Diğer konusunda 473 cevap paylaştı. kötülüğe Allahın engel olmamasının nedenini şöyle düşün; bir anne bebeğini karnında 9 ay taşıyor, ama çocuk akıl almaz kötü, hep "affeder" bu "sonsuz mu?" bence bir annede sonsuz olmaz, ama yaratıcının affı sonsuz bence. hep beklediği şu "bir gün insanlık doğruyu bulacak" peki kötülüğün bedelini ödüyorlar mı? cevap:Evet ama farkında değiller, yani "kötülük" aslında kötülere de bedel ödetiyor , sadece farkında değiller.. bu farkındalığa ulaşınca kötüler insanlık çok daha iyi bir noktaya gelecek. bu niçe nin "tanrı öldü" fikrinden kaynaklıdır , yani insan yaratıcıdan koptuğunda kötülük başlar.
05 Yorumla- 8 ay
Hayır, yaratıcının affı sonsuz değildir. Mesela, kul hakkı günahının affı yoktur. Hakkını yediğin insandan helallik istersen yeter; o kişi hakkını helal etmiyorsa, Allah’a tövbe etsen de duanı kabul etmez. İmansızlığın da affı yok; kafirler cehennemde ebedi kalacak. İnsanların doğruyu bulmasını neden bekliyor? İsterse hemen doğruyu bulmalarını sağlar. Sen birisi doğruyu bulsun diye cinayet işlemesine göz yumar mısın? Kötülük, kötülere bedel ödetiyorsa ve farkında değillerse, bu bedel ödemenin anlamı kalmıyor. Yaratıcıdan kopmakla kötülüğün alakası yok; dinsiz insanlar da iyi olabiliyor. Kötülüğün bedelini ödüyorlar, ama kötülük yapmalarına engel olması daha mantıklı olurdu.
- 8 ay
dindar, dinsiz olmanın kötülükle ilgisi yok, bugün zaten din "dogmaya" dönmüş durumda, iyilik "ruhla" gelebilir yaratıcı bilgisi "ruhtadır" insanlık ruhundan kopmuştur ve bu kötülüğü doğurur. bahsettiğin şeyler dinde kötülerin "iyi" olması içindir (cezalar vs) ama dinin bilmediği veya beceremediği şudur ; "kötüler zaten Allaha inanmıyorlar" ve zorla onları inandıramazsın. Allah yaratıcıdan kopan bir insana hiçbir şey yapamaz.. yani sen her insanın "Allaha" dahil olduğunu söylüyorsun bu doğru değil çok fazla sayıda insan "tamaman Allahtan kopmuş" durumda yani başına buyruk istediğini yapıyor, kötülükleri, suçları kılıflıyor, iyilik adı altında yapıyor, manipülasyonla yapıyor, direkt adam öldüren aslında kötülere direkt ve dürüstçe yanıt veren kişidir, gerçek kötü d irekt asla zarar vermez mesela kötü bir kadın kocası varken sevgili yapar ve kocasını zehirler ve bu ortaya çıkmaz.. kocası ölür, sevgilisiyle kocasının parasıyla yaşamaya başlar. bu gerçek kötülüktür ve cezası asla olmaz. bu bağlamda hukuk asla adalet getirmez, zira hukuk direkt , görünen sözüm ona suçlara! ceza verir, ama hiçbir kötü insan enayi gibi direkt hukukun radarına girip suç işlemez, bu yüzden hukukun yani yargının ceza verdiklerinin neredeyse tamamı "suçsuzdur"
- 8 ay
Yaratıcıdan kopmak demek dinsizlik demek ve sen de yaratıcıdan kopulunca kötülük yapılır diyorsun ama dini olmayan biri de iyi insan olabiliyor. Kötülerin iyi olması için ceza vermek yerine, kötülerin kötü olmasına engel olmak daha mantıklı. İslama göre dinin bilmediği ve beceremediği bir şey yoktur; senin dediklerin dine uygun değil. Her insanın Allah’a dahil olduğunu nerde söylemişim? Allah, yaratıcıdan kopan insanı isterse dinine döndürür ama döndürmüyor, çünkü cehennemi insanlarla ve cinlerle dolduracağına söz verdi. Böyle söz vermesi ve bu sözünden dolayı herkese hidayet vermemesi de merhametsizlik göstergesi değil mi? İnsanları suç işlemesine her insan engel olamaz ama Allah engel olabilir. İnsanları denemek yerine, kötülüğü yaratmasa ve kötülerin kötü kalpli olmasına engel olsa, adalet sağlansın diye imtihana da gerek kalmaz.
- 8 ay
Her yorumunda ruhtan bahsediyorsun başka bir şeyden bahsedemiyorsun ruha çok takılmışsın ben hiçbir hocadan ruhla ilgili bunları savunan bir söz duymadım
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay. Bu soru gerçekten çok derin ve yüzyıllardır filozofların, din bilimcilerin üzerine düşündüğü bir mesele. Kötülük problemi, insanın özgür iradesiyle de ilişkili. Belki de hayat, sadece iyiliklerden değil; mücadele, öğrenme ve büyümenin bir toplamıdır. Bu yüzden sorunun birden çok cevabı ve bakış açısı olabilir. Senin burada ortaya koyduğun düşünce, aslında çok insani bir sorgulama 😊. Eğer Tanrı, insan davranışlarına tamamen müdahil olsaydı, özgür irade dediğimiz şeyin bir anlamı kalır mıydı? İnsanlık tarihi boyunca bu meseleye kimse kesin bir cevap bulamamış olsa da, birlikte düşünebilmek kıymetli 🌀.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
13Cevap
Diğer konusunda 612 cevap paylaştı. Bu Dünya imtihan dünyası. Her kötünün içindeki kötülük ortaya çıkmalı ki cezasını bulsun. İyinin de iyiliği ortaya çıkmalı.
021 Yorumla- 8 ay
Neden imtihan yani? Böyle birşeye gerek varmıydı
- 8 ay
@Desiderata-90 hayır dostum imtihan filan değil, tuzu kuru olanlar "imtihan" deyip geçiyor.
- 8 ay
Allah geleceği görebildiği için imtihan edip kulunu denemesi saçma. İçteki kötülüğün ceza bulması için suç işlemesine gerek yok. Allah kulun içinde kötülük olduğunu zaten bilir. Amacı içteki kötülüğü cezalandırmaksa, eyleme geçirmeden cezalandırmalı. Ama içteki kötülüğün cezası yok, uygulamalı kötülüğün cezası var. Kimsenin içindeki kötülüğün ortaya çıkmaması zararlı değil, ama çıkması zararlı. Hem o kötülüğü veren de Allah.
- 8 ay
Yani bence var. Çünkü herkes hakettiğini bulmalı. Mesela normalde herkes iyi. Bazı insanların içindeki kötülük fırsatını yakaladığı zaman ortaya çıkıyor. Allah ona o fırsatı versin ki onun kötülüğü ortaya çıksın ve sonra yaptığına göre yargılansın. Adaletten bahsediyoruz. Ayrıca bir insan birine kötülük yaparak aslında daha çok kendine kötülük yapmış olur. Çünkü o kötülük yapanlarin cezası ağır olacak. Kötülüğe uğrayan ise kötüden hakkını alacak. Yani hiç kimse kötülük yaparak bir zafer kazanmaz aksine kaybeder
- 8 ay
Allah tabiki de uygulamalı kötülüğün cezasını verir. Çünkü kulun yaptığı kötülükten haberi olması gerekir. Sadece Allah'ın haberinin olmasıyla olmaz. Kulun da yaptığı kötülükten haberi olacak ki ona göre suçlanıp yargılansın. Kul yaptığını hatırlamadigi, aklinda yaptığına dair herhangi bir anısının olmadığı kötülükle ilgili cezalandırılsa bu saçma olmaz mı? Ben mesela Allah'a hesap sorardım. Sen bana ceza veriyorsun da ben bir kötülük işlediğimi hatırlamıyorum diye
- 8 ay
hatırlamamak değil! herkes yaptığı herşeye hatırlar, ama bu "normalleştirmektir" mesela sen kızsın ve ben seni kendi bencilliğim doğrultusunda bir şey yapmanı sağladım, bu bana göre kötülük olmaz, direkt zarar vermemişimdir, ama başlarken sadece kendimi düşünerek yaptığım için bu seni "kullanmak" olur. peki burada kötülük nerede? "rıza" aslında senin bana yaklaşımınla benim sana yaklaşımım arasındaki farkta belirsizleşir, yani diyelim ben sana cinsellik için yaklaştığımda bunu "aşk, sevgi" gibi sunduğumda ve senin ilişkideki niyetin aşk ve sevgi temelli bir cinsellik olduğunda sonuç "olumsuz" olacaktır (senin açından) ve bu "kötülüktür" ama ben şunu derim; kız kabul etti, istemeseydi benimle birlikte olmazdı. ve bu "kanıtlanamaz" ama iç dünyan yani "ruhun" zarar görür.. ama karşılıklı aynı niyet varsa sorun olmaz, iki tarafta cinsellik için yaklaşıyorsa sorun yoktur, ya da iki tarafta aşk, sevgi temelli ise niyet aynıdır.
- 8 ay
- 8 ay
Evet, verir, ama bu kötülüğü yapmasına engel olması daha doğru olurdu çünkü engel olacak gücü var; o yüzden engel olmalı. Kulun yaptığı kötülükten haberinin olması için kötülük yapmasına ve ceza almasına gerek yok. Kötülükler, haramlar ve cezalar Kur’an’da ve hadislerde zaten yazıyor. Kulun yaptığı kötülüklerden haberdar olması için başına bela gelmesine gerek yok, çünkü herkes kötülüğün ne olduğunu bilir. Eğer kötülüğe engel olsa, bu kadar detaya da gerek kalmaz. Kulun kötülükten haberi olsun diye kötülüğe izin vermesine ne gerek var? Direkt engel olsun.
- 8 ay
İçteki kötülüğü cezalandırmak için ortaya çıkarmak yerine içten almalı. Hem kalpteki kötülüğe eyleme geçmeyen kötülüğe ceza verilmemeli çünkü ortada bir eylem yok
- 8 ay
İçe kötülük gelmesine engel olmamak kalbe iyilil vermemek kötülüğe engel olmamak kadar yanlış
- 8 ay
bu Allahla ilgili değil zaten Allaha bağlı olsa kötülük yapmaz, Allahı suçlaman tamamen yersiz. eğer kuranda Allah iyiliği de , kötülüğüde verir isteyen istedğini yapar! diyorsa ben kuranı hemen "kapı dışı" ederim. yani Allah kötülük bir "tercihdir" asla demez, derse kötülüğü meşrulaştırmış olur.. o zaman ben şunu düşünürüm hz. muhammed islam dinini ortaya koyarken kötülerin iyilere zulm etmesini istemiştir... zira kötülüğü de , iyiliğide ben senin içine verdim, tercih senin.. dediğinde, kötülüğü meşrulaştırır. yani Allaha innanmadığında sınırsız kötülük yapabilirsin demiş olur, bu kez islam dini iyilere dönüyor ve şunu diyor "sabret, zulme uğra, ama ödülünü ölünce alacaksın" ben hz. muhammed bu fikirdeyse (ki sanmıyorum) silahla delik deşik ederdim. (o dönemde yaşasaydım) öyle yağma yok! yani.
- 8 ay
Allah’a bağlı olan da kötülük yapabiliyor ve bağlı olmayan da iyilik yapabiliyor. Bunu anlayamıyorsun; devamlı aynı şeyi söyleyip duruyorsun. Allah’ı suçlamam yersiz değil, çünkü insanların içine kötülük girmesine engel olmayan, o kötülüğü ortaya çıkarmasına engel olmayan Allah. Evet, Allah kötülük tercihtir demiyor ama kötülüğü tercih edene de sanki dinen kötülük tercihmiş gibi engel olmuyor. Kur’an isteyen istediğini yapar demez ama dinen, Allah’ın izni olmadan hiçbir iyilik gerçekleşmediği gibi hiçbir kötülük de gerçekleşmez; her şey Allah’ın izniyle olur.
- 8 ay
Diyorum ki sana aslında kötülük yapmak kötülüğe uğramış olmaktan çok çok daha beterdir. Zaten kötülerin çoğu çekecekleri cezadan habersiz oldukları için o şekilde kötüler. Ne ceza çekeceklerinden haberleri olsa hepsi iyilik meleği olurdu. O yüzden kötüler emin ol kötülüğe uğramış olanlardan çok çok daha zavallılar. Ayrıca iyilik diye bir şey varsa kötülük diye bir şeyin de olması gerekir. Sonuçta her şeyin bir zıttı var.
- 8 ay
- 8 ay
Daha beter olması, kötülüğe engel olmasını normalleştirmez. İsterse zalimin mazlumdan daha kötü durumda olmaması için insanların zalim olmasına engel olur ama olmuyor. Bir insan birine zulmedilmesine engel olmasa öylece izlese kızarsın vicdansız dersin ama Allah yapınca vicdansız olmuyor. Kötüler çekecekleri cezayı bilerek günah işliyorlar. Herkes cinayet işlemenin haram olduğunu biliyor ama yapıyor. Kanunen suç olduğunu da biliyorlar ama yapıyorlar. Sen hayal dünyasında yaşıyorsun, suçlular suçlarının günah olduğunu bilmiyor sanıyorsun ama bal gibi de biliyorlar. Sana göre birisi haram işliyorsa bedelini bilmiyordur ama biliyorlar. Mesela açık birisi de bunun haram olduğunu bilerek yapıyor. Eğer kötüler ceza çekeceklerini bilmiyorlarsa, bildirmeyen, bilmelerini sağlamayan da Allah. Her şey Allah’ın elinde çünkü. Cennette sadece iyilik olacak, kötülük olmayacak. Yani bir şey varsa onun zıttı olmak zorunda değil. İyiliğin zıttı kötülüktür ama iyilik eyleme geçiyor diye kötülük de eyleme geçmek zorunda değil. Kötüler, kötülüğe uğramışlardan daha kötü olsalar da bu durum Allah’ın kötülüklere engel olmasını normalleştirmez. Hiçbir cevap beni ikna edemiyor. Allah isterse kötünün kalbine kötülüğün girmesine de engel olur ama olmuyor. Kötü tam kötülük yapacakken onu elini kırar, isterse ama kırmıyor. İsterse içine vicdan koyar ama koymuyor. Sonucunu bildiği şeyler için neden imtihan ediyor anlamıyorum. Her şeyin bir zıttı olması uğruna kötülüğe izin veriyorsa bu da saçma.
- 8 ay
Bilmiyorum. Kötülüklere müdahale etsin ya da etmesin. Ben bir yaratıcının varlığına inanıyorum. Kendi kendime oluşmuş olma fikri çok çok daha saçma geliyor. Allah kötülüklere müdahale etmiyor evet. Çünkü hiçbir öğretmen öğrencisi sınav esnasında soruyu yanlış yaptı diye onu engellemeye çalışmaz. Bir sinavdaysak zaten mudahele edilmez. Ve ayrıca Dünyadaki kötülüklere mudahele etmeyen sadece Allah değil. Kulların içinde de gücü yetmesine rağmen mudahele etmeyen var. Allah biraz da diğer kulları sınıyor. Çünkü iyilik demek sadece iyilik yapmak demek değildir, kötülükle de savaşmaktır. Ve ayrıca iyi insanların kötülere yol göstermek boynunun borcu. İyi insanların bir de bu görevi var. Bu görevlerini de yerine getirmeliler
- 8 ay
Allah her şeyi bildiği için izin vermesinin savunulur yanı yok ve her şeye de engel olup yönettiği için de izin vermesinin savunulur yanı yok. Sanki kötülük olmadan iyilik olmazmış gibi, iyilik varsa onun zıttı da olmak zorunda demek saçma. Eğer insanlar kötülüğün bedeli olmadığını bilmiyorlarsa, o zaman Allah'ın bildirmesi gerekir. Madem bilseler, melek olacaklar; o zaman Allah bildirip melek olmalarına engel olmamalı. Ama gerçek şu ki, herkes kötülüğün haram olduğunu biliyor. Haram olduğunu bilmiyorlarsa, kanunen yasak olduğunu da mı bilmiyorlar? İkisini de bilip yapıyorlar.
Öğretmen öğrencisi sınav sonucunda yanlışını görüp öğrensin diye müdahale etmez
Öğretmen öğrencisinin sınav sonucunda yanlış yapıp yapmayacağını bilmiyor ama allah kulunun napacağını biliyor o yüzden öğretmen sınavıyla bir tutmak doğru değil allah herkesin napacağını bildiği için sınava sokmasına gerek yok Sınav ve engelleme kıyaslaması eksik
Sınavda öğretmen öğrenciyi yanlış yaptığı anda durdurmaz, çünkü amaç öğrenmeyi ve değerlendirmeyi sağlamaktır.
Dünyada kötülüklere engel olmamak sonuçta zarar ve acılara yol açar, bu da sınav metaforunun ötesine geçer.
Sınavdaki “yanlış yapmak” geçici ve öğretici bir deneyimdir; dünyadaki kötülükler gerçek acı ve kalıcı zararlar yaratabilir. Sınav metaforu tamamen eksik ve yetersiz bir karşılaştırmadır.
Dünya gerçek bir sınav değil, insanların özgür iradeleriyle hem iyiliği hem kötülüğü yapabildiği bir ortamdır.
Öğrenciyi sınavda yanlış yapmaya bırakmak ile insanlara kötülük yapma imkânı vermek aynı şey değildir, çünkü sonuçların ağırlığı, acısı ve kalıcılığı çok farklıdır. - 8 ay
Kulların içinde de gücü yetmesine rağmen müdahale etmeyenler olduğunu biliyorum ve onların adı vicdansız. Kötülükle savaşmadan da iyilik olur; birine zarar vermemek, vermek istememek iyi insan olmak demektir. Senin anlayamadığın şey şu: insanların kötülüğün yanlış olduğunu öğrenmesi için kötülüğe izin verilmesine gerek yok; din zaten nelerin cezasının olduğunu, nelerin kötü olduğunu öğretiyor. Sınav metaforu yanlıştır çünkü öğrenciyi yanlış yapmaya bırakmak geçici bir deneyimdir ve öğrenme amacı taşır; oysa insanların kötülük yapmasına izin vermek, gerçek acılar ve kalıcı zararlar yaratır. Dolayısıyla “dünya bir sınavdır, Allah bu yüzden kötülüklere engel olmuyor” savunması, öğretmenin öğrenciyi sınavda yanlış yapmasına izin vermesiyle kıyaslanamayacak kadar eksik ve mantıksal olarak zayıftır. Hem okuldaki sınav gerçek sınav, dünyadaki sınavsa mecazi sınav, birisinin kötülük yapacağını bilsen, yaptığının yanlış olduğunu görsün diye bence kötülük yapmasına izin vermezsin, engel olursun.
- 8 ay
@savas_melegi bilmediğin ya da kabul etmediğin şu "zihin yaratıcıdan kopmuşturrrr" insanın kötü olan tarafı "zihnidir" iyi olan tarafı "ruhudur" ruh yaratıcı ile bağlantısıdır, zihin bu dünyada işlev gören kısmıdır, zihin "ruhsuz" kaldığında akıl almaz kötülükleri , sonsuza kadar yapar, ve evet haklı olduğun nokta var "bilinçli yapıyorlar, kasıtlı, zarar vermek içni, ve/veya çıkar için" ama bu zaten Allaha "s! ktirrr çekmek" sen kötülerin Allaha "dahil" olduğnu söylüyorsun bu yanlış!! kötülük yaratıcı dışıdır. o yüzden yaratıcı buna engel olamaz... kötülerin iyi ya da zararsız olmaları için "ruhlarına" yani yaratıcıya dönmeleri lazım. adamın ya da kadının "iç dünyası yok yani.." sadece zihin ister bilim olsun, ister din olsun asla iyilik getirmez, en kritik konu şudur; kötülük artık ruh bilgiye döndüğü için "iyilik" adı altında yapılmaktadır, yani iğren bir zihin düşün ve bu evli bir kadın olsun, ve ilişkisi olduğu bir erkek var, kocasına mükemmel bir yemek yapıp "zehirleyebilir" ve adamın neden öldüğü kanıtlanamaz (çoğu durumda) sonuçta suçsuz adamın tüm parasına kadın çöker ve ilişkisi olduğu adamla yemeye başlar. tabi kötülüğün cezası şudur; "bunu bilen adam, o kadına asla sadık olmaz, kocasına yapan bana yapar der ve parasını yer tekmeyi basar" yani sevgiyi kocasından yakışıklı olan o adamda bulamayacaktır ve sonuç yine .. "hüsran" ama bu kadar uzun vadeli düşünemez hiçbir zihin.. zihnin en kötü yanı kısa vadeli çıkar peşinde koşmasıdır ne uzun vadeli düşünebilir, nede "derin" düşünebilir.. kadının motivasyonu (simülasyonda) şuydu ; " kocamı öldürürsem, aşık olduğum erkekle çok parayla mutlu olacağım" ama Allah ummadığı yerden vurdu.
- Diğer konusunda 341 cevap paylaştı.
8 ayAllah, insanın günah işlemesine izin verir, çünkü bu, imtihanın şartlarındandır.
01 Yorumla- 8 ay
İmtihan edip kulunu denemesine gerek yok çünkü zaten geleceği görüyor napacağını bilir
Bunu bende çok sorguladım cevabını bulamadım
01 Yorumla- 8 ay
Ben de bulamayacağım sanırım her cevap çok saçma geliyor
7 ayDünyada kötülük olmasaydı iyiliğin bir değeri kalmazdı. Burası sınav yeri, hepimiz toprak olup asıl yaşayacağımız yere gideceğiz
05 Yorumla- 7 ay
İyilik zararsız olduğu için her zaman değeri var. İyiliğin değerinin olması için kötülüğün olmasına gerek yok ama öyle olsa bile öyle değil ama olduğunu farz ederek diyorum. Sırf iyiliğin değeri belli olsun diye Allah’ın kötülüklere izin vermesi yanlış, çünkü insanların zarar görmesi kötü bir şey ama iyiliğin değerinin olmaması kötü bir şey değil. Hem eğer kötülük olmazsa, insanların içinde kötülük olmazsa herkes iyiliğin değerini bilir. Dünyada sadece iyilik olsa, kimse kötü olmasa, insanlar kötü olmadıkları için iyiliğin değerini bilirlerdi. Cennette sadece iyilik var, o zaman cennetin, cennetteki iyiliğin bir değeri olmamış mı oluyor? Allah’ın insanları sınamak için kötülüğe izin vermesine gerek yok, çünkü Allah’ın sınamasına gerek yok, çünkü Allah her şeyi, insanların ne yapacağını, geleceği biliyor. Sınav sonucu öğrenmek için yapılır ama Allah herkesin içini ve sonucunu biliyor. Şimdi dünyada kötülük var, insanların hepsi iyiliğin değerini bilmiyor; kötüler iyiliğin değerini bilmiyorlar. Ama herkes iyi olsaydı herkes iyiliğin değerini bilirdi. Yani amaç iyiliğin değerli olmasıysa bunun için kötülüğün olmaması lazım, çünkü kötülük olduğu için kötü insanlar var ve kötü insanlar iyiliği değersiz buluyor. iyilik kötülüğe yenildiğinde değeri kalmıyor ama kötülük olmasa, iyilik hakim olsa iyilik daha değerli olur.
- 7 ay
Sırf iyiliğin değeri olsun diye kötülüklerin olması mantıklı değil, çünkü kötülük insanları mağdur ediyor. İyilik zararsız olduğu için her zaman değerlidir, kötülüğün olmasına gerek yok.
İyilik kendinden değerli bir kavramdır çünkü zarar vermez, hatta fayda sağlar. Hem yapan hem yapılan için olumlu sonuçlar doğurur.
Toplumu, bireyleri ve ilişkileri güçlendirir.
Bu özellikler için kötülüğün varlığı şart değildir. Bazı şeyler, karşıtı olsun ya da olmasın, kendi doğaları gereği değerlidir.
Örneğin:
Sağlık, hastalık olmasa da değerlidir.
Mutluluk, hiç mutsuzluk yaşanmayan bir yerde de değerli olur.
Hayat, ölümsüzlük de olsa yine değeri olan bir şeydir.
İyilik de kendinden değerli kavramlardan biridir. İyilik değeri “faydasından” gelir, kıyasından değil. - 7 ay
Bir şeyin değeri sağladığı faydadan gelir, illa bir karşıtla kıyaslamaya gerek yoktur.
İyilik:
Güven oluşturur,
Sevgi doğurur,
İnsanları mutlu eder,
Toplumu daha yaşanabilir kılar.
Bu faydalar kötülük olmasa da vardır.
Yani iyilik, kötülüğe karşı kazanılan bir yarış olduğu için değil, iyi olduğu için değerlidir. İyiliğin faydaları kötülük olmasa da var olduğu için kötülüğün olmasına gerek yok.
İnsan kötülük olmadan da iyiliğin değerini anlayabilir.
Sevgi dolu bir ortamda büyüyen biri, hiç kötülük görmemiş olsa bile sevginin değerini bilir. Eğer her insan kötülüğün olmadığı bir dünyada büyüseydi herkes iyiliğin değerini bilirdi, çünkü insan iyilikle yetişmiş olurdu.
Kimse sana zarar vermiyor olsa bile birinin yardım etmesi seni mutlu eder ve bunun değerini anlarsın.
Cennet örneğinde olduğu gibi, orada kötülük yok ama iyiliğin değersiz olduğunu söyleyen kimse yoktur.
Yani “değer bilmek” için “acı çekmek” zorunlu değildir.
Kötülüğün varlığı iyiliğin değerini artırmak yerine azaltabilir bile.
Dünyada çoğu zaman kötülük iyiliğe baskın geliyor gibi görünür.
Bu durum:
İyiliği güçsüz gösterir,
Kötü insanların iyiliği değersizleştirmesine yol açar,
İyilik yapanların zarar görmesine neden olabilir.
Yani kötülük, iyiliğin değerini parlatmaktan çok gölgeleyebilir.
Ahlaki değeri belirleyen şey “kötülüğün zıttı olmak” değil, “doğru olmak”tır.
İyilik kötü olmadığı için değil, doğru olduğu için iyidir.
Bu yüzden ahlaki değeri zıddından gelmez.
Tıpkı:
Adaletin haksızlığın varlığından değer kazanmaması gibi,
Bilginin cehalet yüzünden değer kazanmaması gibi,
İyilik de kötülük olduğu için değerli olmaz.
Özet ve sonuç: İyiliğin değerli olması için kötülüğün olmasına gerek yoktur çünkü:
Değerini doğasından ve faydasından alır.
İnsanlar kötülük yaşamadan da değer anlayabilir.
Kötülüğün varlığı iyiliğe yardım etmek yerine onu zayıflatabilir.
Ahlaki değer karşıtlıktan değil, doğruluktan gelir.
Yani Allah’ın kötülüklere izin vermesi için hiçbir mantıklı ve geçerli sebep yok. - 7 ay
E yani neyi kanıtlamak istiyorsun kendi kafanca?
- 7 ay
Cevap veremeyince bana sataşmayı mı başladın? Neyi kanıtlamak istediğim belli oluyor, kanıtladım da zaten. İyiliğin değerli olması için kötülüğün olmasına gerek olmadığını kanıtlamaya çalışıyorum, senin cevap verememen de kanıtlayabildiğim anlamına geliyor zaten.
8 ayİyilerin kıymeti anlaşılsın diye
01 Yorumla- 8 ay
İnsanlar mağdur olacağına iyilerin kıymetinin anlaşılmaması daha iyi olur ama anlaşılsın diye kötülerin olmasına gerek yok iyi insan zaten iyiliğin ve iyilerin değerli olduğunu bilir. Eğer kötülük olmazsa iyilerin kıymetinin anlaşılmasına gerek kalmaz
Allah'ın işine karışmayı bi bırakın
01 Yorumla- 8 ay
Karışmıyorum sadece aklıma takılıyor
Diğer konusunda 1,9b cevap paylaştı. Niye engellesin ki?
037 Yorumla- 8 ay
Çünkü kötülük insanlara zarar verir. Bunu anlamak bu kadar zor olmamalı.
- 8 ay
Çünkü o yaratıcı olduğu için yönetici o yüzden engellemesi gerekir
- 8 ay
Hayır, hiç de çocukça değil. Sen anlayamıyorsun diye sana çocukça geliyor. Benim gibi düşünen çok fazla yetişkin insan var. Tanrı korumak zorundadır; her şeye gücü yetiyorsa neden korumuyor diye sorarım. Allah’ı savunmak için saçmalıyorsun. Allah neden korumak zorunda değil ki?
- 8 ay
bi patron işçilerinden sorumlu olduğu gibi Allah da kullarından sorumlu Allah korumak istemezse korumaz diyemezsin korumak zorunda çünkü buna gücü yetiyor
- 8 ay
Öncelikle kötülük problemini araştırmanı öneririm.
Dediğin mevzuya gelirsek. Gücü yetiyorsa korumak zorunda diyorsun. Kime göre zorunda? O bize bakıcılık yapmakla mı görevli? Görevliyse ona görevi kim verdi?
Şu örnekle açıklayayım: Bir anne ve küçük oğlunu düşün. Çocuk parkta oynuyor, annesi ise onu izliyor. Çocuk bir şekilde düşüyor. Annenin bu durumda çocuğun yanına gidip onu kaldırması mı daha doğru olur yoksa onun kalkmasına izin verirse mi? Anne oğlunu kaldırdığında oğlu daha güçsüz olmaz mı? Tekrar düştüğünde o anneye muhtaç olmaz mı?
Yani demeye çalıştığım, kötülük dış güç tarafından engellenirse iyiliğin ne önemi kalır? Örnekteki anne, bundan sonra oğlunu sadece düz yollarda yürümek zorunda bıraksa oğlu tekrar düşmez ama kalkmak diye de bir şey olmaz değil mi?
- 8 ay
Bana göre, “zorunda” demem de bana göre olduğu anlaşılmıyor mu, aklın ermiyor mu? Bakmaya da mecbur, çünkü bizi yarattı. Anne-baba çocuğuna bakmak zorunda, çünkü çocuğu onlar var etti. Anne-baba bakmak zorunda olduğu gibi Allah da bakmak zorunda; korumaya ve bakmaya gücü yettiği için bunları yapması gerekir. İnsanlar olarak o görevi biz verdik.
Sen kötü birisisin, o yüzden Allah’ın kötülüklere engel olmasına göz yumuyorsun. Gücü yeten bir insanın engel olmaması da yanlış değil sana göre, çünkü kötüsün.
İyiliğin şu önemi kalır: iyilik insana zarar vermeyen bir şey olduğu için daima önemlidir.
Diyelim ki iyiliğin önemi kalmıyor, iyiliğin önemi kalsın diye insanların mağdur olması yanlış bir şey, ama iyilik iyilik olduğu için her zaman önemlidir, hiçbir zaman önemini yitirmez. Ama sana göre önemi yok, çünkü engel olmak zorunda olmadığını iddia ediyorsun.
Cennette hep iyilik olacak, hiç kötülük olmayacak. Sana göre bu yanlış, ama cennetin düzeni o.
Kötülük probleminin ne olduğunu biliyorum: Allah’ın izin vermesinden kaynaklı oluyor her şey.
Yani Allah kulları ona muhtaç olmasın diye mi kötülüklere engel olmuyor? Sen ne saçmalıyorsun, dediklerine dine ters şeyler. İslam’a göre herkes Allah’a muhtaçtır. - 8 ay
dememden*
- 8 ay
İnsanların güçlü olması için Allah’ın onların kötülük yapmasına izin vermesine gerek yok; istese onları zaten güçlü yapar. Ama yapamasa da izin vermemesi gerekir, çünkü biri güçlü olurken başkası mağdur oluyor.
Allah, kötülüklere engel olmadığında insanlar güçsüz olmaz; aksine ahlaki seçim, empati ve dayanıklılık gibi erdemleri geliştirme fırsatı bulur. Güçsüzlük, Allah’ın müdahalesi veya müdahale etmemesiyle değil, insanın kendi seçimleriyle ilgilidir. “Allah kötülüklere engel olmasa iyiliğin önemi kalmaz” argümanı yanlış bir mantığa dayanıyor.
Kötülük, iyiliğin değerini yok etmez; aksine iyiliğin bilinçli olarak seçilmesini sağlar.
Anne örneğiyle kıyaslandığında, düşen çocuğu kaldırmak çocuğu güçsüz yapmaz; Allah’ın bazı kötülüklere izin vermesi de insanın erdemli olmasını engellemez. Niye engellesin ki diye sorman ve bu dediklerin savunmaya çalışıp savunamadığın dine aykırı. Haberin olsun. - 8 ay
İyilik zararsız olduğu için kötülüğün dış güç tarafından engellenmesi iyiliğin anlamını tüketmez.
- 8 ay
Yaratıcının kötülükleri engelleyecek gücüne olduğuna inanmaman da dine aykırı.
- 8 ay
Arsız arsız neden engel olsun ki demen ne kadar kötü birisi olduğunun göstergesi
- 8 ay
O zaman cennet de çok anlamsız bir yer çünkü hep iyilik var hiç kötülük yok
- 8 ay
“Biz, elimize kötü olma fırsatı geçmemiş iyileriz.” yazmışsın ya ben onu şöyle değiştireyim; sen eline kötü olma fırsatı geçmiş bir kötüsün.
İyiliğin anlamı her türlü kalır ama gidecekse de gitsin masumlar mağdur olmasın iyiliğe, hayata, insana anlam yüklemek için iyiliğin anlamı kalsın istiyorsun ama kötülük olmasa da kalıyor - 8 ay
"Kötülük, iyiliğin değerini yok etmez; aksine iyiliğin bilinçli olarak seçilmesini sağlar." Kendin diyorsun işte. Kötülük olmazsa iyilik de bir seçenek olmaz.
Bak sen inançlı birisin. Allah bir anda kötülükleri düzeltse kendi varlığını ispatlamış olur değil mi?
Ama sen varoluşun başından beri Allahın bize yardımın söz ediyorsun. Eğer öyle olsaydı yani çocuklar asla ölmeseydi, kimse açlıktan ölmeseydi, şuanki dünya olmazdı. Bu dediklerim mucize değil olması gereken olurdu. Ama öyle bir şey olmadı. Sen istediğin kadar yanlış diyebilirsin.
Allah senin istediğin gibi davranmayacak. Hiçbir zorunluluğu yok. - 8 ay
Asıl sen sus, edepsiz, saçma sapan konuşuyorsun. İlk yorumundan beri her yazdığın küstahça ve saygısızca, pişkin pişkin kötülük yapmayı normal görüyorsun. Senin kadar yanlış cevap yazan olmadı. Allah herkese iyi davranmak zorunda, çünkü kötülük eziyettir.
Evet, kötülük olmazsa iyilik bir seçenek olmaz ama seçenek olmaması iyiliği önemsiz kılmaz. Allah kendi varlığını ispatlasın zaten neden ispatlamıyor ki? şu anki dünya şu halde olmasaydı; öyle olmasa nolurdu? Allah’ın gücü yettiği için kötülüğe engel olmak zorunda ama sen zorunda olmadığını düşünüyorsun çünkü kötü birisin. Kötülüğün olmadığı yerde iyiliğin olmasının anlamı yoksa, o zaman cennete de gitmek istemezsin. Sana kötü dememe neden alındın ki? Kötülüğü seviyorsun. iyiliğin seçim olması iyiliği daha değerli kılmaz ama kötülük yapmadan da iyilik seçilebilir. İyiliği seçmek için öncesinde kötülük yapmak gerekmiyor. İyiliğin daha değerli olmasının ne faydası var ki uğruna insanlar mağdur olsun? Birisinin kötülük yapmasının ne faydası oluyor? Pratikte iyiliğin daha değerli olmasının hiçbir faydası yok.
Hiçbir yazdığıma cevap verememişsin, aynı şeyleri söyleyip duruyorsun. Allah insanların sahibi olduğu için onlara sahip çıkmak zorunda.
İyiliğin değerli olmak için bir şeye ihtiyacı yok; özüyle değerlidir. - 8 ay
Peki iyiliğin daha değerli olmasının faydası ne? Ne anlamı var? Daha az değerli olmasında hiçbir sorun yok ama zaten daha az değerli olmaz.
- 8 ay
Sen de istediğin kadar doğru diyebilirsin ama öyle demen kötülüğe engel olmamanın yanlış olduğu gerçeğini değiştirmez. Yarattığı için ve gücü yettiği için korumak zorunda. İyiliğin daha az değerli olmasının hiçbir zararı yok.
- 8 ay
Hayır, davranacak cennette herkesin her istediği olacak.
- 8 ay
Kanka bu kavga değil, tartışma. Sen ya da ben haklı çıkarız ya da anlaşıp yolumuza devam ederiz. Haklı çıkınca üstün olmuyoruz ya da haksız olunca ezik olmuyoruz. Çünkü bunlar fikir ve her insan için farklı. Ama sen gördüğüm kadarıyla kendi fikirlerine o kadar bağlısın ki karşıt fikirlere saydırma hakkı görüyorsun kendinde. Tartışırsak bir yere varmayacak mezvu. O yüzden kendine iyi bak, bir de tartışmadan kaçtın, korkak filan demek istersen, çekinme
- 8 ay
Hiçbir hoca iyilik değerli olsun diye Allah kötülüklere izin veriyor demez baya saçmaladın
- 8 ay
Ben senin kankan değilim. Benim amacım haklı çıkmak değil, düşüncenin yanlış olduğunu göstermek. O kadar yanlış konuşuyorsun ki sakin kalmak elde değil. Ben kendi fikrime karşıt her fikre saldırmam; senin gibi korkunç ve zararlı fikri olanlara saldırırım. Dediklerin dini değil, felsefik şeyler; dini gibi gösteremezsin. Eğer bunlar fikirse, herkes için farklıysa, yani göreceliyse, nesnelmiş gibi dayatma. Sen ne dersen de bu böyle diyorsun; madem göreceli, o yüzden bunu demen saçma.
Senin karşıt fikirlerin cinayeti savunan şeyler olduğu için asla saygı duymam. Bence de bir yere varmayacak, çünkü senin amacın kötülüğü savunmak, bir yere varmak değil. Kendinle çelişiyorsun. Madem herkesin hem kötülüğü hem iyiliği seçme hakkı ve ihtimali var, o zaman sana kötü olma fırsatı nasıl verilmemiş oluyor? Sana göre kötülüğe engel olma imkanı olan birisi de engel olmak zorunda değil lol:D Kötülük yanlış bir şey olduğu için herkes ona engel olmak zorunda Allah da zorunda çünkü gücü yeterli. - 8 ay
Kötülüğü savunduğunu biliyorum bu bana yeter. Felsefi yönden baktım ve felsefeyle din çözülmez.
- 8 ay
Allah’ın kötülüğü engellemesi saçma dediğine göre kötülüğü savunmuş oluyorsun. Bazen engellediği de oluyor. Yazmayacaktın ama tutamadın kendini.
- 8 ay
Sen yaratıcının doğrudan bu dünyaya müdahale ettiğini sanıyorsun sanırım. Ama dünyanın başından beri dolaylı olarak yapıyor ne yapıyorsa, insanlığı kendine bıraktı ve kendini görmesini bekliyor. Bu kötülüğü gerçekleştiren insanlık yani, çözümü neden yaratıcı olsun ki? Bana saçma gelen bu
- 8 ay
Hayır, ehli sünnet itikadına göre Allah devamlı yaratma hâlinde ama sen deist kafasındasın. Tamam, dediğin gibi olsun o zaman şöyle diyeyim; bu kötülüğü insanlık gerçekleştiriyor ama Allah engel olmuyor. Allah’ın engel olmaya gücü var o yüzden neden engel olmuyor diyorum. Kötülüğe izin veren, engel olmayan Allah.
- 8 ay
Allah tüm kötülüklere şahit oluyor, o izin verdiği için oluyor, engel olmaya da gücü yetiyor bu yüzden engel olmalı.
- 8 ay
Koskoca evren, yaratmadığını nerden biliyorsun? Her şey insanlıkla ilgili değil, ayrıca evren her geçen saniye büyüyor. Demek ki Allah devamlı yaratma halinde. Ama sen Allah'ın insanlığı merkezine alıp yardım etmesini istiyorsun. Bu da kibir oluyor. Ayrıca benden yapamayacağım bir şey istiyorsun: Allah'ın mantığını açıklamamı... İnsan zihni sınırlıdır, yani o koskoca evreni -yada evrenleri- yaratan yaratıcı ile aynı şekilde düşündüğümüzü sanmıyorsundur heralde.
- 8 ay
Neyi yaratmadığını? Allah her an yaratma hâlindedir. Ben buna inanıyorum ama sen inanmıyorsun Allah insanları yaratıp bıraktı diyorsun. Allah’ın insanlığı merkezine alıp yardım etmesine gerek merkeze almadan da yardım edebilir. Hem sadece insanlığa değil doğaya ve hayvanlara da yardım etmeli. Zerre kadar kibir olmuyor. Allah her an her şeyi yaratır ve bir şey yaratırken bir insanı da koruyabilir. Bu onun için zor değildir. İnsanı merkeze almadan da koruyabilir. Allah’ın mantığını açıklamanı istemiyorum ama ben açıkla demeden sen açıklamaya çalışıyorsun. İnsan zihnine neden bu soruyu anlayacak akıl vermemiş? Verseydi sorgulamaya gerek kalmazdı. Allah kötülüklere engel olmak zorunda çünkü gücü var, şahit oluyor bundan dolayı engel olması gerekir. Çok tuhaf birisisin kızdığım için demiyorum baya tuhaf bir psikolojin ve üslubun var. Bu da dediklerini mantıklı bulmamı zorlaştırıyor. Kendine hakim olamayıp ısrarla yazmaya devam ediyorsun.
- 8 ay
Ne dediğini bilmiyorsun Allah her an yaratma hâlinde diyorsun ama ondan önce tam tersini söylüyordun yazma lütfen artık sözünde dur
- 8 ay
Neden gelmesin? Yaratması sahibimiz olduğu anlamına gelir. Hem yaratmasa bile ilgilenmek zorunda çünkü engel olmaya gücü var. Kur’an’da insan başı boş bırakılacağını mı zanneder yazıyor yani bu düşüncenin dinde de yeri yok! Allah’la konuşamadığım için bu tavsiyen anlamsız.
- 8 ay
Asıl normal olmayan sensin psikolojin, üslubun, çelişkili sözlerin… Bende anormallik yok sorgulamak anormallik değil
8 ayİbrahim süresi 42. Ayeti okudun mu hiç?
01 Yorumla- 8 ay
Habersiz olduğunu sansaydım sence bu soruyu sorar mıydım? Haberinin olduğuna inanıyorum ki neden gördüğü hâlde engel olmuyor diyorum.
- Diğer konusunda 4,2b cevap paylaştı.
8 ayO da imtihan 🤣
029 Yorumla- 8 ay
Komik olan ne? İmtihan etmek için insanlar acı çekmemeli. Hem zaten geleceği gören neden imtihan etsin ki?
- 8 ay
Allah herşeyi bilir zaten
Biz insanlar bu imtihanlara nasıl tepkiler vereceğiz biz görelim diye yaşıyoruz
İmtihan işte birçok insan zulüm çekiyor. Birçoğu katlediliyor. Birçoğunun ırzına geçiliyor. Birçoğunun ailesi gözleri önünde canice katlediliyor. Bazı insanlar doğuştan engelli doğuyor. Bazıları çaresiz hastalıklarla acılar çekip dayanamayıp ölüyor... Bazıları ise bolluk ve rahat ile imtihan ediliyor. Milyar dolarlık servetleri nasıl harcayacak diye imtihan ediliyor. Allah'ın işine karşılamaz imtihan işte... - 8 ay
sorana katılıyorum bu "imtihan" yaratıcıdan değil, insanların yaratıcıdan "kopmasından" kaynaklı bir şey, evet insanlar "kötülüğü" seçmiştir... "imtihan" diyenler kötülüğü "meşrulaştırır" imtihan diyen herkes "kötüdür" kötülük yapmaz, ama kötülere destek olmuş olur ve bu kötülükten daha büyük günahtır.
- 8 ay
Bizim görmemize ne gerek var? Bizim görmemiz için imtihan etmesinin anlamı ne? Sırf imtihan uğruna bu kadar insanın acı çekmesine ne gerek var?
- 8 ay
Allah'ın işine karşılamaz
Kimine asla yiyemeyecegi kadar para verir imtihan eder kimini açlıktan öldürüp imtihan eder
Nihayetinde bu hayat kısa ve geçici
Ama ördükten sonra ödülleri var - 8 ay
Bu aklıma takılıyor ve asla mantıklı cevap bulamıyorum bu yüzden sormam normal. İmtihan etmesine gerek yok çünkü zaten geleceği görüyor görmese bile imtihan etmemeli herkesin içine iyilik verirse imtihana gerek kalmaz
- 8 ay
Ben de buradaki ironiyi vurguluyorum aslında
Bir düşününce saçma olduğunu görüyoruz - 8 ay
Ya düşünsene düşman geliyor Aileni, Çocuğunu gözlerinin önünde katlediyor öldürüyor sonra afedersin sana te**vüz ediyor ve o iğrenç insanların çocuğunu taşıyorsun. Sonra ölmek istediğini söylüyorsun ve sana "Allah'ın imtihanı" diyorlar
Dünya tam da böyle bir yer ve Allah istemeden yaprak bile kıpırdamaz diyorlar... Allah neden böyle şeyleri bana uygun gördü diye düşünüyorsun. Ve dinden çıktığında da imtihanı kaybetmiş oluyorsun... Başlarım böyle imtihana... - 8 ay
Haklısın ben de öyle düşünüyorum
- 8 ay
Aynı anda yazdık galiba son mesajı görmemiş olabilirsin
- 8 ay
Gördüm
- 8 ay
Öyle işte... Ben bu inanç konularının insanları yönetmek için uydurulduğunu düşünüyorum.
Zaten köken olarak da kutsal! Kitapların hepsi Arapların işi...
Hristiyanlık bile herkes Avrupa diye düşünür ama şu an ki Filistin bölgesinden çıkıyor - 8 ay
Celal Şengör ün de dediği gibi Ortadoğu dinler geleneği
Gibi bir tanım kullanıyor - 8 ay
Ben gerçel olduğuna inanıyorum ama saçma bulduğum şeyler var
- 8 ay
Bu söylediğini bana değil de bir hocaya bir din adamına söylesene merak ediyorum ne tepki verir çünkü iman etmek teslim olmak demek ve sen saçma bulduğum şeyler var diyorsun eğer cahil biri ise sana direkt olarak dinden çıktın diyecektir eğer biraz okumuş biri ise saçma bulduğun şeyler neler sana bunların açıklamasını yapayım diyecektir ama nihayetinde bütünüyle inanmadığın sürece teslim olmuş yani iman etmiş olamazsın
- 8 ay
Yani demek istediğim şu iman ediyorsan teslim olacaksın şüphe etmeyeceksin sorgulamayacaksın sadece din ne diyorsa teslim olacaksın
- 8 ay
Hayır, her şeye inanıyorum ama aklıma takılan şeyler var. Hocalar imtihan diye cevap veriyor.
- 8 ay
İşte onların inancına göre bu dünyada ne kadar adaletsizlik yaşarsak yaşayalım hepsi imtihan Allah'ın imtihanı çünkü bu dünya imtihan dünyası Allah'ın adaleti en büyük adalettir ama bu dünyada geçerli değil sadece biz öldükten sonra ahiret dediğimiz hayatta Allah herkese adaletli davranacak ve kimsenin bir zerre kadar Hakkı başka bir kimseye geçmeyecek deniyor
Ama ben de diyorum ki ya başka bir dünya yoksa ya bize verilen tek Hayat buysa ben yaşadığım tüm adaletsizliklere boşuna mı katlanmış olacağım ve hayatımı birilerinin istediği gibi boşuna mı yaşamış olacağım - 8 ay
Başka hayat olmasa da, olsa da Allah’ın kötülüklere engel olması gerekir imtihan için izin vermesi saçma çünkü geleceği görüyor yani imtihanın sonucunu biliyor
- 8 ay
☺️sen iman ettiğine emin misin ☺️
- 8 ay
Eminim peki sen emin misin? İman ediyormuş gibi konuştun sonra ateistlerin dediklerini dedin.
- 8 ay
@Sanal_Adam düşündüğün anlammda başka yaşam yok! ve evet başka bir yaşamın olmayacak.. ama bu böyle düşünüldüğünde çok büyük kaos olur, yani insanlar birbirini öldürür vs. o yüzden kötülğün , eşitsizliğin en az olması lazım , ama kötü olanlara anlatamazsın
- 8 ay
- 8 ay
- 8 ay
Önce ironi yaptım sonra gerçek fikrimi söyledim. zaten diyaloğu tam olarak okursan anlarsın.
- 8 ay
Normalde dini konularda fikirlerimi bu şekilde açıkça konuşmam çünkü din konusunda saplantılı manyaklar var. O yüzden ismimi gizliyorum ☺️
- 8 ay
Normalde olurdu ama olmadı 😅
- 8 ay
Tamam
Diğer konusunda 807 cevap paylaştı. Sınav kardeşim sınav.
02 Yorumla- 8 ay
Neden sınıyor? Zaten geleceği biliyorsa sınamanın ne anlamı var? Hiçbir öğretmen sınamak için öğrencisini bıçaklamaz mesela ama Allah bıçaklayanlara engel olmuyor
Vicdan vermiş ya
08 Yorumla- 8 ay
Herkese vermemiş vicdansızlara neden engel olmuyor
- 8 ay
Vicdansızlara da vicdanlıların engel olması lazım. Ama öyle olmuyor maalesef. İşin özünde islami inanca göre dünyanın geçici olduğu düşüncesi yatar bana göre. Sonsuzlukla karşılaştırıldığında buradaki zamanımız yok denilecek kadar az ve burada çekilen zahmetlerin sonsuz hayatta bir karşılığının olması durumu var. Madem dünya iyi ile kötülerin bir birinden ayırt edildiği yer o zaman kötülük yapmak isteyenleri allah engellediğinde iyi kötü nasıl anlaşılacak. Özgür iradeye ilahi müdahale olduğunda hesap gününde neyin hesabı sorulacak. Bu dünyada çekilen acılar kader planında büyülmeyecek kadar küçük olduğu için Allah bizi bize bırakmış olabilir mi
- 8 ay
dine böyle bakıldığında "kötülük" meşrulaştırılır. hesap günü diye bir şey yok, din bu anlamda sistemde "uyuşturucu" olarak kullanılmış olur. esasen dinlerin uyuşturucu değil, kötülere "mesaj" olarak gelidğini düşünüyorum, yani aslında çift yönlü çalışmış... kötülere "ceza var ahirette sakın yapmayın" derken iyilere "diğer dünyada ödül var sabredin" denmiş, tabi sorun şu; kötüler Allaha inanmadığı için dinleri umursamamış, bu kez dinler iyilere yaşamı sabredilmesi gereken geçici , önemi olmayan bir kısa dönem olarak algılatılmasına yol açmış.. tabi aslında dinlerin en büyük hatası iyilere "sabredin" demesidir ama bunun temelinde de "kaosu" önlemek vardı, yani dinlerin asıl hedefi "kötüleri" durdurmaktı ama bu başarılı olmadı. yani kötüler asla Allaha inanmadı. buda uygarlıklar boyunca kötülerin iyilere zulm etmesini sağladı, yani dinler iyilere zulmü meşrulaştırmış oldu. (manipule etmiş oldu iyileri) öbür dünya filan yok, bu aşağılık bir palavradır. (olumsuz açıdan bakıldığında) ama dediğim gibi bunu bu şekilde iyi insanlara söylersen kaos çıkar.
- 8 ay
Vicdansızlara vicdanlıların engel olması lazımsa, Allah da vicdanlıysa neden engel olmuyor? Vicdanlı insanların vicdansızlara engel olmasına da Allah engel oluyor. Dünya iyiyle kötü ayırt edilsin diye değil, insanlar dünyayla ahireti arasın, Allah’a ibadet etsin diye yaratıldı. Kötülük yapmak istemenin dinen cezası yok. Allah’ın kötülük yapmak istemeyenle isteyeni ayırmak için birinin kötülük yapmasına gerek yok, çünkü kimin kötülük yapmak istediğini biliyor. Allah bizi bize bırakmadı. İnsan başı boş bırakılacağını mı zanneder, yazıyor Kur’an’da.
- 8 ay
Allahın bizi bize bırakmaması "ruhla" mümkündü , kabullenemediğin şey şu "sistem ve bir çok insan Allahı (kapı dışarı) etti" kötülüğün başlangıç noktası burasıdır, yani Allaha bağlı bir insanın içine "kötülük" zaten gelmez, içe gelen kötülük dediğin şey aslında "zihinde" oluşur, ve zihnin ruhla bağlantısı kopmuştur, kötülük bu yüzden vardır, yani yaratıcıdan kopmak "ruhtan kopmaktır" yani "ruh" yaratıcı bağlantısıdır, ama bu çok karmaşık bir konudur, ruhu olanlar yaşamdan dışlanırlar, bu yüzden iyi insanlar yaşamda sessizdir, fakat bu bile zor zira ruhlu insan çocukken ciddi baskıya, dışlamaya uğrar yani sistemde "ruhlu insan" istenmez, çok nadir iyi ailelerde bu insanlara yaşama imkanı verilirse zihinleriyle sistem içinde kalmayı başarabilirler. kısaca bu sistemde "Allah" kovulmuştur.. bu çok keskin ve net bir tespittir. o yüzden kötülük şudur budur, tartışmaları anlamsızdır. ruha geri dönmek gerekiyor. bu sistemde çözüm yok.
- 8 ay
@VuR-KaN, ben kabulleniyorum da sen şunu kabullenemiyorsun: Kötülük yapmak Allah’ı devre dışı etmekle alakalı değil. Allah’ı devre dışı eden birisi de iyi insan olabilir ve olabiliyor da zaten; sen bunu kabullenemiyorsun. Allah’ın kapı dışarı edilmesine de Allah izin veriyor. İnsanların günaha girmesine engel olabilir ama olmuyor ve karşılığında da cehennemde yakıyor. Allah izin vermese kötülük zihinde de oluşmaz. Diyelim ki oluştu; o halde Allah kötülüğün eyleme geçmesine engel olmalı ve kalpten geçen kötülüğün cezası olmamalı, çünkü uygulanmadı. Kötülüğü dışarı çıkaracağına yok etsin. Kur’an’da bile iyilik de, kötülük de Allah’tandır yazıyor.
- 8 ay
bak sen kurandan konuşuyorsun bunu böyle yaparsan işin içinden çıkamayız... kurandan ezbere konuştuğun sürece çözüm bulamazsın... senin "iyi ama Allahı kapı dışarı etmiş" dediğin insanlar Allaha inanmıyorum diyenler yani dinsizler, ama tamda bunlar Allaha inanan insanlar. mesele "ruh, vicdan" yani , Allah kendinden kopanı cezalandırmıyor , cezalandırıyor ama bu çok karmaşık bir şey burada anlatılmaz. cehennem diye bir şey yok, cehennem, cennet bu dünyada. zihin zaten Allahtan çıktığı için kötülük var, yani sen yine insanın ne yaparsa yapsın Allahtan çıkamayacağını savunuyorsun ama bu doğru değil. Allah kötülüğe geçene engel olamaz. zira ancak kendisine bağlı olana engel olabilir o zaten vicdanla, ruhla oluyor, yani vicdanı ve ruhu olan insan kötülük yapmaz. kötülerin kötülük yapmaması için vicdana ve ruha geri dönmeleri lazım, ama yapmıyorlar. kuranda iyilik , kötülük Allahtandır yazması kötülüğü "meşrulaştırır" dedim ya, bu ya çarpıtılmıştır, ya da hz muhammed kötülüğü meşrulaştırmak isteyecek kadar evrenin en büyük kötü insanıydı.
- 8 ay
@VuR-KaN ezbere konuşmuyorum konuşmak için değil anlamsız bulduğum için konuşuyorum. Sen ahirete inanmıyorsun hâlâ neyden bahsediyorsun🤣 hep kendinle çelişen cevaplar yazıyorsun. Sen vahabisin ehli sünnete göre Allah kötülüğe geçene engel olabilir olamayacağı senin vahabi fikrin. Vicdanı olan kötülük yapamaz tabii ama vicdanı vermeyen de Allah.
- Diğer konusunda 3,3b cevap paylaştı.
8 ayAllah yok
00 Yorumla
8 ayİsterse olur
00 Yorumlaolmadığı için
02 Yorumla
8 ayBilim bilim bilim
010 Yorumla- 8 ay
- 8 ay
- 8 ay
- 8 ay
- 8 ay
ben avukat olsam mesela, bilgi var, ama senin hiç ceza almayacağın bir davada, sana ceza aldırabilirim ve üstüne paranı alabilirim "bilgi etiğini kaybettiğinde" işte "ruh " yani "fren" yoksa bilimle atom bombası üretirsin (ki zaten olmuş) yaratıcısını kaybetmiş bir bilim "felaket üretir"
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar