+1 yıl5
emekçi'nin dile getirdiği vahdet-i vücüd'a dair bir deyiş, harabî'den:
daha allah ile cihan yok iken, biz anı var edip ilân eyledik
hakk'a hiçbir lâyık mekân yok iken, hanemize aldık mihman eyledik
kendisinin henüz ismi yok idi, ismi şöyle dursun cismi yok idi
hiçbir kıyafeti, resmi yok idi, şekil verip tıpkı insan eyledik
allah ile işte burada birleştik, nokta-i âmâ'ya girdik yerleştik
sırrı künh ü kenzi orda söyleştik, ismi şerifini rahman eyledik
âşikâr olunca zât'ı sıfat'ı, kün dedik var ettik bu semâvâtı
birlikte yarattık hep kâinatı, nam-ı nisan'ını cihan eyledik
yerleri gökleri yaptık yedi kat, altı günde tamam oldu kâinat
yarattık içinde bunca mahlûkât, erzâkını verdik ihsân eyledik
asılsız fasılsız yaptık cenneti, huri gılmanlara verdik zîneti
türlü vaatlerle her bir milleti, sevindirip sad-ı handân eyledik
bir cehennem kazdık gayetle derin, lâf ateşi ile eyledik tezyin
kıldan gayet ince, kılıçtan keskin, üstüne bir köprü mizan eyledik
gerçi kün emri ile varoldu cihan, arş-ı kürsi gezdik durduk bir zaman
boş kalmasın diye bu kevn-ü mekân, âdem'in halkını ferman eyledik
irfan olan bilir sırrı müphemi, izhar etmek için ismi âzam'ı
çamurdan yoğurduk, yaptık âdem'i, ruhumuzdan bir rûh revân eyledik
âdem ile havva birlik idiler, ne güzel bir mekân bulduk dediler
cennetin içinde buğday yediler, sürdük bir tarafa puyan eyledik
âdem'le havva'dan geldi çok insan, nebîler, velîler oldu nümâyân
yüzbin kere doldu boşaldı cihan, nuh nebiyyullah'a tufan eyledik
salih'e bir deve eyledik ihsan, kayanın içinden çıktı nâgâhan
pek çokları buna etmedi iman, anları hâk ile yeksan eyledik
bir zaman eshab-ı kehf'i uyuttuk, hazreti musa'yı tur'da okuttuk
sit'e çuha yaptık bezler dokuttuk, idris'e biçtirip kaftan eyledik
süleyman'ı dehre sultan eyledik, eyyub'a acıdık derman eyledi
yâkub'u ağlattık nalân eyledik, musa'yı şuayb'a çoban eyledik12 Yorumla- +1 yıl
yusuf'u kuyuya attımış idik, mısırda kul deye sattırmış idik
zeliha'yı ana çattırmış idik, zellesinden bend-i zindan eyledik
davut peygambere çaldırdık udu, kazadan kurtardık lût ile hûd'u
bak ne hâle koyduk nâr-ı nemrut'u, ibrahim'e bağ-ı bostan eyledik
ismail'e bedel cennetten kurban, gönderdik sâd oldu halil-i rahman
balığın karnını bir hayli zaman, yunus peygambere mekân eyledik
bir mescide soktuk meryem ana'yı, pedersiz doğurttuk orada isâ'yı
bir ağaç içinde zekeriyâ'yı, biçtirip kanını rizân eyledik
beytülmakdis'te kudüs şehri'nde, nehri seria'da erden nehri'nde
tathir etmek için gününb birinde, yahya'yı isâ'yı üryan eyledik
böyle cilvelerle vakit geçirdik, bu enbiyâ ile çok iş bitirdik
başka bir nebîyi zişân getirdik, anın her nutkunu kur'an eyledik
küffârı, kureyş'i ettik bahane, muhammed mustafa geldi cihan'e
halkı davet etmek için imane, mürtezâ'yı ana ihvân eyledik
ana kıyas olmaz asla bir nebî, nebîler şâhıdır hakk'ın habîbi
dünyanın ukbâ'nın odur sebebi, biz anı n
Soran+1 yılSonra Altair geldi, Selahaddini gizli bıçağıyla öldürdü, Almualimde Hasan Sabbahın yüce ruhunu divandan arz etti...
En İyi Cevaplar
+1 yılgörüşlere yorumlarından anladığım kadarıyla Allah a inanmak istiyorsun ama hayatta hep sıkıntı üzüntü çektiğin için Allah ın seni unuttuğunu seninle ilgilenmediğini senin için birşey yapmadığını düşünerekten böyle bir varlığın olduğuna inanasın gelmiyor.. çünkü olsaydı bunları yaşamama izin vermezdi engel olurdu diye düşünüyorsun... bak sana şöyle söyleyeyim çok uzağa gitme kendi vücuduna bak... afedersin ama poponda bir basur çıksa üstüne oturamıyorsa vücudunun herhangi bir yerine birşey olsa yedek parçası yok... ve işin enteresan tarafı insanoğlu insan kadar mükemmel bişey icat edemediler üretemediler... sen ben bugüne kadar gelen milyarlarca insan... bunların hepsi bir anneden olma... ama hepsinin bir başlangıcı olan bir annede olmak zorunda... oda Hz. Havva annemiz... ee peki Hz. Havva nın bir annesi yoksa o nasıl dünyaya geldi... burada yorumlarda bir arkadaşın da dediği gibi sanat varsa sanatkar da vardır... Allah insanları yarattı ve onlara yarattığı hiçbir canlıya vermediği aklı verdi... bak etrafındaki hayvanlara bitkilere hepsi canlı ama aklı yok... işte mevzuda burada bitiyor... eğer sen ruhken daha anne rahmine düşmemişken Allah sana deseki seni dünyaya göndermiyorum zaten günahkar olacaksın cehenneme gireceksin... ne dersin? sen bir gönder beni bana akıl verdin fikir verdin belki dediğin gibi olmayacak ve ben sınavı kazanıp cennetine girecem... neden yargısız infaz yapıyorsun dersin... işte dünya o yüzden imtihan dünyası... sen yarın mahşerde sorguya çekileceğinde bütün yaptıkların önüne bir bir döküldüğünde itiraz hakkın olmaması için insanlar bugün dünyada... ve herşeye rağmen ne kadar günahkarda olsan Yüce Yaratıcı öyle merhamet sahibiki işte ozaman anlayacaksın merhametini, ne kadar günahkar olursan ol seni affedip cennetine koyma ihtimali var.
56 Yorumla
Soran+1 yılİnsanlara önceden bir karar sunulsa söylediğin cevabı hepsinin vereceğinden emin değilim, benim çektiğim tek üzüntü, Allah a inanıp doğru yollardan hayatımı kazanmaya çalışıyorum, dua ediyorum, namazda kılardım ama, olmuyor, haram gözümün önünde istesem milyonlarca dalavere çevirir köşeyi döner arkama bile bakmam ben
Soran+1 yılızdırap, keder içinde geçiyor böyle hayat en azından morfin gibi beyni uyuşturan bir mutluluk duygusu bile fazla geliyor
- +1 yıl
ben büyüyüp akıl baliğ olduğumdan beri hep acı sıkıntı dert çekiyorum... hastalıktan tutta maddiyatsızlığa kadar ve daha fazlası... çok şey yaşadım ama bir gün niye benim kaderim böyle demedim isyan etmedim... başıma gelen herşeyde demekki işlemiş olduğum bir günah varki Allah dur kulum akıllan artık yola gel diyor diye düşünüyorum... ya da Allah sevdiği kullarına sıkıntı verirmiş sözü geliyor aklıma rahatlıyorum... bir evliyanın sözünü duymuştum... Dertsiz geçen günlerim olduğunda gözyaşlarım sel olurdu... Allah ım beni unuttu diye kahredermiş... böyle düşününce rahatlıyorum ve bu isyan etmeme engel oluyor... Ben Hz. Muhammed s. a. v. efendimizide görmedim... ama Hz. ALLAH ı da Hz. MUHAMMED s. a. v. efendimizide görmeden çok seviyorum.
Soran+1 yıldemekki, isyan etsende etmesende hiçbirşey değiş miyor, inansanda inanmasanda
- +1 yıl
değişip değişmediğini öbür tarafta görüces
- 6 ay
Allah sana deseki seni dünyaya göndermiyorum zaten günahkar olacaksın cehenneme gireceksin... ne dersin? sen bir gönder beni bana akıl verdin fikir verdin belki dediğin gibi olmayacak ve ben sınavı kazanıp cennetine girecem... neden yargısız infaz yapıyorsun dersin... işte dünya o yüzden imtihan dünyası... sen yarın mahşerde sorguya çekileceğinde bütün yaptıkların önüne bir bir döküldüğünde itiraz hakkın olmaması için insanlar bugün dünyada. Demişsin Yüce Allah kalplerdekini bilir ister gizli ister açık olsun biride çıkıp dese beni sınamak için mi var ettin çok güzel orneklemeler yapmışsın hepsine inançsız olsam cvp verirdim Yüce Allah evveldir (başlangıçtır) ahirdir (sonsuz) Yüce Allah anlatmak için hayvandan bitkiden bile örnek vermişsin akıl yok diye hayvanlar akıllıdır bitkilerde ispatlanmıştır bunlar Yüce Allah'ın da ispata ihtiyacı yoktur O'nu aramaya çıkmış olmayan bir şey aranirmi sorgulanabilirmi varligini hissettiği için zaten bırakın kendi aklı ile bulsun burada biri derki köpek bak aklı yok yarın bir köpekle karşılaşır akıllı çok zeki hani yoktu der yanlismis der görmek ister zaten görür dediğim gibi olmayan bir şey merak edilip aranirmi
Diğer konusunda 2,4b cevap paylaştı. Bana gore tanri manri yok.. insanlar kafalarinda yaratmis bir kalip zamaninda..
Tanriyi nereden ogrendin? kutsal kitaptan... simdi kutsal kitaptaki tanriyi inceyelim..
- Tanri, her seye gucu yeten olarak sifatlandiriliyor. E peki ama her seye gucu yeten tanri neden kendi yarattigi varlik olan iblisi yok edememis? neden onla iddiaya girmis? burada bir celiski var.
- Tanri, merhametlidir.. Merhametli olan bir tanri neden gunahsiz kabul edilen bir bebegi bile bazi uzuvlarindan eksik yaratabiliyor? o bebegin hayatinda mutsuz olmasini neden istiyor sinav adi altinda sacma sapan bir durumdan oturu? neden esit kosullarda baslatilmiyor bu sinav... Burada hem adaletsizlik, hem yine her seye gucu yetememe, hem de merhametsizlik oldugunu goruyorum. Bana gore tanri insanlarin zamaninda kafasinda uydurdugu ve nedense? eskiden o kadar cok kitap inmis neden olarak da onceki kitaplarin degistirildigi iddia edilmesi neden onlari koruyamamis da kurani korumus?
Tanrisin sen ve kitabin degistirip degistirilmeyecegini anlayamiyorsun sanki sonucta bunu degistiren yine senin yarattigin bir kul ve bunun ustune musevi ve hristiyan olani cehenneme atiyorsun..
nereden bakarsam bakayim tanri kavrami mitolojide de, diger batil inanclarda da olmustur bu da her sey oldugu gibi bir baslangic noktasi ihtiyacidir.534 Yorumla- +1 yıl
''Tanrisin sen ve kitabin degistirip degistirilmeyecegini anlayamiyorsun sanki sonucta bunu degistiren yine senin yarattigin bir kul ve bunun ustune musevi ve hristiyan olani cehenneme atiyorsun.. ''
hepsini okumadım ama sadece bu kısım gözüme çarptı cevap yazmak istedim. İslamiyetten önceki dinlerin görevlerini yerine getirenler de cennete girecekler. islamiyet geldikten sonra İslamiyete inanmayan girmeyecek. - +1 yıl
soruların bilgisizlikten ileri geliyo.. mesela şeytanı yok edememe olayı.. şeytanı da yok edecek ama
yaşamasına izin verilmiştir sadece.. kıyamete kadar.
bir soruna daha, Kuran değişmeyecek.. bu kitapta böyledir.. Allah tarafından korunacak.. gerçekten de incil 5 yüz yıl bile yaşayamadan karıştı ve ortadan kayboldu.. ama Kuran 14 asırdır noktasına kadar aynıdır.. ve aynı kalacaktır.. dünyanın her yerinde her kirap aynıdır hafızlar aynı ayetleri okur - +1 yıl
bu senin kararın kardeş :) kimse birşey diyemez demeye hakkı da yoktur..
- +1 yıl
@Roccooooo sizlere kendimi anlatamiyorum o yuzden hic cabalamicam. Ben kendim ne yazdigini bilen murted bir insanim bu yeterince aciktir. benim sorunum bastan neden yok etmemesi. iyi aksamlar.
- +1 yıl
@Roccooooo yok. olduklarini kabul ediyorum bir an icin.. aslinda seytan demek dogru degil, iblis demen lazim.
- +1 yıl
@Roccooooo ne alaka yahuu... simdi de mi islam + hanif dini dicez?
Soran+1 yılİnsanlar öyle ya da böyle yaratıldı bir şekilde oluştuk, ama diyorsunki insanda bulunan mantık sistemi bunu gerektiriyor, neden varolduğumuzu anlamlandırmaya çalışıyoruz?
- +1 yıl
@Roccooooo olen kim seytan mi?
- +1 yıl
@Roccooooo anlatamiyorum da diye bosuna demiyorum. tamam kardesim sana kafirun suresinin son ayetini gonderiyorum mesaj olarak.
- +1 yıl
kendi yarattıgı iblisi öldürmek istememiş ister istemez biraz daha yasasın demis diyemezmi belki onun gibi milyonlarca yarattı istedigi istedigi kadar yaşatıyor olamazmı
bebegin uzuvu hayatı demissin ama bir tanrıyı insan duygularına tabi etmissin senin gibi aglayıp güleceginimi düşündün merhametli diye. - +1 yıl
şimdii bir iblis var.. iblis esasında bir cin dir
bunların atasıdır.. bizim atamız nasıl hz Adem ise.. benzetmek olmasın..
iblisin kötü çocuklarına da şeytan denir genelde... aslında şeytan bütün inkarcı kötü olanlara denir ama açık olması açısından iblisin kötü çocukları olarak kullanıyım burada..
iblis yani en büyük baba kıyamete kadar yaşayacak.. ama kötü çocukları yani şeytanlar kıyamete kadar yaşayamacak.. - +1 yıl
ee o zaman herkes mükemmel yaratılsın herkese hersey verilsin ölüm olmasın hatta cennet olsun nerede bunun sınırı? sınav nerede o zaman? he diyebilirsin ben sınav istemiyorum direk cennet gelsin o ayrı.
akıl ölcüsünü zorlar birsey değil istedigi gibi yaratmıs seytanı niye öldürmüyor falan demissin seytanı insanı sınamak için yarattı işte bu baska birseyde olabilirdi o zaman niye bu var denirdi - +1 yıl
@Roccooooo senin seytan dediklerin insan nefsi oluyor. benim sorunum bastan neden yok etmedigi.. ayni seyleri defalarca yazmak zorunda miyim yahuu... ben zaten demisim " murted " im diye ve bastan neden yok etmemis madem? diyorum sen kalkmisin neden bahsediyorsun ya.
Soran+1 yıltamam arkadaşlar sakin olun..
- +1 yıl
evet bir de şu açıdan bakın
velev ki her eleştiriniz doğru.. acımasız adaletsiz falan olmuş olsun haşa.. ya mutlak kudret sahibi
zorla istediğimi yapıyorum var mı itirazın dese ne diyebilecez.. yani kötü bir insanın var olduğuna inanılıyor ama Allaha adaletsiz olduğunu düşünerek inkar ediliyor.. işte bu işin ince çizgisi burada bence.. aslında inanmıyor değil insanlar. inkar ediyor. istan ediyor öfkesinden dolayı.. ki zaten yaratanın olmadığına inanan tek bir insan bile yoktur.. çünkü gen gibi kodlanmıştır bize yaratanın varlığı.. onun için inanmıyorum denmesi yalan.. bunun adı inkardır..
Soran+1 yıl@JoSam ben herkese Nasıl cevap yetiştireyim, Cevaplara baksana? herkese bir cevap vermeye çalışıyorum şu anda
- +1 yıl
@Roccooooo Ben inanmiyorum. Sen ne anlamak istersen anla nasilsa yuzlerce sayfa yazsam da yine istedigini anlican.
Olmayan bir varlik hakkinda daha fazla konusmak istemiyorum iyi geceler.
Soran+1 yılOkuyorum.. sakin olun durun cevap vericem
Soran+1 yılTamam cevap veriyorum; o zaman insan nefsi varken Allah neden bu nefsi dahada çok zorlayacak şeytana insanı kandırması için izin veriyor? Cehennem ateşi sönmesinde ısınalım diyemi
Soran+1 yıl:)) bunu bence müminler cevaplayamaz
- +1 yıl
Bu son soru kim milyoner olmak ister yarışmasındaki milyonluk soru neden bu kadar zor demek kadar saçma. zor olacak ki milyonu alacak kişinin bilgisi değeri ortaya çıksın. Aynen öyle de nefsin mertebeleri var insanlar mertebe mertebe devirdiği nefis kadar değeri var Allahın gözünde. Yoksa imtihan veya yarışma herkese kolay olursa gece gündüz çalışanla hiç çalışmayan aynı notu alacak aynı ödülü kazanacak bu da Allahın adaletine terstir. Allah var mı yok mu sorunuza gelince bina varsa bani vardır kitap varsa katip vardir. Mizan düzen nizam intizam varsa bu düzeni bir koyan ve devamını sağlayan vardır. aksini dusunmek eczanede raftaki bazı kimyasalların rüzgarda düşüp kırılıp yerde birleşip kendiliğinden kanser ilacı oluştuğunu düşünmek kadar aptallık beyinsizliktir. Bir sihirbaz önünüzde boşlukta küreyi havada döndürse ağzıniz açık bakarsiniz iki saat ama bunca gezegenler dünya boşlukta döner durur asırlardır hayret etmez tesadüfe hamledersin. Akıl büyük nimet ama kullanana.
+1 yılBizim sana var ya da yok dememiz sana fikrimizi empoze etmektir ki bu yanlış olur bence. Ben olmadığını düşünenlerdenim, sen olduğunu inanırsan bir gün, buna saygı duyarım. Ama sen kendine önce var olup olmamasının senin için neyi değiştirdiğini sor bence. Yani var olsaydı içinden ona gerçekten ibadet etmek gelir miydi (belki bu dünyanın haline bakıp vazgeçiyorsun vs) yoksa sırf etmek için mi ona kulluk ederdin? Bu sorunun cevabı sana bayağı bir yol aldırır bence bu kafa karışıklığında. Çünkü biz ne dersek diyelim, hiçbirimiz var olduğunu ya da olmadığını kesin delillerle ispatlayamayız. O zaman cevaplarımız hep senin fikirlerini etkilemek üzere olur ki bu seni kısıtlamaktır, özgürlüğüne saldırmaktır. Senin için önemli olan her iki koşulu da iyi düşünüp kendi hislerini tartman, sonra iyi bir araştırma yapman. Zaten içinden gelmiyorsa müslüman olsan, hristiyan olsan da pek bir şey ifade etmez. Ama bir ibadet seni rahatlatıyor ve huzur veriyorsa, burada Tanrı'nın var olma fikri bile seni mutlu ediyor demektir. O zaman sorunun pekte önemi kalmıyor bence.
815 Yorumla
Soran+1 yılHah işte, Ben iyi biri olmaya çalışıyorum lütfen beni sen anla, ben iyi biri olmaya çalıştım, gerçekten Namaz kıldım, Rızkımı istedim, ama bu yol çok kederli ızdıraplı, şöyle söyliyim ben buna bir değer verdiğim için ben işte bu inanca iyiliğe ve iyi olan herşeye saygım olduğu için bunları yapmaya çalıştım. ama aslında kendi hayatımıda kurtarabilirim öyle ya da böyle, istersem hiçbirşey de umurumda olmaz, bana acı veren bunları yapmaya çalıştığım halde neden acı çekiyorum ben
- +1 yıl
Keşke sana istediğin cevapları verip kafanı tüm bu can sıkıcı sorulardan arındırabilsem ama ne yazık ki mümkün değil. Hepimiz öyle ya da böyle tercihlerimiz yapıyoruz, fikirlerimiz, inançlarımız oluşuyor. Ben küçükken bile Tanrı inancını benimseyemedim. Bize anlattıkları Tanrı fikri kulağa çok güzel geliyor tabii ama gerçekte öyle işlemiyor ne yazık ki. Yaşadıkça insan bunu daha iyi anlıyor. Unutmaman gereken tek şey iyi biri olmak için dine ihtiyacın olmadığı. Seni tanımıyorum ama kalbi temiz biri gibisin. Ve doğru olanı yapmaya çalışman da yeter. Düşünen her insan bir dönem bu kafa karışıklığını yaşar, merak etme. Zamanla fikirlerin biraz netleşecek. İnançlı mı olmak yoksa inançsız mı? Hepimiz sıkıldık, uykusuz geceler geçirdik bu geçiş döneminde. Kolay değil, hayatının dönüm noktası. Ve acıyı hepimiz çekiyoruz, masum ya da değil, müslüman ya da değil. İnançlı, inançsız. Kaçış yok. Sen bu acılara rağmen Tanrı yoluna gider misin yoksa tüm bu acıların olduğu dünyada varlığı inanılmaz mı?
Soran+1 yılSen.. beni özetledin, başka diyebileceğim bir şey yok
Soran+1 yılkimse bana kanıtlayamiyacak ispat edemiyecek aslında bunuda biliyorum ama belki biri, aklıma girer diye böyle bir soru sordum
Soran+1 yılzaten insanların bu kadar tartışacağını bilseydimde sormazdım, burada Ateist vs Müslüman mı oynuyoruz arkadaşlar
- +1 yıl
Diyebileceğim tek şey, umarım en kısa sürede fikirlerin yerli yerine oturur ve zihnin bu konuda huzur bulur :) Çünkü gerçekten zor bir dönemdir bu kararsızlık dönemi.
Soran+1 yılinsanı anlıyan sürekli yanında olan, bir sıkıntısı olduğu zaman, sıkıntısının olmasına ve bunu ona söylenmesine tahammül edemeyecek biri değil., sorununu çözmeye çalışan biri olsa daha kolay oldu, şimdi herkes psikiyatırlara para veriyor, onlarda dinlemiş gibi yapıp antidepresan yazıp yolluyor.
- +1 yıl
Kardeşim Sen Allaha İnanmadıktan Sonra Dünyanın En İyi En Yardım Sever Hatta Kanatlanıp Uçabilecek İyilikteki İnsanı Ol Cehennemliksin... Sen Allaha İnanmadığın İçin Tabiki Bunun Yanında Kuranıkerime Ve Peygamberlere de İnanmamış Olursun... Bak Kurandan Bir Kaç Ayet... 1 .. Ama âyetlerimizi inkar etmiş ve kâfir olarak can vermiş olanlara gelince, işte Allah'ın laneti, meleklerin laneti ve insanların laneti hep onların üzerine olsun. 2... Biliniz ki dünya hayatı bir oyun, bir eğlence, bir süs ve kendi aranızda övünme, mal ve evlat çoğaltma yarışından ibarettir. Bu, tıpkı bir yağmura benzer ki; bitirdiği ot, ekincilerin hoşuna gider, sonra kurur, onu sapsarı görürsün, sonra çerçöp olur. Ahirette ise çetin bir azab; Allah'tan mağfiret ve rıza vardır. Dünya hayatı, aldatıcı bir zevkten başka bir şey değildir. 3 ... Allah'a ve Resulüne karşı gelenler, kendilerinden öncekilerin alçaltıldığı gibi alçaltılacaklardır. Biz apaçık âyetler indirmişizdir. Kâfirler için küçük düşürücü bir azap vardır.
- +1 yıl
1. Madem Allah a yok neden Var olduğuna inanmaya çalışıyorsun 2. Gökte duran güneşi Ayı yıldızları ASKİ gibi hava da Tutan nedir Bu dünya Nasıl oluştu asıl insan lar maymundan mı türedi Dedem bir maymunmuydu Bunu mu kabul ediyorsun Allah a inanmayan bunu kabul ediyor vücudunda otoyol gibi döşenmiş damarları Bir maymun türeyerek mi vermiş sana ya da kendinde sana karşı minicik kalan o beyni zekayı Maymun mu verdi ben buna inanamam tüm dünya buna inansa ben inanamam ibadet ettim diyorsun ibadet abdestten önce Aşk ile yapılır Otur bir düşün şimdi Allah bizi ne için var etti bize neler vaadi etti ve bizden neler bekledi Allahın Kitabında 1 tane kötülük emreden birşey göster bana söz Bende inanmayacağım Yaratıcı senin içeceğin suya kadar düşünmüş
- +1 yıl
Bu güne kadar kaç defa sabah gözünü açtığında Rabbim Bana bugünüde nasip ettin Sana şükürler olsun dedin Ya dünya üzerinde bir sürü meyve sebze var Mandalina portakal elma muz çilek armut ayva havuç ıspanak... Envayi çeşit saymakla bitmez hangisi hangisine benziyor armutla elmadan aldığın tat farklı aldığın koku bile farklı bunlar kendi kendine nasıl türer bu yıldızlar her gece tam saatinde nasıl yerlerine çıkar bu güneş akşam olduğunu anlayıp nasıl batar sabah olduğunu anlayıp nasıl doğar Ve güneş dünyaya 1 metre yakın olsa yanar 1 metre uzak olsa donardık peki güneş nasıl hiç sarsılmıyor bizi yok etmiyor KURANI kerim de kıyamet alametleri olarak binaların yükselip çoğalmasından ve zinanın normal karşılanmasından söz ediyor şu an öyle değil mi sene 2000 de akşam ezanı okuduğunda tüm kızlar evlerinde olurdu şimdi Genç kızlarımız Sevgililerinin koynunda Sabahlaya biliyor
- +1 yıl
İmtihan dünyasındayız ve bir yanımız karanlık bir çukur diğer yanımız ise Yemyeşil bir bahçe ben Allah a inanıyorum ibadet te ediyorum ama sıkıntılarım var dersen o ibadetten sana bir fayda yoktur kardeşim namazını kıl KURANI Kerim i oku Rabbim den af dile Tevbe et Samimi ol teslim ol gerisini Rabbine bırak heee bir sıkıntı olduğu zaman Allahım ben namaz kıldım sen niye bana bunu yaptın deme deki Rabbim Senden ne gelir ise gelsin Hayrında şerrinde Başım üstüne çünkü Allah bazı kullarına Hayır verir sınar derki bakalım kuluma istediğini verdiğimde hemen Namazını ibadetini aksatacakmı sonra şer verir derki bakalım şerrime Elhamdülillah mı diyecek yoksa Bana isyan mı edecek sonra biraz kendi haline bırakır Bakar ne kadar samimisin ibadetinde sonra sınavı geçersin bir ara bir kitap okudum çok gençtim o vakit 16 falan Allah merhametliyse neden cehennem var falan fistan Kandım tabii mantıklı geldi yazanlar isyan ettim sonra herşeyi unutup mantığını kullandım
- +1 yıl
Allahın varlığı ile yokluğunu kısayladım dedim ki Allahın vaatleri bunlar cennet cehennem diyor Diğer tapılan tanrıların hiçbir vaadi yok bir yaratıcı Muhakkak var ama bu kanıdan asla çıkmam Allah yok gibi yaşarsam eğer varsa Ahirette naneyi yedik çünkü Cehennem vaadi var Var gibi yaşarsam da Bana adam öldür demiyor içki iç kendini döv insanlar a zarar ver demiyor ne dese aksine benim iyiliğime diyor Birde bana peygamberlerime meleklerime kitabıma inanırsan ibadetlerimi yerine getirirsen Benim kullarımı üzmezsen incitmezsen sana Cennet Vaadi ediyorum diyor yani hem bu dünya da güzel bir yaşam sunuyor hem ahirette kaybedecek neyim var dedim günlük 1 saatten başka çok değil yalnız bir saat Başladım namazlarımı kılmaya kuran okumaya okudukça öğrendikçe araştırmaya başladım daha çok öğrendim Hala okurum araştırırm izlerim bakarım en önemlisi düşünürüm ama artık kendimle pazarlık yapmış bir biçimde değil gönülden varlığına İnanıp itaat ederek
- +1 yıl
@Bsragktrk selamunaleykum sorum olacakti size cok onemli ve cok acil😞
- +1 yıl
@Bsragktrk bende de daha çok soru oluştu çünkü allah kadınlara kuranda seslenmiyor ki kadonlardan bahsetmesi gerekn yerlerde bile erkeklere karılarınoz boşayın gibi öğütler veriyor. 4 eş sınırsız cariye cennete sınırsız cinsellik ve bir sürü el değmemiş bakire huri kuranda kocasına itaat etmeyen kadını dövme ruhsatı bile var. Köleliği kaldırmayan kadınları yarım insan gibi şahitliğini bile yarım sayan bir anlayış var. Nasıl sen bu kadar pozitif bir din buldun.
- 6 ay
Olmayan birşeyi neden merak edip arıyorsun diye sormazlarmi adama ispat etmeye gerek yok o kendini arattiryorsa merak ettiriyorsa o varmidir sence sen delisin bence akılda yok sende olmayan birşeyi mi aramaya çıktın kimse bana ispat edemiyecek dedin ya etmem aslında ama enbuyuk ispatı kendinsin aslında
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
69Cevap
Yazmaktan ziyade konuşmanın daha iyi olacağını düşündüğümden kısa yazıyorum kardeş. Yerde bulduğun bir iğnenin bile ustası yapanı var ise, şu içinde bulunduğumuz iç içe geçmiş kainatın bir sahibide olması gerekir. Kaldıki kainatta herşey insana hizmet için yaratılmış. Peki ama neden? Dünyada tek aklı olan varlık insan. Ve insana akıl düşünerek Allah'ı bulsun diye verilmiş. Etrafına şöyle dikkatlice bir bak. Hayvan ekosistemine hava şartlarına. Ufacık sineğin bile bir görevi var ve bu sana hizmet ediyor. Allah kimseyi cezalandırmaz aslında insanlar günahlarının bir kısmını bu dünyada çekerler.
Şimdi şöyle düşün, Allah kendinden bir parça gibi insanı yaratmış ve ona cenneti vermek istiyor. Sınav sorusu basit, aklınla beni bul bana iman et bu kadar.
Hepsini bir kenara bırak diyelimki (Haşa) Allah yok. O zaman namaz kılan iman eden vaktini ona harcayanla inanmayanın bir farkı yok ikiside ölüp yok olcak. Ama eğer varsa? İşt işten geçmiş olmazmı?
Kaldıki senin iman etmen demek aslında sana, ailene ve ülkene faydası var. Sabah namazına kalkıp soğuk suyla abdest alman demek hastalıklara karşı savaşmak demek, namaz kılmanın bedeni faydalarına yazılan bir ton kitap var. Kul hakkı diye bişey var mesela, bunu anlatmaya gerek yok. İman etmenin zararını hiç bir yerde hiç bir kimse gösteremez. Şimdi tekrar düşün herşeye herkese faydalı bir birey için ilk emri oku diyen bir din mi? Yoksa amaçsızca bir yaşayış mı? Eminim sende doğru yolu bulacak ve bir gün bu yazdıklarkm için sadece Allah razı olsun diyeceksindir.42 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkürler, söylediklerine istinaden araştırıcam
+1 yılKardesim öncellikle samimi oldugunu düsünyorum. Tanri diye bisey yok ! Allah te'Aala vardir! Kurban oldugum rabbim hic birgün bir denize bakdinmi en basitinden sorim tuzlu suyla tatli suyun birlesememenin sebebini bana aciklarmisin koca denize? Neden reklerinden ayirt edilmis bunu bu insan yapabilirmi? Allah bir insan degil ne oldugunu asla bilemeyiz nerde nasil oldgunuda yasini hicbirseyini.. insanlarin var olusuna bak cocuk yapmak icin kadin erkek ciftlesir bazi seyler den cocuk olusur ama o Karinda bir insanin bir kac spermden olusabilmesi tuhaf degilmi bu spermler bahane Ayni insanlarin canini almak azraile görev olarak verilmis gibi kazayla, kalp den, merdivenden düsüp, bu cekirdek yiyip kabugubu yutup ölen insanlarin aslinda azrailin can aldigini derin düsününce anlariz neden direk azrail gelmiyor biliyormusun? Allah 4 Melek yaratmis hepsinin ayri görevleri var azrailin a. s in görevi insanlarin canini almak Azrail Allah c. c demis ben bu insanlarin canini almakla görevlendirildim ama ya benden nefret ederlerse. Allah buyurmus demis senden nefret etmicekler cünkü senin onlarin canini alman icin bahane bulacaksin bahaneyle alacaksin diye..
55 Yorumla- +1 yıl
Hahah dalgami geciyon ya :)
Soran+1 yılyaaaaa, özür dilerim ama sen neden kanal 7 bilgileriyle, internet bilgileriyle cevap veriyorsun canım kardeşim, böyle cevaplarla karşı karşıya kalınca zaten az olan inancım dahada az hale geliyor
- +1 yıl
Iyi ozaman köre nasil rengi anlatamiyorsan Cahilede laf anlatamazsin bizden uzak Allaha yakin olun inshaAllah. Allah islah etsin hepimizi Iyi aksam lar!
- +1 yıl
İşte cahil olduğunuzu bu kadar belli etmeyin Tanrı diye bişey yok Allah var demişsin Allah Arapça Tanrı ise Türkçe bir kelime. Neden ayıpmış ya da yanlışmış gibi söylüyorsun.! Kesin buda günahtır demi Türkçe veya başka bir dilde söylemek. Çünkü arapların uydurduğu bişey. Yoksa tanrı neden ayrımcılık yapsın o kadar eşit davranıyorsa değil mi!!!
+1 yılVar tabii ki kanıtlarımla konuşacağım.
1. her sanatın bir sanatçısı vardır (tövbe haşa asla kıyaslama yapmıyorum Allahım sen affet sen anla diye yazıyorum) nasıl her sanatın bir sanatçısı varsa da bu koca evreninde bir yaratıcısı var
2. İnsanlar akıllarıyla ancak bir robot yapmışlar fakat bizim gibi varlıkları henüz hiç bir insan yapamadı yani Allah var
3. Kur'an da geçen birçok bilimsel şeyleri bilimin kanıtlaması (daha detaylı araştırabilirsin)
4. koskocaman dünya nasıl kendi başına oluşmuş olabilir? Bunun gibi daha çok şeyler var ve ayrıca şimdi diyeceksin ki Allah varsa niye bu kadar sıkıntı çekiyoruz Allah niye bizi korumuyor diye öncelikle dünya bir imtihan yeri ve sende dahil şu an Hepimiz bir sınava tabii tutuluyoruz anlaman için söylüyorum tövbe haşa Allahım sen affet. Sen hiç sınavdayken bir öğretmenin öğrencisine yardım ettiğini gördün mü
buda öyle ve ayrıca Allah yaptıklarımız kötülüklerin cezasını dünyada verir Ahireti ise bize çok güzel hazırlar. Bu iyi kalpli insanlar için geçerli kötülük yapan insanlar ise dünyada kötülük görmezler ama ahirette cezasını çekerler kısacası ahirette herkes hak ettiğini alır. Umarım yardımcı olmuşumdur İnşallah doğru yolu bulmuşsundur Allahım sana o güzel duyguyu nasip etsin Allah bütün herkesi bir gün İslamla şereflendirir inşallah.24 Yorumla- +1 yıl
İnsan vücudu o kadar güzel yaratılmış ki öyle bir düzenle yaratılmış ki bunlar tesadüf olamaz bak doğaya sence bunlar tesadüf mü daha çok kanıt çok delil varda yazamıyorum şu an aşırı fazla olduğu için sen öyle düşün. Bu arada adaletinden şüphe ediyorum demişsin üstte belirtmişim bir bak.
- +1 yıl
Savunman çok dayanaksız tek tek cevaplıyorum
1-Her sanatın bir sanatçısı var diyosun bu sanatçıda Allah'tır diyosun bence yaratıcı yok ama yaratıcı olsa bile sen bu yaratıcının Allah olduğunu nereden biliyorsun Zeus olamazmı mesela tek tanrı Allah değil
2-İnsanlar sadece robot yapabilmisler diyorsun önce bir geçmişe bak bundan sadece 200 yıl önce hergun bindigimiz arabayi hayal bile edemezdik sadece 4 teker üzerinde giden bir düzlemden ibaret yani ilerleyen tarihte insandan daha zeki ve yetenekli robotlar veya canlılar yapılamaz mı yapılabilir senin inanç sebebin eğer insandan iyi bir varlık olmamasiysa insandan iyi bir varlık yapılırsa iman etmemen lazım
3-Kuranda bilimsellik var diyorsun sanırım okumamissin Kuran'da gokyuzunun 4 adet direkle yukarı tutturuldugu söylenir bumu bilim ya bilimi iyi bilmiyorsun ya da inandigin kitabı okumamissin
4-koskocaman dünya kendi kendine nasıl olusmus demişsin gayet de olusabilir sanki dünya oluşurken ordaymis gibi konuşuyorsun bir çiçek nasıl kendi kendine açar gibi bir soru bu
Kendini müslüman sanıyorsun sabun desek ogretmen sanatçı öğrenci falan diyorsun ya en basitinden ne kadar kitap ne kadar peygamber varsa hepsi Arabistan'da şansa bak Avrupalılar adam degilmi sorsan derki daha çok peygamber var ama bilinmiyor tabi canım istemem yan cebime koy Kur'an'a baksan ademle Havva güya ilk insanlar adamların yerleşim yeri var tarım yapıyorlar hayvancılık yapıyorlar e madem ilk insanlar bu kadar zeki mağara adamları niye mağarada yaşıyor Allah herşeye gücü yeten ise neden bir kitap gondermek yerine 4 kitao gönderip 3 unu bozup 1 ini degistirmeyip hak dini parcalara bölerek milletin kafasını
karistiriyor tüm kainatın sahibi sonsuz gezegen galaksi falan yaratmış gelmiş kum tanesi kadar dünyada karinca dovusturur gibi sınava falan sokuyor kendi yarattığı şeytan kafa tutuyor gitmiş iddiaya giriyor şeytanla yok etsene orada şeytani bu işte bir çelişki var arkadaş
- +1 yıl
@Yasins3169 Zeus sana ne yaptı? Bunların hepsi insan uydurması. Ama Allah peygamber göndermiş kitap göndermiş. Allah var ve bunun çok fazla kanıtı var. Ama sana açıklamayacağım çünkü sen zaten inanmayacaksın. Bilimsellikle Kuranın alakası yoktur demişsin kastedileni anlamamışsın sanırım iyi araştırmanı tavsiye ederim bilimveyaratılışagacı sitesinde Kuran-ı Kerim'de bilimle alakalı 100 tane ispat var. Dünya ile ilgili argümanın aşırı saçma, yok yoktan var olamaz. Yoku var etmek için bir yaratıcı gereklidir. İşte bu da Allah (C. C) tır. Aynı şey evren içinde Dünya içinde geçerli. Bunlari oluşturan maddede kendiliğinden var olamaz. Çiçeğin oluşması içinde uygun bir ortam gereklidir.
Teknoloji adım adım gelişiyor. İnsan aklı kendiliğinden mi geldi? İnsanların kenfilerine verilen aklı, yaşam konforu için kullanmaları gayet doğal. İnsanlardan daha üstün varlığı gene insanlar yapar. Ayriyeten neden biz inanmayalım? Dünya üzerinde bizden akıllı canlı var mı? İnsandan daha akıllı varlık olmaz zaten çünkü insan beyni çok detaylı birşeydir. Allah (C. C) bu aklı bize neden verdi kolları bacakları neden verdi? Bedenine bak bir kusur görüyor musun?
Bir kere o Arabistan değil Ortadoğu, yanlış söylemişsin. Allah (C. C) ın ben bütün peygamberleri Ortadoğuya gönderdim diye bir ispatı yok. Hadislerde bize 124.000 tane peygamber gönderildiğinden bahseder. Zaten Allah'ta bir ayetinde benim size anlattıklarımda var anlatmadıklarımda var demiş. İlk insanlığında Ortadoğudan çıktığını düşünürsek ve ilk önemli medeniyetlerin Ortadoğudan çıktığını düşünürsek bazı peygamberlerin Ortadoğuda toplanması da o dönem için normal. Ayrıca şöyle bir konuda var Nuh Tufanı dünyanın neresine gidersen git çoğu yerde bahsedilir. Bu konu Sözler Köşkünde anlatılıyor dinlerim dersen dinle dinlemem dersen karışmam.
Allah'ın neden 4 kitap gönderip 3'ünü bozduğu İskele adlı bir youtube kanalında anlatılıyor. Aslında bende anlatırım ama oralara girmek istemiyorum çünkü çok uzar.
- +1 yıl
@Yasins3169 Allah'ın neden 4 kitap gönderip 3'ünü bozduğu İskele adlı bir youtube kanalında anlatılıyor. Aslında bende anlatırım ama oralara girmek istemiyorum çünkü çok uzar.
Bütün bu galaksileri herşeyi bizim için yarattığı ne malum belki uzaylılar var Kuran'da bu konuda başka varlıklar yok denilmiyor. Şeytan'la iddiaya girdiğide yok. Eskiden Şeytan Allah (C. C) ın en sadık kuluydu. Ama sonra Allah (C. C) sizden daha üstün bir varlık yaratacağım deyince Şeytanın içine kin ve kıskançlık girdi ve tüm varlıklar Allah'a secde ederken şeytan secde etmedi. Allah zaten bütün bunları biliyordu. Şeytanı yok etmemesinin sebebi de zaten insanları imtihan etmek istiyordu. En basit örnek hocalar bize sınav yaparken doğru şıkkın yanına yanlış şıkkıda koyar ama bunun sebebi Onlar düşük not alsın doğru şıkkı bulamasınlar diye değil. Ki Allah (C. C) bize zaten Şeytanı tercih edip etmeme hakkı vermiş. Biz bu dünyaya kulluk edelim diye yaratıldık. Şeytanda bu imtihanın bir parçasıdır sadece.
+1 yılBak guzel kardeşim hic birşeyi kafana takma basit olarak duşun Allah yok der isen neler oluyor
Öncelikle Allah yok dersen ruh ta yok demiş oluyorsun ruh yoksa insan atomlardan nötronlardan protonlardan oluşan bir et yigini olmuş oluyor ki oyle olmuş olsa bile trilyonlarca atomların hep doğru yolda birleşip insanı olusturmasi imkansız Allah yok dersen aklı bize doğa Nasıl verdi dersin vijdan hur irade iyilik kötülük kavramları nerden geldi diyorsun Allah yok dersen adeta robot olduğunu kabul ediyorsun ve diyorsun ki hic birsey yokken koskoca kainat Nasıl bir patlamayla bunca muazzam düzeni Aldı yine Allah yok dersen milyarlarca yıl bu kainat Nasıl kusursuzca bir döngü içinde birbirini takip etti güneş dünyayı dunya kendini ve birileri sürekli ölüp doğuyor bu dengeyi kim kuruyor bu dengeyi sağlayan birisi var ki hiçkimseye ihtiyacı yok bunun bu Zaman nedir sürekli başa sarıyor geciyor kimse engel olamıyor basit duşun kardeşim Allah vardır ve tektir hiçbirşeye muhtaç degildir bizler ona muhtacız sağlıcakla40 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÖncelikle soruyu bulma yöntemim, google'a sabah beşe doğru Allah gerçekten var mı? diye sormamla gerçekleşti. O yüzden objektifliğime güvenebilirsin. Ben günde iki defa dinden çıkarım, ama hayatta daha fazla inandığım ya da inanmak istediğim bir şey yok. Ya kime inansaydım? Eski sevgilime mi? Demek istediğim bu hayat çok eksik. Eksik olmasına eksik ama çok da kabul et. O mücadele, merhamet, fedakarlık, sevgi gibi hislerin kokusu o kadar güzel ki. Ve histeri çığlıkları içinde de olsam kalbimi diriltecek kadar sağlam bir ümidim var. Ben insanlara güvenmiyorum. Her an cayabilir, ya da bir anda yok olabilirler. Hayvanlara da güvenmiyorum. Beni yemek yerken izleyen bir köpeğe asla. Ve kuşun biri onu yemlerken elimi ısırabilir. Aynı şeyi insanlar da yapabilir. Şimdi bunlar böyle şeyler yaparlar işte biliyoruz. Yalan yok. Peki sen adam öldürdün diye anneni hapse atıyor muyuz? Yapan eden onlarken sanki mazoşist bir kralmış gibi tüm yarattıklarına ve de vaat ettiklerine rağmen hala ısrarla Tanrı'yı suçluyoruz. Yarısı suçluyor, yarısı da bilmemezlikten geliyor. Sanki kendileri yapmıyor her şeyi. Ulan ben böyle densiz kullar yaratıcam var ya bir saniye beklemem hepsini külliyen yakarım. Zaten istersem yeniden yaparım. Ama o? Son anımıza dek bekliyor. Beklemek tabi bizim için olan bir kavram fakat hiç olmazsa, seçimlerimizi ve sonuçlarını görmemize müsaade ediyor. Tabi başkalarının seçimlerini yaşamamıza neden müsaade ettiğini ben de bilmiyorum. Mutlaka bir tesellisi olmalı. Onu suçlayabileceğim bir şey yok. Ya da inkar etmemi gerektirecek. Ve aksine inkar etmek kimin işine geliyor? Tek istenen koşulsuz güven ve sevgi. Hangi süperzeka her şeyin yanına kar kalmasını istiyor? Azıcık barışçıl biriysen uydurmaları, dinleri ya da kuralları boşverir ve adalete, merhamete inanırsın. Çok acı çektim, çok dua ettim, çok küfrettim ama kafam sağlam. Kalbim de sağlam. Ne demiş zeki müren "elbet bir gün buluşacağız bu böyle yarım kalmayacak"
00 Yorumlaöncelikle lütfen yazdıklarımı sonuna kadar oku.
senin yaratılışın şans eseri olabilir mi sence? ya da o çizgi filmlerdeki tinker bell adındaki karakter gibi bir peri sihirle seni yaratmış olabilir mi? veya kendi kendi yaratmış olman sana mantıklı geliyor mu? koca denizleri, bu muhteşem doğayı, hayvanları, nimetleri yaratan şey bir şans mı sence? bunları yaratan varlığın gücü kuvveti ölçüsüz, sonsuz;bir Allah olması mı daha mantıklı olabilir, ya da yaratılan herşeyin sadece bir şanstan ibaret olması mı daha mantıklı geliyor? insan çok güzel yaratılmış bir varlıktır. insanı diğer canlılardan ayıran en büyük farkı aklı ve iradesidir. İnsanları ona inanması ve iman etmesi için yaratmıştır. ona inanan ve iman edenlerin sıkıntılarını kaldırır. O, affedendir. bir yolu kapatırsa bir yolu açar. O daima inanan ve iman edenledir. İnşallah Allah'ı kabul edersin. Eğer kabul eder imanı seçersen kalbin ömür boyu huzura kavuşacaktır emin ol. Allah'tan dile. Eğer kafana takılan olursa ben buradayım umarım sana yardımcı olabilirim. Özelden yazabilirsin. sana yardımcı olurum34 Yorumla- +1 yıl
Ben Allahın varlığına inanıyorum ama neden o kadar can yanıyor iken hayvanlara insanlar tarafından zulm ediliyoken allah neden onlara izin veriyor sessiz kalıyor madem ki o dünyayı var etti istese o hayvanlara zulm edenleri bir anda yok edebilir bunlar aklıma takılınca bazen ben de var olduğuna inanmıyorum
- +1 yıl
@Gülserenc
Iyide sadece bu sorunuza butunuyle detayli ve tatmin edici cvplar varken hele hele zamanimizda risalei nurda artik ALLAH CC. NUN VARLIGI BIRLIGI KUDRETININ SONSUZLUGU IMANIN ALTI SARTINI KESIN DELILLERLE ISPATLIYOR SAMIMIYSENIZ GERCEKTEN BIR AYNA KARSISINA GECINCE BU SORUNUZLA MUHATAP ISENIZ MUHAKKAK HEDEF DARALTARAK ILERLEYIN HER ADIMINIZDA HEM HAKKI TAVSIYE EDEN ILHAM MELEGI HEM SAPTIRMAYA CALISAN IBLIS SEYTAN IMTIHAN GEREGI SIZE YON VERMEYE calisacaklar ve son nefesinize kadar evet omurboyu boylemi yasicam demeyin tam aksine ozaman hayatiniz daha bu dunyada oylebizr nurla aydinlanacakki daha cennete girmeden. Manen cenneti yasiyacaksiniz,
Evet soru basit degil ben nereden geldim neyim neciyim nereye gidiyorum sorusuna herbir insanin dunya kadar serveti olsa sarfetmesi lazimgelir,
Kesin ve net cvplari kuranda alakali hadislerde eger cok suphe ve aldatmalara maruz kaldi iseniz bunu bediuzzaman hz nin eserlerinden yani risaleinurda arastirmakla baslayin selametle - +1 yıl
senin ilah sandigin belkide insanoglundan once yasayan daha zeki varliklar.. yok oldular evrim gecirdiler... evrenin neresini ne kadar biliosun kitabin ne kadar bilio ne kadar bilgi var evren hakkinda.. muhammet denilen bir arabın uydurmasi olmadigini nerden biliosun.. tüm dinlerin amaci ayni..
- 1 yıl
Size dinle ilgili bir şey soyliyebiirmiyim onemlide
+1 yılSadece şunları bil ve Kuran meali oku olmadığını anlıycaksın;Eski araplarda islamiyetten öncede bir inanış vardı 10.000 put vardı yani tanri ve putların en büyüğü en güçlüsüde Allahtı yani islamiyetten muhammedden kurandab öncede Allah inancı vardı bunun en büyük delili muhammedden 20 yıl önce doğmuş kuran inmeden 40 yıl önce dogmuş arapların isimlerinin abdullah olması muhammedin kendisinden önce ve kuran inmeden önce doğmuş akrabalarınında adı abdullahtır (abdullah Allahın kulu demektir) eski kuran inmeden önceki arap inancındada namaz vardı oruc vardı kabeyi tavaf vardı kurban vardı şeytan taşlamak vardı. Ve meal okuyunca şunları görüceksin bir çok cinsel konuya ve özellikle peygamberin uçkuruna düzinelerce ayet indiren tanrı köleliğin yasak olması hakkında hiçbir ayet indirmemiş ve köleliği hak saymıştır halbuki Allahın yarattığı insanın yalnızca Allaha kul köle olması lazım değil miydi? Neden kalkmadı cünkü işlerine geliyodu cariyelerle seks yapıyolardı ve kureyş kabilesinin islama girmesi veya girdikten sonraki ayetler halbu ki Allahın kureyş kabilesine ihtiyacı yoktu kureyşlilerin kendilerini kurtarması için Allaha ihtiyacı vardı ya da din bir siyaset mi?
00 Yorumla
+1 yılVAR. Müslümanım Ve Yaklaşık 2 Senedir Sorguluyorum kafama takılan birçok soru oldu evet ama hepsinin cevabını buldum Allah'a şükürler olsun. Ama Eğer Gerçek İslam'ı bulamasaydım yani İslam'ı Kadınları Çarşafa sokan Kadının erkekten yapıldığını söylen, Kadını Dövmeyi serbest bırakan, İnanmayanları Sonsuza Kadar yakacağını söyleyen, Ona inananları da belli bir süre yakacağını söyleyen Bir din Olmadığını anlamasaydım Çok büyük ihtimalle Şuanda Deisttim. Neden Diğer Dinlerin mensubu olamazdım Çünkü Çok araştırdım Çok fazla mantık hatası var Tanrının yapamayacağı kadar :) Deist Olurdum Kesinlikle Ateist Olmazdım Neymiş İki şey çarpışmışta sonra Mucize Eseri Biz olmuşusz evrimleşe evrimleşe bu hale gelmişiz e kardeşim Aynı atadan Evrimleştiysek Hayvanların gördüğü ışınları biz nasıl göremiyoruz? E işte açıklaması var kardeşim doğa bunu gerektiriyordu falan fistan. Big Bang, ve ilk bir hücreden geldiğimize saçma demiyorum bakın Zaten İslama Göre Big bang ve ilk Hücreden gelmek Var ama bunu Tanrı yapıyor.
Ne diyeyim Kardeşim olmaması imkansız ya adamlara diyorsun o çarpışan şeyleri kim yarattı? Tek cevabı O zaman Allah'ı kim yarattı oluyor Bırakın Ya ben mucizelere inanırım ama bu kadarı da fazla.
Buradan Ateistlere Bildiğiniz İslam ile Gerçeği Çok farklı ben 4 ay'da farkına vardım gerçek İslam'ın
Selam ve Dua İle01 YorumlaArkdasim ben inanci olan biriyim allah seni dogru yoldan ayirmasin ben uzun aciklamalar yapamicam ama merak ettim seni bu dusunceye sokan nedir merak ettim? He bide inanmayan insanlar varsa cevrende sende inanmak istiyosan ama kafan karisiksa onlarla bu konulari asla konusma derim en azindan karar verene kadar.
22 Yorumla
Soran+1 yılbeni çelişkiye sokanı güncellemeye yazmaya karar verdim, herkese ayrı ayrı cevap veriyorum :)
senı yargılamayacam inan sadece aslında tebrik bile ediyorum en azından yargısız infaz hesabı ataist diilsin en azından sadece lise 1 de iken bende bir kez bu duruma düşmüştüm. şu vidioyu izlemenı tavsiye ederim
https://www.youtube.com/watch?v=LGSew90fCXsözellikle son 4 dakikasını
23 Yorumla
Soran+1 yılbu videoyu izlemiştim zaten
Soran+1 yılKur anı tekrar açıp etrafınaza bakın diye bir sure görmüş, yüksek ihtimal bu gencin bu yaptığını dünyada yüzlerce kişi yapmıştır sadece bu arkadaşa tekrar Kur anı açtığında bu sure denk gelmiş. bu arkadaşta zaten televizyona çıkmış, sonuçta bu insanda bunun mucize olduğunu düşünüyor
Sorgulamayan cahildir kardeşim, aferin sana. Bana sorarsan bir Tanrı var. Mutlaka yaratıldız bu düzen sağlandı. Sims değil ya karakter yapıp evimizi kursunlar. Din konusunda endişelerim var benimde. Kitaplara, meleklere. ahirete inancım yok. Bazen düşünüyorum belki bu yüzden geliyor her şey başıma diye ama ne yapayım aklımın almadığına körü körüne inanmak gelmiyor içimden. Gel deist ol, araştır biraz, bitsin bu çile...
14 Yorumla- +1 yıl
Ya siz bu zamana kadar hiç mi bir aile büyüğünüzden din egitimi almadınız hayret ediyorum gerçekten yazık çok yazık. başını yastıga koyunca sabaha ulaşmanı sağlayan Allah tır. Hemen tövbe et kardeşim git bir imamla sohbet et nasihat dinle ahirette çaresizlik içinde ezilme Allah çok merhametlidir affeder seni sen bir adım at inan gerisi gelecek...
Soran+1 yılBendede böyle oluyor, bu çile bitmez..
- 9 ay
+1 yılSevgili kardesim senin var olmak kelimesi ile kastettigin algi insan olarak hepimizin bildigi maddesel gorunuslerini tahmin edebilecegimiz varlik bicimleridir bunun icin once kendini ve cevrende gordugun evreni cozmeye calismani tavsiye ederim acaba bu evren gercekten var mi yoksa bize ozel hazirlanmis bir gecici bir ortam duzenegi mi?
Yani binlerce yildir milyonlarca insan su veya bu sebepten oturu yaraticinin olmadigini iddia etti ama su an cogunun tozu bile kalmadi ama ALLAH yaratici oldugunu hala cesitli vesilelerle anlatmaya devam ediyor simdi sana tavsiyem biraz dusun sen gercekte var mısın?05 Yorumla
Soran+1 yılZaten ben evrenede inanmıyorum, atomun en küçük yapıbirimi koddur, bir maddede kırılgan sert veya kaygan olduğu c++ kodu gibi atoma yazılır, maddenin en büyük hali gözle görülen halidir
Soran+1 yılyani etrafımızda gördüklerimizin sadece fiziksel ögeler olduğunu kabul ediyorum
- +1 yıl
Ne guzel iste sevgili kardesim bu evren gercek degilse bize bu hayal dunyasini yaratan bir gucun olmasi gerekmez mi
Herkesin ayni anda ayni ruyayi gormesi tesaduf mu? - +1 yıl
O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı konusunda sizi imtihan için, henüz Arş'ı su üstünde iken gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratandır. Böyle iken "Ölümden sonra şüphesiz diriltileceksiniz" desen, inkarcılar "Mutlaka bu apaçık bir büyüdür" derler. [Hud 7]
İnkar edenler, göklerle yer bitişikken, bizim onları ayırdığımızı ve diri olan her şeyi sudan meydana getirdiğimizi görmediler mi? Hâlâ inanmayacaklar mı? Onları sarsmasın diye yere de sabit dağlar yerleştirdik ve (varacakları yere) yol bulabilsinler diye ondan geçitler yollar meydana getirdik. Gökyüzünü de korunmuş bir tavan yaptık. Onlar ise oradaki, (Allah'ın varlığını gösteren) delillerden yüz çevirmektedirler. O, geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratandır. Her biri bir yörüngede yüzmektedirler. [Enbiya 30-31-32-33]
ayetlerin isimleri yazıyor 1400 sene önce bildirilmiş günümüz coğrafyasını açık açık anlatıyor dagların amacını yörüngeleri daha ispata ne gerek var.
Soran+1 yılbilmiyorum...
Diğer konusunda 2,3b cevap paylaştı. Basit düşün. Herhangi bir şey üreteceksin. ya da şöyle söyleyeyim bir şey oluşacak. Çok kullandığın bir şey seç. Mesela telefon. Biri onu üretmeden kendi kendine olması mümkün mü? Makineler dersen, onları çalıştıracak birine ihtiyaç var değil mi?
Bu basitti. Şimdi biraz daha yükseğe çıkalım bir laboratuvar a gideceksin, orayı biri yapmadıysa nasıl olabilir?
Ve bunlar basit. Milyarlarca kilometrelik ve halen daha genişleyen, mükemmel bir düzenle işleyen evrenden bahsediyoruz. Geçmişte yaşayanlarda dahil her insanın parmak izi ayrıdır. Bunu kimlik numarana benzet. Yapılan robotlara kodlar veriliyor, çipler takılıyor, bunlar kendiliğinden mi oluyor? Bir yaratıcı olmalı, olmak zorunda ve var. O da Allah.
Bunlar gözle görünür örneklerdi. Milyonlarca bakteri, virüs türü ve diğerleri ve en önemlisi mükemmel bir düzen. Bu kendiliğinden olamaz.00 YorumlaAllah’ın varlığını ispat için biz “Bir harf kâtipsiz, bir ev ustasız, bir köy muhtarsız olmaz” dediğimiz zaman, ateistlerin olanların kızdıklarını görürüz. “Bu ne biçim delil?”, “Bu çok basit!” gibi sözlerle, bizim söylediğimiz sözün delil olamayacağını, bununla sizleri ikna edemediğimizi ve edemeyeceğimizi iddia edersiniz. “Bir harf kâtipsiz, bir ev ustasız, bir köy muhtarsız olmaz” cümlesi gerçekten basittir. Fakat mantıklıdır. Tartışmada delilin basit olması veya fevkalade acayip olması önemli değildir. Mantıklı olması önemlidir.
Ateist olanların bu delili “basittir” diyerek reddetmesi yanlıştır. Yapmaları gereken bu sözü delil ve ispatla çürütmektir. Eğer bu sözü çürütemezseniz kendi davanızın bu kadar basit bir delille yıkıldığını, yıkılacağını kabul etmek zorundasınız.00 Yorumla
+1 yılbir gün ateist bir hoca sınıfta cocuk ögrencisini kaldırmış sormuş kalk oğlum ALLAH'a inaniyormusun var mı ALLAH demiş. cocukta var hocam ALLAHa inaniyorum demis hoca tekrar demiş hani o zaman inandıgin ALLAH gòster bana demiş cocuk cevap vermiş hocam biz onu goremeyiz o her yerde demiş. hoca dönmuş tekrar olum yok olan şeye nasıl inaniyorsun demiş. öğrenci cocuk hoca ya sormuş demişki hocam sizin beyniniz var mı hoca demiş var hani hocam demiş nerrde beyniniz gösterin bize hoca demis kafamin icinde beynim bunu size nasil gostereyim. ögrenci cevap verir der ki hocam gösteremediginiz icin o zaman sizde beyin yok demiş !
telefondan bu kadar oldu. anlamaya calışırsan sorunun cevabını bu cocuk vermiş. Allah doğru yoldan ayırmasın kardesim !20 Yorumlavar ya da yok bunu hiçkimse ispatlayamaz kalbini dinliceksin eger içinde allahın var oldugu hissi varsa inan yoksa inanmazsın ben var oldugunu hissediyorum..
42 Yorumla
Soran+1 yılben hissetmiyorum, ben hiçbirşey hissetmiyorum demekki hiçbirşey yok :)
- +1 yıl
benim dinime göre hissetmeyenler kalbi mühürlenmiş olanlardır ama bu senin için bişey ifade etmez doğal olarak. ne kadar sorsanda mantıklı cevap bulamazsın bütün kitapları herşeyi kuran ın mealini okumadan, sadece içinden seçip almadan bütünüyle arastırıp karar vermen gerek he sen hissetmiyorum diyosan yani ona göre yolunu cizceksin, sana diceğim su ki bilgin olmadıgı bir konuda ateistle konussan ateist olursun müslümanla konussan müslüman olursun, kendin arastırıp bilgili bir şekilde düşün onun bunun etkisinde kalma. iyi geceler :)
+1 yılOlmadığını kanıtlayamayız çünkü tüm evreni gezmemiz lazım ama olduğunu kanıtlarım sana, şimdi şu an bu soru yazdığın klavye ya da telefon bir sanat dimi ve bunun bir sanatçısı var. ya da yediğin elmayı ele al, toprak, güneş, oksijen, ağaç tatsız tuzsuz şeyler bir şekilde senin hem gözüne hem diline hemde miğdene göre oluşuyor. Peki bu elmanın bir sanatçısı yok mu? Senin kalbin miğdem yüzün kolun bacağın beynin çok güzel bir sistem değil mi peki bunun Bir sanatçısı yok mu? Var eğer sanat varsa sanatçıda var..
Yani Allah %100 var :)00 YorumlaSana şöyle açıklıyım bunu bu gün hoca anlattı. Bir adam varmış diyormuş işte madem Allah var kanıtlayın falan. Sonra bir önemli bir zaat onun başına vurmuş. Adam demiş neden böyle yaptın işte başım deli gibi ağrıyor. Sonra önemli zaat demiş ki kanıtla. Ama adam demiş deli gibi acıyor ama kanıtlayamıyorum demiş. Sonra önemli zaat da Allahın vardığı da böyledir işte. Kesinlikle vardır ama kanıtlayamassın demiş. Şahsen ben Elhamdurillah Müslümanım. Gördüğüm şeylerden daha çok inanıyorum yüce yaradana.
10 YorumlaDiğer konusunda 371 cevap paylaştı. arkadaşım şüphen varsa youtubede mülmüman olan hiristiysnların anlattıklarına bir bak en güzel kanıtı onlardan ögrenirsin
tabiki kuran okuyorsan okudugun kelimelerin anlamınıda ögren en güzel delil kurandır.11 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkürler araştırırım
Diğer konusunda 959 cevap paylaştı. Var olduğuna inanmak için milyonlarca neden var. Var olmadığını ispatlayan hiç bir şey yok. İnkar eden herkesin fikrin yalnızca desteklenemeyen teoride kalıyor. Fakat bu sorunun asıl cevabı senin içinde.
14 Yorumla
Soran+1 yılBana bir tanesini söyle, gerçekten mantıklı bir şey söylersen düşünücem çünkü ben burada kimseyle tartışmıyorum
- +1 yıl
*Dünya güneşe 1 metre daha yakın olsa yanardı, 1 metre daha uzak olsa donardı. Çünkü yörüngesi buna göre değişecekti ve tüm canlıların yaşamak için ihtiyaç duyduğu iklim, ışık gibi faktörler canlıların yaşamasını engelleyecekti.
*Uzay milyonlarca galaksi ve her galakside trilyarlarca gök cismi bulunmaktadır. Her gök cismi kendi rotasında ve mükemmel bir biçimde uzayda hareket etmektedir.
*Bigbang teorisinde olan anti madde yani tüm uzayın oluşmasını sağlayan cismin hacmi 0 dır. Kısacası yoktur. Yoktan var olduğu için bilim açıklayamamış ve adını tanrı parçacığı koymuştur. Çünkü bilime göre hiç bir şey yoktan var olamaz ya da vardan yok olamaz.
*Her canlının kendine özgü ve başkasında olmayan parmak izi, dil izi ve ses frekansı bulunur. Tüm bunlar şimdiye kadar yaşamış tüm canlılarda farklı olmuştur. Birbiriyle aynı olan yoktur.
*İnsan vücudunda kusursuz işleyen bir sistem var. Bu sistem doğada kendi kendine oluşamaz. Farklılık gösterebilir fakat kendi kendine oluşması mümkün değil. - +1 yıl
*Şuanda bile yapılan bir çok buluş Kur'an da yazmaktadır. Hatta geleceğe dair bilgilerde yer alır fakat henüz insanoğlu olarak tamamını çözemedik. Bir çok bilim adamına göre Kur'an insanın, bilim dahil her alanda rehberidir.
Sana bu şekilde milyonlarca neden daha sayabilirim. Görmek istedikten sonra çok fazla şey var.
Soran+1 yılBen bilimsel kısmını aştım... herneyse teşekkürler
teee 1 milyar yil once uzaylilar, aslinda uzayli genel bir tabirdir evrenin herhangi bir yerindeki canli icin uzayli diyebilirsin mesela bakterilere bile uzayli diyebilirsin, neyse konuya gelelim uzayli doslarimiz henuz olgunlasmamis gezegenimizi kesfederler ve ufak bir kac dokunuslariyla gezegeni atmosferi karbondioksiti vs ayarlayip gerekli mudahalelerle suanki dunyamizi olustururlar (cok uzun surer bu tabi bizim suanki zamanimiz ile yasamiyor onlar zaman ustu diyelim) bir sure sonra derlerki burada bir kac canli turu olusabilmesi icin bir nevi ekim yaparlar ve ara ara gelip bizi takip ederler ekilen canlilarin durumunu gormek icin, daha sonra yardima ihtiyacimiz oldugunda gorunurler mesela misir pramitlerini canli gorsen bunlari insanin yaptigina inanamassin insanlik tarihi boyle orneklerle doludur. yani diyecegim o ki eger bu dogruysa ve bizi tanri yaratmadiysa ne fark eder sonucta oyle veya boyle variz.
01 Yorumla
Soran+1 yılSonuçta Yaratıldık, sonuçta biz sonradan yapılan bir şeyiz
VAR ama olay şurada kardeşim artık cezalandırma boyutunda oldugu için bizimle ilgilenmiyor bu yüzden sen yok sanıyorsun cezalandırma kısmında halklar böyle düşünürler. kıssalar oku incil kuran tevrat hepsini su gibi bilirim yaptıgım çıkarımım budur ve çok eminim..
23 Yorumla
Soran+1 yılCezanlandırma boyutu nedir?
Soran+1 yılO zaman yanlış kişiler cezalandırılıp, yanlış kişilere mükaafat veriliyor, şu an hangi zengin petrol kralı veya ülke başbakanı neyi hakediyor?
Burdakiler sana bu cevabi veremez kendin araştırıp kendin karar vermelisin. Ama bence yok.
53 Yorumla
Soran+1 yılaraştırdım, ne biliyim Tanrı insanların hayal gücünde var olan bişiy gibi görünüyor gözüme
- +1 yıl
Katılıyorum @Lilitth
- +1 yıl
tabi size göre herşey tesadüfden ibaret dimi trilyonlarca tesadüf üst üste gelmiş güneş ay dünya su nimetler ağaç bizler aklımız irademiz her şey mükemmel bir tesadüfden ibaret dimi ya bir gidin Allah aşkına ya aklınızı kullanın aptallar bir koltuğun bile bir yaratıcısı var evrenin bizlerin mi yok.
+1 yılBence sen önceden çok saf kalpli bir insandır küfür bile bilmezdin ama insanlar seni kırmış senin nefretin Dünyaya karşı kardeşim insanlara karşı başına kötü olaylar gelmiş ve diyorsun ki emeklerimin karşılığını almıyorum ama başkaları harika hayatlar sürüyor sonra cinayetleri duyuyorsun suçları duyuyorsun fakirlikler geliyor eşitsizlikler geliyor gözünün önüne ve diyorsun ki neden böyle bunlar? ama Allaha inanıyorsun şahsen ben böyleyim Allaha inanıyorum ama insanlardan nefret ediyorum bu insanları Allah yaratmış olamaz diye düşünüyorum çoğu zaman
00 Yorumla
+1 yılKardeşim bunun cevabını burada arama rafına bak bundan da tatmin olmuyorsan gir google amcaya Allahın varlığını bilimsel yollardan ispatlayan videolar ve belgeseller var onları izle bilimsel ispatlara dayalı açıklamalar emin ol senin bilgi açlığını daha iyi giderecektir.
05 Yorumla
Soran+1 yılbilimsel yollardan ispatlayan video bulamadım. nereye gitsem bir tane sakallı hoca çıkıyor
- +1 yıl
Ben sana araştırıp linklerini mesajla atarım kardeşim bayağı denk gelmişti çünkü
- +1 yıl
www.bolugundem.com/mobi/news_detail.php?id=63449 şuradakini oku buldukça yollayacam
- +1 yıl
https://www.evrimagaci.org/makale/349 bu linklere bak istersen. Daha fazlası da lazımsa YouTube den evrenin yaratılması ile ilgili videolarvar onları izleyebilirsin
Ya islamla yukselir ya inkarla curursun bu yol mezarda bitmiyor gittiginde gorursun. Necip Fazil Kisakurek
81 Yorumla
Soran+1 yılGüzel mısralar
Var. Bu düzen kendı kendıne varolabılır mı? Bu gunes sabah dogup aksam batabılır mı? Bu evren kendı kendıne varolabılır mı? Yediğimiz yemek, içtiğimiz su. Delil çok arkadaşım. Allah var. Buna inan.
31 Yorumla
Soran+1 yılHerşey bir delil diyorsun yani
+1 yılAllah evreni ve insanı yaratmadan önce, ilk insandan kıyamete kadar dünya üzerinde yaşayacak olan bütün insanların ruhlarını yaratmıştır ve onlara "ben sizin rabbiniz değil miyim?" diye sormuştur. ruhlar da, "evet sen bizim rabbimizsin" diye cevap vermiştir. bu konuşmanın geçtiği zamana "kalu bela" denir. bu yüzden, bir müslümana "ne zamandan beri müslümansın?" dendiğinde, "kalu beladan beri" demesi gerekir.
kalu bela aşamasından sonra, her ruh, sırası geldiğinde, insan bedeni içinde dünyaya gönderilir. burada amaç, insanın sözünü tutup tutmadığını test etmektir. dünyevi zevklere kapılıp sözünü unutanlar cehenneme, nefsine hakim olup sözünü tutabilenler ise cennete gidecektir. islam'da akıl ve özgür irade anlayışı burada devreye girer. ayrıca, "her insan müslüman olarak doğar ama bazıları sonradan yoldan sapar" ve "bu dünya bir imtihandır" gibi düşüncelerin kaynağı da budur.02 Yorumla- +1 yıl
Eyvah eyvah sen nerelere girdin tamam öylede yavaş yavaş
- +1 yıl
Alttaki yorumlardan birinde dünyaya getirirken bize sormadi demiş ona itafen yazdim
+1 yılçevrene iyice bak ve gördüklerini her şeyin bir yaratıcısı oldu gerçeğini unutma tamam belki inanmıyorsun kendince sebeplerin var bu kuşkulara bende düştüm
kendimi çok kaybettim ama var oluşun sırrını çözdüm var olanın varlığını kalbimde gördüm bence daha çok şirke düşmeden akil bir insana danış kardeş01 Yorumla
Soran+1 yılben çok çelişkideyim
Var bende deliricek gibiydim bir zamanlar kafamdaki sorular filan gecenin bir yarisi kuran acıp mealini okuduğumu bilirim uyuyamazdım "Biz ne olacağız? Nereden geldik? Tanrı yoksa sonra ne olacak? Neden en yüce her yonuyle zekayla yeteneklerle ustun olan insan? Bu bir ayrıcalık mı? Peki gördüklerim halisilasyon mu? Neden ateizmi arastirirken beni birseyler sıkıstırmıyor da dini arastirirken sıkıstırıyor? 1400 yıl önceden şu an olanları bir insan bilebilir? Gibi hepsinin cevabını buldum
22 Yorumla
Soran+1 yılcevabı neymiş banada açıklar mısın?
- https://www.youtube.com/watch?v=qQLwmGYGKPw
Bunu İzle Kardeş İnanmıyorsan Hala Diyecek Bir Şey Yok..
23 Yorumla
Soran+1 yıltamam izlicem
Yine saçma sapan yorumlar var okuyamadım midem bulandı olmamış bir şeyi oluyormuş gibi anlatanlar dan nefret ederim ben allah veya başka bir tanrıya inanmiyorum insanların zamanında kafalarında uydurduğu metotlar bunlar masal dan başka bir şey değil sadece anlatılır korkulur ve tapılır bu kadar basit elbette yaradılışın bir sebebi var veya yok bilemiyorum bu çok ileri seviye bir görüş oluyor 8 milyar insan var 2 milyar musluman 2 milyar muslumandan 500 bini cennete kabul edilicek diğerleri diğelim edilmiyecek peki 6 milyar insanin sucu ne senin inancına katılmadı diye cehenneme gidicek kafanda kurmuşsunuz bir hayal dünyası gerçekleri görün sen amerikada doğsan adın mike olucaktı ve hristiyan olucaktın nasil Şu an araştırıp musluman olurum diyorsan oradaki de türkiye de doğsam adım mehmet olurdu diyip araştırıp hristiyan olurdum diyor benim görüşüm hiç bir şeye inanmamak kendini sev kendini bil yeterli <3
00 Yorumla
+1 yılKainata bak ve gör Allah gerçekten varmı?
Sineklere bak onların içindeki ufacık kalpleri düşün
Kendine bak dakikada 80 defa vücuda kan pompalayan ve bunun bir ömür boyu her zaman çalıştığını düşün
Güneşe bak bizden kilometrelerce ışık yılı uzakta ve tonlarca agırliginda havada duruyor ve sen bunun bir havada asılı bir ateş topu olduğunu ve yine dünyadan katlarca kat büyük olduğunu biliyorsun. onun hergun yanması için kaç dünya yakıt gerektiğini düşünebiliyor musun?
Son olarak
Bir köy muhtarsız olmaz
Bir iğne ustasız olmaz
Bir harf katipsiz olmaz olamaz
Nasıl oluyor ki nihayet derecede muntazam şu memleket (dünya) sahipsiz olabilir...00 Yorumla
+1 yılIyide sadece bu sorunuza butunuyle detayli ve tatmin edici cvplar varken hele hele zamanimizda risalei nurda artik ALLAH CC. NUN VARLIGI BIRLIGI KUDRETININ SONSUZLUGU IMANIN ALTI SARTINI KESIN DELILLERLE ISPATLIYOR SAMIMIYSENIZ GERCEKTEN BIR AYNA KARSISINA GECINCE BU SORUNUZLA MUHATAP ISENIZ MUHAKKAK HEDEF DARALTARAK ILERLEYIN HER ADIMINIZDA HEM HAKKI TAVSIYE EDEN ILHAM MELEGI HEM SAPTIRMAYA CALISAN IBLIS SEYTAN IMTIHAN GEREGI SIZE YON VERMEYE calisacaklar ve son nefesinize kadar evet omurboyu boylemi yasicam demeyin tam aksine ozaman hayatiniz daha bu dunyada oylebizr nurla aydinlanacakki daha cennete girmeden. Manen cenneti yasiyacaksiniz,
Evet soru basit degil ben nereden geldim neyim neciyim nereye gidiyorum sorusuna herbir insanin dunya kadar serveti olsa sarfetmesi lazimgelir,
Kesin ve net cvplari kuranda alakali hadislerde eger cok suphe ve aldatmalara maruz kaldi iseniz bunu bediuzzaman hz nin eserlerinden yani risaleinurda arastirmakla baslayin selametle00 Yorumla
+1 yılKardeşim Allah sevdiği kullarını sıkıntı ile imtihan eder bakalım beni ne kadar seviyor diye eğer kazanırsan ahirette felaha erersin sen iyilik yapıcaksın onlar sonra kötülük yapıcak taş atacaklar sen onlara ekmek atacaksın emin ol inandığın zaman o kadar rahat oluyorsun ki hem Rasulullah kadar mı acı Çektin? O bile o sıkıntılar arasında demiş ki istemez misin ya Ömer dünya onların Ahiret bizim olsun? Allah var kardeşim, Allah yar.
02 Yorumla- +1 yıl
Peki sen çingene bir ailede doğsaydın ve annen sana hırsızlık ve dilencilikten başka hiçbirşey öğretmeseydi?
Sonra cadırında uyurken daha 12 yaşında biri gelip seni hamile bıraksaydı? Ve sende çalılıkların arasında doğum yapmak zorunda kalsaydın. Bebeğine bakmak için bir dilenci çadırın bile olmasaydı? O zaman zina hırsızlık ve dilenmek gibi suçlardan ceheneemi tercih etmiş olcaktın. Dua et sen şanlısın
Çok basit sendw denemişsin ve muslumansın her dinde ırkda gecmişde herkes tanrının olduguna inanıyordu buna hemfikiriz ve ibadet etsek ne kaybederiz musluman olarak kazanırız bence belki cenneti goruruz lakin inanmıyorsan hiç anlamam ateist deist falan oluyosun ki inaçlı birisi olursan birsey kaybetmezsin ama deist ya da ateist olursan eger varsa boyle birsey ozaman sakata gelirsen hadi saglıcakla :)
00 YorumlaIspat et nerde gibi sorular sormak yerine anlamaya calis ya da ezani dinle butun bir gunu camide gecir huzur buldun kalbine iyi gelen senin sorularina cevap bulur acikcasi sana biseyler anlatsakta senin suphelerin var mantiginla dusunuyosun inancda mantik aranmaz kalbin seni yonlendir
Yeri gogu yaratan geceyi gunduzu lutf eden insanlari hayvanlari yaratan vucudunu incele koru kotune bakma etrafina analizini yap Rabbim kalbine iman tohumu serpsin hakkikati gore bilsen012 Yorumla
Soran+1 yılşöyle söyliyim ispat değil, ne biliyim nasıl bir şekilde inanırız gibi sormak daha doğru olur
Soran+1 yılyaşantım, hep sıkıntı çekiyorum niye bu kadar çok sıkıntı çekiyorum ben
Soran+1 yılistesem çekmem?
Soran+1 yılDemek istediğim ben şu an , Allah öyle emrediyor diye iyi biriyim inan bu böyle
Soran+1 yılevet benim elimde, Allah emrediyor diye iyi biriyim ama acı çekiyorum işte, herşey eksik, eksiklikten acı çekiyorum, istersem bu eksiklikleri doldururum başvuracağım yollar haram diye doldurmuyorum. bu kadar acı boşuna mı
- +1 yıl
Ac elini dua et Allah dan iste ne istiyosan bugun belki sana istedin seyleri nasip etmiyor belki hakkinda hayirli olmayacak ya da ahirete sana sunacak isehini neyin kolduna kimsenin akli ermze duan istegin olmuyo diye isyan etmek sence ne kadar fogru Allah sana sahlik vermis saglam vucut vermis en buyuk zenginlik o
Soran+1 yıldefalarca ettim, hiçbiri kabul olmadı
- +1 yıl
Bu sihirli lamba mi be oyle hadiyece olmaz hem sami degilsen dua edim bakalim olacak mi gibi dusunuyorsan ooo derim
Istedin sey belki kotu sonuslar doguracak ne biliyosun belki olmamasi senin daha iyi ya da ilerde istdin dua olucak herseyin vakti zamanin saati var be burdan yazdiklarina bakilinca sana abla tavsiyesi icin ruhun daralinca cikmazada oldunu dusunce ayetel lursiyi oku ya da 3 ihlas 1 fatiha
diyelim gördün ve bu seni inandırdı tatmin olacak mısın.
bak kardeşim allah var şüphesiz. çevrene baksana bir bitkiye bir hayvana bütün bunlar bir patlamadan oluşabilir mi?
benim bildiğim patlama sadece yok eder. bıg bang teorisinden bahsediyorum.
ayrıca evrim saçmalığıda yok.
yani bu mekemmelliği bir yaratıcıdan başkası yapamaz.
insan anatomisini oku sadece.06 Yorumla
Soran+1 yılBen Kur anda yazdığı gibi, inanıp dua da ediyorum, iyi bir insan olmaya çalışıyorum ama yaptıklarım boşa gidiyor..
- +1 yıl
evrim başlı başına bir zırvadır @kurnazsr milyonlarca yıl önceki bulunan fosiller şu an yaşayan canlı özellikleri ve boyutları ile birebir tutuyor. hiç bir değişme olmamıştır. canlılar allahın emri ile sonradan oluvermiş olabilir. neden dinazorun atası bir tavuk olsun ki tek ortak yanları yumurtlamalarımı. neden insan maymundan gelsin ki. sonuçta hayvan anatomisine baktığımızda insan ile benzerlik çok b ulunur. yani
- +1 yıl
Cahile laf anlatmayi sevmem ama dinle: ilk olusumda dunyada o2 yoktu kanitlari cekirdek yakinlarinda cikan metallerin paslanmis olmasi, canli icin besin nh3 du ki hetetrof bakteri ve suda oldu sebebi atmosfer olmayisindan gunes isinlarinin kirilmasi ve besin, daha sonra nh3 heteteofunu sindirecek ve o2 cikaracak canlilar olustu ortama co2 verdi o2 verdi... böyle ilerledi... simdi sus ve zekani benimle ölçmeye kalkma !
- +1 yıl
insanca yorum yapsaydın keşke bunları okuduğun kitaptan öğrendin. peki binlerce yıldır insanlık tarihini biliyoruz neden bir evrime tanık olmadık herhangi bir evrim ya da her hangi bir canlı oluşumuna. cahil bilgisiz insanlara denir. ve sen okumuş cahilsin eşşeğe altın semer misali bir yol al * .
benimde inancım azdı mesela öyle dinle pek alakam yok ama bir kere kuran-ı kerim 'in meailini okudum ve tamamen düşüncem değişti.. bir kere okumayı dene
73 Yorumla
Soran+1 yılevet okudum bende okuyorum yani, böyle durumlardada bakarım ama ben sadece sistem açısından diyorum sistem niye böyle
Soran+1 yılAllah a sığınıyorum, ama ne bileyim işte tek istediğim biraz yardım, yardım etmiyor
- Diğer konusunda 331 cevap paylaştı.
+1 yılBak kardeşim Hz ali derki herseyi yok sayacak olursak kısaca anlatiyorum herseyi yok sayacak olursak namazi egzersiz orucu diyet abdesti temizlik kabul edin ama ya varsa diyor sirf bu yorumla var kabul edip ibadet edersen kalbindeki huzur atmosferiyle varligina inanacaksin Allah inananlarla beraberdir bakma laf sokanlara sen derdi anlatmak olan dilinin dondugunce anlatabilirdi vesselam
16 Yorumla
Soran+1 yılama kardeşim herşeyi yok sayacak olursak böyle olmazki ben şimdi yok sayıp nazamı egzersiz diyemi kılayım?
- +1 yıl
Bak yok say demiyorum herseyi yok dusunuyorsun ya simdi ya da oyle varsayalim namazlari ya varsa diyerek kilmaya basla yoksada egzersiz olmus oldu dersin ama zaten bir sure sonra kalbin feraha erince Allah kelami okuyunca anlarsin zaten varlik nedir yokluk nedir
Soran+1 yılçelişkiyle de adama hesap sorarlar, çelişkili inanç, yarım alınan abdeste benzemezmi şimdi?
- +1 yıl
bir sure sonra onceki hatanada tovbe edeceksin ama bide boyle dusun
Soran+1 yılsürekli aynı duruma düşüceksem defalarca tövbe etmenin ne anlamı var
- +1 yıl
Inanmamaya deilde inanmaya niyetlensen
+1 yılseni pratikte dünyaya getiren nasıl anan baban varsa tüm dünyayı meydana getiren Allah'da var milyarca insan kabul etmiş müslüman hristiyan yahudi bir tanrının varlığını, cılız seslere inanma sen. annenin karnında aklın gelişmiş olsaydı hep annenin karnında yaşayacaksın sanardın dünyan orası sanırdın ama doğdun dünya varmış. yarında ölücez ahirette var imanlı olmaya bak islamı yaşayamasakta inkar etmeyelim.
04 Yorumla
Soran+1 yılYav hristiyan olarak doğsam onlarda bana bunu aşılayacaktı, ve yabancı sitenin birine böyle bir soru yazsam senin yerine bir hristiyan gelip aynı şeyleri hristiyanca söylicekti
- +1 yıl
sonuçta Allah vara geliyor ateist siteye de sorsam yok diyecekler diyeceksin ama çoğunluk akılda bir olup olduğunu söyleyecektir sen Allah'a inan sonra zaten müslüman ülkede yaşıyorsun inşallah geriside gelir.
Soran+1 yılBen zaten Allah a inanıyordum ama inancım sürekli zedeleniyor
- +1 yıl
Allah karşı inancın zedelenmesin seni üzen şeylerin sebebi insanlardandır insanlar yapar ne yaparsa
+1 yılöğretmen sormuş;
-beni görüyor musunuz çocuklar?
-Evet öğretmenim görüyoruz..
-E varım ki görüyorsunuz.
-Allah'ı görüyormusunuz?
-Görmüyoruz öğretmenim.
E yok ki görmüyorsunuz demiş öğretmen. Çocuklar kalmış öylece..
Sonra aralarından biri parmak kaldırmış. Demişki;
-Arkadaşlar öğretmenimi görüyor musunuz?
Evet demiş çocuklar. Peki aklını görüyor musunuz?
-Hayır görmüyoruz.
-E yok ki görmüyorsunuz10 Yorumlaac kurani kerimi ve mealini oku sonrada etrafina bak bu dunya kainat nasi var oldu burada bulamzsn bu sorunun cevabini birilerinden duymak istoyorsan git bir camiye bul imami anltsin sana istiyosan ve bence bole dusunerek daha fazla gunaha girme
22 Yorumla
Soran+1 yılyav defalarca dinledim, tabiri caizse, hepsi Allah var diyor, Peygamber onun elçisidir diyor, yani görünmediği halde Neden insanlardan bunu bekliyor ki? hangisi beni görmeyip bana inanacak? bu niye böyle
ne zamanki sorgulamayı bırakacaksın o zaman anlayacaksın
112 Yorumla- +1 yıl
sende ne zaman sorgulamaya başlıyıcaksın o zaman anlama yoluna giriceksin...
Soran+1 yılSorgulamayı bırakınca anlyacağım..
- +1 yıl
sorgulamayı bırak diyen birinden sorgulayıcı bir laf hmm
Soran+1 yıl:))
Soran+1 yılsakinn
- +1 yıl
o zaman insan lara sorgulamama sını söliyemez sin diyimi çünki sende sorgulamışsın...
- +1 yıl
hayır sen buradaki arkadaş sorgulamam sını sölüyorsun buda sığır lıkla eş deyer bir anlam ben sığır olmama sını istiyorum ve sorgula diyorum buda ona kalmış bir şey burdaki arkadaş tavisiyem kuran okuma dini araştırma felsefeye mantığa ver kendini sana benim yaratığım kavram kuram ve bakış açısı tarzından küçük bir yazı atıcam onu oku aklını daha iyi bir yola sokacağından eminim www.kizlarsoruyor.com/.../q2443931-allah-insani-neden-yaratmistir
Soran+1 yılatesceken73 yazını okicam
+1 yılTanrı yoktur, sıradan insanların zor durumda kaldığında korkudan uydurdukları bir şeydir dostum.
13 Yorumla
Soran+1 yılPeki, bu fikre nasıl ulaştın?
- +1 yıl
Ben bir bilim insanıyım, tanrı beni alakadar etmiyor. Ve dünyanın bu halinde insanlara yardımcı olmayan bir tanrı sadece egoist ve sadisttir. Ben tanrıyla ilgilenmiyorum dostum.
Sağ eline bak 5 parmak? Bide sol eline bak yine 5 parmak uyuma bak uyuma sonra başına bak her iki yanında iki göz görmen için yaratılmış kirpikler var onlar olmasa ter gözlerine akar gözlerin yanardi. Bu basit simetrik düzen bile bir yaratıcınin oldugunun büyük kaniti.
10 YorumlaHayır yani sokakta gördüğün her insanın bir annesi babası olduğuna eminsin ama kainatin yaratıcısından şüphe ediyorsun. Komik gerçekten
33 Yorumla
Soran+1 yılAllah olsa bile o zaman, gerçekten Kur an da veya başka kutsal kitaplarda yazdığı gibi bir Yaratıcı değil o zaman
Soran+1 yılçünkü, kendi yaşamtıma bakıcak olursak, ben iyi biri olmaya ve insanlara karşılık beklemeden sürekli yardım etmeye ibadetimi yapmaya çalıştım ama. bunları yapmaya çalıştıkça hep sıkıntı içinde yüzdüm, bu neden böyle oldu?
Diğer konusunda 882 cevap paylaştı. bir yaratıcının olmaması mantıklı geliyor mu sana? en ufak bir ipliğin bile bir yaratıcısı vardır dimi? buna karşı ağaçların köpeklerin evrenin en önemlisi insanın yaratıcısının olmaması akla aykırıdır.
33 Yorumla
Soran+1 yılİkisinide mantığıma yatıramıyorum işte, olmaması bana mantıklı gelmiyor, ama olupta kitaplarda yazan gibi bir yaratıcı olduğu hele hiç mantıklı gelmiyor
Soran+1 yılHaklısın ama, hissetmiyorum çok farklı hissediyorum
inanıyorsan var inanmıyorsan yok bu sana kalmış birşey kimse sana net bir açıklama yapamaz bu sana kalmış birşey
21 Yorumla
Soran+1 yılnet bir açıklama yapamaz ama insanların söylediklerini gerçekten dikkate alıyorum, herkesden çıkarım yapmaya çalışıyorum
metafiziksel şeyler sorgulanmaz denmedimi sana küçükken bak şimdi kafayı yıiorsun bu güzel doğanın ve insanlar ağaç kavugundan çıkmadı herhalde
23 Yorumla
Soran+1 yılİnsanların nerden çıktığını sen biliyor musun ki, biliyorsan gel konuş bişiy demicem
+1 yılBoşveeer varsa duruyor yoksa da yapacak bir şey yok duşunmemeye çalış. İyilik yap eğer yukarıdaysa en azından sevap işlemiş olursun. Şu anlık boyle düşünüyorum kendi adıma.
05 Yorumla
Soran+1 yılama peygambere iman etmeyen cennete giremez diyor, ben dünyanın en iyi insanı olsam peygambere iman etmesem cennete giremem
- +1 yıl
Eğer yukarıda Allah varsa, cennete girip gitmeyeceğini o bilir.
Namaz kılıp pygambere iman edip adam öldüren mi cennete girer yoksa iyilik yapan mı?
Soran+1 yıliyilik yapıp peygambere inanmıyan, cehenneme gider
- +1 yıl
Onu sadece Allah bilir
Soran+1 yılKur anda yazıyor
+1 yılHer insanın inancı kendine her koyun kendı bacağından asılır unutma bu sorunun cevabını başkaları veremez araştır oku sana istedikleri kadar kanıt sunsunlar önce sen inanıyomusun varlığına ve yokluğuna önce bunu düşün
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılKucuklugumden beri mantiksiz gelir. Ama malesef yok. Keske o bahsedilen merhametli tanri olsaydi da insanlar bu halde olmasaydi ama Yok
214 Yorumla
Soran+1 yılbilmiyorum ben algılayamıyorum, Allah Kur anda yazdığı gibi yaratıcı tarifine uymuyor, Tanrıda incilde yazana uymuyor. ikiside farklı.
Cevap sahibi+1 yılBu boyle kisa bir konu degil canim yaa. Biraz dusun tasin. Allah var etti demek de kestirme cevap kendiliginden varolduk demek de. Ayni sacmalik ikisi de
Cevap sahibi+1 yılHic bir anlami yok mantiksiz tamamen
Soran+1 yılBize irade verilmedi, verilseydi bence bazı insanlar yaratılmak istemezdi, seçme hakkımız neden olmadı? bu seçimimiz olmadan yaratıldığımızın ve kendimizin yaptığı şeyleri bizim sırtımıza sorumluluk olarak yüklenmesi demek değil mi
Cevap sahibi+1 yılCennet cehenneme inanmiyorum bu dunyadan sonrasi yok olup gidicez hep karanlik
Cevap sahibi+1 yılAllah kotuleri islah etmiyo da inancsizlari mi ediyo? Birakin ya yorumda yapmayin bildirim gelmesin.
Soran+1 yılişte bende bundan bahsediyorum. Suç ve Ceza sistemi yok, adalet yok, bunları sağlayacak olan insanda, şu an cephede vurulmuş hastanede yatıyor
Cevap sahibi+1 yılHersey okadar duzensiz okadar berbat ki zaten burdan merhametli bir yaraticinin olmadigini anlayabiliriz. Kendilerini avutuyo bazilari yok burasi bir sinav diye. Birinin bebegi sakat dogar vay neymis allah o aileyi siniyomus? Peki o sakatin sucu ne ki sirf allah bir aileyi kendine dua ettirmek icin sinamak icin onun sakatligini kullansin? Cok sacma cok cahilce
Soran+1 yılBenim kafama takılan en çok bu Sınav işi, imtihan, niye bir Yaratıcı kendi yarattığı şeyleri test ederki?
Cevap sahibi+1 yılKesinlikle. Sirf test etmek icin usenmemis yaratmis hadi test ettin ee sonra? Yok bos yani
+1 yılTövbe tövbe gece gece kimlerle karsilasiyorum ya carpilacaksin ya biraz mantikli düsünsen zaten bulurdun kendi cevabini baya mal missin sen ya
33 Yorumla
Soran+1 yılİnancını sorgulamak mallıksa, seninle beni ayrı bir yere atsınlar, aynı ülkede yaşamayalım
- +1 yıl
ALLAHIMA binlerce kez SÜKR ederim ya zaten ayri ülkelerde yasiyoruzz merak etme
- +1 yıl
Sen neyini sorguluyorsun salakmisin sen tòvbe tòvbe hasa allah var mı diyorsun bni sinir etme ya git isine
Benden sana bir soru o zaman :)
- Sana bu sorgulamak için veya gelip bu soruyu sorman için aklı veren şey nedir? Bu bir tesadüf mü?23 Yorumla
Soran+1 yılBen burada c++ programıyla yapay bilinç oluştursam eminim oda bir yerde aynı soruyu sorardı
- +1 yıl
www.bloghaber.net/.../insan-vucudu-3.jpg
Peki sen kendine benzer birini oluştur desem detayına kadar oluştur hadi :) Ya da kendini öldür yeniden dirilt?
+1 yılAynı soruyu bende kendime soruyorum knk çünkü genelde bilime inanıyorum çünkü her olayın mantıklı bir açıklaması var ama şu soruda aklıma geliyor bu kadar şeyi yapan bu parmak izi olayı falan evrendeki düzen bunlar da tesadüf mü?
01 Yorumla
Soran+1 yılParmak izi değil insanların yüzüde birbirine benzemez bu Yaratılış mantığıyla alakalı, insanlar gittikçe çeşitlileşiyor, çeşitlileşen hiçbirşey birbirine benzemez sayılar gibi düşün, sıradan sayılar uydurmak gibi
Gizli Üye(36-45)+1 yılZamana hükmedebiliyor musun?
Yani zamanı ileri-geri sarmak ya da durdurmak; bunu yapabiliyor musun?
Ya mekana hükmetmek?
Bir mekani, bir ovayı ya da dağı, istedin şekle sokabiliyor musun? Bu dağ 1675 m olsun bu ova yemyeşil olsun gibi. . Bunu yapabiliyor musun? Hayır. Ama bunu yapan vur güç var. İşte o güç "Allah"...02 Yorumla
Soran+1 yıl:) yok hükmetme değilde, epinefrin içeren bir ilacı yüksek dozajda alırsan, adrenalin seviyen yükselir, zaman yavaşlamaya başicaktır.
Cevap sahibi+1 yılCiddice cevap verdim
Ciddiyetsizlik yapma!
var arkadasım var ac gözlerini gör aklını kullan düşün
22 Yorumla
Soran+1 yılDüşünmek istemiyorum, ne zaman düşünmeye çalışsam hep Allah'ın varlığıyla ilgili çelişkiye düşüyorum
Her kitabın bir yazarı vardır. Her resmin bir ressamı vardır. Her şiirin bir şairi vardır. Öyleyse bu evreninde bir yaratıcısı vardır.
Biraz çevrene bak herşey ne güzel bir düzene göre yaratılmış. Güneş sistemindeki gezegenlere bak nasılda bir düzen içinde dönüyorlar. O kadar gezegenler galaksiler kendi kendine oluşamaz. Mutlaka bir yaratıcısı vardır.00 YorumlaArkadaşım gerçekten tebrike şayan bir iş yapiyorsun çünkü bu aklı bana veren tanrının bunu kullanmamami istediğine inanmiyorum ve sen kullanmaya başlamissin zaten din çok önemli ya varsa ya da ya yoksa lara bina edilemez sonuçta hayatını değiştiriyor. Ancak bunlar yüzyüze konuşulacak şeyler... Ben aradım ve cevabını buldum. Acı çekmekten bıktıysan bana ulaş izmirdeyim...
00 Yorumla- Devamını Gör (60)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat