Erkekte düşünülmeli namus konusunda
Hz.Yusuf'un sakındığı/korktuğu şey ne idi değil mi ?
Hz.Yusuf'un sakındığı/korktuğu şey ne idi değil mi ?
Haci guzel yere deginmissin . Oncelikleşu anacip sagopa kajmer den ask yok artik sarkisini dinlemenizi istiyorum . Ayriyetten namus kadinda diyen zihiniyete bok kadinda diyerek cevap veriyorum . Bakire degilim ama namusluyum diyene de bok namuslusun diyorum . Bakire olup her boku yiyenede bok namuslusun diyorum . Kizlarla yapit kalkan erkege de bok namuslusun diyorum . Bakir olup kizlarin orasini burasini elleyip yalayip openede bok namuslusun diyorum.Abi namus dedigimiz sey helalin olmayan birisiyle biseyler yapmaktan kacinmakla baslar. Nice erkege etmedigim kufur kalmamistir . Kiza kasar der kendi kizlarin ustunden kalkmaz lan sende kasarsin haberin yok . Abi namus kadindir denir %90 oraninda namus kadindir Bence . Ama bu erkeklerin her boku yiyebilecegi manasina gelmez cunku erkekte de namus vardir . Bunu belli edecek bir durumun olmamasi erkege namusunun olmadigini ve istedigiyle istedigini yapma hakkini veriyorsa hakiki namussuzdur . Erkek iradesi ve nefsine hakim olup helalini bekleyecek arayacak herneyse kadinda iffetini koruyacak . Ben bakire degilim ama en azindan bakirenin yaptigini yapmam diyenleri goruyorum ulan o kiz hic yoktan bir zar parcasinida olsa korumayi basarmis sen neyi basardin . Birilerinin altina yatmayi mi ? Ayriyetten bir kere yapip hata olarak gorenlere degil tabi bu lafim ama bana bakire olmayan kiz haram kilinmis . Nasil yapicaz bile bile gidip haram mi isleyeyim . Namus iki tarafta da var gormesini bilene . Ha kadinda daha cok var cunku bir erkek sokakta body + sortla gezse herkesi tahrik edemez ama bir kiz bu halde gezse butun erkeklerin agzinin suyu akar ki erkek nefsine hakim olsun diyenler var abi kiz yapmasin erkekte hakim olsu kendini tecavuz ettirmek icin yer ararsa soyunup gezerse nefsine hakim olamayan erkekte yapar . Seker hastasi ornegini dusunun adamin onun koy bir kilo baklavayi guzelce dursun adamin nefsini kabart hastalik dinler mi o adam komadan gidecegini bilse dayanamaz dayananlarda vardir ama dayanamayan yer . O misal dayanamayan o soyunuk hale yapar yine ilk erkegin sucudur bu durum ama kizinda payi vardir ve buyuktur . Herkes bir yobaz gerici tutturmus gidiyo . Lan yavrum sen ileri goruslu olalimda milletle daha rahat yat kalk namuslu sayil istiyon . Yemezler onu. Abi kiz iffetini koruyacak erkek nefsiyle basa cikacak bundan gayrisini yapan bana namusluyum demesin . Cunku bilsinler ki namussuzun onde gidenleri . Hata yaptim sayanlar ayninhatayi tekrarlamadigi surece yine bas taci tabi .
Orspu çocuğu umarım kız kardeşinede şort giydi diye tecavüz ederler
Ben şu fikirlerde namuslu olma işini pek kavrayamadım. Ya da bu bir kaçış yolu mu ? Namusu bacak arasında aramayın tamam anafikrinizi anladık da bu durumu meşru kılmıyor. Ben Hz Yusuf derecesinde bir erkeğin edepli olabileceğini düşünmesem bile halen inandığı değerler adına kişisel zevklerinden vazgeçmiş insanlar tanıyorum. Öte yandan tabi bu günümüz kızları karşısında prim vermiyor ama zaten biz bazı arkadaşlar gibi acaba kızlar ne der fikri hiç gütmedik. Kimse hayatını tamamen başkaları ne der mantığıyla düzenlememeli. Yazdıkça uzuyor arifler işler yine sarpa sarıyor.
- Bende diyorum nasıl bağlıcaksın abi :))
- Abim bilirim yaparsın. Ama çok uzun uzadıya gider :)) Bilirim seni :))
Ey be İnsan evladı, Ey be Namus..!
Duydun mu ağzımdan bir kötü laf, gördün mü elimi hiç havada,
Ne zaman dedim ki -gel çabuk buraya.
Bir toz görsem yolunda,
önünden üfleyerek giderdim konmasın diye sırtına.
Geldin candın, canıda alıp gittin,
Armağan kaldı KAHPELİKLERİN..
Yabancı bir adamdır, tanımazsın.
Sonra bir imza, olursun akraba.
Abi dersin yetmez, abiiim dersin koşarsın yardımına,
Nereden bilirsin ki namusunun yari ile olmuş kanka..
Bir bakarsın ablalar, abiler, yeğenler çoğalmış,
Mutlu olursun, bu kalabalık güven verir insana.
Kardeşi olmayan biri olarak kardeşe kardeş demez, şim eklersin sonuna.
Nasıl dayanırım eeey Allahım,
Bacısının yarinin sırtını okşayarak demiş - takma kafana..
Kimsenin tavuğuna demedim kışt,
Geçmemişimdir bir büyüğümün önünden aykırı, kimsenin namusunda da olmadı gözüm hiç.
Eloğlu secde halinde, elleri semada ağzında dualarla,Hatırını sorsan, Allah rızaları, hamd olsunlar uçuşuyor dudaklarında,
Ama gözler? gözler milletin karısında kızında, bu nasıl dindarlık bee P..Ç
Bu şiir mi yazı mı bilmiyorum ama güzel imiş. Bu kime ait ?
Bu korkunç bir yanlış malesef. Erkekler amaann ne kaybedicem mantığında. E kızlar da yolunu bulmuş; madem namus iki bacak arasında, elletmeden herşeyi yapıyorlar. Sonra herkes namuslu.
- Kesinlikle ..
Doğru
işte ben pentini bu yüzden çok seviyorm akıllı çünkü :)
En iyi cevap işte :)
best
İşine gelmeyen ayılar eksilemiş
namus değince neden herkes cinsellik olarak algıladı... ne namussuzluklar var...
@Mutlulukbende adam kayırma, rüşvet vb. şeylerden bahsediyosan onlar toplumsal olduğu için toplumsal ahlaksızlığa giriyor. Ama aile içi ya da aileden topluma nükseden nedenlerse onlar namussuzluk oluyor işte :D
Cevap
56Cevap
Bizim gibi körü körüne dine bağlı yaşayan toplumlarda her kötü olayda önce kadın suçlanır erkek hep haklıdır erkek hep el üstündedir .
Tirmizî’de geçen hadisi okuyan hangi kişi aksini yapan bir kadının namuslu olduğunu düşünürki
“Kadın avrettir (namustur), dışarıya çıktığı zaman şeytan onunla hep beraber olur. Onun Allah’a en yakın olduğu zamanı evinin içinde bulunduğu anıdır.” Heysemî, bu rivayetin sahih olduğunu belirtmiştir.(Zevaid, 2/35).
Bunun manası malumdur; şeytan -fıtraten cemalperest olan- kadınları dışarıda gezerken erkelere karşı daha cazip bir tutum takınmaya yönlendirir. Bu çok bariz bir teamüldür onlar için. Gerçi kadınlar bunu sadece erkekler için yapmazlar. Fakat dışarıya çıkarken erkeklerden daha fazla güzel giyinmeye dikkat ederler. Hadislerden Asr-ı saadette bu huyun onlarda ön planda olduğunu anlıyoruz. Hadis, bu konuda kadınların dikkatli olmalarını istiyor.
Söz konusu ettiğimiz bu hadiste geçen ve “şeytan onunla beraber olur” veya “ondan asla ayrılmaz” şeklinde tercüme edilen “isteşrefe” kelimesi aynı zamanda “süslü göstermek” manasına da gelir.(bk. Tuhfetu’lahvezî, ilgili hadisin şerhi). Bu süslemenin sonucudur ki, “Yirmi erkekten ancak bir iki kişi vardır ki gördüğü kadınları kendi eşinden daha güzel görmez.”
Bu gün yapılması gereken şey, dışarı çıktığında veya işe gittiğinde kadının fazla süslü elbiseler giymeye heveslenmemeli, üst elbise olarak giydiği çarşaf veya mantonun vücut hatalarını göstermeyecek şekilde geniş olmasına dikkat göstermelidir.
Ellerin dert gormesin ALLAH razi olsun bilgi icin :)
Erkeklerde o süslenmiş kadınlara bakmayarak veya bakmamaya çalışarak namuslu olabilirler. Ayrıca yazdığın hadisin sahih olduğunu düşünmüyorum Sahihse bile sadece kadınlar geçmiyordur. Erkeklere de bir şeyler söylüyordur. Ayrıca güzel giyinip bolca parfüm sıkıp kadınları etkilemeye çalışan erkekler de var.
Ben teşekkür ederim.
Evt namus deynce bdnim bile aklma kadin geliyor. Cunku oyle gorduk oyle isittk buyuklerden. namus iki bacak arasndan akan kanmidr insani namuslu yapan? Asl ruhtur insani insan yapan namuslu yapan.sadece musluman ulkelernde boyle namus deynce kadn dusunurler. Sokakta yuruyoruz erkek kizi opuyor; dadi bakip rezil kiz namussuz kz dyor. Cunu budur onun hayat anlayisi. Bana gore namus herkes, erkek kadn icn de onemli. Ama bakir ve bakire erkek kadn dusunelm ve ilk gece, yarn erkek ayni hicbisey eksilmez ama kadn yarm kalir. Kaybeder kzlgni... O yuzden namus deynce kadn dusunurz.. ASi.
bunu gecen gün okudum soruyu görünce aklima geldi buraya da yazmak istedim :)
Kızlık zarı, bizim bekaretimizi kontrol için yaratılmamıştır
Bebekken kakamızdan, mikroplardan, pisliklerden korunmamız için yaratılmıştır
Tuvalet eğitiminden sonraysa işlevini yitiren
Ve olmasının hiçbir faydası, anlamı ve gerekliliği olmayan küçücük bir zardır
Ve bu zarın varlığı erkekler tarafından keşfedildikten sonra
Bizim namusumuz olarak üzerimize etiketlenmiştir
Onun için gerekirse öldürülmüşüzdür, o varsa saygı duyulmuşuz
Yoksa katledilmişiz, bir parça zar için “iyi mal”, “0 kilometre” olarak görülmüşüz
Ve cinsel ilişkiden sonra çarşafta kan lekesini gören erkeklerin
İlk ben “becerdim” anlamında “gurur”lanmasına ve övünmesine sebep olmuşuzdur
Bekaret beyindedir, bacak arasında değil
Namus beyindedir, bacak arasında değil
Orospuluk beyindedir ve erkeğin de o*su olur ... !
Bunu paylaşacaktım bende. ;)
Çooook doğruuuu
Bu sözler tarihe geçmeli
27 yaşındayım, 24 yaşımdayken bir kişiyle ilişkim oldu 2 sene sürdü, evlenmeyi düşündüğüm beklediğim insanın o olduğunu düşündüğüm için onunla yaşadım ilk birlikteliğimi.. Ondan öncekileri okadar özel hissetmediğim için ilişkilerim uzun sürsede birlikte olmamıştım ama onunla neyazıkki evlenmeden böyle bir hata yaptım, ve neyazıkki ilişkimiz devam etmedi. Ayrılığımızın üzerinden 1 sene geçmesine rağmen hala biriyle görüşmedim çıkmadım, ''bakir değilim bakire birini haketmiyorum, bakire olmayan birinide nasıl kabul edicem'' düşünceleriyle, güvensizlik ve isteksizlik karşı cinse bir soğukluk oturdu içime.. İlerde temiz olmasını istediğim evleniceğim kişiye bu durumu nasıl açıklıycam ne yüzle çıkıcam karşısına inanın utanıyorum aklıma geldikçe.. Tövbe ettim Allah'a bir daha zina yapmıycağıma ama içimde de bir soğukluk.. bir isteksizlik.. evlenemiycemde galiba bu gidişle.. Çıkmazlardayım
Tövbe ettiysen sıkıntı yok sen devamlı et güzel abim ..
Kızlık zarı, bizim bekaretimizi kontrol için yaratılmamıştır
Bebekken kakamızdan, mikroplardan, pisliklerden korunmamız için yaratılmıştır
Tuvalet eğitiminden sonraysa işlevini yitiren
Ve olmasının hiçbir faydası, anlamı ve gerekliliği olmayan küçücük bir zardır
Ve bu zarın varlığı erkekler tarafından keşfedildikten sonra
Bizim namusumuz olarak üzerimize etiketlenmiştir
Onun için gerekirse öldürülmüşüzdür, o varsa saygı duyulmuşuz
Yoksa katledilmişiz, bir parça zar için “iyi mal”, “0 kilometre” olarak görülmüşüz
Ve cinsel ilişkiden sonra çarşafta kan lekesini gören erkeklerin
İlk ben “becerdim” anlamında “gurur”lanmasına ve övünmesine sebep olmuşuzdur
Bekaret beyindedir, bacak arasında değil
Namus beyindedir, bacak arasında değil
Orospuluk beyindedir ve erkeğin de o*su olur
En iyi cevap bence.
Namus her şekilde korunmalıdır. Fakat erkeklerde namus yerine genelde iffet kullanılır. Gözünü haramdan saklayan bir insan iffet abidesidir. Hz.Yusuf iffetli idi. Ve çok güzeldi onu gören mısırlı kadınlar bunun bir melek ya da güzellik tanrısı olduğunu söylediler. Çünkü bu güzelliğin bir insan da olamayacağını düşündüler. Her şekil de iffetini korumuştur. Sonra sabredenlerden oldu ve Mısır Azizi oldu. Ama yine de iffetini korudu. Bugün zengin ve yakışıklı olanları görüyorsun kardeş. Hangileri peygamberleri örnek alıyor acaba ?
Harbi konunun özünü yaklamışsın tebrik ederim.
bacak arası zarmıdır namus ? öyle okuyorum bazı yorumlarda... güldüm.
45 yaşında bakire bir kadına da kız kurusu derler. Herşeye bir kulp bulmuş yurdumun insanı..
Yazık çok yazık.
Namus sevişmek değildir. Namussuzluk bana göre, aldatmak, çalmak, çırpmak, malzuma zarar vermek, kötü bir insan olmaktır.
Ne yazıkki Türkiyede ve dünyada kadın mefhumu hep küçük görülmüştür. Meyve veren ağaç taşlanır. Kadın annedir, kadının ayaklarının altındadır cennet. İçim yanıyor doğuda orda burda namus cinayetlerini okuyunca...
doğru :) hemde çok doğru aslında ben sırf bu açıdan avrupayı biraz seviyorum insanların böyle saçma bir takıntısı yok bana göre ...
Sırf bu namus davasının yaygın olduğu yerlerde , cinselliğin kızlık zarı ile bağdaştırılması, cinselliğin kötü birşeymiş gibi gösterilip, kızların küçükken baskı ile yetiştirilmesi yüzünden, intiharlar oluyor. Vajinismus problemleri oluyor. Kızlar cinsellikten korkuyor. Orgazm nedir ömrü billah öğrenemiyor. Atalım bütün kadınları çöpe. Yakalım orta çağdaki gibi... böylece erkekler birbirleri ile mutlu mesut sevişir. Zar yok dert yok misali. İyimi ?
Allah razi olsun senden böyle bir soru sordugun icin namuz hem erkekde hem kadinda aynidir ama bizim toplum öyle bir hale getirmis ki zmesela zina ister evli olsun ister bekar erkek yapinca elinin kiri erkektir yapar kadin yaparsa damgayi vururlar en kötüsüde öldürürler ama bu hic birzaman degismicek malesef böyle gelmis böyle gider
Allah c.c senden razı olsun ..
amin cümlemiznden insallah
Kadının namuslusu oluyorda erkeğin namuslusu olmuyormu diye küçük bir parantez açmak isterim.Her ne kadar kadın namusunu korumakla yükümlü ise erkeğinde bunu koruması zorunludur.Çünkü Yapmadığın her zina aslında karşı taraf için koruduğun bir namustur.Ama günümüzde bu erkeklik meselesine dönüyor.Mesela ben bu zamana kadar hiç bir kızla birlikte olmadım.Ve bununlada övünürüm.Ne güzel Zina yapmadım diye.Ama bunu erkeklerin arasında söylersem kesin dalga geçerler.Bunu eksiklik olarak görenler var.Böyle kafalar var çünkü.
Milli oldun olmadın mevuzusu ve bu tür konuları konuşmayıda sevmem.Evlenene kadarda bu böyle sürecek.Evlendikten sonrada inşallah yanılıp yolumdan sapmam.Tek temennim bu.Büyük konuşmamak gerek nede olsa.
cehaletten olsa gerek. ya da erkek kendisini insan olarak değilde herhangi bir hayvan ailesinden görüyor... oysa namus erkek için de kadın için de aynıdır ve sadece cinsellikle ilgili de değildir. namus her şeyiyle namustur özüyle, sözüyle, diliyle... yani tüm benliğiyle.
- Son cümlelerin çok iyidi..
Toplum ataerkil olunca her türlü zorluğu sırtlayan da kadınlar oluyor haliyle.
Erkek özgürce yetişirken kadınlara hep yasak deniliyor.
Erkeğin sırtını sıvazlayıp aferin diyen toplum kadını taşlıyor.
..falan filan işte.
Erkeğin kaybedeceği bir şey olmadığı için rahat. Kiminle ne bok yedi belli olmuyor. Ama kadının kaybedeceği bir şey var. Bu yüzden çekiniyor herkesle yapmaktan. Ayrıca bu namus meselesinin kadına özgü hal olması ataerkil toplumlarda görülüyor. Yani kadın evlenmeden erkeğe yan gözle bile bakamaz ama erkek evlenmeden istediği haltı yapar. Bu çok yanlış bir düşünce. Kadınlar namus meselesi yüzünden toplumda ikinci plana itiliyor. Aman adım çıkmasın, aman kızlığım gitmesin, aman millet ne der, evde kalırsam ağızlara sakız olurum...
Her konuda olduğu gibi,yurdum insanı bunu da cahilce anlamış,kendine göre uygulamış kalıplaştırmıştır.Birine şu kadın var ya tam 1 rspu diyen insanımız, başka bir kızla ilişkisini övüne övüne anlatabilir. Din konusunda ise,Kuran da ve hadislerde yeri vardır.Güzel 1 konuya değinmişsin kardeşim 5 yıldız .
Kesinlikle haklısın abim ..
valla var oyle namussuzlar nerde bisiy gorseler kendilerine hemen cikarirlar kendilerini namusun bekcileri sanarlar,namus dedigin amdan ibaret degilki baskasini hakkini yemek alis verisin icine hile yalan katmak en buyuk namussuzluktur,bugun burda benim basimada geldi bayan arkadasin biri erkek arkadasinin evine gidip gitemmek icin dusuncelerimi aldi ben dusuncemi belitttim sizin bahsettiginiz namus bekcisi bena hakaretler itti ama napalim ailesinin verebildigi terbiye o kadarmis elinde olan oymus ne diyebilirizki
Namus?
Bir cok kiz namussuz oldugu halde gidip namuslu erkeklerle evlenen bir ulkede yasiyoruz.ne anlami var ki ben kizin kocasindan baskasiyla daha onceden bile olsa opusmesine bile karsiyimdir ARKADAS.
Ben temizsem simdiye kadar.karsima cikaninda TEMIZ birisi olmaisni isterim...abaza, Capkin görm?miş lerle isim olmaz !
Her insanin,her toplumun namus anlayisi farkli farklidir.
Sadece kadinda ya da erkekte diye bir düsünce mümkün degil olamaz.
Namus insanlar icindir.
Bir insanin ahlak anlayisidir.Dürüstlük ve de dogruluktur namus...Tek bir seye ya da tek bir cinse indirgemek cok büyük bir yanlis olur.
Cünkü herkes takdir etmelidir ki,
dogruluk,dürüstlük ve ahlak gibi kavramlar kadinlara özgü degildir.
"insan" olanlara özgüdur.
Tamamen toplum baskısı yüzünden. Sen gel orayı bırak ama arkadaş her yerini pişirsin ve evlenince namuslusun, bu tamamen beni üzüyor. Erkeklerde de anlamadığım nokta namuslu kız istiyorlar fakat elin alacağı kızları bozuyorlar. Çok üzülüyorum gerçekten. Kızlarda namus bacak arasında arandığı sürece asla Türkiye gibi bir ülkede kadınlar ve erkekler eşit olamaz.
Sonunda bunu diyen bir erkek. Bravo erkek yapar yeridir ama kadın yapamaz sözünü savunmadığın için. Erkek arkadaşım ben 6 kızın olduğu eve mi gidersem yoksa sen 6 erkeğin olduğu eve mi gidersen daha kötü diyor bende ikiside kötü saçma diyorum hayir kızınki kötü ama erkek yapabilir diyo nasıl bir zihniyettie bu soğudum resmen ya! Taktir ettim seni her iki cinste namuslu olmalıdır.
bu soruyu sorabildiğine göre toplumumuz tarafından namusun tek sorumlusu olan kadın ön yargını yıkmışsındır demek bir kadın olarak teşekkur ediyorum namus herkes içindir kadın ya da erkek değil işinde bile namusunla yapmak önemlidir bence :)
Kesinlikle :))
erkeğin namussuzuna çapkın, bayanın namussuzuna da o* denir. ayrıcalıktır. erkek egemenliğinin tavan yaptığı bir konudur.
neden mi? zardan ibaret bir düşünce yapısı, erkeğin elinin kiri... v.b. konular, düşünceler... hepsi sonsuz bir uçuruma götürür kişileri. devletleri. milletleri.
bu düşünsel uçurumlardan da hiçbir topluluk kolay kolay yukarı çıkamaz. türk toplumunun en büyük yaralarından birisidir. iyileşmesi ise imkansız gibidir.
aslında sıkıntımız şu bence.. o kadar geri plana atılmışki erkeklerde bu kavram herkes için demiyorum tabiki.. ama şu bir gerçek kadın namussuzluk yaparsa ne dendiğini hepimiz biliyoruz... ama erkek bunu yaparsa hovardadır erkeğin elinin kiri yakışır evlenince durulur diye geçiştiriliyor malesef...
nasıl kimi erkekler namuslu kız istiyorsa kızlarda aynı şeyi talep etmekde eşdeğer olmalı bence...
geri kafalılar namusu sadece kadına has bir şey diye beller öyle de kafalara aşılamaya çalışır halbuki erkeğin ne namussuzları var kadının yanında halt etmiş erkek orda burda yatar kalkar adı erkek olur ama şerefsizdir yani adam değildir kanımca.. kızları kötü yola iten pazarlamaya çalışan ne adi şerefsizler var. Ama kadın bir adamla aşk yaşasa kadın yollu olur bizim kıroların dilinde.. Bir kız batağa düşse çıkarmaya çalışmak yerine onlar daha derine itiyorlar
Hz.Yusuf (A.S) gibi olmamız zor ama imkansız değil hem o zamanın şartları ile bu zamanın şartlarıda farklı yani namus denince akla ilk kadınların gelmesi saçma o kadar namussuz erkek varken yani sözüm meclisden dışarı ama öyle yani , hem bir erkek bir kadını karalamadan önce kendine baksın, çünkü çoğu zaman kadınlar haksız duruma düşüyor. İnsanız yani hepimiz her şeyden önce farkeder mi kadın erkek ...
erkeklerin namus kavramını ne kadar küçük bir pencereden baktıkları için namusun ne olduğunu bile bilmeden eğitimsizce beynine yüklenmiş bir takım tabuların esaretinde yaşayan zavallıların militanı diyorum ben.halkımızın önce namus nedir onu öğrenmeli.sonrada kadının elini öpmeli .
canı gönülden tebrik ediyorum allah bizi namussuzluktan ve namusunu bilmeyen erkekden korusun.
- Senin gibi düşünenler için cümleniz bayanlara amin diyelim.
eyw.
Öyle ikiyüzlü bir toplumda yaşıyoruz ki aslında, evlenmek isteyen kadınları kezbanlıkla suçlayıp, evlenmeden birlikte yaşayanlara o* muamelesi yapıyorlar. Evlenmek istemiyorum dediğin zaman entel ama sürtük, evlenmek istiyorum dediğin zaman cahil ama namuslu oluyorsun anlayacağın !
nick on numara citizen kane :D
Erkeklere sorsan % 90 nı,evet erkeklerinde namusu var der,ama iş başka konulara geldiğinde kaybedecek bişeyimiz yok,bir erkegiz yaparız.
Kadın kuruk sallamasın ki erkekde peşinden koşmasın derler.
Namus her iki cins içinde geçerlidir
Ne diyon sen rütük anlamıyor ben :D
İslam'a göre de hem erkeğin hem kadının namusunu koruması, zinadan kaçınması gerekir ama bizim ülkemizde maalesef 'erkeğin elinin kiri, kadının alnının lekesi' anlayışı hakim. dini bile işlerine geldiği şekilde yorumluyorlar sonra da müslümanım diye geçiniyorlar.
güzel konuya değinmişsin namus kavramı cinsiyet fark etmeksizin herkesı kapsar
- Öyle üstad. Hz. Yusuf'un sakındığı , korktuğu şey ne idi ? Değil mi.
kızların zarı var çünkü ordan anlaşılıyo namuslu! olup olmadıkları... ne namuslu geçinenler var yemedikleri halt yok aynı anda 4 erkeği idare eden... ne erkekler var en yakın arkadaşının sevgilisine karısına göz diken... sonra namusta namus diyen. ne bir kadın bedenini herkese sunmalı nede bir erkek kadını elinin kiri olarak görmeli... namus farklı bir kavram.
bir insanın ar damarı çatladı mı şah damarından hayat aksa bile bir skim olmaz...
- İyiydi bu ..
Hz.Ali efendimiz: "Erkeğin tesettürü göz kapaklarıdır." der.
Bizim ülkemizde ne yazık ki bu zihniyette insan sayısı oldukca çok, bazi erkek zihniyetin kendi namussuzlugunu ortmek icin kadina yapistirdigi bir damgadir, kadin ya da erkek her insan namusuyla yasamalidir, namusun kadina ozgu bir sey olma dusunceside cahillikten ibarettir bence. namus denilince de akla gelen ilk şey cinsellik olmamalı çünkü namus ilk önce akılda biter, insan namusunu yaşam tarziyla, karakteriyle gösterir.
Nâmusun cinsiyeti olmaz. Bir genel eve gidip de o çirkin işi yapan erkek de zarar verdiği kadın kadar namussuzdur. Ayrıca; gönlü temiz olmayan, şeytana gönüllü yataklık yapan kalpler de namussuzdur; kız olsun, erkek olsun, hiç fark etmez. Önemli olan cinsiyet değildir; nâmusun bilincinde olarak, nâmusu doğru anlayarak nâmuslu, haysiyetli yaşamaktır, yaşamaya çalışmaktır vesselâm.
Erkeğinde namusu vardır bence, kadından beklediğini kendide uygulamalıdır. Ama böyle olunca, piç takılmayınca da kızlar senden hoşlanıyo mu? Hayır... Nedense tikileri, paralıları, amacı belli olanları daha çok seviyo kızlar... Namusumuzu takındığımız için yalnız kalıyoruz.
malesef erkeklerde de o* var. bir bok yaptığını zanneden çook. ama yazık. acıyorum ben oyle gorunce. gelecek gençlere emanet ama.. modern ola ola bir hal olduk. kızlarda da var erkekler de de var bu namuussuzluk. sonu ne oolacak bilinmez ama türklüğe, müslümanlığa yakışır hareket etmiyoruz.
Namus erkek psikolojisiyle ilgili bir kavram. Erkekler eşlerini paylaşma konusunda kadınlara göre çok daha katı. Kadınlar eşleri kendilerini aldatsa veye kendilerinden önce ilişki yaşamış olsa bile bunu hazmedebiliyor. Erkekler bunu hazmedemediği gibi evlenecekleri kadının kendilerinden önce başka bir erkek veya erkeklerle cinsel ilişkiye girmiş olmasını kabullenemiyor.(Bu kabullenememe durumunda kültürün de etkisi olduğu kesin.)
Yani namus cinsiyetler üstü ahlaki bir kavram değil. Tamamen kadınların cinselliği yaşama tarzıyla ilgili.
Harbiden yaa bu düşünce bende bile var bir de kız olucam kendimden utandım valla :D Ama namus ve kadını yıllarca aynı cümlede kullandık bence bu yüzden böyle.. Ayrıca erkeğin de namusu olduğunu düşünen sevdiğim bir kişi var hayatımda ilk defa o görüşte bir erkek gördüm..Kandırma falan da değil oturuşu kalkışı her hareketiyle beyefendiliğinden ödün vermiyo tü tü tü maşallah ama işte onun da başka kötü huyu var erkek milleti değil mi hepsi aynı dflgkjdfglk
bizim yaratılışımız böyle 2 kere 2 nasıl 4 ediyorsa buda aynı şey sadece bizde değil dünyanın her yerinde aynı bu durum kadınlar zarif narin ve güzel yaratıklar biz erkekler onlar için mücadele ederiz bu her zaman böyle olmuştur.doğru yanlış vs bu sabaha kadar tartışılabilir bir konu ama biz ne kadar konuşursak konuşalım bu değişmez.
Ne kadar doğru bilemiyorum ama bir hadis vardı;
"İki bacağı arasındakine ve iki dudağı arasındakine sahip çıkan cennetliktir" diye.
Az çok anlatıyor!
Saygılar..
Toplumun cahilliği.
Öyle lanse edilmiş, öyle bilecek elbet.
Kalıplaşmış yüz yıllık kelime kalıplarına tav olan, iki bacak arasında takılıp kalmış erkek kezbanlara söylüyorum bunu.
Bakire isteyen, bakir olmalı.
Nokta.
harikasın. bu yoruma bayıldım... 10 numara
Evet nedense namus denilince ilk kadinl geliyor akla.
Guzel soru *5
- Yani ortada çelişki var.
çok güzel bir noktaya güzel bir şekilde değinmişsin.zaten sorunun cevabı verdiğin örnekte var
Dediğimin net anlaşılması için Hz. Yusuf'u söyledim
doğru güzel bir örnek
Teşekkür ederim.
Ne güzel bir soru bu :) Çok önemli bir konuya değişmişsin. 5 *****
Teşekkür ederim güzel ablam :)
Hz.Yusuf aleyhisselam gibi olamayanlar namusu sadece kadında ararlar.
Kesinlikle ..
namus ama hangi topluma, hangi din anlayışına, hangi kültüre, hangi kişiye göre namus? Türkiye'deki yerleşik namus anlayışına göre namus=kadın. peki bu anlayışın dışındaki insanlar namussuz mu? bakire olmayan bayan mı namussuz, yoksa yalan söyleyen bir bayan mı? bence kıyas yaparak yerleşik namus anlayışımızın sebeplerini sorgulamamız, çok daha sağlıklı düşünmemizi sağlayacaktır.
yani bence asıl konu şu: bizim niye böyle bir namus anlayışımız var?
Hem erkek- hemde bayanlar için öncelik bacak arası olduğu için, namus denilen Adap edep kalmadı Reis... Bunun erkeği kadını yok bence...
Korumacı anlayışımız..
..ama biz kafayı değil bacak arasını koruyoruz(güya) herkes çatır çutur aldatıyor.. buda kişisel bir tespit.. anladın mı ks?..
boşuna mı diyorlar erkeğin tesettürü göz kapaklarıdır diye. sadece kadın değil erkeğin de dikkat etmesi lazım.
Ey insanoğlu unutma ki küçücük bir tükürükden yaratıldın. Namuslu olmuşsun olmamışsın önemli değil. Bugün Allah için ne yaptın onu söyle. Unutma Ölüm Var kıl namazını. Yarın kılarım diyenin dün kıldık namazını.
Duymak istenilen:
Olurmu öyle şey erkeğinde koruması gereken iffeti var
Gerçek:
İffet korunması gereken birşey değildir ya vardır ya yoktur. Kimse kimseyi kandıramaz, eninde sonunda herkes karşısındakinin beynini okuyor sözler, nesnellik veyahut tavirlar hiçbirşeyi orta vadede örtmüyor.
Ahlak herkese gerekli...
Olan şeyin üzerinde düşünülür.
Erkeklik namusunu yitireli çok oldu.
Sıra dişi yaşam formunda.
Onlarda yitirecek!
Bi erkek olarak böyle bir şey yazman çok hoş, tebrikler.
Çok haklısın Namus demek sadece Kadın demek değildir erkekte de Namus aranmalı bence o kadar haklısın ki şu an inan ki iyi ki bu soruyu sormuşsun ki bunun bilincine varabilsinler ya da varabilelim.
Bu tamamen Türk toplumunun uydurdugu bir saçmalik, halbuki daha 'namus' kelimesinin gerçek anlamini bile kavrayamayanlar var. Kimisi iki bacak arasinda falan zannediyor.
Şöyle birşey var. Davul patlamamış ama tokmağın değmedigi yer de kalmamış maşallah. Ne erkekler gördüm nice kızlardan kaşar. Namus beyinde başlar beyinde biter.
onlarınkide şerefsizlik oluyr zaten ama sadece kadınlar kötü olan taraf oluyr ndense
10 numara bir soru 5* verdim...
size tamamen katılıyorum erkekte sakınmalı adını çıkarmamalı toplumumuz bilinçsiz hala..
gecen hafta cuma da hoca bunu anlattı bızlere ve gercekten kadın kadar erkekde namus da sorumluymus oyuzden tek taraflı gormemek lazım bu olayı.
evet bunu bende düşünüyorum bir bayan olarak neredeyse erkekleri namussuz belliyorlar :)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar