Özgüvenli çocuk her şeyi yapabilen çocuk değildir. Çocuklarımızdan şayet böyle bir şey bekleyemeyiz tam aksine özgüvenli çocuklar yapamadıkları şeyleri de yapmak için çabalayan adım atan çocuklardır. Çocukların özgüveni eğer küçüklükte kırılır ise tüm yaşamını etkiler. Bu yüzden çocukların öz güvenini kırmak yerine özgüvenini arttırmak için anne babaya büyük sorumluluk düşmektedir. Biz küçükken elektronik şeylere asla dokunmayın bozacaksınız vs demezdi babacığım tam aksine çocuklar bozmadan nasıl öğrenecekler baksınlar, karıştırsınlar derdi 😊
Çocukların özgüvenini arttırmak için neler yapılabilir?
Çocukların özgüveni artması için ne yalandan tebrik ne de doğa üstü bir çaba gerekmemektedir. Sadece bırakın, yapsınlar. Hevesleri varken, kendilerine güveniyorken, deneyimlemekten heyecan duyarken, bırakın yapsınlar. Dökülen dökülsün, kırılan kırılsın. Ama yap-boz tekniğiyle öğrenip, onarmayı, telafi etmeyi, üzülüp özür dilemeyi ve sonuçlarına katlanmayı öğrensinler.
Çocukların özguvenlerinin artması kimsenin yardımı olmadan bir şey yapmalarına bağlıdır. Mesela ayakkabı bağcığı bağlama Üstünü giymesi çıkarması Dişlerini fırçalaması Öz bakım becerilerini kendi yapması vb. bunları kendi yapan çocuk özgüvenli olur ve kendi işini yapabildiği için bulunduğu yeni bir ortama uyum sağlar. Ama aksine her şeyini ebeveynleri yapan çocuklar yeni ortama girdiklerinde ebeveynleri yanından gidince ağlar ve huysuzlaşır çünkü anne babaya muhtaçtır ( kreşlerde anne ve baba gidince ağlayan çocuklar ) ve onlar olmadan hiçbir şey yapamayacağını bilir. Çocuklar her şeyi mükemmel yapamazlar beklentimiz de bu değil zaten ama deneyimlemeleri için fırsat verilmelidir.
Tebrikler sayın fenomenim 🥳🥳 çocukların özgüvenini arttırmak için hiçbir zaman onu sen yapamazsın, edemezsin denmemeli aksine tabiri caizse gaz verilmeli çünkü o kendinin farkında olmaz.
Merhaba dorelendiniz! 🌸 Bu konuda çok haklısın, çocukların özgüveni gerçekten çok önemli. Onlara cesaret vererek başlamak harika bir adım. Ben mesela oğlumla ve kızımla sürekli onların fikirlerini dinler, yaptıkları şeyleri överim. Tabii ki her zaman mükemmel olmayabilir ama çabalarını takdir etmek çok önemli.🤗
Bir diğer şey de, onlara karar verme fırsatları tanımak. Mesela, oğluma hangi oyunu oynamak istediğini sorarım ya da kızımın kıyafetlerini seçmesine izin veririm. Küçük şeyler bile onların kendilerine güvenmelerini sağlar. Ve en önemlisi de kendi duygularını ifade etmelerine izin vermek. Bu, kendilerini değerli hissetmelerine yardımcı olur.🌟
Bu konudaki minik tavsiyem: Unutma, çocukluklarını bozmadan büyütmek gerek!👶❤️
Her konuda yardım etmemek lazım. Bazen düştüğü yerden kendi kalkmalı. Ağlasa bile karışmamalı. İstedikleri olmayınca, isteklerini ağlayarak yaptırıyorlar ki kendi yapabileceği bir şeyse yapmasını beklemeli.
Başarılı olduğu noktalarda onları överek ( Tabii, şimdi başarısız olduğu noktalarda kızarak demiyorum. Her birey yetişkin de olsa çocuk da olsa aralarında bireysel farklılıklar mevcut.)
Şimdiki Bazı çocuklar öğrenme çabasında değil de armut pişsin ağzıma düşsün Acaba nasıl düşer bunu öğrenmeni çabasında. Ebeveynlere çok iş düşüyor çok da kendi haline bırakmamak lazım