Hiç bir belirti yok daha önce ailede de böyle bir duruma rastlanilmadi ama anne baba genetik hastalık taşıyıcısi. Sağlıklı bebek dünyaya getirebilirler mi? Sağlık olarak hiç bir belirtileri yok anne babanin sadece yapılan testlerde bu durum ortaya çıkıyor.
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Mendel testi yapılması ayrıca her iki tarafın kromozom diziliminin tesbiti gerekir
Kromozomlarimiza baktiriyoruz şu an araştırma aşamasında ama çok uzun sürüyormuş olumsuz bir şey çıkarsa diye korkuyorum. 🥺 Bebeğimizi kaybettik kromozom bozukluğu sebebiyle. Ondan sonra araştırmaya başladılar.
Gen kusurları her insanda bulunur ama cekinik oldugundan sadece benzer kusurlu genle ortak bir cocuk yapıldığında yuzde 75 aktiflesir yuzde 25 cekinik kalabilir. Etki oranı ya dogumu engelleyici kadar olur ya konjenital dogum defektleri ile doğar ya da ergenlikten sonra aktiflesebilir.
Bunun sureci 4 5 nesil geriden de geliyor olabilir ancak, mendel kanunu 1860 larda kesfedildi yani daha yeni bir kanun ve uzerine araştırma duzenleri inşa edildi son inşa da kromozom izleme oldu.
Bazı genler izole edilebilir ama bu da basşa kusur yaratır mı uzmanı daha dogru tahmin edebilir.
Tahmin diyorum zira bu yeni bir bilim koludur ve kesinlik henuz guvenilir degildir.
Kromozomal sorunlar akraba evliliklerinde aktiflesir ve her nesilde ortaya cıkmayabilir. Bunun oranı
yuzde 25 yanii cekinik yuzde 50 yani latent , var ama uykuda , yuzde 75 yuksek olasılık demek olur.
Yuzde 100 durumunda bebek anne vucudunda imha edilir dogmasına doga izin vermez.
Yeni bir bebek için bu testlerin sonucunu beklemeniz sorunlu bir bebek sahibi olmanızdan daha mantıklı olabilir
Uzun uzun yazmışsınız çok çok teşekkür ederim evet yazdıklarıniz çok mantıklı akraba değiliz ama dediğiniz gibi anne ve babanin ikisinde de olup denk gelince bu ihtimal olabiliyormuş bir tanıdığımda eşiyle ikisi de taşıyıcıymis. İlk çocukları çok sağlıklı iken ikinci çocukları ağır engelli sadece nefes alıyor diyebilirim. Biz bekleyeceğiz zaten ben sadece ne yapılabilir diye fikir edinmek öğrenmek istedim süreç çok uzun stres yaşatıyor herhangi olumsuz bir sonuca karşı öğrenmek istedim. Kaybimizi çok ağır atlattık 7 aylık bir bebekti maalesef sonlandirmak zorunda kaldık beni zehirleyebilcegini ve zaten doğarsa yasamayacagini abartmıyorum onlarca doktora gittik hepsi de aynısını söyledi. Tekrardan çok teşekkür ederim.
Sonuçlar net değil şu an ama öngörüsu doktorların bu yönde taşıyıcı olduğumuz yönünde.
Konuda istekli olmanızı da ben tebrik ederim , anne baba olma arzunuz var. Ancak denir ya eli ayagı duzgun olsun her şekilde bakarım, sizde de tamamen tesaduf eseri gen çarpışması yaşanmış ve tekrar yaşanmaz diye bir geçersiz mantık kullanmak yerine sonraki neslin sizden sonraki saglıgının varlığı ve hayata kendi başına tutunması , sizin isteginizin onune geciyor.
Oncelik sizinle yaşaması degil ; sizden sonra da yaşamasıdır..
Bu kontrolleri yapacak ve ortak çalışsacak birimler :
1-Molekuler genetik
2-Dahiliye ( iç hastalıklar )
3-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri)
4-Nöroloji
5-Ortopedi
6-Onkoloji
Olup ortaya cıkacak son rapor bir heyet raporu olacaktır. Tetkiklerin uzun surmesinin sebebi budur ve uzmanlar tamam hadi deneyin demeden yaklasık riskleri araştırırlar. Siz de son rapora gore bir karar verirsiniz ancak, tup bebek de aynı riski taşıyacağından bir alter cozun degildir. Bir uyenin yorumu , bana gore dogru adım olmayabilir ve tup bebekte kusur varsa direk imha edilecektir. Bu yuzden pespese tonla masrafla yeni tup deneyenler var ve evini barkını dahi satıyorlar.
Turkiyede gun itibarı ile dogum defekti ya da kromozom kaynaklı sorunlu ve devlet bakımında olan cocuk sayısı 3 milyondan fazla ancak yuzde 80i akraba evliliği kaynaklıdır. Siz gidince ona ne olacak bu herseyden hatta dogurmaktan daha onemlidir.
Bir sevgi ise vermek istediğiniz ; illa dogurarak bebek sahibi olmaya bu risklerle gerek yok zira yurtlarda terkedilmiş anne babasız saglıklı cok fazla bebek var
Kesinlikle katılıyorum zaten bizim bu bebeği dünyaya getirmeme sebebimiz de bizden sonra ne olacağı çünkü maalesef ki ağır engelli diye doğum öncesinde de doğumdan sonra bebekle ilgli yapılan patoloji testlerinde de aynı sonuç çıktı. Ve bu bizim kararimiz olmadı otomatik olarak çünkü üç kere iki farklı hastanede heyete girdi bütün raporlarıyla. Biz bunu bebeğim 5 aylıkken öğrendik ve yine hemen vazgeçmedik bir sürü devletinden özeline doktor gördü ilk gören doktor yani 5 aylıkken gören doktor zaten bu dogurmama seçeneğini sundu bize biz ölecek dedikleri bebek için bile milyarlarca harcama yaptık tüp bebek daha uzun bir yol ve çevremde de var hem stresli hem masraflı biliyorum. Anne baba olmanın hayalini yıllardır hep kurduk zaten benim hayattan tek istediğim de buydu ama bazı şeyler nasip işi demek ki. Evlat edinme konusunu da düşünüyoruz zaten evlenmeden önce de bu durumu konuştuk ne olur ne olmaz diye ılımlı baktık ikimizde ama buna da çok iyi düşünüp karar vermek gerekiyor. Evet bir hayat kurtaracağız belki ama ona kendi evladimiza verebilecegmiz kadar sevgiyi gerçekten verebilecegmize emin olup bunu gerçeklestirmemiz gerekiyor.
Surecin yarattıgı sıkıntı ve sadece tesaduf eseri gen carpısması ile yasananları cok iyi anlıyor ve kararlılığınız yanısıra dikkatinizin de cok onemli oldugunu da soyleyerek her ikinizi bir defa daha tebrik ediyorum.
Ancak hayat tatlı tesaduflerle sizi karşılaştırırken gizli doga da yasanacak sorunları da beraberinde getirebilir. Bu nedenle cok sevse de insan ; bazen severek uzak durma secenegi de zorunlu hale gelebilirdi, eger evlenmeden once onerlen sıkı hastane tetkikleriniz tam yapılsaydı... Cogu kişi bu saglıklılık taramasını " ben kabul ediyorum" imzası ile atlıyor, sizde bu oldu mu bilemem , ancak ( okuyan diğer uyelere bigli amaclı yazarsam ) evlenme kararı bir ruh sosyal ve biyolojik saglıklılık icermelidir ve bunun testleri de evlenme asaması testlerinde yapılmalıdır.
Sizin anlattıklarınız da okuanın kulagına kupe olsun. İlla akrabadan cıkmayan catısmalar da var.
Ozetle konustuklarımız da size destek olma amaclıdır ve umalım ki heyetin raporu beklentiniz yonunde cıkar.
O sonuc ya da bu sonuc cıksa da , siz mutlulugunuzu elden bırakmayın, siz size gereklisiniz bundan sonra. Cocuk alter konularını da rapordan sonra ele alırsınız.
Gecmis olsun
Teşekkür ederim tekrardan bize sadece sma testi ve standart kan taramalari yapıldı ve biz bu konuyu esimle de konuştuk bu olay yaşandıktan sonra keşke bu testleri en azından evlenmeden risk var mı yok mu diye zorunlu ve ücretsiz bir hale getirseler de insanlar bu sorunları yaşamasa çünkü biz basimiza böyle bir şey gelene kadar böyle bir ihtimal olabileceğini hiç düşünmedik yani seven sevdiğinden bu sebepten zaten vazgeçmez vazgecende gerçekten sevdim diyemez. En azından bunu sorun olarak görenler birbiriyle ya evlenmez ya da bunu bilerek evlenir veyahut ki çocuk yapmaz hayatında bu kadar ağır bir stres yaşamaz. Herşeye hazırlıklı olunup ona göre hareket edilir. Geçmiş olsun dilekleriniz içinde teşekkür ederim artık yapabileceğimiz tek şey beklemek dua etmek ve hayırlısı demek.
O testler yetişkin icin ama olası cocuk açısından da yapılsa daha dogru olurdu ve 3 milyon cocuk devlete terk şle ek yuk olmaz toplum da daha saglıklı olurdu. Bir sosyal basmakalıp hakim Turkiyede o da konu kosu orneklerine bakıp aaa bir sey olmuyor demek ve akraba ( bir sekilde gen kardesi ile ) evlenmeye cevaz vermek, bunu da "nikah duser nikah dusmez " tekerlemesine uydurmak cahilliği. Akraba evliliklerinde 3 nesil basamakları vardır ve olasılık da giderek yukselir, sonra masum bir cocuk zehir bir hayata doğar acılar ceker ve genelde de yitip gider, kalan da bakımevlerine atılır.
Sizin durum farklı, bunu piyango olarak basitlestirirsek olasılık oranı 0,000004 tü ve o da siz masum yetişkinlere vurdu, siz akraba degilsiniz ancak iki tarafta da hasta gen catısması gerceklesti. Akrabalarda yuzdeler konustuk bu konuda da rastgele hasta gen catışm olasılığı milyonda 4 , ama olmaz degil.
Lutfen sabredip duanızı eksik etmeyinü, umut o ki raporlar pozitif cıkmaz.
Saygılar ve sevgi yumakları dilerim..
Sabahtan beri beni dinleyip, anlayıp ve sabırla yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Bende size saygılarımı sunarım ve iyi günler dilerim. İnşallah ki iyi sonuclanir Allah bize de hayırlı evlat ya da evlatlar nasip eder. Sizden de Allah razı olsun 🤗
Tüp bebek
Kesin sağlıklı sonuç alınabiliyor mu?
Kesin değil diye biliyorum bi doktora danışsınlar
Teşekkür ederim. Danisacagiz bız test yaptıriyoruz sonuclar çok uzun sürüyormuş bende bu arada araştırmak istedim bebek kaybimiz oldu Anne baba olmak istiyoruz tekrardan beklemek çok zor.
Tanığınız için soruyorsunuz sandım. Ne denir bilemiyorum başınız sağ olsun. Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alırsınız inşallah 🙏🏻
Çok teşekkür ederim amin inşallah ♥️