Üniversitede final notu yerine geçecek sunum konuları önerir misiniz? Ayriyeten sunum sonrasında etkileyici derin anlamlar içeren bir şiir biliyor musunuz? DERS:DİKSİYON Bu ders için slayt konuları ne olabilir? Bana sunum konusu örnekleri önerir misiniz?sunum yapmak
İlgi çekici, öğretici sunum konuları için örnek verir misiniz?
Öğrencilerin en çok stres yaptıkları konudur sunum yapmak. Sözlüye çıkar, habersiz sınav yap ama sunum yapma. Abartısız bu kadar sıkıntı yaşıyorlar sunum yapmakta. Bunda elbette topluluk önünde konuşma korkusu başrol oynuyor. Ben sana birbirinden güzel sunum konusu örnekleri vereyim.
İlgi Çekici, Öğretici Sunum Konuları Nelerdir?
sunum yapmak
Sunum yaparken dinleyicilerin ilgisini çekmek için ilginç sunum konuları seçmek bence önemli. Çok sıkıcı, tek düze bir sunum konusu seçmek dinleyenlerin uykusunu getirebilir. İlgi çekici sunum konuları:
Kadına yönelik şiddet ve şiddetle mücadele,
Hayvanlara yönelik şiddet ve mücadele,
Sokak hayvanları,
Okutulmayan kız çocukları,
Küresel ısınma ve kutupların durumu,
Temiz, yenilenebilir enerji kaynakları,
Çernobil faciası ve nükleer enerji,
Yapay zekanın geleceğe ve insanlara etkisi,
Uzay ve uzayda kolonileşme,
Stres ve stresle baş etme yolları,
Hayvan hakları,
Kadın hakları,
Aids ve güvenli cinsel yaşam,
Büyük şehirlerde trafik ve ulaşım sorunları,
Ötenazi ve ölüm hakkı,
Dijital yayın platformları ve klasik medyanın geleceği,
Yazılı basın ve yazılı basının geleceği,
Türkiye ekonomisi,
Küreselleşeme ve dünyanın geleceği,
Demokrasi ve insan hakları,
Sürdürülebilir turizm,
Z kuşağı ve dünyanın geleceği,
Bilişim suçları ve dijital zorbalık,
Sosyal medya ve toplum,
Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği'nin geleceği,
Ticaret savaşları ve küreselleşme,
Birleşmiş Milletler ve dünyanın geri kalanı,
Uzaktan eğitim ve eğitimin geleceği.
sunum
Sana birbirinden güzel öğretici sunum konuları önerdim. Hem güncel de var içlerinde. Bunlardan birini seçerek hem sınıfın sıkılmamasını sağlarsın, hem de ilgilerini bir güzel çekebilirsin. :)
Umarım önerdiğim slayt konularından biri işine yarar. Buradaki içerikte de sunum yaparken heyecan yapıyorsan neler yapabilirsin bu konu hakkında öneriler sıralanmış, eğer sen de sunum yaparken heyecan yapıyorsan buraya bakmanı öneririm. :)
-herhangi bir eşyanın tarihi.. mesela, kalem, çengelli iğne, kağıt, toka.. herkesin kullandığı şeyler, ilginç bir şekilde anlatılırsa dikakt çekici olabilir.
-"aynayı neden kullanırız"..
-uzaylılar var mı yok mu?
-kolanın ya da sigaranın zararları
-sixpack ve adonis nasıl yapılır, üzerine bir sunum.. hem kızların hem de erkeklerin dikkatini çeker.
ben "kadınlar ve erkekler" diye bi sunum yapmıştım, aralarında farkları anlatıodum. işyerinde, evde, sporda, alışverişte... ve aralarındaki ilişkilerde verilen tepkileri karşılaştırmıştım. 97 vermişti hoca da 3 puanı nerden kırmıştı acaba.
Merhaba. Yorumu yapalı çok uzun süre geçmiş ama bende aynı konu üzerine sunum yapmak istiyorum. Daha önce hiç sunum yapmadım. Yardımcı olur musunuz elinizde örnek var mı bilmiyorum süre batağa geçmiş. ya da en azından hatırladığınız kadarıyla
Üniversite, kişiye kendini maksimum seviyede geliştirebilme olanağı sunan bir yer. Üniversite zamanlarını değerlendirebilmek çok önemli bu yüzden. Muhtemelen sunum yapacağın için çok heyecanlısındır ve 'Keşke şu sunum yapma derdi olmasa.' diyorsundur ama o 5 dakikalık sunumun bile sana başta öz güven olmak üzere birçok pozitif şey kazandıracağını kendin de ilerleyen zamanlarda fark edeceksin.
O zaman senin için, sunum konusu önerileri yapayım. :)
Güncel sunum konuları
-Üniversiteye gitmek için para nasıl bulunur?
-Üniversitede doğru bölümü seçtiğimizi nasıl anlarız?
-Kariyer planlaması nasıl yapılır?
-Düşük öğretmen maaşı sorunu, öğrencilerin eğitim kalitesini düşürür mü?
-Sınıfta sosyal medya kullanılmalı mı?
-Yenilikçi eğitim uygulamalarını sınıfa entegre etmenin faydaları
Genelde çevre dostu konular ilgi çeker. Kadın ve çocuk konuları, daha doğrusu toplumun yaralarına parmak basan konular her zaman ilgi çekici olmuştur. Ülkemizin kültürel değerleriyle alakalı a bir çalışma yapabilirsin.
İllümünati ve süblümnal mesajları işlicektimde çok müstehcen kaçar diye vazgeçtim aklımdaki iki konudan biriydi diğeride dünya dışındaki canlılar ufo felan yani ama deli derler diye vazgeçtim :)
Sunum konuları önerileri verebiliriz ancak bu üniversite öğrencileri hangi bölüm öğrencisi bununla ilgili bir bilgi var mı yoksa genel olarak karma bir gruba mı sunum yapılacak? Sunum konusu belirlenirken, tabi gençlerin ilgisini çekecek ve senin de hakim olabileceğin kolay ve ilgi çekici bir konu belirlemek lazım.
Sunum konuları önerilerim şöyle:
- Üniversite döneminde lisans eğitimi dışında kendine hangi artıları katmalısın? - Hangi bölümde hangi yabancı dil sana katkı sağlar? - Dünya insanı nedir? Türkiye'de öğrenci olmak ve yurt dışında aynı düzeyde öğrenci olmak arasındaki fırsat farkları neler? - Cinsellik konuşulmalı mıdır? Cinselliğin üniversite öğrencileri arasındaki yeri ne olmalı? - Meslekte tutkulu olmak ve mesaiyi doldurmaya çalışmak. Bu iki ucu yaşayan iki insanı analiz edebilirsin. - Prezentabl olmanın çalışma hayatındaki katkıları neler? - Profesyonel iş hayatında karşılaşılacak zorluklarla ilgili tüyolar. - Genel kültürün geliştirilmesinin insan doğasına katkısı nedir? - Sosyal medya kullanımının üniversite öğrencileri üzerindeki etkileri neler? - Üniversite hayatı boyunca yapılması gerekenler listesi. - Başarı sadece yüksek not mudur? Konusunda bir tartışma. - Çanakkale yemek menüsünde neler vardı? - Evi olanı mı işe alırsın, arabası olanı mı?
Etkili sunum nasıl yapılır?
Konunun bir de etkili olma kısmı var. Etkili olabilmek için yapman gerekenler ise şöyle: - Tutkunuzu gösterin ve kitlenle bağ kurmaya çalış. - Hevesli ve dürüst olmalısın. - Basit tut sunumunu ve mesajına odaklan. - Sunum yaptığın kişilere gülümse ve mutlaka göz teması kur. - Başlangıç çok önemlidir. Çok güçlü bir sloganla başlamaya özen göster. - İnsanlar hikayelerden sosyal öğrenme yaşar. O nedenle hikayeyle örneklendirmek işe yarayacaktır. - Rahat, hareketli ve akıcı konuşmaya çalışın.
İnsanoğlunun doymak bilmeyen nefsini işlersen herkes kendini bulacağından dinler seni. Ama sunum yaparken dikkat etmen gereken kuralları sakın ihmal etme. Hemen birkaç tanesini şuraya iliştireyim;
1) Sunumdan önce kendinizi topluluğa kısaca tanıtın. Nerede okudunuz, nerede o işe başladınız, nasıl ilginizi çekti, vs vs. Bu toplulukla aranızda bir bağ kurulmasını sağlar, bir iletişim kanalı otomatik olarak açılır. Akademik hava koklamış kişilerce düzenlenen seminerlerde ekseriyetle bir oturum başkanı tayin edilir ve o sizi kısaca tanıtır ama böyle birisi yoksa siz gereğini yapın. İhmal etmeyin. Sunuma gelen herkes sizi tanıyor mu zannediyorsunuz? (20dk'dan kısa sunumlarda 1-2 cümleyi geçmeyin)
2) Sunumdan önce mutlaka ama mutlaka seyircili prova yapın! Kim oldukları önemli değil, sadece sizi dinlesinler kafi. Bu sayede konuya, slaytların sırasına ve ne kadar süre harcadığınıza hakim olursunuz. Bir provadan sonra sunum performansınızın nasıl arttığına siz de şaşacaksınız.
3) Asla sunumda söyleyeceğiniz tüm lafları copy-paste edip perdeden bunları tek tek okumayın! Örnek bir slaytta sadece ana hatlar yazıyor olmalı. Slaytı metinle doldurup bir de bunları perdeye bakıp tek tek okuyarak kendinizi küçük düşürmeyin. Burada yabancı bir sitede kullanılan "sunum dosyanızı teleprompter gibi kullanmayın" lafını tekrar etmekte fayda var Düşünün, zaten uzun olan bu blog mesajını alsam tek bir slayta kopyalayıp-yapıştırsam ve yüzümü perdeye çevirip kelime kelime bu metni okusam nasıl olurdu? Böyle bir hataya düşmeyin.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Konuyu senin bulman daha doğru olacaktır. Bence her konu doğru anlatım teknikleri ile dinlenilebilirdir, en azından ben şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece şunları yapmaya çalış; Esprili bir anlatım, slayttakinden bağımsız bir konuyu gündeme getirmek Konu içeriğinin iyi anlaşılmasını sağlayacak günlük yaşamdan seçilmiş basit benzetme ve örnekler. Multimedya, fotoğraf, illüstrasyon içeren slaytlar (aynen film sunulan otobüs yolculuklarının insana kısa gelmesi gibi). Aman ha; sesli videolardan kaçının. Anlattığınız şeyin pratik uygulamalarını göstermek. Mesela, AJAX anlatıyorsanız ve laf uzadıysa bahsettiğiniz örneğin gerçek bir uygulamasını göstermek için sunumdan çıkıp tarayıcınıza başvurun Hata yapın. Örneğin bir kod sunuyorsanız, bırakın ilk seferde çalışmasın. İzleyenler bu sayede size tekrar odaklanırlar ve hatanızı sizinle birlikte aramaya kalkarlar. İki yönlü "full duplex" iletişim. Anlattığınız konu ne kadar ilgi çekici ve uyku kaçırıcı da olsa seyircilerinizin de sunumda ses çıkartmalarına müsaade edin, onları özendirin. İstedikleri yerde soru sorabilsinler (ama vakit alacak soru soranlara müdahale edin, cevabı sonra vereceğinizi söyleyin). İzlemeye gelenlerin gözlerine bakmayı ihmal etmeyin. Onlara sorular yöneltin.
-İnternette fenomen olma yolları -Nasıl yutubır olunur? -Tiktok videosu çekmenin püf noktaları nelerdir? -Üniversite mezunu olunmasına rağmen boş beleş bir insan olmanın hissettirdiği rahatlık -İnsan olmanın yolları nelerdir? -Cömertlik ve iyi ahlak insana ne gibi şeyler kazandırabilir? -Dilimizi öğrenmek için öneriler
Eski mısır ı ve mısır piramitlerini anlatın felsefe yapın :)
teorilerinden bahsedin ; uzaylılar yapmış olabilir , piramitlerde alternatif elektrik üretiliyordu ve günümüzden çok daha üstün bir teknoloji vardı v. s bütün bir gün konuşucak kadar teori var o dönem e dair ve gerçekten ilgi çekici bir konudur.
1
2 Yorumla
Gizli Soran
+1 yıl
vuhuuuu :) teşekkürlerimi iletiyorum bayım ve sizi selamlıyorum
Fok balıkları neden yanlız :-) Şaka bir yana Kadınlar ne ister? Kişi Uyku analizi hakkında olabilir √ atasözlerinin çıkış hikayeler√ i felan bence çarpıcı olur ama bende ilk söylediğim daha dikkat çeker KADINLAR NE İSTER?
Her erkek kadının istediğini hiç bir zaman bilmez , bilemez , tahmin etmek istemez ya alisverisse ya kuaföre gidicek ise , bir şekilde zarara uğramalı erkek :-D
sunumdan falan anlamamda bir dinleyici olarak lafın dolanmasından hiç hoşlanmam anlatılmak istenen az ve öz olarak anlatılmalıkonuşma tarzıda mühim ezberden okunmuş gibi degilde bana birşey anlatıyormuş gibi olsun isterim
ilk başta 5 kişiye istediği itirafı yapabilceğini söyle bence sonra gerçekten kendilerinin nelere yapabilceğini ne olabilceklerini düşünmelerini iste gerçekten ne kadar yeterli olduklarını kendilerine itiraf etmelerini iste?
başarı hikayesi anlatmak en iyisi. genelde tüm gençlerin dikkatini çekiyor. Örneğin mark zuckerberg ve facebook 'un kuruluşu. (herkes bildiği ve filmi çekildiği bunu anlatma tabi)
merhaba sunum konusu arıyordum konu çok dikkatimi çekti ancak en az 5 dakkika konuşmam gerekiyor zaman açısından sizce uygun bir konumu siz yaptığınızda kaç dakkika sürmüştü.
evet turkiye ekonomi olarak gelisiyor fakat aile sistemi bozulmaya basladi. kimse evlenmezse zinalar dah cogalacak evlilige gencleri ozendirmeli evliligin onemini anlatan ve devletin evlilik tesvik etmesi hatta ben olsam basbakan bekar kisiyi calistirmam
Yunus ve Fokların doğal ortamlarında yakalanıp Dolfinaryum yani gösteri merkezlerinde hapsedilmesi... Oldukça psikoloji bozucu ve acımasızca birşey Yunuslar için.
Halkın sorumsuzluğu bu eğlence havuzlarına gitmesi... Bundan bahsedilebilir. Bu işkenceye kimsenin katkısı olmasın!