Gerçekten şimdiki hitaplara bakıyorum da; bir yanda birbirine 'aşkım, bebeğim' deyip iki gün sonra unutanlar, diğer yanda 'kocam, hatun, reis, koçum' gibi ilişkiden çok mahalle arkadaşlığı kokan kelimeler... Romantizmin samimiyeti sanki biraz basitleşti, ayağa düşürüldü gibi geliyor bana. Oysa eski Osmanlı dönemindeki o hitaplarda hem muazzam bir hürmet hem de derin bir aşk var. Şimdiki sözlerin yanında şunların asaleti bambaşka değil mi sizce de?
Nûr-ı Dîdem: "Gözümün ışığı, bakmaya kıyamadığımsın" demek.
Mihribânım: Şefkatini, merhametini sevdiğim.
Şeb-i Yeldâm: En karanlık gecemi aydınlatanım.
Devletlüm: Hayatımdaki en büyük şansım, talihim.
Cân-ı Cânânım: Canımın içindeki canım.
Şimdi dürüst olun; günün birinde birinin gözlerinizin içine bakıp 'Nûr-ı Dîdem' demesi mi ruhunuza dokunurdu, yoksa sıradan bir 'aşkm' lafı mı? Sizde durumlar nasıl, böyle derin hitaplar kullanan kaldı mı hiç çevrenizde?

Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
8Cevap
Abla ben hitapları kullansam ya anlamazsa 😅
Hayır mucize diye şeylere inanmam
Kesinlikle. Eskiden bir kelime yalnızca hitap değil, karşısındakine verilen değerin de ölçüsüymüş. ‘Canım, sevgilim, yârim, refikam…’ derken bile bir incelik var. Şimdiki ‘aşkım, kocam, koçum’ ise biraz fazla hızlı tüketilmiş kelimeler gibi geliyor. Zarafet bazen söylenen sözden çok, o sözün insanda bıraktığı histir.
Eski dildeki kelimeler değişiyor. O zaman ki bunların hiçbirisi Türkçe değildi zaten. Şimdiki sevgi sözcükleri bana da yapmacık geliyor ama illa nur-i Didem demeye gerek yok. Gözümün nuru denilebilir yine. Asıl olan kelimelerin telaffuzu değil, fark o zamanki insanların sevmeyi bilmesinde, sadakatinde yatıyor. İsterse hiç güzel kelime kullanmasın ama davranışıyla göstersin yeter
Şimdiki laflar yapmacık hiç bir samimi değil
Açık konuşmak gerekirse o çağlarda olsakana ifade etti derdi şimdi okuyunca çok bir anlam vermiyor.. ayrıca kelimelerin önemi söyleyenin sıcaklığında.. inanmayıp ya da yalandan söyledikten sonra kelimelerin bir onemii yok ki...:))
Birileri Muhteşem Yüzyıla başlamış anlaşılan asdkjdaskjads
Mdldkkdlslw
Hoşuna mı gitti devletlum hanım adsjkdasjkdsakjdsa
Sevgilim bana devletlum dese gülmekten kırılırım
😁
Bana çok yorucu geliyor bunlar
İyi ki o zaman yaşamamışım aq
Bu zamanda artık komik geliyor