Arkadaşın doğru demiş. Lakin sen sayğı duyarsın o ayrı konu.
Ezan farz değil sünnetir ve sadece namaz vaktinin girdiğini gösterir, bu son zamanlarda iyice bidat olmaya başladı.. Asıl farz olan namaz ise ezan kadar önemli duruma getirilmiyor. Şu ezan olayını şiddetle savunanlarında çoğu namaz kılmıyor gördüğüm kadarıyla. Yok ezan türkçe olmaz illa arapça olur yok ezan sesi duyulmadı orucu bozmayalım bekleyelim falan.. (Tabi bu ayrı bir tartışma konusu, arapçasını bilmiyorsan ne dediğini nerden anlıyacaksın? Haa tamam günümüzde bu aşikar ezanı bilmeyen yoktur doğru ama asıl mesele onu anlamak..) Tamam ezanı komple keselim demiyorum ama sünnet olan duyuruyu farzın önüne geçirmemeliyiz.20 Yorumla
En İyi Cevaplar
Ezanın Türkçe anlamı: “Allah her şeyden büyüktür. Allah her şeyden büyüktür. Allah’tan başka hiç bir ilâh olmadığını biliyor ve ilân ediyorum. Allah’tan başka hiçbir ilâh olmadığını biliyor ve ilân ediyorum. Muhammed’in, Allah’ın elçisi olduğunu biliyor ve ilân ediyorum. Muhammed’in, Allah’ın elçisi olduğunu biliyor ve ilân ediyorum. Haydi namaza koşun. Haydi namaza koşun. Haydi kurtuluşa koşun. Haydi kurtuluşa koşun. Allah her şeyden büyüktür. Allah her şeyden büyüktür. Allah’tan başka hiç bir ilâh yoktur”.
Bu güzel sözler söylenirken müzik dinlenir mi.20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBen kapatırım. televizyon izliyosam da kısarım. yatıyorsam dik otururum. ve öyle de olmalı yani. Saygılı olunmalıdır. aslında sadece küçük bir namaza çağırma değil..
Tabi kapatmazsan falan günah olmaz. Ama, senin açından daha iyi olur yani. Yine de sen bilirsin.20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAziz Allah şefaat ya resulallah derim ve sonuna kadar kısarım :)
274 Yorumla- +1 yıl
aynen :) teşekkürler yorum için
Cevap sahibi+1 yılAynen kardeşim doğru gösteriş yaptığını sanıyorlar. Rica ederim :)
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
160Cevap
+1 yılNe gorduk onu yapiyoruz ne duyduysak onu dinliyoruz insan dunyaya geldiginde ilk duydugu sey ezan sesi kulagina fisildanir ve bir kapi acilir olurkende selasiyla o kapi kapanir... Ezan mantik isi degil Gonul isidir icinde hissedersen ancak mantigin yolu gonlunden gecer... Saygilar.
20 Yorumlainanan kullara hitap eden bir şey olduğunu düşünüyorum. O sesi kısanların çoğu da namaza gitmiyor :) benim eski ev arkadaşım yataktaysa doğrulur bitince tekrar yatardı :D sanki doğrulsun diye okunuyor :) saygı gösterecek olursam bir gün sesi kısmak yerine çağrıya kulak verir namaza giderim. İnsan en çok da Tanrı ya karşı samimi olmalı. Bence
27 Yorumla- +1 yıl
gidip gitmemesi kimseyi ilgilendirmez, senin gidip gitmemen beni ilgilendirmiyor mesela, çünkü buna saygı duyuyorum bu senin kararın, yani bana anormal gelmiyor anlatabiliyor muyum. aynı zamanda adam namaza gitmeyebilir, gitmemesi saygısını da yitireceği anlamına mı gelecek. sana katılmıyorum
- +1 yıl
inandığı dinin emir ve yasaklarını yerine getirip getirmemesi kendisine kalmış inananın, bu hassasiyetle ilgili yorum yapmak sana düşmez herkesin inancı kendine
- +1 yıl
gerçekten böyle mi düşünüyorsun
- +1 yıl
senin bu tezini çürütürüm ama bu konuda tartışmak istemiyorum konu farklı zaten, ama yanlış düşünüyorsun bak sana git namaz kıl ibadet et dinini yaşa diye dayatmada bulunan kimse yok, en azından sana gösterilen bu saygıya karşılık böyle saçma fikirlerde bulunmaman lazım. sağlıcakla kal
Gizli Üye(36-45)+1 yılBizim sitenin mescidi yan bloğun altında hoparlörleride o binanın çatısında tam karşımızda, yan bloğun çatısında değil sanki bizim evin içinde gibi ses geldiği için kısmak bir yana tv nin sesini açıyorum müzik dinlerken müziği kapatıyorum ama gerçekten çok aşırı açıyorlar sesi kulaklarım patlama seviyesine geliyor birde okuyan bandı seslendiren müezzine yılladır fırsat verilmemiş içinde ukte kalmış ve yıllar sonra mikrofonu eline alınca yıllarca bana okutmadınız ama ben okursam böyle okurum işte der gibi seslendirmiş diğerleri bittikten 2 dk sonra bizimkisi bitiyor anlatılmaz yaşanır bir durum kabul ederlerse internetten güzel bir kayıt indireceğim ve bunu açın diyeceğim. Yanlış anlaşılmasın karşı değilim, ezanı severim ama bizim sitenin mescidi çok abartıyor. İnsanı soğutuyorlar resmen
03 Yorumla- +1 yıl
zaten ezanın hoparlör ile okunması sünnete uygun değil. Hoparlörsüz okunan ezan sesi insani alıp götürürken, metalik çızırtılı hoparlör sesinden çıkan ezan sesi kulak tırmalıyor.
Cevap sahibi+1 yılaynen
- +1 yıl
haklısınız
Ezan okunurken bir müslümanın yapması gereken müezzinin söylediklerini tekrar edip sonunda ezan duasını yapıp şefata nail olmayı dilemektir.. Müziğin buradaki durumuna istersen şimdi sen karar ver
40 Yorumla- Diğer konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılYok kısmam da kapatmam da. Tamam küçükken bana da ezan okunurken müzik çalıyorsa kapatılır, oturuşuna falan dikkat edilir diye gösterildi de, artık böyle bir şeyin kaldığına inanmıyorum ben. Ezan çalan alarmları hacı hocalarımız pat diye kapatıyorken, zil sesini ezan yapan dayımın tuvalette telefonu allahuekber diye çalarken, ben dinlediğim müziği ha kısmışım ha kısmamışım ne fark eder. Günahım sevabım belli zaten. Varsın bunu da günah saysınlar :D
12 Yorumla- +1 yıl
helal :)
- +1 yıl
Yahu bizim icimiz belli, gostermelik seylere ne gerek var :D
+1 yılİslamda haya duygusunun önemi vardır. Utanma duygusu yani. Ezan okunurken ayak uzatmazsın mesela. Ezan okunurken şarkı dinlemezsn mesela. Saygı gibi birşey yani
21 Yorumla- +1 yıl
haklısın. oturuşu düzeltmek lazım
Bir ezan sesiyle uzandığı yerden doğrulup kendine çeki düzen veren insanlar vardır.
Kalbin selameti için edep lazımdır..
Açıklayıcı olmuştur umarım :)10 YorumlaEzan okunurken icabet etmek gerek..
*Kısmam , kapatırım..22 Yorumla- +1 yıl
işte yanlış yazmışım düzelttim :D
+1 yılAziz Allah şefaat ya resulAllah der kapatırım.. o esnada wc girmem , mümkünse elimde ki işi bırakır ezanı dinlerim..
20 Yorumla
+1 yılEzan-ı Şerif okunurken tabiki de müziğin sesini kısacaksın ve oturup ezanı içinden tekrarlıyacaksın. Bir de kurtuluşa çağıran o davete icabet edeceksin. : )
21 YorumlaDiğer konusunda 2,5b cevap paylaştı. Tamamen kısmak gerek az kısıldığında kulak yine sese odaklı olacağı için ezan ne kadar yüksek olursa olsun bir şey ifade etmez hem maneviyatı da ölmüş olur namaz da kılmıyorsan sak buyurun cenaze namazına , onun için tamamen kısılmalı.
10 YorumlaHerkesin dini inancı farklıdır müslüman ülkede yaşıyoruz ama müslüman olmayan, ya da sözde müslüman olanlar var, kısmayan, kısan. var baya. ben saygımdan dolayı ve içimin rahat etmemesinden dolayı kısarım.
30 YorumlaDiğer konusunda 733 cevap paylaştı. Kesinlikle kapatılması lazım ezana saygı gösterilmesi lazım
21 Yorumla- +1 yıl
bencede
Kapatırım. Günah mıdır kapatmamak bilmiyorum ama bence saygısızca
40 YorumlaDiğer konusunda 377 cevap paylaştı. Ezanı dinlemek vacip diye biliyorum, ki saygıdan ötürü tabi ki müziği kapatırım.
31 Yorumla
+1 yıltek başıma iken kısmam. açıkcası umursamam da çünkü ateistim. fakat yanımda birileri var ise ve benim açtığım müzikten rahatsız oluyorlarsa kapatırım
10 Yorumla- Diğer konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılbelki gerek olmayabilir ama ben kısarım, tamamen kısarım. mezarlık yanından geçerken ve ezan sela vs. okunurken. dediğin gibi insanın içi rahat etmiyo
10 Yorumla
+1 yıldelilik tabikide kısmak ne kelime ezana saydı, müziği kapatıyorum ayak ayak üstünde iken ayaklarımı indiriyorum..
10 Yorumla
+1 yılkesinlikle. bulunduğum her ortamda. kısmayanlara müdahale ederim. yolda giden arabalara bile seslenirim.
10 YorumlaDirek kapatirim tabiki.
Kapatmayanlari nazikçe uyaririm.20 YorumlaSeni düşünerek dinlediğim müziği ezan okunurken kapatıyorsam demek ki gerçek aşk sen değilsin 😉 sonuç olarak kapatırım 😃
20 Yorumla
+1 yılKısarım, eğer müzikli bir ortamdaysam cafe vs. kısılmasını tercih ederim, saygı gösteririm...
20 YorumlaKısmam kardeşim. Saygısızlık falan değil büyük saygım vardır. Ama benim müziği kısıp kısmamamla dinin herhangi bir etkileşimi olduğunu düşünmediğim için kısmam :)
20 Yorumla- Diğer konusunda 336 cevap paylaştı.
+1 yılvalla bende arkadasın gibi düşünüyorum , ezan dinlemek sünnettir, ama namaza gitmek farzdır
bizim milletimiz herzaman sunnetleri yapmaya bayılır
farzlara gelince yan kıvırır
yinede saygılı olmakta fayda vardır00 Yorumla Diğer konusunda 11,8b cevap paylaştı. Kısmam... Zira din ve hurafe fazlasıyla birbirine girmiş durumda. Bu konuda dini bir zorunluluk yok.
10 YorumlaEzanı dinleyecekse bir kişi kısar ya da kapatır. Müziği kapatıp başka şeylerle ilgilenecekse boşuna kapatmasın, dinleyecekse ezanı kapatsın.
10 YorumlaDiğer konusunda 982 cevap paylaştı. Tamammen kapatır, eğer yatıyorsam toparlanırım ezanı canı gönül ile dinlerim.:)
10 YorumlaMüzik dinliyorsam durdururum, film izliyorsam da aynı. TV İzliyorsam sesi tamamen kapatırım. Saygı sonuçta.
10 Yorumlaezanı dinlemek gerekir , dinimizce saygı... biz büyüklerden böyle öğrendik neticede ekseriyet...
10 Yorumla
+1 yılHeralde yani saygıdan o namaza çağırınca gitmiyorsa zaten bırak müziğide kısmasın hepten yanmış o
10 Yorumla
+1 yılEdep ve hâyâdan ötürü kısmak ya da kapatmak, toplanmak ve hatta mümkünse işi bırakıp dinlemek hoş karşılanır.
10 YorumlaDeğer verdiğin şeylere değer verdiğini gösterip müziği kapatacaksın
10 YorumlaKısılmali ya da en dogrusu ezan bitene kadar kapatılmalidir..
10 Yorumla
+1 yılMüzigi Her Heşiyi durduruyorum Ben ezen bitane kadar Sadece Dinliyorummm İnan bana sabah ezanında bile ezanı duyuyimm yataktaaa dogrulup bitmesini bekliyorummm
10 Yorumla
+1 yılsesi kismayan ya da kapatmayan varsa tubi muftulukten izin almis gelip kisacakmis
11 Yorumla- +1 yıl
sadece bir soru sordum :D ne alaka şimdi :D
Çalan şarkıyı durdururum ezan bittikten bir kaç dakika sonra dinlemeye devam
10 Yorumla- Diğer konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılMuhakkak kapatırım. Hem ezana olan saygımdan hemde ezandan daha güzel bir duyum zevki yok bana göre.
10 Yorumla kısmak veya kapamak ezana olan saygını gösterir kapatmak doğru olan
21 Yorumla- +1 yıl
bencede
+1 yılkapatırım
yatıyorsam otururum
bacak bacak üstüne atmışsam ayaklarımı düzeltirim
namaza saygı vardır ^^20 Yorumla
+1 yılDinimizin basitlestirildigini belirten durumlardan biriside ezan okunurken sana farz olan muzigin sesini kapatmak degil namaza cagrilmandir :/
10 Yorumla- Diğer konusunda 401 cevap paylaştı.
+1 yılÇok sevdiğim bir şarkı falan varsa zorlanıyorum ama genelde kapatmaya çalışıyorum. Kapatmayınca vicdanım sızlıyor :D
11 Yorumla
+1 yılTelevizyon ise uzanıyorsam kendime çeki düzen veririm, müziği kapatırım hatta televizyonu kapatırım. Google'da da sekmeyi veya müziği durdururum Aziz Allah derim :)
20 YorumlaKapatırım. Ezan bittiğinde kaldığı yerden devam kop kop
22 Yorumla- +1 yıl
hahah güldürdün :D
- +1 yıl
en azından samimi yani :D
+1 yılKısıyorum. Saygıdır. O an müziği dinlemektense ezanı dinlemek daha huzur verici :)
10 YorumlaDiğer konusunda 1b cevap paylaştı. Yanımda inançlı arkadaşlarım olunca kısıyorum, tekken umursamam...
10 YorumlaDiğer konusunda 6,7b cevap paylaştı. Ezana en büyük saygı, abdest alıp o vaktin namazını kılmaktır.
10 Yorumla
+1 yılEğer bulunduğum ortamda kimse yoksa kısmam başka insanlar varsa saygımdan kısarım
10 YorumlaKapatıyorum komple.
En azından ezana saygımız olsun.10 YorumlaDiğer konusunda 2,1b cevap paylaştı. Ne demek ezanda sadece namaza çağırıyor... Bu kadar basit ifade edilecek birşey olsaydı peygamberimiz bunu uygulamazdı.. En güzel sesli sahabelere okuturdu dinlerdi.. Allahı anmak övmek yüceltmek manasını büyük.. Bu kadar cahilleştik müslüman olsakta
10 Yorumla- Diğer konusunda 545 cevap paylaştı.
+1 yılHer türlü kapatırım , koltukta uzanıyosam otururum , işyerinde bacaklarımı kasaya uzatmışsam hemen toparlanırım , maksat saygı göstermek.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBende aynı şekilde aziz Allah sefaat ya resulallah derim müziği kapatırım ve eğer yatiyorsam oturum üstüne gelirim
20 YorumlaDiğer konusunda 494 cevap paylaştı. Eskiden ezan çıplak sesle okunduğundan gürültü çıkaracak sesler kesilirmiş. Ama şimdi ezana saygıdan yapılması daha iyi tabiki. Ezan namaza çağrıdır evet, en makbulü işi gücü bırakıp kılmaktır.
10 Yorumla
+1 yılTamamen kapatırım ezanı dinlerim.
en çok sabah ezanı kalbimi sızlatıyor.10 Yorumla
+1 yılbana yapmacik gelir ortmem orten biriside cikarsa ses etmem
10 YorumlaEzan okunurken
mezarlikdan gecerken
10 kasımda saat 09:05de
Gibi durumlarda kapatirim direk30 YorumlaKesinlikle duymayacagim sekilde kisar bacak bacak ustunde isem toparlanirim
20 YorumlaCok sesliyse duydugunda biraz kisman gerekli kismana gerek var mı yok sadece ezan sesinn iceri girmesi hayirli oldugu icin kisilr yda saygidan bnds hafif kisarim sesi
00 YorumlaSaygidan dolayı kapanmasi gerektigini biliyorum ve kapatirim bende
10 Yorumla
+1 yılben müziği kapatıyorum. düğünü bile durdurmuşumdur yani :D :D
30 Yorumla
+1 yıl@Nikola_tesla Ks sikayet etmen yetmez mahkemeye vereceksin karsilasacagiz allaha yaptigin bu saygisizligin cevabini benden alacaksin vallahi soracagim billahi soracagim sana
12 Yorumla- +1 yıl
ne oluyor?
- +1 yıl
@Soran. Haberin yok tabi ilginc ilginc tehditler geliyor bu adini anmaktan utanc duydugum kafir beni ve buradan bir kac kisiyi mahkemeye vermekle tehdit ediyor yaradana hakaret ediyor bende itiraz edince agizlar bozuluyor tabi ettigim kufurlerden dolayida mahkemeye verecekmis beni bende ver mahkemede karsilasalim bak sana neler yapıyorum orada dedim ortalik karıştı
- Devamını Gör (191)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar