Ben mekatronik bölümünü kazandım, sizce zor mu? Mühendisliğe geçiş yapmayı düşünüyorum ama bölüm nasıl sizce? Bilgi verir misiniz? Mekatronik 2 yıllık nedir?

Ben mekatronik bölümünü kazandım, sizce zor mu? Mühendisliğe geçiş yapmayı düşünüyorum ama bölüm nasıl sizce? Bilgi verir misiniz? Mekatronik 2 yıllık nedir?

Selamlar, bu bölümü okuyan biri olarak hemen soruna cevap vereyim. Eğer robotların, makinelerin ve elektroniğin dans ettiği bir dünyada olmak istiyorsan kesinlikle denemen lazım. :) 2 yıllık mekatronik okumak isteyenler için bu bölüme biraz göz atalım.

Bu bölüm adı gibi heyecan dolu bir alanı temsil eder. Mekanik, elektronik ve bilgisayar mühendisliğinin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Adeta bu üç disiplini çıtır çerez misali bir araya getirerek, makineleri ve robotları daha akıllı, daha verimli ve daha eğlenceli hale getiren kişilerin yetiştiği bir yer olmaktadır. Eğer robotların dünyasına bir adım atmak, ileri teknoloji projeleriyle uğraşmak ve geleceğin teknolojisini şekillendirmek istiyorsan seçilebilecek bir bölümdür.

Mekatronik derslerini hemen anlatayım.

Mekatronik mezunları, hayal güçleriyle sınırları zorlayan işler yaparlar. Akıllı robotlar tasarlayan, endüstriyel otomasyon sistemlerini geliştiren, otonom araçlarda çalışan, tıbbi cihazları yenileyen ve daha pek çok alanda görev alma imkanları vardır.

Şimdi de "Para, pul, iş, aş" muhabbetine gelelim. :) Mekatronik mezunları için iş imkanları bir hayli parlak denilebilir. İş dünyası, onların değerini çok iyi bilir çünkü teknoloji her geçen gün daha da önem kazanıyor. Fabrikalarda, otomasyon firmalarında, araştırma-geliştirme merkezlerinde, medikal sektörde ve hatta uzay teknolojilerinde bile iş kapısı bulmak mümkün. Yeter ki gayret edin.
Sevgiler. Umarım işinize yarayacak bilgiler vermişimdir.
Bölümden nerelere geçiş yapıldığına bak. Zor bölümdür. Kız işi değil gibi geliyor. Yani sıkılırsın gibi geldi ama kafan yatıyorsa ki sadece kızların değil erkeklerin de zor yattığı kesin. Mekatronik en iyi bölümlerden olacak diye söylentiler var. Fakat mekatronik zaten mekanik ve elektroniğin birleşimi değil miydi? Yani kontrol sistemleri teknolojisinin yeni adı gibi bir şey. Anlaşılmaz isimler koyarak neden böyle yapılıyor anlamıyorum. Makine okuyan kişi de buna benzer ders görüyordur. Elektronik okuyanda da bundaki derslerden vardır. Bölümleri böyle böyle ne hallere getiriyorlar anlamadım gitti. Türkiye'de iş sektörü dar olan bölümlerden bu da. Çünkü usta çırak mantığı süregelip gidiyor.
2+2 yapamıyorsun maalesef. mufredatlar tutmuyor
3 sene daha okuman gerekiyor. ve varsa hazırlık ingilizce olayın olabilir gidecegin universitede. bu da 4 sene yapar. sınavı veremezsen. yani 2+4 yapmış olacaksın.
haberleşme muhendisligi iyi bölümdür. iş olanagı coktur. Ama tavsiyem yurtdışına kac. ve orada master yap.
Değme ihtimali var.
anladım toplam 6 sene mı okuyacağim ve dgs ye calışırsam zor olmaz kı demı ve ewet ama herkes kız işi değil diyo elektronk ve haberlesme mhensisliğine ve yazılım kontrol muhensılğne elektronık muhendsliğine uzay muhendsliğine de gecs var ama en iyisi ekektronk ve haberlesme demı sızce nedr ? ve ewet yurt dısını düsünüyorum zaten
elektronik haberleşme bitir yurtdışına git. havada kaparlar seni.
Dgs zordur ama cok zor
6 sene dedigime bakma. gidecegin okulda hazırlık dersi alacaksın yani mufredat eşitligi olayı alttan ve üstten dersler. bunları verip 3ncu sınıf olacaksın
ama gidecegin okulda ayrıca ingilizce hazırlık da varsa 1 sene oradan gidiyor toplam 6 sene oluyor. ingizlice muafiyet sınavı olacaktır. onu verirsen hazırlıgı atlıyorsun.
yine de en az 5 sene okumus olursun lisans diploması icin
ingilizce dgs ile kazanacagın okulda olabilir demek istedim.
uzayda cok bocalatrsın. temel olmadıgı icin ve Türkiyede iş bulamayacagın için sadece akademik yapabilirsinelektronikte yandaldan haberleşme yada kontrol ögrenebilirsin. elektronik en kapsamlısı.
kontrol zaten elektronigin kolu
Haberleşme ve elektronik de iyidir.
Bunda seni yonlendirmek istemem. 3ü de iyi der gecerim. secim senin olmalı
Şimdi bu konuyu 2 sene sonra sormalsıın. cünkü okuyacagın bölümde nereye yatkın olup olmadıgın görülecektir. Erken simdlik. sen bir dersleri gör ondan sonra karar ver. agırdır bölüm.lisede gördüysen bilemiyorum. lise meslek mi yoksa düz mü? düz ise cok zorlanacaksın. Zamanla alışırsın. Fakat su anda bu konuda yorum yapmak istemem.
Zaten sınıfın 60 kişilik ise 55 i erkektir.
Her sene mezun sayıları artar. senin mezun olacagında belki de az mezun verilir. sektör de genişler. bunu bilemeyiz.
Zaten yurtdışına gideceksin. sorun yok.Dedim ya sen önce bölümü bitirmeyi düşün. gerisi gelir. iş olanagı yok degil ikisinde de var. mesela elektrik elektronik muhendisleri şantiyelere diplomayı işlettirebiliyorlar. yani diplomanı kiralıyorsun oturdugun yerden para alıyorsun gibi.
inşaat cok biliyorsun.hatta yurtdısında da cok
Ama dedigim gibi
önce okulu bitir sonra.
Haberleşmede de medyada bile iş bulablirsin. Hatta GSm operatörlerinde. Hatta Telekominikasyon firmalarında Türktelekom ve özel firmalarda
Ama secimi 2 sene sonraya bırak .
Cünkü her insan 2 yıllıga baslarken dikey geciş yapacagım diye düşünür. sonra degişir. simdilik sorunu cevaplamıyorum okula basla anlarrsın. kolay degildir bölüm.
Açarsın . neden acamayasın. altında bir sürü adam calıştırırsın. ama öyle kolay degil bu işler. cünkü herşey çinden g eliyor. Entegre fabrikası bile yok. bu durumda da firma bulman zorlaşıyor. yani actıgın atölyedekileri satacagın firmalar kücükse az para kazanırsın büüyükse sen yenisin diye senden almaz. uzun hikaye bunlar.
Sen saırım kayıt yaptırıp yaptırmamakta kararsızsın?
@üye478389 05372219995 anlatırmısın
Biraz bilgi almadan konuşmussun sanırım 1. Mekatronik makine değil Elektrik elektronik ve bilişim teknolojileri bölümününün birleşerek oluşturduğu bir daldır, meslek liselerinde de vardır bu bölüm End. Otomasyon diye geçer. Robotik kodlama vs. Yani anlayacağın makine mühendisi ile arasında dağlar kadar fark dağlar kadar iş imkanı vardır mekatronik mühendisliği okuyan adam ac kalmaz çağın mesleği çünkü ve asla tükenmeyecek, bir fabrikaya makine mühendisi yerine mekatronik mühendisi almak daha çok işine gelir iş verenin, elektrik elektronik yerine de aynı şekilde mekatronik seçileceğine eminim isim değiştirmek vs. Diye bir mevzu söz konusu değil yeni bir meslek daha doğrusu ülkemizde yeni olan bir meslek insanlar kafasına göre meslek birleştirip isim değiştiremiyor.. Daha ileri seviye bir meslek sadece ülkemizde pek bilinmiyor öğrenciler tarafından ama iş imkanı en yüksek mesleklerden birisi, lakin 2 yıllık okumak pek bir işe yaramaz 4 yıllığı okumak lazım. Yine de 2 yıllığa girip dikey geçiş yapılabilir.
@xderyaxxx Merhaba ben de bu sene gireceğim sonuçlar açıklandı Mekatronik 2 yıllığa giriyorum dgs ile 4 yıllığa geçeceğim, şöyle söyleyeyim endüstri mühendisliğinin de pek bir farkı yok lakin dediğim gibi Mekatronik artık çağın mesleği haline geldi genel olarak Mekatronik mühendisleri diğer mühendislere göre ön planda olacaktır. Endüstri Müh. liğinde de iş imkanı yeterince fazla ders olarak Mekatronikle çoğu dersi de aynı. Ama lisans olarak okumamalısın yükseklisans yapmalısın yoksa ikisinde de iş imkani yok. Endüstri mühendisliğinin farkı robotik biraz daha arkada kalıyor yani programlama var ama nasıl desem mesela Google'da çalışan Endüstri mühendisleri var daha çok Sanal kodlama üzerine gidiyor. Ikisinin de iş imkani vardır kaygı etmene gerek yok :) yardımcı olabildiysem ne mutlu
Bende bu bölümü seçip dgs ye giricem. Sen şu an ne okuyorsun
Dgs ye girdinmi
Mekatronik bölümü okudum ama bölüm genel olarak matematikle alakalı bir bölüm. Bu yüzden matematiğine güvenen her türlü rahatla bitirir.
Yaptığınız yorumlara katılmıyorum. Ben mekatronik mühendisliği okuyorum evet çok ağır bir bölüm ama seversen çok zevkli ayrıca iş olanağı da oldukça fazla. Ben okumanı kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü teknoloji çağında yaşıyoruz ve artık robotik eğitimler daha önde olacak, mekatroniğin önemi çok fazla artacak.
Cevap
10Cevap
Mekatronik; İngilizce mechanics ve electronics kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez Japonya'da kullanılmıştır. Mekatronik, makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan; çok kontrollü bir mühendislik dalıdır.
Mekanik ve elektronik bileşenlerden oluşan, verileri algılayıcıları (sensörler) yardımıyla çevre ortamdan algılayan, toplamış olduğu bu verileri kontrol donanımları (mikroişlemciler v.s.) ve hafızasındaki yazılımlar marifetiyle yorumlayan ve gerekli kararları alabilen, tahrik elemanları (aktüatörler) ile de gerekli tepkileri veren tüm makineler, cihazlar ve sistemler birer mekatronik sistemlerdir.
Algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen ve bu karar yönünde hareket edebilen otomatik makineler (yani mekatronik sistemler) savunma sanayiinde, güvenlik sistemlerinde, makine sanayinde, endüstriyel otomasyon sistemlerinde, tıpta, tarımda, bankacılıkta, madencilikte ve birçok alanda kullanılmakta ve her geçen gün kullanım alanı artmaktadır.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan gece görüş sistemleri, mayın tarama robotları, otomatik stoklama sistemleri, fotoğraf makinaları, videolar, çamaşır-bulaşık makinaları, bankamatikler gibi sistemler ve ürünler birer mekatronik sistemlerdir.
Mekatronik'in uygulama alanları
Mekatronik genel olarak, bilgisayar kontrollü sistemlerin veya elektromekanik sistemlerin, ürün tasarımında ve/veya üretiminde görev alan akademik kariyerli mühendisler tarafından uygulanmasıdır. Buna ilave olarak mühendis statüsünde olmayan teknik elemanlar ve bu işe merak ile kendini geliştiren kişiler tarafındanda uygulanabilir.
Birden fazla mühendislik branşının ortak kullanımıyla birlikte gelişmesi ve içinde yeraldığı mühendislik branşlarının da ilerlemesini sağlamaktadır. Mekatronik, aslında yeni bir kavram değildir. En son teknolojiler kullanılarak, ürünlerin daha çok işleve sahip olması ve kolay işletilebilir olması sağlanırken, temel olarak makina mühendisliğine, enformatik bilimine ve elektroniğe başvurulmasıdır.
Buradan da anlaşılacağı gibi teknoloji geliştikçe mekatronik ilerler, böylece teknoloji daha da gelişir. Yani arada sürekli bir döngü vardır, bu döngü dışarıya açık olup, çeşitli mühendislik ve bilimlerlede etkileşim halindedir ve bunların gelişmesine de katkıda bulunur.
Mekatroniğin kullanımıyla ilgili en güzel örneklerden biri, bilgisayar sabit disk sürücüsüdür. Hızlı cevaplama, doğruluk ve sağlamlık gibi özelliklerle mekatroniğin kullanım amaçlarına uygun niteliklere sahiptir.
Bilgisayar sabit disk sürücüleri, mekatronik uygulamalarının ilk örneklerindendir. Bu makinalar, çok hızlı bilgi aktarımına ve hassas pozisyonlamaya sahip olup, değişken sistem etkilerine de dayanıklıdırlar.
vikipedia'dan alıntıdır oradan daha detaylı bılgı alabılırsın .
soruyu ne zaman sordugunla ile ilgili tarih detayını göremedim. belki cevap olarak çok geçtir ama yinede belirtmek isterim ki mekatronik bölümü makine mühendisliğinin de önünde bir bölümdür. iş bulamama gibi bir sıkıntın olacağını sanmam ama kesinlikle eğitim sürecin içerisinde yabancı dil olayını halletmen gerekli. Bunun dısında dgs öyle abartıldıgı kadar çok zor bir sınav değildir. Sahsen dgs de vaktiyle 146 net çıkarmış biri olarak bunu yazıyorum. Matematiğin iyi ise kesinlikle sınavın başarılı geçicektir ki matematiği iyi olmıyan birininde mekatronik ve ileri mühendisliği düşünmiyeceği aşikardır. Başarılar...
@unforgivenn tesekkur ederım ama ben onu 3 yıl once sormustum yınede gorusunuz ıcın sagolun
iki yıllıklar kazanılmaz zaten sınavsız bir hakkın, öncelikli yerleştirilir bunu önce bir kavrayalım..
bölüm hakkında bilgi sahibi değilim dgs ye şimdiden çalışmaya başlarsan olabilir..
@ydu35 merhaba yardımcı oldun teşekkürler. Anladığım kadarıyla sen mekatronik de 2 yıllık okuduğun zaman iş imkanı yok diyorsun ama dgs sınavıyla 4 yıllığa tamamlarsam mezun olduktan sonra iş imkanım var. Peki bu meslekte erkek işidir kadın yapamaz diyen çok var o konu hakkında ne düşünüyorsun. Ve son olarak dgs sınavını geçtim direk olarak mekatronik mühendisi olarak mı başlayacam ve 4 yıl mı okuyacam?
dgs o kadar da kolay bir sey degil. o bölümde de kalırsan iş bulabilecegini sanmıyorum. acık ögretim okusan ondan iyi.
Ben dedim zaten bence nasıl olduğunu :)
Tamam sakin sakin :)
Hmm.Eyi o zaman :)
Mekatronik makine mühendisliğiyle alakalı tek onu biliyorum.
Peki şu an dgs ile istediğiniz bölüme yerleşebildiniz mi? 2 yıl önce falan sormuşsunuz galiba o soruyu. Bende çünkü mekatronik kazandım ve dgs ile elektrik mühendisliği istiyorum.
Merhabalar rahatsız ediyorum Mekatronik hakkında konuşacaktım sizinle profilinizde mühendis yazıyor çünkü bende iki yıllık tercih edeceğim sizden Bilgi almak istedim
Merhabaaa bu sene mekatronik yazmayı düşünüyorum bölüm nasıl gidiyorrr
Gittin mi mekatronige bolum nasil bu sene bnde tercih yaptim ama zor mu sizce
Ne yaptın merak ettim.
Bunu sormak icin sencede biraz gec degilmi?
Onun dört yıllık bölümü ne araştırdın mı?
2 yıllık uzay astronotlugu olsa gitme bence
Hiçbir işine yaramaz.Emin ol.
Bizim arkadaşa da dedilerdi yok hocalar mezun olduktan sonra yerleştiriyorlar falan emme babayı yerleştirdiler.
Yani iş olanağın yok demek oluyor.
Hep öyle derler zaten.Ama o işin avutma kısmısıdır.Düşün 200(belki daha fazla kişi arasından) 4-5 kişi gidebilir.Belki de daha az.Yaş o iş.
O zaman bölüm orda buyur oku.Birşey demiyorum.Bildiğimiz birşey var Türkiye'nin ortamı var diye konuşuyoruz değil mi?
İyi o zaman açıklamamında bir gereği yok.Boşa enerji kaybı olur benim için.
Kimaenğn Dedigine Bakmayın Ben Mekatronik iki yıllık çıkışlıyım Ordan Dgs yapıyorum Bu sene Kazanıcam büyük ihtimalle Hedeflerden sakın Vazgeçme Hedeflerinden
pek tutucu değil
geçiş işi zor
Okul bitti mi