Ormanlarımızın Yok Olmasını Engelleyelim

Herkese merhabalar,


Bu BENCE mi yazarken içim gittiğinden bahsedetmek istiyorum. Sebebi "ORMAN YANGINLARI" bildiğiniz üzere, ülkemizde gerek provokatif olarak yapılan yangınlar gerek ise sıcaktan olan alevlenmeler sonucu yine bilinçsizce yakılan mangal küllerinin sonucu veyahut başka sebeplerden oluşan yangınlar ormanlarımıza zarar vermektedir. İşte bende tam bu hususta sizlere " BENDE İŞİN İÇİNE KENDİMİ KATARAK " bilinçlendirme yapmak istiyorum. Aslında bu yazıyı yazmamın bir diğer sebebi kamplarla iç içe olmam ve liseli yıllarda izci olmamdan kaynaklanıyor.


Konuyu fazla uzatmadan biraz olsun hepimizin nasihatlenmesini ve bilgilenmesini sağlamak istiyorum. Hadi bana katılın :)

Ormanlarımızın Yok Olmasını Engelleyelim


Ormanlar ülkemiz için çok önemlidir. Hele ki bizim ülkemizin tabiat ve doğa güzellikleri ve aynı zamanda oksijenli bir temiz solunuma ihtiyacımız varken bu konu üzerinde zaten orman bakanlıkları ve orman müdürlükleri, TEMA vakıfları gibi bir çok sivil örgütler dahil bu konuya çok hassas davranıyor. Ancak her ne kadar insanlarımız bilinçlendirilsede bir türlü buna müdahale edilemiyor. Özellikle Antalya ve çevresinde bu olaylar yaz aylarında baş gösteriyor.


PEKİ BU KONUDA NASIL BİLİNÇLENDİRME YAPILMALI ?


Arkadaşlar insanları bu konuda bilinçlendirmek sadece sivil toplum kuruluşları desteğiyle yetmiyor maalesef.


Halkla ilişkiler okuyan arkadaşlarımız var ise içlerinizden onlarda insanlara sık sık tavsiyelerde bulunulmalı ayrıca psikoloji okuyan arkadaşlarda bu konuda destek olmalı ne alaka diyebilirsin ancak bazı aklı selim olmayan insanlar zevkleri uğruna bilinçsizce yakıp gidiyor. Yine öte yandan bu tür ve buna benzer bölümleri okuyan arkadaşlarımız varsa sivil toplum kuruluşlarımıza küçük ama insanlığımıza büyük faydası olur.


Şimdi gelelim ORMAN YANGILARIYLA NASIL MÜCADELE EDİLİR ?


Aşağıda bir tablo var gördüğünüz üzere. Bu tabloda 3 madde var.


1- Yangın çıkmasına mani olmak (Eğitim ve bilinçlendirme)


2- Erken uyarı, hızlı ve etkin mücadele


3-Yanan Alanların hızla ağaçlandırılması


Ormanlarımızın Yok Olmasını Engelleyelim


Bu 3 maddeyi size biraz olsun açıklayayım. Orman yangınlarının DOĞAL olarak yanması dışında maalesef CAHİL insanların biz buna eğitimsiz diyelim. Sakın her eğitimsizi cahil diye sınıflandırmayalım ancak bu kişilere özellikle yakınlık kuralım bilinçlendirelim. En çok onların bilinçlenmeye ihtiyacı var.


İkinci maddemiz de ise herhangi bir yangın gördüğünüz zaman 110 nu aramanızı istiyorum. İstiyoruz. Beklemeden bir an önce telefon açınız. İrtibat kurunuz. Gerek hava destekli helikopterler ile söndürme gerek tomalı su araçlarıyla söndürme faaliyetleriyle önlem alacaklardır.


Bir diğer madde son maddede ise AĞAÇLANDIRMA. Arkadaşlar bir memlekette ağaçlandırma olmazsa o şehir yaşanamaz hale gelir. Bir yerde yangın oluşup söndürüldüğü zaman hemen ilk 1 ay içerisinde fidanlar dikilmesi lazım. Yeni ağaçların bir an önce ülkeye kazanması lazım. Ağaçlar ülke adına çok önemlidir gerek doğal tabiatın güzellikleri gerek ise sağlıklı bir nefes alma koşullarının oluşması için çok önemlidir. Biliyorsunuz, zaten ülkemiz turizm ile biliniyor. Bu konuda daha çok duyarlı olmamız lazım. Her sene binlerce turist ağırlıyoruz.

Ormanlarımızın Yok Olmasını Engelleyelim


Sizlere bu tür orman ve çevre ile ilgili kuruluşların isimlerini vermek istiyorum ;



  • Greenpeace (Yeşil Barış)

  • T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı


  • WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı - Vakfı (World Wide Fund for Nature)




  • TEMA Vakfı (Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı)



  • TÇV (Türkiye Çevre Vakfı)


  • ÇEKÜL Vakfı (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı)




  • TÇV (Türkiye Çevre Vakfı)



  • ÇEVKOR Vakfı (Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı)

  • ÇEKÜD

  • ÇEVKO

  • TURMEPA (Türkiye Deniz Temiz Derneği)

  • TÜDAV (Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı)

  • TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı TÜRÇEV)

  • TÜRÇEK (Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu)

  • Eco-Schools

  • Doğa ile Barış

  • Doğa Derneği


Arkadaşlar bu kuruluşların bir çoğu devlet desteklidir. Devlet izni ile oluşturulan sivil toplum kuruluşları ve çevre düzenleyicileridir. Zaten çoğu avrupada biliniyor. İçlerinden gönüllü olarak oluşan derneklerde var.




Arkadaşlar ''ORMANLARIMIZI KORUYALIM'' gelecek nesillerimiz için umut kaynağıdır. Eğer bir yerde yangın görürseniz veyahut bir endişeniz var ise önce ihbar edip 110 nu aramanız ve yangını alo 177 ye bildirmeniz lazım.


Bir bilgi vereyim ;


DÜNYADA YAŞAYAN TÜM İNSANLARA 6 AY YETECEK OKSİJEN İÇİN 38 TRİLYON DOLAR GEREKİYOR. AĞAÇLAR BUNU TEK BAŞINA HALLEDİYOR ZATEN :)




Hepiminize sonsuz teşekkürler. Umarım benim gibi düşünüyorsunuzdur. Bir paylaşımım da sonuna geldik. Ne diyelim ''RABBİM ÜLKEMİZİ HER TÜRLÜ TEHLİKEDEN KORUSUN ''




Emeğe SAYGI #SarısınaKırmızı

Ormanlarımızın Yok Olmasını Engelleyelim

Ormanlarımızın Yok Olmasını Engelleyelim
Cevapla