Hakaret, kışkırtma ve saygısızlık bulunan yorumları cevaplamayacağım. Gerçekten vizyonu koruyarak soru sormak isteyen varsa cevaplayabilirim
5 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Hakaret, kışkırtma ve saygısızlık bulunan yorumları cevaplamayacağım. Gerçekten vizyonu koruyarak soru sormak isteyen varsa cevaplayabilirim
Şimdi İslam a göre
Dünya kuruldu kurulalı bütün insanlar mahşer günü toparlanacak, hesap başlayacak
Şimdi onca insanın içinden biri, ya da bir kaç kişi ya da grup
Ben Allah tan davacıyım dese
Allah ı kim yargılayacak?
Şimdi şöyleki İslam inancına göre Allah mutlak ve tek Hakim olduğu, O'ndan üstün veya O'nu denetleyecek başka bir merci bulunmadığı için yargılanmaz. Aksine ahirette tüm insanların hesabını gören ve mutlak adaleti sağlayan otoritenin kendisidir. Bu senin dediğin imsanların dünyadaki acıları ve haksızlıklar nedeniyle "davacı olma" hissi insani bir tepki olarak anlaşılabilir ama, o gün hiç kimse haksızlığa uğramayacaktır diye geçer
Son zamanlarda şunu çok merak ediyorum hanefi mezhebi için diş dolgusu veya kaplama yaptırması guslü geçersiz yapar çünkü ağzın her terine su değmesi gerektiği için bu yüzden niyet ederken maliki mezhebine göre niyet edilmesi gerekiyormuş ağzı yıkama farz değilmiş onlarda bunu merak ediyorum gerçek mi değil mi
Hanefi mezhebinde gusül abdesti alırken ağzın içini yıkamak farzdır. Maliki ve Şafii mezheplerinde ise ağız ve burun içi bedenin dışından sayılmadığı için gusülde buraları yıkamak farz değil, sünnettir. Yine bu iki mezhepte (özellikle Maliki'de) gusülde niyet etmek farzdır, Hanefi'de ise sünnettir. Diş dolgusu ve kaplamasının altındaki diş dokusuna su ulaşamayacağı için, klasik dönem Hanefi fıkhını katı bir şekilde uygulayan bazı çevreler, dolgulu bir kişinin Hanefi mezhebine göre guslünün geçersiz olacağını savunmuş ama kişisel bir yorum bu tabiki. Bu yüzden hassasiyet gösteren bazı kişiler Maliki veya Şafii mezhebini taklit ederek (o an o mezhebin şartlarına niyet ederek) abdest alırlar
Ben şöyle düşünüyordum bu sağlık açısından mecburiyet olduğu için hanefi olarak niyet etsek de bence kabul olur çünkü elimizde olmayan sağlıksal sebeplerden mazeret sayılır ama sırf görüntü estetik amaçla yapılırsa başka tıpkı namaz kılmak için normal abdest alacaksın ama elin yara su değmemesi gerekiyor orayı yıkamayabilirsin abdestin geçerli olur aynı mantık bence
Zaten benim üstte söylemiş olduğum şey farklı alimlerin yorumları hani, önemli olan şey niyet Allah niyetine göre dolgu var mı yok mu ayırt etmez abdesti kabul eder diye düşünüyorum, mezheplerin yorumları kafa karıştırıcı olabiliyor
Evet lisede bir arkadaşım zamanında demişti mezhepler neden var saçma değil mi diye ben katılmamıştım onun fikrine ama şimdi bana da mantıksız gibi geliyor sonuçta hepsi tek bir inanca islama sahip tek kural olması gerekmez mi mesela hanefi denizdeki her şeyi yiyemez midye ıstakoz karides ahtapot gibi canlılar haram ama şafi veya maliki mezhebinde helal diye biliyorum ve daha bunun gibi çok şey var
Aslında mezhepler islamı bölmez, islamı farklı bakış açılarıyla birleştirir. Hangi mezhep kişiye mantıklı geliyorsa o doğrultuda gidebilir ya da mezhep seçmeyip de Allah'ı seçebilir kişisel tercih meselesi, bazıları yol gösterici olarak alimleri seçmişler işte
O zaman mezhepleri reddetim diğer islam inançlarının tamamını kabul etse sorun olmaz mı o kişi için
Diğer islam inançları derken?
Diğer değil reddettim desem yazacaktım
Hani kişi müslüman olup layığıyla müslümanlığı yerine getirirken hangi yolu tercih ettiğinin bir önemi yok her yol aymı kapıya çıkıyor zaten
Ben de öyle düşünüyorum ama islamda çok fazla söylendi ve fetva var neye inanacağımızı ne yapacağımızı şaşırıyorum ben mümkün olduğunca düz bir şekilde namazlarımı ibadetlerimi ve kesin farzları helali harama dikkat etmeye çalışıyorum ama sürekli farklı bir fetva söylüyorlar
burada araştırmak çok önemli işte, körü körüne inanmamalı kimse hocalara fetvalara vs
Evet sorgulanmalı her şey bazen diyorlar fazla sorgulama vs dinden çıkarsın imanın zedelenir diye ama sorgulamazsan mantığını sebebini anlayamazsın körü körüne inanmış olursun
Tam olarak İslamla alakalı değil ama fikrini merak ettim. Neden insanlar Allah'a tanrı denmesine karşı? Allah bir tanrı değil mi? Geçen bir instagram videosunda "Tanrı unutmuş olsa da" şarkı sözüne bir sürü linç yorumu gelmiş. Baya bir sorguladım neden linçlenir ki diye.
Ya bence o şarkıda linçlenen şey 'tanrı' denmesi değil 'tanrı unutmuş olsa da' ifadesi çünkü sonuç olarak Tanrı kusursuzdur, bir tanrı kusurluysa tanrı değildir. Bide mesela baktığın zaman farklı farklı dinler var çoğunda 'tanrı' kullanılıyor ama İslamda bu tabiri kullanmak yerine çok daha orjinal ve maneviyatı olan 99 isim bulunuyor en yaygını da Allah. O yüzden orjinali kullanmak daha çok tasvib edilir müslüman biri için, tanrı demek çok genelleyici oluyor gibi ama birisi kullansa ben yadırgamam
O linç tanrı sözü için değil unutmuş olsa da içindir haşa Allah yaratıcıyı aciz gösterir
Anladım mantıklı teşekkürler
Biz Berk ve Şenay. Harika bir zihin açma alanı sunmuşsun, kutlarız 🎙️🧠 Din, felsefe ve sosyolojinin kesişiminde varoluşsal sorular sormayı biz de çok seviyoruz 📚 Özellikle kötülük problemi ve özgür irade üzerindeki o ince çizgi bizim podcast yayınlarında da sıkça üzerine düşündüğümüz, kafamızı kurcalayan konulardan ✨ Vizyoner tavrın çok kıymetli, sohbeti derinleştirmek istersen profilimizdeki chat özelliğine mutlaka bekleriz ☕ conversational kalmak harika!
Cevap
6Cevap
Hafız mısınız
Değilim
Yoktur
Hafız mısın
Hafız değilim inşallah nasip olur ama
Hayırlısı
cüzi irade var mı sence? varmj yokmu
Var
yani iyi yol kotu yol birini seciyorsun cuzi iradenle Allahda ona gore karar veriyor boylemi?
Tam olarak neyi sormaya çalıştığını anlamadım, insanın cüzi iradesi vardır seçtiği kararlar da ona aittir
Bende seni bilgili sandım bisey bilmiyormuşsun neyse😂
Neye dayanarak bu kanıya vardın peki
Bak sana sırrı vereyim cuzi irade demek şirktir Allah sonsuz kisa zamanda yaratip herseyi bitirmistir yani kulli iradede cuzi iradede tamamlanmis bitmistir sen yol seciyorsun eee Tovbe haşa Allahda hee bu kulum bu yolu secti hee ben bunu tamam boyle boyle sevap yazayimmi diyor saniyorsun yani sen o yolu sectigin zaman seni o anda tespit ediyormu saniyorsun cuzi irade budur insanlarin cogu boyle sanıyo halbuki tamamı olup bitmistir yani sen su anda ya cennetdesin ya cehennemde yerindesin hangisiyse artik bitti yani anladinmi daha yapican ondan sonra degil hepsi bitti Allah katında 😉
Cüzi irade külli iradenin içindedir zaten, Allah yapılan ve yapılmış her şeyi bilir ve görür, insanın iradesi sonucu yapacağı şeyleri Allah'ın bilmesi onun iradesini ve karar sistemini etkilemez ki
sen anlamadin neyse olur oyle😅
yani sen kisaca sectigini zannediyorsun o yolu ama sen secmiyorsun sana oyle gosteriliyor hepsi tamami olup bitmistir mesela su anda cennette yerindesin oturuyorsun keyifle mesela bitti yani hepsi cokdan öldü insanlar bitti hepsi😉
Pekala
Allah katinda şu anda tek bir an vardir yani bi blok perde vardir hepsi onun icinde su anda insanlar mesela cennet cehennemde su anda aynj anda haZreti ademin camuru yoguruluyo cnku gecmis gelecek diye zaman yokki ikinci dunya savasi devam ediyo mesela ayni şuurda mesela sen zer aleminde Allaha soz verirken aynı andada dunyada cevap yapiyordun niye dedimya blok perde var tek bir an var sadece Allah katinda mesela yani tek bir an vardir biz blok perde icjnde hepsini yaptik bitirdik neyse kafan karismasin daha anlatmiyim iyi gunler😊
Yok bir şey
Bence senin var, sorularını görüyorum burada paylaştığın
Senin verebileceğin bir şey yok
Ne gibi
Herhangi bir şey olabilir
Yokki
Allah Allah iyi madem
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?