Çocuklara öz güven nasıl aşılanır?

Bir bireyde özgüven bebeklikten aşılanmaya başlar. Bir çocuk kendini çok severse egolu derler ama hiç bir şey yapmazsa da özgüvensiz derler :) aslında azı da zarar fazlası da zarar diye bir cümle vardır ya hani bu cümle özgüven için de geçerlidir. Peki çocuklara özgüven nasıl aşılayabiliriz hadi hep birlikte inceleyim.
Yaptığı Her Başarı da Tebrik Etmek
Bu aslına bakınca çok zor bir şey değil hatta o kadar basit ki tek bir cümle 'seninle gurur duyuyorum' bu kelime çocuklar için o kadar çok önemli ki :) Çünkü bir çocuk yaptığı her işte övgüler duymak ister bu övgüler onu güçlendirecektir. Küçük bir örnek verecek olursam; yatağını toplaması, evet bu yapması gereken bir şey ama bunun için ona şu cümleyi diyebilirsiniz. 'Aferin çocuğum seninle gurur duyuyorum' ve sofrayı kurarken kaldırırken yardım edince ona bir teşekkürünüz onu mutlu edecektir. Aslına bakınca özgüvende bu şekildedir kimse övgü görmediği bir şeyi başarmak istemez.
Yaşına Göre Sorumluluklar Vermek Gerekir
Çocukların özgüvenini desteklemek için en önemli şey sevgidir bunu herkesin bildiğini düşünüyorum artık. Aileler çocuğa değer vererek, çocukların kendini iyi hissetmesi adına küçük görevler vererek çocuğun sorumluluk sahibi olmasını sağlayabilir. Çoğunlukla anne babalar çocukların hata yapmasına karşılık bir daha o işe dokunmasına izin vermeyerek işi elinden alır ama bu çok yanlış en büyük hatayı bu şekilde yaparlar. Özgüveninin yapacağına inanma inancını yok eder.
Kendi Kararlarını Kendileri Vermelidir
Sizin sunacağınız seçenekler dahilinde kendi karalarını kendisin vermesine izin vermelisiniz. Sizin sunacağınız 3 seçenekten birini seçmesini isteyebilirsiniz. Bu onun kendi vereceği bir karar olduğunu düşündüğü için kendini büyümüş ve özgüvenli biri olacağını düşündürür.
Çocukların Negatif Duygu Ve Düşüncelerini Dinlemek Gerekir
Her çocuğun okulda veya arkadaş çevresinde korkuları, endişeleri olabilir. Bu çok normal bir şeydir. Bu olumsuz düşünce duyguları dinlemek gerekir ve beraber bir çözüm bulmalıdır. Çocuklara başaracağı konusunda onu cesaretlendirmek onlara yapılabilecek en güzel şeydir.
Anne Babanın Da Evde Özgüven Adına Davranışlar Sergilemesi Gerekir
Benim inandığım bir şey vardır çocuklar ilk dersi ailelerinden sonraki dersi ise okuldan öğrenir. Aile içinde öğrenebileceği en büyük ders ise özgüven dersidir. Anne babalar kendinden emin olduğu konularda öne çıkarak sorumluluğu üstlenmesi çocuk için cesaretlenmeye sebep olacaktır. Ebeveynler yaptıkları başarısızlıkları, hataları ve başarıları asla çocuğundan saklamamalıdır. Çünkü her insan hata yapabilir, önemli olan hatalardan ders çıkarmaktır.
Yaptığı Hatalarda Bağırmak Yerine Affetmek Gerekir
'Bir çocuk hata yapmaktan neden korkar?' Sorusunun cevabı aileler olabilir. Ailelerden korkan çocuklar hata yapmaktan korkar. Hata yapan çocuğa doğruyu öğretmek gerekir. Bağırarak çağırarak sorun çözülmemeli.
Eline sağlık gerçekten güzel tavsiyeler. Sen tanıdık birisin aklıma birisi geldi osun kesin 😂
Şşşşş aramızda :D
Tamam 😊
Aaaa çok süper görüş 🤪😜😝🥳🥳
Aaaa ne tesadüf :D
Çok şaşırdım hiç beklemiyordum 🤣
Cocugun ozguvenli olmasi icin sunu yapma bunu yapma ustun kirlenir sen yapamazsin dusersin kosma vb seyler soylememek lazim kendisine guveni gelmesi icin. Karakterinin gelismesi icinde kucuk yastan itibaren anne baba bi konuda bebeklerinin e fikirlerini sorabilirler
Bir şeyleri başarması sağlanmalı bence. Örneğin, "sen yapamazsın" deyip elinden alınmamalı hiçbir şey, denesin yapar veya yapamaz, yapamazsa dener dener sonunda yapar.
Cevap
9Cevap
Çocuklara öz güven vermenin en kolay yolu onlara sorumluluk vermek olacaktır gadası
Çocuğun hayatındaki en basit şeylere bile ebeveyni karar veriyorsa o çocuk ozguvensiz ve her daim anne babasına muhtaç yaşar. Çocuğa zorla yemek yedirmek mesela. Çocuğa siz istediginizde ve siz karar verdiğinizde zorla da olsa yemek yediriyorsunuz. Merak etmeyin kimse aç yaşayamaz. Acıktığına ve yemek yemek istediğine bırakın da kendi karar versin. Dondurma verecekseniz neli yemek istediğini kendi seçsin. Ya da ona bir boyama kitabı alıyorsanız 2 3 seçenek sunun hangini istediğine kendi kadar versin. Ya da oyuncak alırken seçenekleri siz belirleyin hangini istediğine o karar versin boylece o oyuncağı sevecektir çünkü kendi seçti. Böyle böyle kazanır özgüveni.
Yaşına göre sorumluluk yüklemek, yaş arttıkça sorumluluğun da derecesini arttırmak gerekir ki kaldıramayacağı yük yüklenip de öz güveni sarsılmasın. Ayrıca duygusal zeka gelişimi de yakından takip edilmelidir. Duygusal zeka (EQ) gelişimi bebeklikten itibaren gelişmeye başlar. Üzerine gidilmezse tıpkı zeka (IQ) gelişimi gibi körleşir. Bebekler sizin mimiklerinizi, hareketlerinizi, davranışlarınızı taklit eder. Bu gelişim, yaş ilerledikçe ve zeka geliştikçe en üst seviyeye kadar çıkar. Artık duygusal karmaşıklıklar ve ağlar bile çözümlenir. Nihayetinde ne aşırı özgüvenli olacaktır ne de öz güven açısından yetersiz bir birey.
Buraya bir şarkı bırakayım sen anla
https://m.youtube.com/watch?v=5We_RpVSSakBaskı yok
Yapmak istediği olumlu eylemlere izin vermek
Düşüncelerini özgür bırakmak
Hayal gücüne dokunmamak
Çocuğu büyük insan gibi dinleyecek, onun yaptıklarıyla ya da fikirleriyle alay etmeyeceksin ki yine alay edileceğim korkusu olmasın.
Kanka neden profil fotoğrafında o şerefsizlerin işareti var
@Sorusoranbircocuk ben de bir yahudiyim. Böyle konuşman kırıcı oldu.
Hata yapmasına izin vererek. Düşmeden kalkmayı öğretemezsiniz.
Küçüklüğünden beri verdikleri her kararda yanlarında olarak baskı ya da temdit etmeyerek
Büyüklerin konuştuğu bir yerde araya girse bile sen sus sen küçüksün dememek
Örneğin, hastaneye gittiğinde sorunu çocuk yerine ailesi anlatır ise, o çocuktan özgüven bekleme.
Çocuklar çok iyi bir gözlemcidır
Öncelikle onlara değerli olduğunu hissettirmelisiniz
Ve asla Hevesini kıracak ya da tramva yaşatacak anlar yaşatmamalısın
Emin olun fazlasına gerek yok
Çocukların hayallerini korkuyla bastırmayarak onları daha özgür bırakarak. Özgüvenin hasını aşılayabiliriz.
Her zaman onların yanında oldunu onu koruyan bir annesi oldunu gosder
çocuklara birey olduklarını hissettirmek lazım, sorumluluklar vermek gerekiyor
Her yaptığı şeyde tebrik etmek
güzel paylaşım
Sesli görüş
Teşekkür ederim 😊