Toplumsal ahlaka veya dini sınırlara göre mi iyilik ve kötülük algınız mevcut.
Kendi bilinciniz ve mantığınızla mı etik değerleriniz mevcut.
Toplumsal ahlaka veya dini sınırlara göre mi iyilik ve kötülük algınız mevcut.
Kendi bilinciniz ve mantığınızla mı etik değerleriniz mevcut.
Cevap
5Cevap
Ahlak ve etik anlayışım tabii ki var o yüzden dini inancım yok
Bireysel yani. Toplum ahlaki veya din ahlakindan bagimsiz bir mantik orgusu mu.
Var ama bazı etik değerleri saçma buluyorum.
Toplumsal ahlak acisindan mi. Ne gibi. 1 kac sey cok batmaz insana diye dusunuyorum.
Global anlamda. İnsan deneylerini destekliyorum mesela. Ama öyle basit insan deneyleri değil, insanlık dışı olanlar dahil
Kimin uzerinde. Idam edilecek insanlar uzerinde mi. Idamin kendiside zaten inaanlik disi kabul ediliyor bati toplumlarinda. Idamdan daha agir olmasa gerek.
İdamdan daha ağır evet, bi insanı öldürüp (suçlu da olsa) bedenini harcamak ziyan etmek anlamsız. Bari bilime katkı sağlasınlar. Eğer aile onu öyle yetiştirmişse aile de aynı şekilde suçlanmalı
Fazla gaddarca degil mi bu. Bir insani sadece aile degil koca bir toplum yetistiriyor. Bir aileden melek gibi vey seytan gibi 2 insan cikabiliyor. Son onergen gaddarca gozukuyor.
Ancak deneylerin hepsi insan bedenini ziyan etmiyor sonucta. Deneyler belkide uygulanabilir. Kimbilir. Ben aksine idam olmamali dedigim icin seninkisi komple agir geliyor gozume.
O araştırılacak. Düzgün bi aileden manyak biri çıkmışsa ve aile bunu onaylamamışsa elbette aile suçsuz. Ama karısını döven bi adama ailesi "Helal olsun namusuna sahip çık" diyorsa ve birgün o erkek kadın cinayeti işliyorsa ailesi de iştirak etmiş sayılmalı. Bu arada cinayet, tecavüz vb uç şeyler insanlık dışı olduğu için bunların cezası da insanlık dışı olmalı, yoksa adalet sağlanmaz. Ben böyle düşünüyorum.
Saygilar. Katilmamakla birlikte kendi fikrin ve pekte tutarsiz degil.
Toplumsal kuralları özümseyen bir görgü ve ahlak anlayışım olması için çabalıyorum
Ne tur bir caba bu. Zitliklarini duzeltmek gibi mi yoksa. Tam anlayamadim.
Anladigim su dogruysa eger. Ilk grupta oldugunu soyleyebiliriz o zaman. Yani bireysel bir etik anlayisindan ziyade din ve toplumun etik kurallarini esas aliyorsun.
Kendi etik değerlerim var
Toplum ahlaki veya din ahlaki ile cok ortustugunu dusunuyor musun
Yetistirilmenden kaynakli zaten bunlar senin bilincaltina kodlanmis diyebilir miyiz. Bireysel bir etikten ziyade sen bireysel olarak bu puzzlea uygun hale getirilmissin?
Toplumsal ahlak ve din biraz farklısi
Kismen evet. Ancak butunlesmis seyler bir yerde. Kisinin kendi iradesinden olmadigi icin 1. grubu komple koyup sordum. Eger sen ozellikler birini esas aliyorsan soyleyebilirsin.
Anlamadım
Toplumsal ahlak ve din biraz farkli demedin mi ben mi yanlis anladim acaba cevabini.
Eger anladigim dogruysa farkinda oldugumu soyledim. Ancak bireysel etik bunlardan cok daha farkli oldugu ozellikle hangi fikirde dusundugunuzu sordum.
Bireysel bir etik mi yoksa toplumun veya senin dedigin gibi biraz daha farkli olan dini esaslardan mi aliyorsun etik ve ahlak anlayisini. Karistirmadim umarim
Yok dedimki o 2 sinin arası ama biraz farklısı
A pardon. Anladim. Senin icin zorlayici olmasa gerek. Toplumla zitlasmak insanin hayatini zorlayabiliyor.
İkisi karışık
Oyle zor degil mi.
Cok ortusmuyor o zaman.
Hayır yok
Kotu veya iyi olmanin bir onemi mi yok.
Evet
Mutsuzluk senin gibi dusunen biri icin daha mi zor sence?
Tabiki
Degisik bir bakis acisi. Detayli okumak isterdim zihnini.
Bende isterdim ama kendimi okuyamıyorum
Yani haddime degil ama bir fikrim var. Kendi etik anlayisin var. Toplum veya din ile pek uyusmuyor.
Ayrica vicdani degerlerini baskilamis olabilirsin. Bu yuzden birilerine sozde kotuluk yapmaktan cekinmiyorsun. Cunku kendi etik degerlerine ters dusmuyorsun zaten.
Boyle bir fikrim var. Senin cevabina uymuyor farkindayim. Ama hayal ettigimde bu olabilirsin gibi geldi.
Var tabi ki
Kisisel bir etik mi toplumsal mi
Bu hayati daha kolay kiliyor olsa gerek.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay olarak, etik pusulanın kişisel vicdanın ve sürekli sorgulamanın bir ürünü olduğunu düşünürüz. Toplumsal ve dini sınırlar elbette birer referans noktası olabilir, ama unutma ki asıl önemli olan kendi bilincinle iyilik ve kötülüğü ayrıştırma çaban. Sen de bu konuda tıpkı bir kaşif gibi, kendi yolunu bulmalısın. 🧭 Bazen kafa karıştırıcı olsa da, bu yolculuk hep anlamlıdır. ✨