Kelimeler yahut ifadeler varmı?
Ben şahsen osmanlıca nın estetik bir dil olduğunu düşünüyorum hatta fransızca bile yanında halt etmiş
Ben şahsen osmanlıca nın estetik bir dil olduğunu düşünüyorum hatta fransızca bile yanında halt etmiş
Düşüncen ilginç ancak esasen osmanlıca uyduruk bir dil. Ortaya karışık salata yapmışlar arapça farsça ve türkçeyi birleştirmişler. O da bazı cahil padişahların islamiyetle beraber arap kültürünü de benimsemiş olmasından kaynaklanıyor. Elbette osmanlıcanında kendi içinde bir sistemi kuralları var. Mesela osmanlıcada isimlerin sonuna T koyamazsın onun yerine ismi D ile bitirirsin. Örneğin 4. murat değil 4. murad dersin. Benim de osmanlı döneminden kalma kullandığım kelimeler var. Mesela bazen mütemadiyen derim ya ne bileyim istidat derim. Bu da okumaya ciddi anlamda ilk başladığım yıllarda kitabını okuduğum yazarlar yüzünden oluyor. Benim başlangıcım osmanlının son cumhuriyetin ilk yıllarından kalan yazarlar oldu. Peyami safha Halide edip adıvar Yakup kadir kara osman gibi. Şüphesiz dilimiz doğuşundan bu güne kadar gelişim göstermiş. Ancak Türkiye Türkçesi öyle yozlaşmış ki anlatılmaz. Halbu ki birazcık özenildiğinde hiç bir yabancı kelimeye ihtiyaç duymaksızın derdimizi anlatabileceğimiz güzel tatlı ve akıcı bir dildir Türkçe. Çoğu kimse bilmez ama Rafet El roman bu konuda çok büyük taktirler almış bir insandır. Dili gayet akıcı kibar ve nezihtir. Yani bir Rafet El roman kadar olamıyoruz.
Dillerin çoğu zaten bitane ana dilden meydana çıkmıştır. En basiti latince, ispanyolca, italyanca ve fransizcanin ana dilidir.
ABD 71.681 , Almanya 70.400, Japonya 44.224, İtalya 31.762, Fransa 30.193, S. Arabistan 13.579, Türkiye 7.260...
İlköğretim okullarında okutulan ders kitaplarının içerdiği kelime ve kavram sayısı. Araştırmayı yapan: Ankara üniversitesi TÖMER Dil Öğretim Merkezi.
İlkokulu bitiren bir amerikan çocuğu 70 bin kelime öğreniyor. Aynı yaştaki bir Türk çocuğu ise 7.000 kelime... Yedim, içtim, mıçtım.
''BİR MİLLETE YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK, ONUN DİLİYLE OYNAMAKTIR.'' Bu söz Goethe'ye aitti galiba. Sözün doğruluğundaki dehşete bakın ki, onu türkçeye çevirince: 'Adamın kucağına oturup diliyle oynamak' gibi bir anlam çıkıyor.
Neden? Çünkü lisan'ı katlettiler.
Necip Fazıl diyor ki:
Bu işin saikini, amilini, illetini bir müessire bağlayamamamın sebebi nedir?
Şimdi yeni kurbağa diliyle yazalım:
Bu işin nedenini, nedenini, nedenini bir nedene bağlayamamamın nedeni nedir?
Evet, insan kelimelerle düşünür.
Siz onun kelimelerini çalarsanız salaklaşır, düşünemez. Yahudiler ölü dilleri İbranice'yi canlandırır. Biz de öz dilimizi öldürürüz.
Diliyle,diniyle olcakti
Malesef... Arşivlerimizi bile okuyamiyoruz. Bencede bu geçmişi silme çabaları değil de ne peki
Şimdi aklıma gelmiyor ama ama üç beş şey var tabi. Çok daha fazla olmuş olmasını isterdim açıkcası.
Lakin,bilhassa vs.
Abartmamak suretiyle sempatim var.
Cevap
16Cevap
kardeş osmanlıca diye bir dil yok..bir dili konuşabilmek için ırk olmak gerekir.. sadece yazışma şekline osmanlıca denilmiş..arapça türkçe farsça kkökenli kelimeler yazışmalarda kullanılmış halk herzaman türkçe konuştur.. osmanlıca diye bir dil yoktur..osmanlıca yazı dediğin şeyde türkçeyi arap alfabesiyle yazmaktır..
Evet haklısın usta,arapça harfleri bilen birisi osmanlicayi okuyabilir,günümüz türkçesiyle aynı dil sadece zaman geçtikçe bazı kelimeler unutulup yok olur
bende bioloji ders kitapları vardı 1920 li yıllara ait bir sandık dolusu milletin osmanlıca dediği arap harfleriyle yazılmış ders kitapları.. o zamanlar kuran kursuna gidiyordum okuyabilince çok şaşarmıştım.. işte bir dil için tasarlanmış alfabe olmazsa çok zor olur ı harfinin yoklugunda aralara y atmışlardı bol bol..
Hemfikiriz bu noktada... Çokça istifade ederim Lisan-ı Osmanî'den... Çok da severim... Meslek icabı.. :)
Mesleğini merak ettim :)
Edebiyatçıyım; master yapıyorum. :)
Süper 1A++++
teşekkürler:)
Osmanlıca inparatorluk dili, şu an için gereksiz, ayrıca estetik sayılmaz yabancı kelimeler bol olduğu için sana öyle gelmiş, türk dil devrimi gerçek bir devrimdir, haa bu arada osmanlıca yazıp okuyabiliyorum ki hayran olanların çoğu bunu yapamaz...
Bk. Bir masala aşık olmak :-)
Helal olsun sana, bende bunun meraklısının ve okuyup yazmayı öğrenmek istiyorum
Ve uygulamalar indirdim fakat çok zor.
Dedem ve baba annem osmanlıca iliyordular, bizde tık yok :(((
Malesef...
Bilmemek ayıp değilmiş öğrenmemek ayıpmış
aklıma gelmedi ama senle aynı fikirdeyim 5* soruna ;)
günlük kullandığımız bir çok kelime osmanlıdan kalmadır
sade olduğu için, osmanlıdan kaldığı anlaşılmıyor bazen.
+5 soruya
Doğru da hani günümüzde unutulmaya yüz tutulmuş kelimeler ya da fazla kullanılmayan
atatürkümüz sağolsun osmanlıcayı cok güzel anlıyoruz okuyoruz sadece türkler gecmişi okuyamıyor
nerde okuyon len salak profesörler okuyo sen ben okuyabiliyozmu gerizekali
lakin,zira,mitevellit,mada bazen mamafih.
Mamafih hariç diğerleri tanınan kelimeler ama Mamafih nedir ben bile bilmiyorum :p
mamafih nafile de dene bilir.sen bile derken.osmanlıca mı okuyorsun?
Okuma değil de ilgileniyorum. Haliyle azcık ta olsa kelime hazinesini oluştu biraz
Osmanlıca diye dil çıkardınız ya helal olsun size. O zamanda konuşulan dil zaten Türkçe'ydi fakat yazılan yazı arap alfabesiyle yazılıyordu.
Soruna gelecek olursak nefret ederim o dersten bırak günlük tutmayı adını duymaya katlanamam.
Fobin mi var
Fobi oldu artık evet.
keşke Osmanlıca konuşuyor olsaydık amma tuhaf olurdu
Cahil konuştuğun dil o zamanda aynıydı. Sizin gibi cahillerle aynı havayı soluduğuma inanamıyorum.
Osmanlıca diye birşey yok. Arapça türkçe ve farsçanın karıştırılmasıyla elde edilmiş gereksiz bir dil. Halk genelde bu 3 dilden birini kullandı yerine göre.
Ne cahil adamsin sen ya,konustugun dil ne peki ?
Zaten türkçenin kendisi arapça farsça kelimelerin karışımından oluşuyor,bizim osmanlica dediğimiz şey yazı dilidir,onun dışında o zamanki türkçe ile su anki aynı konuşma dili.
Haha Bykızkacıran34 aynen sana katılıyorum. Hatta moda terimleri olsun iş hayatı olsun ingilizce kelimeler tavan yaptı. Ve türkçe kadar yabancı dillerden oluşan başka hiç bir dil yoktur
osmanlıca diye bir dil yok osmanlı devletının dili Türkçedir. eski öz Türkçe kelimeleri arıyorsa GökTürkçede ara Od=aşk camoka=asabi noyan=asil vb.
Senin Türklük hastalığını sormadım osmanlicayi sordum
Olum benim sorularima cevap yazma*
Kendini bir b*k zannediyorsun
Osmanlıca diye dil çıkardılar ya ben bir şey demiyorum. Bu arada latin alfabesi giber atar usta
Haha Osmanlıyı kabul etmeyen devşirme torunu diyor bana devşirme nin en büyüğü sensin
teyakkuz tefekkür tebeddül...
resmi yazışmalarda cok fazla olmamak kaydıyla
Müşahhas, bilmukabele, bilahare falan.
En basiti ismim Osmanlıca
Habibi gecerli mi?
Habibi arapça :))
bilahare
cedid- yeni
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar