanane, hadi git buradan.
- +1 yıl
iftira etmekten ziyade sen onu günaha sokuyorsun ALLAH böyle istemiş sen ALLAH a sitem ediyorsun kafatuttuyorsun yok onlar ayakta bu neden değil diye çarpılırsın kızım çarpılır istediğini yapar ALLAH isteren küfür et istersen etme ne fayda istersen isyan et istersen etme ALLAH onun içine hoşnutluk vermiş aşk vermiş hayaa utanma huşuu vermiş sana bişey dümez maşaallah dice geçicen iyiki kör sağır dilsiz değil ya tümüden kör sagır dilsiz olsaydıı bunada şükür etmeyi ögrenicen ya da onun adına günah toplamican !
- +1 yıl
Onun adına günah toplanmaz, günahı bana yazılır, sen içini rahat tut. Olayı yasamadigin, keyf insanı olduğun için klavye delikanliligi yapmak kolay.
- +1 yıl
ne çok acıtasyon yaptın be kızım benim burda yetim yiğenim var bir gözüm kör dert yanıyormuyum sana cinliyim bişey diyormuyum sana?
- +1 yıl
he o kadar şeytan o kadar kötü insan var gözleri sapa sağlam neden benim kör bişey diyormuyum sana?
- +1 yıl
İkisinin acısı farklı. Resimde hiç de kore benzemiyosun, acitasyon falan yaptığım yok, çok rahat konusuyosun da oradan. O yüzden dedim. evet, bir tek gözleri sağlam, kulakları sağlam Allah'a şükür, onlar da o onu yatağa bağımlı yapan sebepten dolayı gözleri kıpkırmızı, o da yok bir nevi aslında.
- +1 yıl
ya sagır olsayd kör olsaydı yürüseydi ne faydası vardı en azından yürüyebilir sandayleyle ya da tekerlekli sedyeyle bakabilir gökyüzüne
- +1 yıl
Ayriyeten benim buradaki insanlardan bir çıkarım yok ki acitasyon yapayım. Neyse tamam
herseyin en hayirlisini ancak Allah bilir bizim goremedigimiz anlayamadigiz cok etken var. o kisi eger saglikli olsa belki hak yoldan sapacak ve Allah zikirden uzaklasacak belki dinden cikacak bu sekilde tutarak belki de onu koruyordur kimin basina. ne gelcegini bizim gibi acizler anlayamaz ornegin Allah dilerve bazi insalara mal mulk yagdirir karsiliksiz onu ancak bu sekilde islam dairesinde kalabilecegini bilir onu sukurle sınar zenginlik bir sebepdir bazilarina ise belalar fakirlik verir onun yapisida buna gore uygundur oda sabirla sınanır.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 3,4b cevap paylaştı.
+1 yıl
Allah ben sen ve o akrabanı hesaba çekti diyelim
Bana soruyor böbreğinin hakkını verdin mi? bende cevabı veriyorum
sana soruyor böbreğinin hakkını verdin mi? sende cevabı veriyorsun
Akrabana geliyor sana verilmeyen böbrek ile sabret tin mi?
böbreğin varsa sorumluluklarında var öyle al sana böbrek iste sen yaşa rahat rahat ondan sonra hesabını vermiyceğini düşün yok öyle bişey tek tek sorulcak17 Yorumla- +1 yıl
Gene diğerlerinden daha tatmin edici bir cevap verdin.
- +1 yıl
bu daha en detaylısı
şöyle düşün benim saçım var felanca kişinin yok bana Allah soracak he tel saçın hesabını kolay değil ki hesap vermek basit gibi duruyor hani hesap vercez bitti gitti gibi duruyor ama öyle değil çok çetin bir hesap günü binlerce yıl süreceğinden bahsediliyor bazı hadislerde 60-70 yıl ile kıyaslanamaz bile - +1 yıl
Bilmiyorum, yani neden geldik, neden başımıza gelenleri çekmek zorundayız, bir suru şeyin nedenini düşünüyorum, bir cevap bulamıyorum.
- +1 yıl
bir masa düşün tahta bir masa hiç onu yaptığın tahtaya sordun mu seni kapı mı yaoalım masamı yoksa sepha mı diye sormadın aldın tahtayı ve işledin bir masa çıkardın ortaya masa hiç ses çıkarmadı hükmettin masaya, masayı kullandıktan sonra kırılmazsa sağlam kalmaya devam ederse tarihi eser diyor değerleniyor masa olarak kullanılmıyor artık
Allah'ta sana hükmediyor seni insan olarak yaratıp seni test ediyor yıpranmazsan sende değerleniyorsun ve hak ettiğin yeri buluyorsun sonra artık üzerinde kimse test yapmıyor sıkıntı çekmeye gerek kalmıyor
örnekleme biraz tuhaf olduda işte anlamışsın demek istediğimi - +1 yıl
Tamam ama test etmesinin sebebi ne iste
- +1 yıl
Kul olmak için yaratıldın
Allah kendisinin övülmesini sever zaten tüm övgülerde ona layıktır
Allah meleklerden sonra insanı yarattı onu övenleri sözüne uyanları ödüllere boğacağını karşı çıkıp isyan edenleri cezanladıracağını söyledi...
Allah büyüklemem onu büyük yapmaz sadece benim mükafatımı artırır
Allah'ı küçük görmem (haşa) onu küçükte yapmaz sadece benim sapıklığımı artırır
Kısaca Allah büyüksüdür ve kendisini serbest bırakarak büyüklüyecekleri seçmek ister - +1 yıl
Neden işte neden nedennn
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılTasavvufta bir görüş vardır, 'Allah sevdiği kullarına musubet verir' şeklinde. Kişi bu musubet sebebiyle isyan etmek yerine hayır ve şerrin kaynağı olan Allah olduğu bilinciyle hareket edip adını anıp şükrettikçe Allah katında olan değerinin arttığı Şehirler mertebesine kadar yükseldiği yönünde.
17 Yorumla- +1 yıl
Allahın bizi sevmesi için neden sıkıntı cekmeliyiz diye soruyorum bende.
Cevap sahibi+1 yılKolay olanı herkes sever, kabullenir, güle oynaya -mış gibi -muş gibi yapabilir. Şöyle düşün evlisin, eşinin maddi olanakları yerinde, evleriniz arabalarınız yatlarınız katlarınız var. Almak ya da senin olmasını istediğin herşeyi sadece istemen yeterli. Ve bir anda eşin iflas ediyor, bırak yatı katı, başını sokacak bir evin bile kalmıyor, karnını doyurmak için cebinde ekmek alacak 1 tl bile kalmıyor. Şimdi gerçek sevgi hangi koşullarda kendisini belli eder? Varlık içerisinde -mış, -muş gibi söylemlerle mi? Yoksa en kötü anda bile eşini bırakmayarak beraber bir karton parçasının altında soğukta aç bitap halde geceyi geçirmekle mi?
- +1 yıl
İkincisi. Ama mesela hiç acı çekmeden neden olmuyor diyorum, yani acı çekmek için mı geldik dünyaya? Kendim için değil de.
Cevap sahibi+1 yılSosyolojik açıdan bakarsan, insan için acı kadar gerçek başka bir şey yoktur. Kaybetmeden o acıyı yaşamadan, acıyı gözlemlemeden kıymet bilemiyoruz. Elin yanmadan ya da yüzünde ateşin kavuruculuğunu hissetmeden, ateşin gerçek gücünü bilemememiz gibi. Elbette ki acı çekmek için gelmedik ama kıyaslama yapabilmek mutlak suretle olumsuz örneklerle karşılaştırma yaparak deneyimleriz hayatı. Akrabanın yaşadığı acı, o acıyla olan mücadelesini gören sen o ateşin gücünü öğreniyorsunuz. Bunları hiç yaşamamış biri ya da görüp hissedemeyen birinden daha gerçekçi duygulara sahip oldunuz. Kıyaslama gücünü elde ettiniz.
- +1 yıl
Evet 😔 haklısınız bu konuda. Ama kafamda deli sorular. İsyan etmek gibi de olmasını istemiyorum, Allah'a inaniyorum ben de çünkü ama yani hani ne bileyim ya of.
Cevap sahibi+1 yılDiğer örnekte verdiğim zengin halden herşeyi kaybedilen anı düşün. Şu an yaşadığın ikilem kalıp gitmek arası yaşanan ikilem. Ya sevdiğinle kalıp sonuna kadar mücadele edeceksin yani Allah'a isyan etmeyip bu başınıza gelenler için şükredip, düzelmesi için dualar edecek, O'nu daha çok sevecek, ya da kolay olanı seçip kaçılacak, sevileni bir başına bırakılacak an.
- +1 yıl
Güzel getirdin abi, anladım şimdi 😀
Celikle geçmiş olsun allah şifa versin. İmtihan dünyası klişe olsada tek doğru olanı o. Bazıları bu dünyada gün yüzü görmez, bazılarıda öbür dünyada görmez. Şimdi bas engeli
02 Yorumla- +1 yıl
Tamam sen engellememe bu kadar istekliysen hay hay bastım engelini hemde büyük bir zevkle.
Aile & Toplum konusunda 491 cevap paylaştı. peygamberine yaptı senin akrabanın ne farkı var allahu alim o sizin bilmediklerinizi bilir onun herseyden haberi vardır sen bilmen gerekini bil yeter gerisi seni ilgilendrmez
03 Yorumla- +1 yıl
Gerisi beni ilgilendirir, çünkü ben yaşıyorum, bir zahmet biliyim. Bu da benim hakkım.
- +1 yıl
Hakkım olan bir şeyi bilmek niye hakkım olmasın?
gidip sigara içsen, içki içsen, bir sürü kimyasalı solusan, saçma sapan yaşayıp bedenini bitirsen sonra yine çıkıp "Allah neden bunu bana çektiriyor, Allah gadar mı"diyeceksin değil mi?
03 Yorumla- +1 yıl
Ne yani, benim yakinimin kendine iyi bakmadığı için mı bu hale geldiğini söylemeye çalışıyorsun? Ne alaka?
- +1 yıl
misal verdim? sebepler silsilesini görmezden gelip direk allaha gaddar diyorsunuz. taa 10 göbek önceden dedenin dedesinin dedesinin akrabasıyla evliliğinden bozulan gen yapısıyla sana gelene kadar bir hastalık peydah olabilir. Soy var sülale var, bu insanların yaptıkları binlerce saçma sapan hareket var. Neden bunlara bakmayı denemiyorsunuz hiç? Allaha inanmıyorsan şayet bu mevzuya girmen saçma, senin için yoktur o yüzden isyanda etmezsen. Şayet Allaha inanıyorsan da bu isyan saçma
- +1 yıl
Allah'a inaniyorum. İnanmasam niye böyle bir soru açayım? Ama o dediğinizi hiç dusunmemistim, o olabilir ama bana öyle gelmiyor. Sanki yakinimin acı çekmesi hoşuna gidiyor gibi, çünkü hayat onun yüzüne hiçbir turlu gülmedi. Ve bir tek yürümesi vardı, Allah onu da aldı.
+1 yılallah neden böyle yapıyor Deme hayırlısı oymuş bir gün anlarsın tüm güzelliğini ölümlü dünya ölümlü insan.
04 Yorumla- +1 yıl
Ölümlü dünya olumlu insan ha alim olsan ha zalim olsan sarkisini aklıma getirdin. Hayırlısı oymuş deyip geçmek çok zor.
- +1 yıl
bende şimdi güldüm ama neyse :) haklısın Allah büyük. verdiği zorluğun sonu cennettr.
- +1 yıl
Cennete gitmek için illa zorluk mu cekcez.
- +1 yıl
allah sevdiği kuluna dert verir merak etme. fazla yaşamycaksn sıkıntı yok zaman cabuk geçer 40-50 sene maxsimum Müslümansan sabırlı ol.
+1 yılAllahû tealanın elbet vardır bir bildiği herkesin bir sınavı var geçen geçiyor geçemeyen kalıyor... acıyı svmesi ne kadar güzell. Rabbim acıyı veriyor ama dayanma gücünü de veriyor elbettt
113 Yorumla- +1 yıl
Altay not dustum, imtihan dünyası demeyin diye.
- +1 yıl
imtihan dünyası dediğimi sanmıyorum sınavı geçen geçiyor geçemeyen geçemiyor dedim.
- +1 yıl
İşte başka bir açıklama bekliyorum ben de. O dediğin de benim dedigimin içine girer. Sınavı geçen var, geçemeyen var da, yani sınavı geçmek için illa acı mı cekcez.
- +1 yıl
imtihan zordur. katlanacaksın ki ahirette bunun mükafatını alasın.
- +1 yıl
Nerden biliyorsun mukafatini kesin alacağımızı? Ayriyeten neden acı çekmek zorundayım? Ya da diyelim Allah'a inanmayan bir insan, çok yararlı işler yapıyor, ama Allah'a inanan bir insanın dünyaya zarardan başka bir şeyi olmayan birisi diyelim. Yararlı işler yapan sırf Allah'a inanmıyor, Müslüman değil diye cehenneme gidicek de, diğer zararlı kişi mı cennete gidicek
- +1 yıl
Allaha inanmayan bir insanın kalbinden şüphe duyarm ben. illaki bir eksiği olur. illaki bir kötülüğü olur. ya düşünsene acı çekiyorsun sonrasında Allahû teala sana "kulum sen benim sana verdiğim acıya dayandın senden razı oluyorum" diyor... bence o kadar güzel ki o acı...
- +1 yıl
İnananların hiçbir kötülüğü olmuyor mu? Su an zaten inanıyorum diyenler bir suru kul hakkına giriyor, ben inanıyorum o ayrı mesele, hani inanmadigimi düşünme ama. Gördüğüm bu.
- +1 yıl
müslümanlar da şeytana uyar ama sonrasında tôvbe ederler. belki biz bilmeden tövbe eden milyonlarca müslüman vardır ama Allaha inanmayan bir insan günah işlediğinde korkmaz neden? çünkü hiçbir şeye inanmaz...
- +1 yıl
İnsanlık kurallarını uygulayıp, kimseye zararı olmayan, ama ateist arkadaşlarım vardı, birçok Muslumandan daha çok kul hakkına dikkat eden. Tövbe edince kırılan kalbin günahı telafi oluyor mu? İnsanlar hep öyle düşünüyor, o zaman yapiyim yapiyim 70 yaşında tövbe ediyim.
- +1 yıl
bazı insanlarda senin gibi düşünüyor... peki sen ne yapmak istiyorsun? neyin cevabını arıyorsun? gerçek amacın ne?
- +1 yıl
kalp kırmak büyük günahtır kimse yapmamalı bunu zaten. yapayım yapayım 70 yaşnda tövbe edeyim ne ya?
- +1 yıl
İşte herkesin düşüncesi o. Ben buna karşıyım, kalp kırmak kul hakkı olduğu için tovbeyle geçmiyor diye biliyorum. Ben öyle "yapiyim yapiyim 70 yaşında tövbe ediyim" diyenlere karşıyım. Ama çok iyi kalpli bir Hristiyan"in çok kötü kalpli bir Muslumandansa Hristiyan in cennete gitmesini isterdim. Onu da ahirette gorucez galiba artık.
- +1 yıl
ama o bir Allaha inanmazken veya sadece hritiyanlar için geçerli değil başkası içinde geçerli bir Allaha inanmıyor düşün yani kuranı türkçe meaili ile oku anlarsn sana anlatmak istediklerimi. ama tabi herşey Allaha bağlı. biz bilemeyiz.
+1 yılpeki düşündüklerini suriyede , ırakta füzelerle ölen bebekler içinde düşündün mü
01 Yorumla- +1 yıl
Evet.
+1 yılEmin ol Allah sevdiği kullarına sıkıntı verirmiş ki daha çok dua etsinler kulum bana yalvarsın da kabul edeyim diye
25 Yorumla- +1 yıl
Bende onu soruyorum, hoşuna mı gidiyor nedir yani.
- +1 yıl
Milleti trollemek icin mi sordun bilmiyorum ama Allah hicbir kulunun acı cekmesini istemez. Inanc meselesi farklidir. Allaha inanmamak sana kalmistir
- +1 yıl
Ya iki üç troll soru açtım diye hemen niye diğer sorularıma da troll diye yargiliyosunuz bıktım ya. Acı çekmesini istemiyorsa o zaman niye acı cekiyoruz
- +1 yıl
Bu yaptigin cok gunah bende daha fazla gunaha girmek istemiyorum sustum
- +1 yıl
Gunah değil , sorgulamak da mi günah, körü körüne inanayım, dusunmeyelim o zaman
Gizli Üye(25-29)+1 yılCunku allah babana sonsuz cenneti verebilir
.21 Yorumla- +1 yıl
O da belli değil. Yani garantisi olmayan bir sey. Ayriyeten bu dünyada onca acıyı yaşadıktan sonra öbür dünyada ne anlamı kaldı.
Aile & Toplum konusunda 13,5b cevap paylaştı. Allaha sorarsın bu konu bizi aşar abim 😂😂😂😂
15 Yorumla- +1 yıl
:D kimbilir ne zaman olucem de sorucam, evet ahirete kaldı gibi.
- +1 yıl
sana sorulan soruların hesabını verebilirsen sorarsın
- +1 yıl
@hakancanmet ne demeye çalışıyorsun su an. Amacın ne?
- +1 yıl
Hahahah engelledim, artık yorum yapamaz 😀
Gizli Üye(36-45)+1 yıl
Şimdi mail attım dönsün sana soylicem34 Yorumla- +1 yıl
Hahaha 😂
Cevap sahibi+1 yılSeni takip edicem ama bugün değil😂👍
- +1 yıl
Etme etme, sağol.
Cevap sahibi+1 yılSeni soylicem üzdü beni dicem mail atıyorum görürsün sen 😂👍
anlayabilsem namaza başlardım.
10 YorumlaAllah öldü. Elini eteğini çekti bizden
32 Yorumla- +1 yıl
Haşa o kadar da değil
+1 yılAllah sevdigi insanlarin imtihanini agir yaparmis o bu dunyada cekiyor obur dunyada alir insallah karsiligini
14 Yorumla- +1 yıl
Alta not dustum "imtihan dunyasi" demeyin diye.
- +1 yıl
Tamam yorumu yapmadim say baska mantikli aciklamasi varmis gibi imtihan iste baska ne
- +1 yıl
Hoşuna mı gidiyor yani acı çekmemiz Allahın, bizi sevmesi için sıkıntı mı cekmeliyiz
- +1 yıl
Neyse kardes Allah yardimciniz olsun
+1 yılallaha hesap mi soruyn kardes tovbest vardr hayir de gec
04 Yorumla- +1 yıl
Aci senin acin olmadığı için öyle vardır bir hayır deyip geçmekle olmuyor
- +1 yıl
ne demek ya allah niye boyle yapiyo her iste bir hayr var de gec merk etme ben dayanilmicak cok aci gordm hicbrnde de allah niye boyle yapiyo demedm agladm ama vardr hayr dedim
- +1 yıl
Herkesin kaldırma kapasitesi farklı demek ki, bense soruyorum.
- +1 yıl
allah yardm etsn sana o zmn
Devamını Gör(5)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği