Şimdi bile ibadetlerimizi tam yapmıyorken, eğer Allah cenneti vaad etmeseydi ibadet eder miydik sizce?
Nefsimize söz geçirebilir miydik?
😊
Nefsimize söz geçirebilir miydik?
😊
İmam Gazzalî’nin bildirdiğine göre, Zebur’da Allah, -bu noktaya dikkat çekmek için- “Şayet cennet ve cehennemi yaratmasaydım, ben yine de ibadet ve itaat edilmeye layık bir İlah değil miydim?” diye buyurmuştur (İhya, 4/297-98).
İslam ümmetinde bu vicdanı taşıyan pek çok insan vardır. Bunlar Allah’a kulluğu yalnız cennet sevdası veya cehennem korkusuyla yapmazlar. Kendilerini yoktan var eden, bin-bir nimetlere gark eden yaratıcılarına karşı kulluk yapmayı bir şükran borcu olarak görürler. Örnek:
Hz. Aişe’nin, ayakları şişinceye kadar ibadet eden Hz. Peygambere, ey Allah'ın Resûlü, geçmişte işlenmiş ve gelecekte işlenmesi muhtemel bulunan günahlarını Allah Teâlâ bağışladığı halde niçin bu kadar yoruluyorsunuz deyince, Allah’ın Elçisi: “Ya Aişe, Allah'a şükreden bir kul olmayayım mı” diye cevap vermiştir. (Buhari, Teheccüt, 6; Müslim, Kitabu Sıfati'l-Müsafirine ve Kasrihim, 18)
Yanı sonuç olarak demek ki Allaha ibadeti sadece alış-veriş gibi görmek yanlış. Allah rızası için ve onca nimetlere karşılık şükür için ibadet etmemiz gerekirmiş. Tabi buda nefse ağır gelirdi elbet. :/
Samimi gelmeyebilir belki şu an yaptığım ibadetleri Allah rızası için yapıyorum.. Rabbim için yapıyorum.. Kuluz Allah'a karşı dört dörtlük değiliz, af dilemek ona sığınmak, verdikleri vermedikleri ona şükretmeliyiz.. Gerisini Allah bilir artık, Cehennemi hak ediyorsam orası, Cenneti hakediyorsam vakti gelince gideriz herhalde... Cennet için yapılan ibadet çıkarı için yapılan, Allah'ı kandırmaya çalışmak gibi bir şey olur... Allah kalplerde ki niyeti bilmiyor sanki, Cennete girmek için ibadet edenler kendilerini Kandıra koysun.. 😊😊
Allah imanını artırsın kardeşim. 😊
Günümüzde hiç bir Ademoğlu cennete gitmek için ibadet yapmıyor sanki. Daha çok cehenneme gitmemek üzerine ibadetler yapılıyor. Ve herkes içten içe cennet ile zaten ödüllendirileceğini düşünüyor. O yüzden ibadet edene cennet var, ibadet edilmezse hiç bişey yok dünyada kalacaksınız denseydi işte o zaman hiç bir Ademoğlu asla ibadet etmez nefsinin peşinden koşar , her zaman onun istediğini yapardı cennet vaat edilse bile..
valla cennet cehennem düşüncesiyle ibadete başlamadım allah rızası için günahlarımızın affı için başladım.
Allah imanını artırsın. 😊
Cevap
31Cevap
Öncelikle çok güzel yorumlar gelmiş Allah hepinizden razı olsun inşallah benim cevabım da şöyle cennet cehennem bu sınav sonucunda verilen ya hediye ya da ceza gibi ama onlar olmazsa da Allah'ın bize verdiği nimetler bizi yaratığı için ona dua ve ibadet etmek gerekiyor çünkü şu an bütün millet çalıştığı zamn patronun gözüne girmek için veya daha fazla prim almak için herşeyi yapıyorlar bunu bide bize hayat veren Allah içinde yapmalıydık nefsimize gelince de nefis çok zor yani bunu herkes kabul eder insan ya bunun için kendini eğitmeli ya da Allah korkusu olduğu için nefsine sahip çıkar
İbadetler cennet için değil Allah rızası için yapılır.
Bunu fark etmen güzel. Ne yazık ki çoğu insan başka amaçlarla ibadet ediyor, sadece cennet değil..
Allah bizi doğru yoldan ayırmasın inşaAllah.
M Akif’in “Aldanma insanların samimiyetine! Menfaatleri gelir her şeyden önce. Vaad etmeseydi Allah cenneti; O’na bile etmezlerdi secde.” şeklindeki şiirsel sözü bir gerçeğin ifadesidir.
Kesinlikle..
edildiği halde tam yapmıyorum. yarım yamalak bir müslümanlık benimki.. ama içimin iyiliği belki eksikliklerimin önüne geçer :P
Hiiiiiç ederdik demesiz kimse. Ha çok büyük ilim sahibi insanları pas geçersek kimse yapmazdı. Ulan şimdi bile yapmıyoruz vaadedilmeyincemi yapcaz :D
Geçiremezdik.
Ki insanoğlu Cennet için ibadet ediyor. Rabbin rızası için değil!!
Allah bizi doğru yoldan ayırmasın inşaAllah. 😊
Amin ecmain :)
cennet vaat edildiği halde kaçımız ibadet ediyoruz ki?
Eğer cehennem olmasaydı korkarmıydık? Bide böyle düşün
Bi' dahaki sorumda da bunu sorayım. 😊
Beşinci boyut.. 😊
Komik insanlar..
Vaat edildigi halde yapmiypruz insanlar olarak vaat edilmeseydi yaparmiydik sence hic? 😀
hmm bu söz şöyleydi sanırım
eğer ucunda ödül olarak cennet konulmasaydı edermi insan oğlu allaha ithaat böyleydi sanırım
İbadet ederdim.
Lakin nefsime söz geçirmek de daha da zorlanırdım..
Allah imanını artırsın o halde. 😊
Bize öyle bir garanti verildi mi ki?
Biz iman ederiz, farzları yapar, sünnete uyarız...
Takdir Allah'ın...
Cennet için ibadet ediyorsanız yazık ediyorsunuz Allah için ibadet edin ona kavuşmak için
Ediyorum demedim, sordum.
Sen Allah için ediyorsan, ne mutlu sana..
Allah imanını artırsın. 😊
Cümlemizin inşAllah ✋🏻
Cennet vaad edildiği taktir de tam ibadet etmiyoruz siz düşünün :)
Ne hallere düştük..
Allah bizi doğru yoldan ayırmasın inşaAllah. 😊
Kesinlikle..
İnşAllah cümlemize. :)
Etmezdim şahsen zaten şüpheye düşüyorum bu sefer iyice biri uyduruyo diye düşünürdüm. Hoş şimdide etmiyorum açıkçası inanmıyorum ahirete
Cennet cehennem inananlar üzerinde çok etkili görünüyo
ibadeti sanmıyorum... ama ben cehennemde yanacağım diye iyi insan olmaya çalışmıyorum, iyi insan olunması gerektiği için böyleyim...
Bence etmezdik ki bu durumda bile etmeyen sayısı fazla var
Ceennet için ibadet etmiyoruzlki zaten Allah için ediyoruz
Allah için ibadet etmemiz gerekiyor Rabbim nasip etsin inşAllah hepimize
Amin.
ben şu an etmiyorum , eğer edecek olursam cennet için etmem
İnşaAllah başlarsın en kısa zamanda. 😊
Ben etmezdim zaten etmiyorum bu ne üç kagit böyle baban sana mirasını bıraksın diye seviyormuş numarasi yapmak gibi ppeeehhhh
cenneti değil, cehennemi bildiğimiz halde yapmıyoruz var gerisini sen düşün
hiçbir şekilde inanmadığım için ibadet te etmiyorum
insanların 10da 8i etmezdi bence
"Tabii ki ederdim" diyenlerin birçoğuna maalesef ben de inanamıyorum, ne hale düştük.. Yazık.
Allah için ibadet cennet için değil
Etmemiz gerekiyo sukur gerek
Kesinlikle..
ya da cehennem olmasaydi :D
E be dostum. cok derin girdin sen
Bazen düşünmek gerekir.. 😊
ederdim cehennem hala duruyo sonuçta :)
ben ederdimmm
Allah imanını artırsın o halde. 😊
amin cümlemizeee senindee
Amin.
daha zor olurdu ama emir büyük yerden. :)
çoğu kişi etmezdi sanırım
tabiki evet ibadet sonsuz ve amaçsızdır benim için
kimse etmezdi sanırım
çok şükür ki vaad edildi.
@whysomother
Malesef etmezdik
Sanmıyorum
Etmezdik.
Etmezdik..
etmezdiniz..
Hayir.
sanmıyorum