Merhaba, yapılan en büyük hatalardan biri her kumaşın ütülenmeye uygun olduğunu düşünmektir. Oysa her kumaş ütüye elverişli değildir. Mesela likralı kumaşları ütülemek zamanla kıyafetin elastik yapısını yitirmesine neden olur. Yine triko elbise ve kazaklar ütülendikten sonra eski görüntüsünü kaybeder. Bu yüzden illa ütülenecekse üzerine nemli bir bez koyarak ütüleme yapılması gerekmektedir. Gömlek kumaşları, pamuklu kumaşlar, pazen ve saten kumaşlar ise ütü gerektirir nitelikte kumaşlardır. Yine kot kumaşlarda ütüsüz giyilmemesi gereken kumaşlardandır. Burada önemli olan kumaşın yapısıdır. Elastik nitelikli kumaşlar her ne kadar daha dayanıklı olsa da ütüye karşı diğer kumaşlara göre daha dirençsizdir.
Hayır gömlek ve pantolonlarımı ütülüyorum. Çok sık gömlek giymiyorum bu yüzden de işim kolaylaşıyor. Ütü yapmayı seven bir insan değilim. O yüzden ütü gerektirecek kumaşlardan ve kıyafetlerden genellikle kaçıyorum. Ütü yapmayı gereksiz vakit kaybı olarak görüyorum. Zaten sırf bunun için kurutma makinemi alırken ütüleme/ kırışıkları gideren opsiyonu olan makinayı tercih etmiştim :)
Merhaba, Gündelik hayatta kullanılacak yani işe giderken giyilen pantolon, gömlek vs. tarzında kıyafetleri kesinlikle ütülemek gerekiyor. Lakin ev içerisinde giyilen kıyafetlerin ütülenmesi zorunlu değildir bence. Tabi çok fazla kırışık olan giysilerin de ütülenmesi çok daha iyi olur sonuçta kırışık bir giysiyi giymek insanı huzursuz eder. Tabi bu kişinin zevkine ve kullanımına göre tamamen değişiklik gösterebilir.
Yani her kıyafet tabi ki ütülenmez bu gayet mantıksız bir hareket olur. Fakat ben saçma gelse de iç çamaşırların bile ütülenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kırışık bir şey görmeye tahammülüm yok. En azından kendime olan saygımdan dolayı yaparım bunu. Ütü bana göre bir insanın imajını gösterir o yüzden bundan öyle absürt bir durum yok.
Yıkanan her çamaşır ütülenebilir. Tabii ki de bu çamaşır kategorisinin içerisine iç çamaşırları gibi ürünler girmez. Diğer tüm kıyafetleri ütülemek kırışıklıkları alır ve katlarken daha fazla bizlere kolaylık sunar. Bu nedenle ütülemek, ütülememekten daha önemlidir ve fayda sunar. Ben genelde çamaşırları yıkamayı tercih ederim. Özellikle de sürekli ben gibi takım elbise giymeniz gerekiyorsa, çamaşırı bol bol yıkamak dışında bol bol ütü kullanmak zorunda da kalabiliyorsunuz. Mikrop konusunu ise tam olarak bilmiyorum. Çamaşır makinesinde zaten yıkanmış bir de yüksek sıcaklık üzerine daha da etki eder mi bu konuda ekstra bir bilgim bulunmuyor.