Türkiyede %20/30 atası kürt nüfus ve %25 kadar boşnak arnavut cerkes ve diger halkalrdan insan var
Neden sadece Türk tarihi öğretiliyor
Aranızda Türk olmayan vatandaşlar varsa kendi tarihinizi okulda ögrenmek istermiydiniz
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Türkiyede %20/30 atası kürt nüfus ve %25 kadar boşnak arnavut cerkes ve diger halkalrdan insan var
Neden sadece Türk tarihi öğretiliyor
Aranızda Türk olmayan vatandaşlar varsa kendi tarihinizi okulda ögrenmek istermiydiniz
Herkesi ayni anda mutlu etmeye kalkilirsa altindan kalkilmaz.
Bu sebeple Bir Millet, Bir Vatan dogrultusunda olmaz bence en adil olani.
Her millete gore yer verilse ermenisinden tutunda, yöruklerden, romanlardan, lazlardan diye diye okulda ders bitmez.
Türk tarihinin anlatıldığı yerlerde onemli olmayan yerler çıkarılırsa sorun olmaz sonuçta bu dünyada çoketnikli develtlerde var onlar tarih dersi almıyomu demekki bir tarih çoketnikli biçimde anlatılabiliyomuş
Cevap
5Cevap
Kürdün, boşnağın, çerkesin ne tarihi var abi? Toplasan 2 sayfa anca çıkar ki zaten türk tarihinde bu etnik topluluklar da işleniyor.
Evet sadece Türklerin tarihi vardır dünyada başka hicbir halkin varolmaya hakki yoktur bir tek türk var olabilir varolacaklarsada sana göre ötede varolsunlar dimi her milletin bir tarihi vardır bu ne kibir?
Senin gibiler yüzünden bu insanlar bukadar kutuplaşıp ayrışıyolar
Turk Tarihinde bu etnik topluluklar işlenmiyor bu arada
Ya arkadaşım okuduğum tarihi mi bilmeyeceğim ayrıca ben kimseyi yargılamadım sadece kayda değer bir tarihlerinin olmadığını söyledim. Türk dediğin kesim dünyaya çeşitli etkiler bırakmış binlerce yıllık bir tarihe tanıklık etmiş. Çerkesin, boşnağın, kürdün global tarihe ne etkileri var bir söylesene? Bi de ya şunu yaptık de sayfalarca kitap lazım bunun için de. Zırlayacağına gerçekleri azıcık kabullen. Bu kadar ezik takılmayın ya
Öncelik ile Hem Türk hem Kürt kanı taşıyan bir aileden geliyorum ve Kürt tarihini gayet iyi biliyorum Kürt tarihini hiç araştırdınmı mesela kayda deger bir tarihlerinin olmadıgını düşünuyosan sadece bir Eyyubilere bakmanı tavsiye ederim Ha onların kürt devleti olmadığını beyan ediceksen sana bununla ilğili kaynakta belirtebilirim veya Ahamenişler (Kurucusu Kiros fars ve Kürt kökenlidir) bakabilirsin
Abi tamam bunu koca kitaplara nasıl sığdıracaksın? Pazara gittikleri detayları da mı ekleyeceksin? İranda azerbaycan tarihi mi öğretiliyor? Arabistan'da kürt tarihi mi öğretiliyor? Yani niye böyle şeylere takılıyorsunuz?
Arabistanda kürtmu var neden kürt tarihi ögretilsin iranda azerbaycan türklerinin tarihi anlatılmıyosada bu iranlıların sorunu ayrıca her detayin verilmesi gerekmez gayet tüm milletlere yer verilebilir mesela Malazğirtten bir turk zaferi olarak bahsedilir ama o savaşta yer alan kürtlerden bahsedilmez veya çaldıranda Bitlis emiri komutasında osmanli saflarında safevilere karşı savaş veren kürt aşiretlerinden bahsetmez veya kurtuluş savaşında Amasya protokollerinde Osmanlının kalan topraklarının "Türklerin ve Kürtlerin ortak vatanı" diye bahsedildiğinden ve direnişi bu 2 halkın anaunsur olarak gerçekleştirdiğinden bahsetmez
Ya abi bu dediğin dünyanın hiçbir yerine yapılmaz. Eğitim müfredatında hiçbir toplumda bu yok. Arabistan'da da kürtler var. Benim anlamadığım hiçbir etnik topluluk ses çıkarmazken neden Kürt ya da Kürt soyundan gelenler bu tür ağıtlar yakıyor. ? Çok merak ediyorsanız internette milyon tane içerik var. Niye yani bir eleştiri merkezine dönüştünüz siz?
Kürtler dışinda hicbir millet ses çıkarmıyor sebebide çok basit
1925 senesi ile birlikte Türkiyede Kültürel soykırım yani asimilasyon politikaları uyğulanmaya başladı Hani diyosun ya neden sadece Kürtler sorun çıkarıyor diye işte Türkiyenin kurulması ile birlikte Kürt dili yasaklandı ve Kürtlerin varlığı reddedilerek Farslaşmış Türkler olarak adlandırıldılar Kürtce yer adları kaldırılarak türkçeleştirildi Kürt müziği ve kıyafeti yasaklandı 1990 yılında tunceli de ordunun operasyonları sırasında birçok köy yıkıldi çevresindeki orman tarla ve bahçeler ateşe verildi masum 1937/38 senelerinde Eski adı dersim olan tuncelide 40.000/80.000 kadar sivil havadan bombardumana tutularak öldürüldü ve yüzlerce köy yıkıldı bu gecen yüzyılda arnavut boşnak ve diger milletler asimile oluo türk kimliğini benimsedi çünkü halk içerisinde dağınık yaşıyolardı ve hiçbir yerde çoğunluk olmadıklarından kendi kultur ve kimliklerini koruyamadılar ama kürtler doguda birçok ilde çoğunluk oldukları için bu tur baskılar tam sonuc vermedi eskiden uygulanan bu sert politikalar Kürt milliyetçiliğini alevlendiren esas nedendir
Okumak isteyen kitaplardan okuyabilir. Majör etnik grup Türkler olduğuna göre Türk tarihi öğrenilir.
Neden kitaplardan okusunlar bir devletin temel vazifelerinden biri halkına eğitim vermektir buna tarihte dahil ve her milletin kendi tarihini bilmeye hakkı vardir bunuda devlet öğretmelidir halkın ortalama %55 kadari Türkse %45 kadarıda diger milletlerdendir Milliyetciliğin hiçbir türlüsünü olumlu gormüyorum
Seçmeli olarak konulur en fazla.
Ozaman durum zorlama ve baskıya girer Bir bosnağın bir Kurdün türk tarihini turk beyliklerini falan ögrenmesi mantıklımı sence oda eyer bu devlet için savaştıysa onunda hakki var Turkler çogunluk diye ayrıcalık tanınmasi hos degil
Zorlama değil bu ülkede esas etnik grup Türkler bu Cumhuriyetin temelini atan da Türkler. Bu sebeple genel Türk tarihini ben bir Çerkes olarak bilmeliyim.
Çoğunluğun Türk olması bir gerekçe değil Cumhuriyetin temelini atan Türkler değildir Türk ve Kürt anaunsurlardan oluşan çoketnikli osmanlı milletidir
Sivas kongresi 1. Madde
"ezici çoğunluğu Müslüman olan Osmanlı ülkesi toprakları birbirinden ayrılmaz ve hiçbir bahane ile bölünmez bir bütündür. Osmanlı ülkesinde yaşayan bütün Müslümanlar birbirlerine karşı saygı ve fedakârlık duygularıyla dolu, ırkî ve içtimaî haklarına ve mahallî şartlarına riayetkâr öz kardeştirler."
Madde 2
Osmanlı toplumunun bütünlüğü ve millî bağımsızlığımızın sağlanması, yüce hilâfet ve saltanat makamının korunması için Kuva-yı Milliyeyi amil ve irade-i milliyeyi hâkim kılmak esastır.
Bu maddeler kurtuluş savaşının bir beyannamesidir ve burada turkelrin bağımsızlığını sağlamaktan hiçbiryerde bahsetmez Osmanlı kimliğini esas alarak Osmanlının bağımsızlığını hedefler görüldüğü gibi cumhuriyetin temellerini atan türkler değil türklerinde icinde bulunduğu Osmanlı halkıdır
Evet ama Osmanlı bir turk imparatorluğudur. Mehter marşından da bunu anlayabilirsin. Ey kahraman türk milleti!
Osmanlı Imparatorluğu Adındanda anlaşıldıği gibi Bir imparatorluktur İmparatorluk ise birden fazla milleti bünyesinde barındıran devletler için kullanılır Türk imparatorluğu diye adlandırılmasının sebebi kurucu halkının Türk olmasıdir zamanla çoketnikli bir yapıya büründü ve bir ulusa değil bünyesindeki tüm milletlere hitap ettiği için tam 623 sene ayakta kalabildi
1876 Kanun ı esasi nin tebaai devleti osmaniyenin hukuku umumiyesi kısmında yer alan madde 8 derki "Devleti Osmaniye tabiyetinde bulunan efradın cümlesine herkangi din ve meshepten olur ise bila istisna Osmanlı tabir olunur ve osmanlı sıfatı kanunen muayyen olan ahvale göre istihsal ve izae edilir."
Yani günümüz türkcesi ile Osmanlı sınırları içerisinde yaşayan herkese osmanlı denir der
Ki Osmanoğlu Hanedani bile Sultan Süleyman ile birlikte Yabancı kökenli cariyeler ile soyu devam ettirerek Hanedanı bile çok etnikli bir yapıya sokarak Hanedanın Türk kanunı sulandırdı Kanuniden sonra gelen padişah 2. selim rus ve türk meleziydi sonraki padişah venedikli türk ve rus onun torunlarından 4. Murad ise Türk, Rus, Venedikli, Yunan kokenliydi
Türklük etnik köken değildir. Kemal Paşa'nın tanımı her şeyi açıklıyor. Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyetini kuran herkese türk denir.
Türklük etnik kokendir ayrıca etnik koken degilse neden türk bayrağinda türk etnik kimliğinin sembolleri olan ay ve yıldız yer alıyor veya neden okulda etnik türk tarihi öğretiliyor hiç düşündünmü
zaten Atatürkün beyanı dışinda nerede Türklüğün bir etnik kimlik olmadığı ifadesini gördün
Atsizcilar etnik köken der Kemalistler değil der. Bayrak türk bayrağıdır evet. Nasıl ki rusyada bir sürü azınlık olmasına rağmen Rus bayrağı dalgalanıyorsa burada da öyle.
Cunku burasi Turkiye Cumhuriyeti’dir. Elbette kendi tarihimiz ogretilecektir.
Devlet Türkiye evet ama Halkın %45 kadarı diger milletlerden ve onlarında en az Turkler kadar bu topraklarda hakkı var
Türk tarihi anlatılsın zaten ben sadece genel olarak ülkenin kurulusunda yer alan tüm halklara yer verilmesi gerektigini belirtiyorum ayrıca hanği derste Kürtlere yer verildiğini gördün
Yer vermekten kastım bir iki sayfada anmak değil milliyetcilikten uzak cokuluslu coketnikli bir tarihten bahsediyorum
Görmene gerek yok
Peki bir Kürdun senin tarihini zorunlu ders olarak gormesine gerek var mı?
Veya bir Roman neden Turk tarihini senelerce ögrenmek bundan sinavlara tabi tutulmak ve bunun uzerinden aldığı notlarla bir yerlere gelmek ve meslek edinmdk zorunda
Sen bir türk olarak tarihini bilmek istersin öyle değilmi?
Aynı şekilde bir Kürtte bilmek ister ve bunuda secmeli ders olarak değil tarih dersinde öğrenmek ister hakkıda budur zaten
Halk olarak 100 yıldir birtürlü şunu anlayamadık Bu devlet Türklerin değil
Türk, Kürt, Laz, Arap, Çerkes, Roman, Arnavut, Boşnak hepsinin vatanıdır hepsinin bu topraklar üstünde Türkler kadar hakkı vardır ama sen hayır benim tarihim öğretilecek digerleri kitaplardan veya çok isterlerse seçmeli ders olarak ögrensinler dersen buna karşı gelmiş olursun işte asıl sorun budur bir milleti yüceltip merkeze koyup diğerlerini görmemek ve önemsememektir söyle bana hanği yasa Arap kimliğini kürt laz boşnak kimliğini tanıyor hangi yasa bunlarda bu ülkenin halkıdır sahibidir diyebiliyor
Benim tarihimi gormek zorunda degilsin. Senin ulke disinda da etnik gruplarin var. Kurtler sadece Trde yasamiyor. Illa gucune gidiyorsa sen orada yasayabilirsin. Turkiye cumhuriyeti devletinde icinde hangi milletler yasarsa yasasin Turk tarihi anlatilir. Dedigim gibi cok istersen gez diger ulkeleri, onlari da incele, daha farkli kitaplari oku. Senin derdin baska. Belli ediyorsun rengini n
Senin derdin baska derken hdp li olduğumu ifade etmeye çalıştın sanırım hayir ne Kürt milliyetçisiyim nede hdp li aksine milliyetçilik ideolojisinin her çeşidine karşıyım çünki bir devlet eyer ulus devlet olursa bünyesindeki halklarla arasındaki bağ kopar bu halklar devlete baktıklarında kendilerine ait hiçbiŕsey gormezler ve bu durum milliyetciliği körükler mesela ispanyadan ornek verelim katalanlar bildiğin gibi bağımsızlık yanlısı bunun temelde sebebi nedir biliyor musun çünkü katalanlar ispanyaya bağlılık hissetmiyolar ispanyanin bayrağına baktıklarında ispanyolların ulusal renklerini görüyolar ispanyanın ordusuna baktıklarında adı ispanyol ordusu olan bir ordu göruyolar ispanyanın ismine bile dikkat ettiklerinde ispanyolların ülkesi anlamına geldiğini gorüyolar böylece kendilerini ötekileştirilmiş ve dışlanmış hissediyolar iste temel sorun bu birleştirici olmak yerine milliyetçi olmak
Ben Türk ve Kürt meleziyim senin tarihinde benim Kürt tarihide benim ikisi arasında bir ayrım yapmıyorum yaparsam bir diğer yarımı yok saymış olurum ve bu topraklar benim anavatanım halkım var oldu olalı burada ve bu topraklar için savaş verdi
Sorun benim veya benim gibilerin istek veya düsunceleri değil
Sorun senin ve senin gibilerin milliyetçi benmerkezci tutumu
Benim halkımla kurduğun bir devletten beni kovma cüretini bile gosterebiliyosun ama bunu yaparken ayağını basarak yürüyüp gectiğin ve sahip olmak ile övündüğün o toprakların altında senin milletinin kadar başta kürtler olmak üzere diğer milletlerinde şehitlerinin yattığını unutuyosun
Türkiye Cumhuriyetinde sadece Turklerin tarihi ögretilir demek Bu devlet türklerindir demektir bende sana deminden bu yana diyorum ki hayır bu devlet tek bir milletin değil bünyesindeki tüm milletlerindir bu hakta bu milletlerin kurtuluş savasında göstermiş oldukları ortak direnişten gelir sen çok meraklıysan sen istediğin ulkeye gidebilirsin benim köklerim burası
Senin aklın başındamı?
Burada kalkıp Özerklik mi istedim
Veya bağımsız bir kürt devletimi talep ettim
Kendi kurduğum ülkede kendi tarihimin öğretilmesini istemem seni neden bu kadar rahatsız etti?
Muhtemelen milliyetçisin
kibre büyüklenmeye bak normal bir soru bu
Herkes ile gayet normal bir şekilde konuştum herkes kendisini ifade etti ama sen tabi dünyaya türk merkezli baktığın için kendini başka bir milletin veya insanın yerine koyman zor
Almanya da Milyontane Türk var acaba Bir yasa çıksa almanyada türkce konuşmak yasaklansa Türklerin varlıği reddedilse ve Alman kimliği dayatılsa bu ülkede yaşayan muhtemel bir milliyetçi olarak ne tepki verirdin?
Veya Çinde uyğur turklerine okadar zulüm yapılıyor ama muhtemelen burada senin için önemli olan insanlara zulmedilmesi değil zulmedilen insanların türk olmasıdır biraz geliştirin kendinizi dünyada bir senin milletin yok binbirtane dil binbirtane renk binbirtane kültür var birleşmeyi sayğı duymayı öğrenin mesela imada bulunuyosun ya senin ne olduğun belli diye muhtemelen kürt milliyetçisi olduğumu düşünüp bölücü olduğuma inanıyosundur asıl bölucü olan senin fikirlerin Kendi milletinden başka hiçbir milleti önemsemeyerek görmezden gelerek insanları ikiye ayırıyosun
Sadece benim tarihim ögretilsin
Sadece benim halkım merkezde olsun
Sadece benim halkım kabul görsün hak sahibi olsun
İstediğin bu dimi
Ilk yorumumda ne yazdiysam odur. Turkiye Cumhuriyeti’nde Turk tarihi ogretilir. Tarihimizde pek cok milletin de olaylari incelenir. Cok isteyen kendi kokenleri ile daha fazla arastirma yapip kaynak tarayabilir. Ulke gezebilir. Yine yazayim da; Turkiye Cumhuriyeti’nde Turk tarihi ogretilir.
Yorumlarda eyyübilerin kürt olduğunu söylemişsiz Kürtçe anıt ve eser var mı eyyübilerden kalma Kürt olsunlar belgesiz tarih olmaz.
Hunlar Göktürkler 16 Türk devleti Türkler nasıl müslüman oldu vs anlatılıyor mu? Sadece Osmanlı tarihi anlatılıyor boş soru diye düşünüyorum.
TÜRKİYE tarihi öğretiliyor. Yani kasmaya gerek yok.
Öğrenmek isteyen kitaplardan öğrenir
Niye kitaplardan ögrensinler? Bir türk tarihini yıllarca devlet tarafından verilen eğitimle ögrenebiliyor ama bir boşnak arnavut veya kürt tarihini ögrenmek istediğinde git kitaplardan ögrenmi diyicez
Seçmeli ders olarak koyulmalı ancak zorunlu olmamalı
Türk ve genel dünya tarihi zorunlu olmalı
almanyada turk tarihi veriyolarmi
Türkler oraya göçmen olarak gittiler ve orada bir tarihleri yokki ayrıca her ülkede o ülkedeki her milletin tarihi öğretilmeli
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?