Hangi bölümü bitirmek lazım orda katilleri yakalamak değil de fiziksel ve kişisel özelliklerini cinayetlerine göre belirleyenler var ya. ne okumalı onun için Kriminolojide çalışmak için hangi bölümü bitirmek lazım? kanıt dizisi sevil atasoy
Kriminolojide çalışmak için hangi bölümü bitirmek lazım?
Benimde istediğim meslek bildiğim kadar anlatabilirim sosyoloji ve psikoloji okuman gerek tabi laboratuvarda çalışmak istiyorsan o farklı zaten kriminoloji 2 bölüme ayrılıyor suç psikolojisi birde suç fizyolojisi ben suç psikolojisi hakkında verebildiğim kadar bilgi vermeye çalışacağım ilk olarak eğer sabırsız biriysen yan dal yap ben sosyoloji okuyorum yan dal olarak psikoloji okuyorum günü gününe ders çalışmıyorsan çift dal yapmamanı tavsiye ederim sosyoloji ve psikoloji okuduktan sonra Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü suç araştırma deparatmanı var oraya baş vuruyorsun seni 2 sınava tabi tutuyorlar ilk sınav ingilizce bilgine göre olan sınav var 40 puan gerekli çünkü bu meslekte en önemli şeylerden biri ingilizce ama zaten psikoloji ve sosyoloji içinde ingilizce gerekli ondan bir sene hazırlık okumanı tavsiye ederim 2. sınav ALES ondan da 50 puan alman yeterli olucaktır yani aslında bu meslek insan kendini geliştirdikçe değer kazanıyor bir gelişim sürecine bağlı psikoloji ve sosyoloji bölümleri ayrı ayrı zor birde birlikte okuyunca daha fazla yük oluyor ama hiçbir şey imkansız değil istek ve azimle her şey oluyor umarım bu meslekte iyi yerlere gelirsin yardımcı olabildiysem ne mutlu bana
Merhabalar kriminolog olmak icin sosyoloji okumayi düşünüyorum aslinda asil istediğim bölüm psikolojiydi benim ama puanımın yeterli olacağını sanmıyorum ana dal nasil yapabilirim yardimci olursanız sevinirim :)
türkiyede ayrı bir bölümü yok.4 yıl fizik kimya biyoloji okuyarak kpssye giriyorsun buradan labarotuar suç ve kanıt bilimi dalinda bişey oluyorsun. sosyoloji ve psikoloji okuyarak arastirma s yorumlama alanında çalışıyorsun. asker polislikten sınava giriyorsun olay yeri inceleme de calisabiliyorsun. Tıp okuyup adli tıp doktoru olabilirsin. bilgisayar bölümü okuyup bilisim şubede calisabilirsin krinomolojide. iş bulma olanağin yok denecek kadar az sadece 20 kişi alınıyor ve okumasına çok zor
Merhaba sanırım bu konuda bilgilisiniz birkac şey sorabilir miyim labaratuvarda çalışmak için de asker veya polislik sınavına girmemiz gerekiyor mu ve kpss den sonra suç kanıt bilimi dalında bir şey oluyorsun derken neyi kastettiniz tam olarak ben şu an kimya okuyorum ve o kadar çok istiyorum ki kriminolog olmayı nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum sırf kriminolog olma yolunda adli kimya üzerinden gidersem bir kapı açılır diye bu bölümü seçtim ama hiçbir soruma adam akıllı net cevaplar alamadım bu bölümden sonra ne yapmam gerekiyor nasıl ilerlemeliyim mesleği ülkemizde yapabilir miyim vb sorularıma şu ana kadar cevap bulamadığım. icin bölümü birakmayi düşünüyorum çünkü okuduğum bölüm o kadar zor ki ben kriminolog olmak için buna katlanıyorum sonunu bilmediğim ne yapacağım konusunda herhangi bir açık kaynağa ulaşamadığım sürece bu bölümün çilesini çekmek çok yorucu ve hayal kırıklığı olur benim için bilgilerinizi benimle. paylasirsaniz çok mutlu olurum teşekkürler şimdiden
Kıbrısta ki üniversitelerden birinde kriminal psikoloji diye bir bölüm var diye biliyorum. Ülkemizde gerekli krimonolist ihtiyacını karşılamak adına Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Yüksek lisans proglamları düzenlemekte.Her yıl alım yapılmamakla birlikte bu ihtiyaca göre değişmektedir.Ortalama yılda 20 kişi alınmakta.Polis Akademesi ilanlarını incelediğimiz zaman adaylarda aranan şartların başında ingilizce bilgisi gelmektedir.ALES,KPDS veya ÜDS puan şartı vardır.Buna ilave olarak lisans mezunu olma şartı vardır.Krimonoloji kendi içinde ikiye ayrılabilmekte,bunlardan birincisi daha çok suçlu psikolojisini inceler,diğeri de suç kanıtlarını inceler.Suçlu psikolojisi için Sosyoloji veya Psikoloji okumanız doğru olacaktır.Suç kanıtları içinse Biyoloji,Kimya veya bunlara paralel bir bölüm okumanız daha doğru olur.Bu bölümlerden yatkın olduğuniz,yatkın olabileceğiniz bir tanesini seçip,lisans eğitiminizi tamamladığınız takdirde Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’ne başvurabilirsiniz.
Psikoloji veya sosyoloji okursan yorumlama işlerinde çalışırsın. Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji, Tıp gibi bir bölümden çıkarsan patalog, olay yeri inceleme, kanıt inceleme vb. görevlerde yer alabilirsin. Kriminolog için KPSS'ye girmek gerekiyor. Sınavdan en az 70 puan almak gerek, sonra Polis Meslek Eğitim Merkezine başvurması gerekmektedir. Kriminolog polis mesleği olduğu için ilk olarak polis akademisine giderek başarılı bir şekilde mezun olup polis olmak gerekmekte. Polis olduktan sonra Kriminoloji Polislik Şubesine başvuru yapmanız gerekmekte. Burada başvuru sırasında diğer polislik dallarında olduğu gibi çeşitli mülakatlar ve sınavlar var. Laboratuvar deneyleri hakkında, suç mahallesinde yapılması ve ne yapılmaması gerekenler hakkında teorik ve pratik bilgiler eşliğinde çeşitli sorular sözlü ve yazılı olarak sorulmaktadır. Başarılı olanlar eğitime tabi tutulur ve sonunda ise kriminolog olmaya hak kazanırlar.
6
11 Yorumla
Soran
+1 yıl
psikoloji okuyup olunur dimi suç psikolojisi var sonuçta
Psikoloji veya sosyoloji okuduktan sonra alınıyor ve yüksek lisansı suçlu psikolojisi üzerine Adli Tıp Enstitüsünde yapıyor sonra orada Doktora yapıyor ve çalışmaya başlıyorsun diye biliyorum ben, Önceleri benimde hayalimdi çalışma şartlarını gördükten sonra vazgeçtim. Çalışma ortamı ve şartlarını iyi araştır derim bu yola girmeden önce.
Ortam biraz fazla gergin olabiliyor. Ani çıkışlar görebiliyorsun, her kanıt çok değerli, şüpheliler bazen insanı deli edecek kadar acaip oluyorlar... ve daha niceleri... Tam adını bilmiyorum çünkü ben stajımda laboratuar ve olay yerlerinde geçirdim. Bize destek birimi derlerdi. Psikolojik çözümlemeleri falan da cam arkasından izledim bir kaç defa. Onlara da sorgucu demişlerdi yanlış hatırlamıyorsam. Sanırım bunlar lakapları. Bundan fazla bir şey bilmiyorum ne yazık ki :(
Bu konu hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz özellikle sosyolojiden böyle bir şeye geçme imkanımız var mı? Siz hangi meslek alanından bunları gördünüz?
Merhaba, bende bu alana ilgi duyuyorum da bir şey sormak istiyorum. Ben araştırmıştım. Okuduğum yerde şöyle anlatıyordu. Mf den giriyoruz. KPSS de var tabiki. Adli bilimler altında polis oluyorsun sonra polis okullarında istediğin mesleğe göre yani olay yeri inceleme istiyorsan onun derslerini alıyorsun sonra mülakatlara giriyorsun. Yanlış mı biliyorum?
benim merak ettiğim polislik için yaş sınırı var mı? yani Fizik mezunu olarak, psikoloji masterı yapıp aynı zamanda ales vs için zaten gecerliliği olan biri için yaş sınırlaması oluyor mu? criminolog sosyologlardan oluyor, criminalist sayısalcı oluyor onu biliyorum. Ama bu mudur yani?
ya aslında çok fazla dalı var.ses incelemesi yapmak için fizik bölümü okursun mesela vaye tıp okursan adli tıpta çalışabilirsin ama iş bulmak çok zor sanırım bunun için devlet çok az kadro açıyomuş seninde oraya girebilmek için ya en iyisi olman lazım yada torpilli olman lazım
0
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
evet iş bulması çok zor ben bi ara sadece 2 kişi alındığını duydum ne kadar doğru bilemem ama
Bu dizilerin hepsi boş. Böyle programlar, belgeseller ve dizilerin tek bir amacı var. O da erkek düşmanlığı ve feminizm pohpohlamak. Bu yüzden sadece kadın cinayetleri ve kadın mağdurları paylaşırlar. Kadınlar narsistlik var.
En İyi Cevaplar