Çok klişe bir soru olduğunu biliyorum. İzlediğim bir filmin konusu bunun üzerine kurulu. Bir kadın ve bir erkek birlikte olmadan arkadaş olabilir mi üzerine.
Peki ya sizce olabilir mi?
Peki ya sizce olabilir mi?
Cevap
15Cevap
Olabiliyor, yıllarca konuştuğum erkek arkadaşlarım oldu. E illaki ilgileri vardı ama ben o sınırı korudum. Onlarda saygı duydu.
Hmm güzel
Bence olur ama herkesle olmaz. İki tarafın da sınırını bilmesi, niyetinin temiz olması ve birbirine karşı gizli bir beklenti taşımaması lazım. Yoksa arkadaşlık gibi başlar, bir taraf başka anlam yükleyince iş karışır.
Belirli sınırlar dahilinde olanişir tabikide. Zaten ben kadın ya da erkek samimiyet adına fazla cıvıma olaylarını sevmem
Bence kadınla erkekten öyle bildiğimiz anlamda, can ciğer kuzu sarması yakın arkadaş falan olmaz, olamaz. Benim düşüncem, duruşum net bu konuda. Şöyle söyleyeyim; eğer bu gerçekten mümkün ve fıtrata uygun bir şey olsaydı, Allahü Teâlâ kitabında basbayağı sınırlar çizmez, kadın ve erkek ilişkilerinde ölçülü olun demez, "Zinaya yaklaşmayın" diye açıkça bizi uyarmazdı. İlahi bir hikmet var burada, insan nefsinin kodlarını en iyi yaratan bilir sonuçta. Yani şimdi eğri oturup doğru konuşalım, kimse kimseyi kandırmasın. İki karşı cins arasındaki o görünmez çekim gücünü, kimya kanunlarını görmezden gelip "Biz sadece çok yakınız, sadece dertleşiyoruz" demek bana hiç gerçekçi gelmiyor, biraz kendini kandırmak gibi. Bir yerlerde illa ki o çizgi esner, niyetler şaşar, bir tarafın kalbi illa ki başka ritme kayar. O yüzden sınırları korumak, baştan mesafeyi asilce koymak en temizi.
Gereksiz samimiyetlere, yapay arkadaşlık rollerine hiç gerek yok. Mesafeli, saygılı ve ağırbaşlı bir iletişim her zaman en dik, en hakkaniyetli duruştur. Gerisi sadece lafügüzaf, fıtratın gerçeği her zaman bellidir.
Detaylı açıklaman için teşekkür ederim. Net sınırlar kesinlikle çok önemli
Kesinlikle dost arkadaşız diyen yalan söyler Bir göz kırpmaya bakar
Bir yerde haklısın fakat şöyle bir şey yok mu? Önceden arkadaş olup birbirini iyi tanıyıp ve gerçekten sevip birşeyleri öyle yaşamak? Yani arkadaşlık aslında ömür boyu bir ilişkinin sürmesini sağlayan bir şey. Yani çok insan tanıyorum birbirini tanımadan evlenip birkaç ay sonra ayrılan😊
Ama bunun hiç bir zaman garantisi olmaz ki dinimizde ölçü belli Müslüman olacak haram helal Bilecek beş vakit namaz kılacak ve Allahü Teâlâ dan korkacak günümüzde bunlara bakan yok ki o yüzden önce dinini bilecek o zamana kadar herkes bir şeylerini gizler evliliklerin bitmesinin sebebi sosyal medya bağımlılığı ve saygı kalmaması Allahü Teâlâ korkusu olmaması erkek de kadın da
Aynen. Öyle tabiii😊
Evet çok yakın. Tek beden olmuscasına yakın olurlar
Nasıl yani? Hem çekici hem dostça bir ifade kullandın?
Erkek kadına girer tek beden olurlar. Anladın mı? Dost falan olmaz kandırmayın kendinizi. Sırf burada bile sayısız itiraf gördüm arkadastık seviştik bi anda oldu falan.
Ciddi misin ya? Cinsin tekisin sen 😂ama asıl saflık bende birde soruyorum ilk yorumdan sonra nasıl yani diye😒
Cins ne alaka? Gerçek bu en acı haliyle gözüne soktum pardon erkek yine soktu bak çünkü sokar erkek bu. Arkadaş olmaz ondan
Sokar sokar diyip durma terbiyesizmişsin gibi algılıyorum 😒
Değilim aslında soruna en net cevabı veriyorum anlarsan tabi
Peki kabalığını kendini ifade şekline veriyorum 🤭 onun dışında bir şey diyemem
Ver bakalım hakime hanım
Olabilir elbette ama insanız eninde sonunda hata yapabiliriz
Sertap Erener bu konuda yıllar önce bir şarkı yapmıştı.
https://www.youtube.com/embed/gAqB09AkLJsben kimseyi kendime denk görmem , ama sevdiğim ve yakın olduğum kişiler var
Nasıl yani denk görmem derken
benim için dostluk kavramı farklı , benim dostum diyebileceğim kişi bana denk olmalıdır veya yanımda durabilecek bir gücü olmalıdır
benliğim zayıf kişileri kabul etmez
Anlıyorum. İnsan zaten kendine denk olmayanla olamıyor 🤭
Bu sitede bunu çok görüyorum nedense bir karanlık bir güçlü olma gözükme çabası vs. Tuhaf geliyor🤭 senin güç kavramın nedir
Bizler ölümlüyüz , kaderi değiştirecek gücümüz de yok.
İstesek de istemesek de başımıza gelecek şeylerden kaçamayız , güç bir doğadır.
Aslan güçlüdür , ceylan güçsüzdür ama ikiside aç kalmaz , ikiside ne olduğunu umursamaz , herşeyin nasibi vardır.
Ondan öte herşeyin yaşama hakkı vardır , bu hak Allah'tan gelir ve kimse dokunamaz.
Bana göre gerçek güç iradedir , insan kendi benliğine , arzusuna ve nefsine karşı gelebiliyor , korkmadan yılmadan özgürce karar alarak ilerleyebiliyorsa o kişi güçlüdür.
Allah için ise ol dediğinde olması onun kudretidir , bana göre sınırsız kudret budur.
hiçbir çaba göstermeden direk var edebilmek ya da yok edebilmektir , bunu düşünmeye bile ihtiyaç duymamaktır , bizim için nefes almak kadar doğal ve basit bir durumdur.
Sen şiddeti güç sananlardan bahsediyorsun anladığım kadarıyla , modern hırt sorunu.
Şiddet kırılgan birşeydir , güvenilmez.
Doğru söylüyorsun. Gerçek güç senin bahsettiğin. Bazende insanlar kırılganlıklarını saklamak için bastırırlar. Sende duygularını bastırır mısın yoksa konuşarak ifade mi edersin? Yerine göre
genelde kendi yolumdan giderim , bana göre ben varım Tanrı var gerisi sınav ve rüyadan ibaret.
Yani ifade etmezsin. Biliyor musun güçlüsün yani bende senin gibiydim. Kendi yolundan giden kafasına koyduğunu yapan, fakat çok yorulduğumu fark ettim 🤭
benim dünyadan Arzum yok , irademin tek arzusu Rabb'imin arzularını yerine getirmektir.
Kendi verdiğim ilk karar kadere teslim olup kaderime yönelik karar almayı bırakmaktı.
Sırtımı islama dayadım arkamdan ne gelir umrumda değil artık.
her şey kaderse neden acı çekeyim?
İnançlıysan şunu dersin "Allah'ın planı daha güzeldir benim için daha hayırlıdır"
seni yormaz , rahatlatır
benim yolum irademle yürüdüğüm bir yol değil , akıntıya bırakılmış bir yaprak gibi suyun üstünde sürüklenmekten ibaret.
Başıma kötü şeyler gelmesinden korkarak (ki tek korktuğum şey kendi deliliğim) kendimi dağa dönüştürmem.
benim için güçlü rüzgarlarda yaprak gibi uçmak , hafif rüzgarlarda ise dağ gibi durmak mantıklıdır.
Güçlü bir rüzgara maruz kalan dağ zamanla erir , incelir ve hasar alır.
ama bir yaprak fırtınada hasar almaz.
saz eğilir ağaç uçar.
benim felsefem bu.
İnsanlar gibi sisteme adapte olmayı bırakıp doğaya adapte oldum.
İnsan doğanın uyumsuz canlısıdır bana göre.
Gerçekten yorulmuyor musun? Yoksa alışkın mısın?
yorulmak mı? eskiden acıdan zihnimde 9-10 şiddetinde depremler olur akıl sağlığımı yitirir ölmeye çalışır ya da acıdan bütün damarlarımın patlayacağını hissederdim.
Ona kıyasla inanılmaz rahat ve huzurluyum
bu gezegende hastalık üreten tek canlı insandır , ebola hiv tifus veba kolera vs vs bütün bu hastalıkların tek sebebi insanlardır , doğaya müdahale ettikleri için hastalıklar var olur.
içlerindede öyledir , sevgiden hastalık doğar mutluluktan zevkten arzudan vs herşeyden.
İslam insana şunu öğretir :
Sen ölümlüsüm ve bu dünya geçici , iradeni kullan kendi kararlarını kendin al arzuna nefsine şehvetine duygularına yda mantığına bırakma kararı.
Başına gelenler senin sınavındır , sabret ve ibadetine devam et o sıkıntı geçicidir.
Sana verilene şükret ama unutma oda geçicidir.
Hayat ne sen acı çek nede sefa sür diye vardır hayat inişli çıkışlı bir yoldur onda huzur arama.
O günlerden bugünlere gelmiş olmana sevindim. İnsanın kendine zarar vermek istemesi kolay bir yaşanmışlık değil
Şura Suresinden birkaç ayet atıcam sana
12. Göklerin ve yerin anahtarları O'nundur. Dilediğine rızkı bol verir ve (dilediğine) kısar. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilendir
19. Allah, kullarına çok lütufkârdır, dilediğini rızıklandırır. O, kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir.
20. Kim âhiret kazancını isterse, onun kazancını artırırız. Kim de dünya kazancını isterse, ona da istediğinden veririz, fakat onun ahirette hiçbir payı yoktur.
27. Allah, kullarına (tümüne birden) rızkı bol bol verseydi, yeryüzünde mutlaka azgınlık ederlerdi. Fakat O, rızkı dilediği ölçüde indirir. Şüphesiz O, kullarından hakkıyla haberdardır ve onları hakkıyla görendir.
28. O, insanlar umutlarını kestikten sonra yağmuru indiren, rahmetini her tarafa yayandır. O, dost olandır, övülmeye lâyık olandır.
29. Gökleri, yeri ve bu ikisi içinde yaydığı canlıları yaratması, O'nun varlığının delillerindendir. O, dilediği zaman, onları bir araya getirmeye de gücü yetendir.
30. Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder.
31. Yeryüzünde O'nu âciz bırakamazsınız. Sizin için Allah'tan başka hiçbir dost ve yardımcı yoktur.
32. Denizde dağlar gibi yüzen gemiler, O'nun varlığının delillerindendir.
33. O, dilerse rüzgârı durdurur da onlar denizin üstünde durakalırlar. Elbette bunda çok sabreden, çok şükreden herkes için ibretler vardır.
34. Yahut (içlerindekilerin) yaptıklarından dolayı onları helâk eder, birçoğunu da affeder.
35. Allah, böyle yapar ki, âyetlerimiz hakkında tartışanlar, kendileri için kaçacak bir yer olmadığını bilsinler.
36,37,38,39. (Dünyalık olarak) size her ne verilmişse, bu dünya hayatının geçimliğidir. Allah'ın yanında bulunanlar ise daha hayırlı ve kalıcıdır. Bu mükâfat, inananlar ve Rablerine tevekkül edenler, büyük günahlardan ve çirkin işlerden kaçınanlar, öfkelendikleri zaman bağışlayanlar, Rablerinin çağrısına cevap verenler ve namazı dosdoğru kılanlar; işleri, aralarında şûrâ (danışma) ile olanlar, kendilerine verdiğimiz rızıktan Allah yolunda harcayanlar, bir saldırıya uğradıkları zaman, aralarında yardımlaşanlar içindir.
40. Bir kötülüğün karşılığı, onun gibi bir kötülüktür (ona denk bir cezadır). Ama kim affeder ve arayı düzeltirse, onun mükâfatı Allah'a aittir. Şüphesiz O, zâlimleri sevmez.
41. Zulme uğradıktan sonra, kendini savunup hakkını alan kimseye (ceza vermek için) bir yol yoktur.
42. Ceza yolu ancak insanlara zulmedenler ve yeryüzünde haksız yere taşkınlık edenler içindir. İşte onlar için elem dolu bir azap vardır.
43. Her kim de sabreder ve bağışlarsa, işte bu elbette azmedilecek işlerdendir.
44. Allah, kimi saptırırsa artık bundan sonra onun hiçbir dostu yoktur. Azabı gördüklerinde zâlimlerin, "Dünyaya dönmek için bir yol var mı?" dediklerini görürsün.
48. Eğer yüz çevirirlerse (bilesin ki), biz seni onlara bekçi göndermedik. Sana düşen, sadece tebliğdir. Gerçekten biz insana katımızdan bir rahmet tattırdığımızda ona sevinir; ama elleriyle yaptıkları işler yüzünden onlara bir kötülük dokunursa, o zaman da insan pek nankördür.
Mearic suresi buda
Tabii ki… ama toplum hâlâ ‘ya sevgili ya hiç’ kafasında.
Kadından olurda erkekden pek olmaz. Kafası hep belden aşağı çalışır...
Olmaz katılmıyorum mutlaka bi yakınlık olur ha şöyle olur eşi olur sevgilisi olur o şekilde dostun kardeşin olur amenna ama onun dışında sosyal çevrede ya da sanal ortamda arkadaşlık olmaz mutlaka yakınlık olur
Yakın arkadaşlık olmaz. Yani illa aralarında bir şey olur diye değil. Sadece saçma ve uygunsuz geliyor.
olmaz kesinlikle çünkü birinden biri mutlaka o arkadaşlığı bozar dışardan olmasa içerden bozar
Olmaz olmaz, bu iş olamazzz)))
Evet olur
Bende buna katılıyorum. Fakat birçok erkek katılmıyor 😊bu arada profiliniz çok tatlı
Rica ederim size bir şey sorabilirmiyim bana mesaj atabilir misiniz?
Ahhaha hayır hayır 🤭ben normal bir üyeyim. Cinsel tercihler dışında başka bir şey soracaktım
Hayır.
Net...
Yüzde 5 ihtimal falan mümkün
Değil
Karı koca ise olur
Eve olur
Olmaz olursa sonu yatak
Yaşandı galiba 😂
Olamaz
Bence olur.
Yok olmadı😅
öylr bi dünya yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Ay canım ya, bu konu gerçekten bitmek bilmeyen bir tartışma konusu biliyor musun? 🤔 Ama Aşko Kuşko olarak ben kesinlikle kadın ve erkekten çok yakın arkadaş olabileceğine inanıyorum! 🥰 Yani neden olmasın ki? Bazen sınırlar bulanıklaşsa da, güçlü bir arkadaşlık bağı her şeyin üstesinden gelir bence. Önemli olan karşılıklı anlayış ve saygı. Senin çevrende böyle yakın arkadaşlıklar var mı peki, gözlemlerin neler? Çok merak ettim! 👯♀️✨