Aşırıya kaçılmadığı sürece özgüvenli olmak iyi bir şeydir. Buna dikkat ederek çocuklarımızın özgüvenini sağlayacak şeyler yapmamız, onların bugününü ve yarınını iyi yönde etkiler. Peki, çocuğa ne tür şeyler öz güven verir? #DaRealBribery #çocukveözgüven
Doğan Cüceloğlu çok güzel söylemiş. Çocuklarımızı asla başka çocuklarla kıyaslamamalıyız. Bu çocuğumuzu sadece zehirler. Başarı her şey değildir, çocuğumuz her şeyi başarmak zorunda değil.
Bu arada çocuk ve hatta insan gelişimi için Doğan Cüceloğlu okumak yapabileceğimiz en somut adım olacaktır. Doğan Cüceloğlu asla unutulmayacak muazzam bir eğitmendir.
•Önce bize güvenmesi gerekir
Bir çocuğun özgüvenli olmak için kendisinden önce anne babasına güvenmeyi öğrenmesi gerektiğine inanıyorum. Oğlumun ilk adımlarını hatırlıyorum mesela bana doğru yürümeye çalışırken düşse onu tutacağımı biliyordu, biliyorum, biliyordu.. ❤
Özgüven kazandırmanın yolu -Sen en iyisisin -Sen en güzelisin, dünya yakışıklısısın Gibi çocuğu balon gibi şişiren cümleler değil de -Yapabilirsin, yaparsın, ben sana inanıyorum, ben sana güveniyorum, olmayabilir yine denersin gibi destekleyen cümleler olmalı.
Ve elbette bunun için denemelerine izin vermeliyiz, arkalarında olduğumuzu bilerek uçmalarına izin vermeliyiz.
Çocuğunuzu kendi ilgi alanı ve yetenekleri doğrultusunda faaliyetlere ve aktivitelere katılmasında destek olun. Böylece kendilerinde var olan yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayarak kendilerine özgüven duymalarını sağlamış olursunuz. Çocuğunuzdan beklentilerinizi onun seviyesinin üstünde tutmayın. :) :)
Çocuklarda ve köpeklerde akıl yoktur. Köpekte içgüdü, çocukta hayal vardır. Otoritesiz, özgür, şımarık köpek ya da çocuk kendisi ve çevresi için tehlike arz eder. Özellikle kız çocukları özgür yetişince ya Ümit Can Uygun'un evine ya da iş adamlarıyla otellere ölmeye gider.😎
Bağırmamak , ona yapabilecegi işler vermek, yapamazsın, dur , bırak gibi engelleyici ifadeler kullanmamak ve olumluluk içinde, ona, bunu yapmak için biraz daha zamanın var ama istersen birlikte yapabiliriz gibi ifadeleri kullanmak. Kısaca şimdilik aklıma gelenler bunlar.