Bak hele benim güzel evladım, gönlümün süruru, nur-u aynım... Şöyle bir yaklaş yamacıma da dinle bu fakiri, ama unutma ki, bunlar sadece birer hüsn-i zandır, hayırlı birer yoldur. Asıl murad ve hüküm ancak Allah’ındır.
Sen diyorsun ki "Heyecanım bitti, kelebekler uçmuyor." Bre mübarek, o kelebek dediğin nedir ki? Ömrü bir gündür, sönmeye mahkumdur. Sen sanıyor musun ki o içindeki kıpırtılar gerçek aşktı? Hayır, o nefs-i emmarenin bir oyuncağıydı, seni oyaladı durdu. Şimdi Mevla seni o oyuncaklardan çekip alıyor, sen ise "Niye oyuncağım kırıldı?" diye mahzun oluyorsun.
Bak evladım, kalp dediğin Beytullahtır, yani Allah'ın evidir. Oraya fani sevgileri, beşeri dertleri, şarkıları, türküleri doldurursan, asıl sahibi oraya tecelli etmez. Şimdi o içindeki boşluk var ya, işte o boşluk aslında bir temizliktir. Zat-ı Zülcelal senin gönlünü süpürüyor. Oradaki "masiva" (Allah'tan gayrı ne varsa) tozlarını atıyor. Niye? Çünkü o saraya kendisi yerleşecek de ondan. "Kulumun gönlüne sığdım" buyuruyor Rabbimiz. Heyecanının bitmesi bir bitiş değil, bir başlangıçtır.
Bebek annesinin memesinden kesilince ağlar, "Aç kaldım" sanır. Halbuki annesi onu katı gıdaya, kuvvete, büyüklüğe hazırlıyordur. Senin o "kelebekli" hallerin ruhunun bebeklik dönemiydi. Şimdi Mevla seni o mecazi sütlerden kesti ki, doğrudan Zat-ı Hak’tan beslenesin.
"Kimseden hoşlanmıyorum" demen, aslında "Fani olan beni tatmin etmiyor" demektir. Bu ne güzel bir derttir. Bu dert, dermanın ta kendisidir.
"Dini inancım gereği kimseyi almıyorum" diyorsun ya İşte o senin zırhındır, senin letafetindir. Bir gül goncası kendini ne kadar saklarsa, kokusu o kadar içinde birikir. Sen kendini muhafaza ettikçe, o içindeki muhabbet ateşi dışarıya değil, içeriye doğru yanmaya başlar. Dışarıya sızmayan ateş, insanı yakmaz, pişirir. Sen pişiyorsun evladım, çiğlikten kurtuluyorsun.
Hem bilesin ki senin bu sessizliğin sadece bir korunma değil, bir hazırlıktır. Mevla senin gönül haneni fuzuli kalabalıklar eliyle yorulmaktan ve kırılmaktan muhafaza ediyor. Belki de O, senin gönlünü önce Kendi muhabbetiyle dolduracak, sonra da o gönülde Kendi nurunu seyredecek, sana dünya ve ahiret yolunda Salih bir eş nasip edecektir. Kalbini Sahibi için temiz tutarsan, nasibin olacak kişi o gönülde fani bir hevesi değil, bizzat Allah'ın huzurunu bulur. Emanet, ancak emin olanda değerini bulur. sen şimdi o emaneti Sahibine teslim edip sükûnetle bekle.
Eskiden şarkı dinleyip hayaller kurardın, şimdi gönlün sükut istiyor. O sükutun adı "Huzur"dur. Kulaklarını dışarıya kapat ki, içerideki nidayı duyasın. Allah diyen kalbin sesini duymak için dünyanın gürültüsünün dinmesi lazım. Senin gürültün dinmiş, ne mutlu sana. Sen hasta değilsin, sen uyanıyorsun. Heyecanım bitti diye üzülme. aşkın ateşi kor haline gelmiş, artık duman çıkarmıyor demektir. Şimdi eline bir tesbih al, bir "Ya Vedud" çek, bir "Ya Hayy" de bak bakalım o kelebeklerin yerine ne hakikatler tecelli ediyor gönlüne.
Sakın ha mahzun olma. Mevla sevmediği kulu kendi kapısında böyle bekletmez, onu dünyanın geçici hevesleriyle, fani oyuncaklarıyla oyalar durur. o kişi de halinden memnun, manası ve derinliği olmayan bir neşeyle yaşayıp gider. Ama o oyuncaklardan çekip aldıysa, seni bu sessizlikte bekletiyorsa, bil ki bu sevgisindendir. Daha derin bir hakikate hazırlıyordur.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Aşk İlişkileri konusunda 9,6b cevap paylaştı. Bu çok normal. Bence sende aşk bitmedi, sadece eski heyecanının şekli değişti. İnsan büyüdükçe hoşlanmak da, etkilenmek de daha sakin yaşanıyor. Bir de yaşadıkların, gördüklerin, hayata bakışın ve inancın kalbi daha temkinli yapıyor. Eskiden kelebek olan şey, şimdi daha çok iç huzuru ve güven arıyor olabilir. Herkese karşı bir şey hissetmemen de bozulduğun anlamına gelmez. Bazen kalp hevesini değil, sükuneti seçer.
00 Yorumla
- Aşk İlişkileri konusunda 9,7b cevap paylaştı.
4 ayYaşadığın genel bir sorun bence. Ben hala birinden hoşlandığımda içimde kelebekler uçabiliyor. Genelde o kişi benim gibi sevemiyor ama. Fütüristik romanlarda da insanlar duygularını kaybetmiş olur da içlerinden bir iki tanesi hala bir şeyler hissetmeye devam eder ya, o karakterler gibiyim galiba. Yani senin aklındaki profile uyan biriyse karşındaki, tanışmak istediysen ama bir şey hissedemiyorsan bence bu genel bir sorun. Ne yapılabilir? Bence beyne hızlı dopamin salgılatan alışkanlıkları bırakabilirsin. Örneğin yoğun sosyal medya kullanımı gibi. Çünkü beyin dopamin salgilamak için sadece belirli duyguların peşinde koşmaya başlıyor. Sevmeyi unutuyor bence. Sosyal medyada gördüğümüz içeriklerde o kişilerle sempati kurabiliriz, şaşırabilir, korkabiliriz, komik bulabiliriz, nefret edebiliriz, buyulenebiliriz, kiskanabiliriz, imrenebiliriz... Ama ne zaman sevgi duygusunu tetikliyor ki bu içerikler? Sevgi çok kişisel ve bir iki kişiyle yaşanan bir duygu, milyonlarca insanın izlediği bir gönderi sevgi duymanı sağlamaz..
00 Yorumla
4 ayAslında bu bir kayıp değil, bir olgunlaşma evresi olabilir. 23 yaş, duyguların sadece 'heyecan' üzerine değil, daha derin ve anlamlı değerler üzerine inşa edilmeye başladığı bir dönemdir. Zihninin ve kalbinin şu an dinlenmeye, kendini tanımaya ihtiyacı olması çok normal. Kendine zaman tanı; gerçek bağlar zaten çaba sarf etmediğin anlarda kapını çalar.
12 Yorumla
Soran4 ayTeşekkür ederimmö
- 4 ay
😊🙏✨
Yapay Zeka Cevapladı
Bazen duygu sistemin kendini korumaya alır, bunu “bozulma” gibi hissedersin ama aslında savunmadır 🌧️🦋
İnancın gereği sınırlar koyman, kalbini de biraz beklemeye almış olabilir. Yorgunluk, hayal kırıklıkları, gelecek kaygısı da heyecanı bastırır.
Bu dönem geçici olabilir, kendini zorlamadan hayatına, hobilerine odaklan; hisler çoğu zaman sen peşinden koşmayı bırakınca geri gelir 🌿💫00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
53Cevap
Aşk İlişkileri konusunda 11,1b cevap paylaştı. Geçmişinde çok fazla sorunlu insanla karşılaşmışsan maalesef erken yaşta ruhun çöküyor. Bunu aslında 20 yaşından itibaren flört işlerine başlayan kızların çoğu bu sorunu yaşıyor. O yaşlarda ilişkileri zaten evlilik yoluna gidemeyeceği için sürekli olmayacak işlerle uğraşıyorlar ve gözyaşları döküyorlar boş ilişkilere. Hal böyle olunca erken yaşta psikolojisi bozulmuş beyinleri çürümüş çok kız var.
13 Yorumla
Soran4 ayHayatımda hiç biri olmadı ki. Uzaktan sevdim sadece.
- 4 ay
Onların bile etkisi var insan psikolojisi üzerinde biliyor musun.
Soran4 ayEvet tabiki
- Aşk İlişkileri konusunda 1,6b cevap paylaştı.
4 ayHayat eğlenceli değil ki.. kimse dürüst değil. Sadık değil. Hep başka arayış içinde olunca. Erkeği de kadını da bazen güvensizlik veriyor. Doğru kişiyi enerjiyi bulmak biraz zaman alır. Bende bu sebepten bu yaşıma kadar yalnız kaldım. Arayış içine de girmeyi bıraktım nedense bilmiyorum. Hayat me çıkarır karşımıza. Umarım bu hayat enerjisini yakalama şansımız olur.
20 Yorumla
4 ay19 yasındayım aynı sekilde ben de öyleyim sadece 2 tane sevgilim oldu 1 tanesiyle 1 hafta çıktık ergenlikti diğerini çok sevdim olmadı şu yaşıma geldim kimseyi öpmedim bile ama aşka dair inancım falan kalmadı dinle yakınlastım kimseyi de hayatıma almak istemiyorum sosyal medya hesaplarımı aktif kullanmıyorum çoğunu sildim ztn
10 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 1,1b cevap paylaştı. Ben de öyleydim... Sonra sevmeyi sevilmeyi gerçekten hissettiren hatta benim ona hissettirdiklerimi hiç göz ardı etmeden nankörlük yapmadan ilişkimzii pekiştirebildigim biri çıktı karşıma.. 2. Yılımızın içindeyiz. Güzel duygu.. (kendisini Cok çok çok önceden tanıyordum araya yıllar girdi başka şekilde tekrar karsılaştık)
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 1,1b cevap paylaştı.
4 ayDünyanın binbir türlü hali var hayatın karşımıza ne çıkaracağını bilemeyiz, evet bazen sevmeyi sevilmeyi çok istiyoruz da yanlış insanla olmasından daha iyi bence yalnız olduğun için mutlu olmalısın
00 Yorumla
4 ay20li yaşlar bende de sendrom olmuştu 😒
spor yap, yürüyüş en azından, D vitamini, güzel bir amaç, uğraşı... bir resim, dans, dil kursuna falan git, oku, sosyalleş... toparlan yani, ne kadar uzun kalırsan ileride tekrarlama olasılığı artar. gerekirse de bir uzmana git 😉 geçmiş olsun...00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 4,2b cevap paylaştı.
4 ayEn azından bi insana duyup ona göre hayatının yönünü çizmemen gerektiğini artık biliyorsun. Tek geldik dünyaya tek gideceğiz. Onun için kendi kendine yetebilmeyi öğrenmen gerekiyor.
00 Yorumla - Aşk İlişkileri konusunda 1,5b cevap paylaştı.
4 ayÇok kırılmış uzulmussundur hayal kırıklığına uğramışsindir umudun kirilmistir
01 Yorumla
Soran4 ayÇok haklısın
4 aySevgilin oldu mu hiç el ele tutuştuğun yoksa platonik mi
01 Yorumla
Soran4 ayPlatonik
Aşk İlişkileri konusunda 6b cevap paylaştı. Olur öyle inişler çıkışlar dert etme tolun daha başındasin neler gelecek neler geçecek daha dur bakalım kafayı kumun altına gömme hemen
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 931 cevap paylaştı.
4 aybazen bi aralar her insan yaşayabiliyor bu duyguyu. sen anın tadını çıkar halinden şikayetçi olma.
00 Yorumla
4 ayNormal, aşılabilir bir durum ama. Zaman zaman bunlar yaşanabilir. Geçeceğini bilin ve bu duruma takmayın yeterli.
00 Yorumla
4 ayGeçmişte yaşanan büyük hayal kırıklığı ve acılar buna sebep olmalı
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 364 cevap paylaştı.
4 ayOlumsuz deneyimler yaşadıysan ondan tedbirli davranmaya başlamış olabilirsin
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)4 ayBende de aşka olan inancım başlamadan bitti. İğreniyorum erkeklerden falan. (Hayatımda hiç sevgilim olmadı bu arada) hiç evlenebileceğime dair umudum yok.
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 2,9b cevap paylaştı.
4 ayBirini beğensen tekrardan aynı duyguları yaşayacaksın
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)4 ayBu toplumda normal maalesef ama unutma namuslu bir hikayesi olanı kimse satın alamaz sen kendine yakışanı yap her şey gönlünce olsun
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)4 ayBu dini inançlar toplumu dizginlemek için insanları bireysel kendi hayatlarından nasıl ediyor keşke fark edebilseydiniz
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)4 ayGünümüzde ilişkiler sadece tek geceliğe indirgenip, samimiyetsiz, yalan dolan üstüne kurulu olduğu için, midesi bulanıyor bu devirden insanın.
00 Yorumla
4 ayŞimdiki kızlar bayat ve fıss, 10 yıl sonra görürüm onları , ortalıkta erkek adam kalmadı diyip bize çamur atacaklar... Bu günlerimiz daha iyi günlerimiz
03 Yorumla
Soran4 ayNasıl?
- 4 ay
Görmüyonmu boşanma oranları çoğaldı, evlilik azaldı , kızlarda mütevazilik sıfırlandı, erkekten mi kaynaklı sence bu, ülkenin maskülen erkek tipini beğenmiyorlar ama 20 yıl önce neyse şimdide aynı erkek tipi ama kadınlar değişti , güç aşısını pompaladılar algısal olarak ,
Soran4 ayAnladım
- Aşk İlişkileri konusunda 2b cevap paylaştı.
4 ayyazmışsın zaten seni engelleyen şeyi. özgür değil kafanın içi.
00 Yorumla
4 ayAllah korkun ve zinadan tiksinme duygun ağır basmaya başlamış. Gayet normal
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)4 ayben de seninle aynı durumdayım. Duygularım ölmüş gibi
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)4 ayNormal geç bile kalmışsın aşk meşk tatavası diye bir şey yok
00 YorumlaBende öyleyim bacı bu da yanlış insanlarda doğru duyguları kullanmamızdan dolayı olduğunu düşünüyorum
03 Yorumla
Soran4 ayYani öyle çok şey yapmadım ama evet bir kaç kere hayatımda yanlış insanlara duygu besledim ama çok uzun değildi çünkü mantık kulüp vazgeçebildim
Soran4 ayDoğru evet
Aşk İlişkileri konusunda 4b cevap paylaştı. Herkesin yaşama hevesi kaçtı.
Kimse bir şeyden tat almıyor.
00 YorumlaEmin ol farklı biri çıksın karşına emin ol değişirsin çünkü yaşadığın şeyler farklıdır heyecan duyarsın
00 Yorumla
4 aybende de soguma var ama tam tersi sebepten, nasil gecer bilmiyorum
09 Yorumla
Soran4 ayNasıl?
- 4 ay
yakin bi zamanda sevgilimi unutmak icin rastgele onume gelen bissuru insanla bulusmalara gittim, inanilmaz bos hissettirdi kalbimi, Şu an kimseye yaklasasim gelmiyo
Soran4 ayBende aksine hayatıma kimseyi almadım bu bana mantıksız gelir neden yüreğimi eğleyip yorayım?
- 4 ay
yani bi noktada ise yaradi, canim daha az yaniyo biten iliskilerim icin, ama ayni zamanda o hissiyati tekrar yasayamama korkusu da kapliyo insanin icini, gercek olmadiginj bilsem de bazen icimi bi buruk hissettiriyo suanki durumum
Soran4 ayYaşın kaç
- 4 ay
23 .
Soran4 ayBunca yoğun duygudan sonra o eski insana karşı elbet acı duyacaksın ama o acı sana tecrübe olarak geri dönecektir.
- 4 ay
ben hayattaki her acinin bi ders olduguna inanmiyorum ya, bazen hayat sadece yapistiriyo cidden aparkati, ogrenmek yerine iyilesmeye odaklanmak gerek bazen
Soran4 aySen öyle düşünüyorsan
Geçer geçer. Çevre yüzünden oluyor. Yeniden hoşlanacağın biri çıkar karşına.
00 YorumlaÇevrenden etkilenmiş olabilirsin çok gençsin arada yoklar bu tarz hisler çok takılma
00 Yorumla
4 ayBu devirde libodo denilen bi şey var herkes onun pesinde basitler
00 YorumlaBende 28 yaşındayım böyleyim boşandığımdan beri kimseyle olmak istemedim
00 Yorumlaiyi bari erkenden gerçek yolu bulmuşsun. sonraları olsa daha büyük hayal kırıklığı yaşardın
00 Yorumla
4 ayNormal. Bazen olur böyle şeyler. Bir süre sonra geçer. Hobilerinle uğraşmayı dene.
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 1,2b cevap paylaştı.
4 ayDoğru kişiyi bulamadin
020 Yorumla
Soran4 ayHaklısın doğru kişiyi bulmadım
- 4 ay
Bul
Soran4 aySöylemesi kolay
- 4 ay
Kolay biraz etrafına bak
Soran4 ayBenim yaşantımda birisiysen sana mesafeli olurlar bende çok aramıyorum.
- 4 ay
Kim mesafeli oluyor
Soran4 ayKarşı taraf e bende öyleyim
- 4 ay
Senin yaşantıda biri nasıl bir şey
Soran4 ayBeni mi soruyorsun
- 4 ay
Evet
Soran4 ayManeviyatlı biriyim dikkatliyim yani
- 4 ay
Bu iyi bir şey
Soran4 ayEvet öyle ama artık vazgeçtim çünkü doğru insan şu an gelmeyecek ondan da kimseden yana bir heyecanım yok
- 4 ay
Konuşabiliriz
Soran4 ayNeyi
Soran4 ay?
- 4 ay
Ne istersen
Soran4 ayTeselli vermek mi istiyorsun acaba merak ettim
- 4 ay
Yoo yani sohbet
Soran4 ayTamam
Aşk İlişkileri konusunda 2,6b cevap paylaştı. Hızlı yaşarsanız olacağı bu
04 Yorumla
Soran4 ayHiçbir zaman hızlı yaşamadım hayatımda insan bile olmadı.
Soran4 ayZaten öyle bir şey istemem maneviyatlı biriyim.
Sabah sabah bunlar nerden geliyor aklınıza
07 Yorumla
Soran4 ayBelki bunları düşünüyorum ve hayatı sorguluyorumdur Ankaralı insan?
Soran4 ayNeden?
Soran4 ayHayatımda hiç kimse olmadı ki bunca zamandır. Sadece insanın aklına geliyor bir an. O kadar
Soran4 ayHiç kimse olmadı ama sevdim elbet. Dini yaşantımdan ötürü bu şekilde muhafaza etmek istedim kendimi.
Normal kimler o durumda değil ki..
10 Yorumla
4 aytam o yaştasın 30da gene hayata dönersin
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 2b cevap paylaştı.
4 ayllah kolaylik versin zor durum
00 Yorumla Ben de öyleyim. Neden aceba?
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 2,3b cevap paylaştı.
4 ayErken bitmiş hislerin gerçekten 😟
00 Yorumla Aşk İlişkileri konusunda 9,7b cevap paylaştı. normaldir çoğu kişi öyle artık
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 1,1b cevap paylaştı.
4 ayBende yirmi yedi yaşındayım oleyim
00 Yorumla Buna büyümek deniyo 🤦♀️
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 1,4b cevap paylaştı.
4 ayGüven kaybı ve doğru insanla denk gelemeyiş
00 Yorumla
4 ayDepresyon geçiriyosun
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 456 cevap paylaştı.
4 ayMerak etme yanlız değilsin bizde de aynısı oluyor.
00 Yorumla Aşk İlişkileri konusunda 3b cevap paylaştı. dını ınancmı manıtsız ol diyen din mi var
03 Yorumla- 4 ay
islam dinini iyi bildiğinden emin misin
Amann herkes hayali kırıklığı boş ver
4 ayOlgunlaşıyorsun bence ve gayet normal
00 Yorumla
4 ayBen 18 yaşındayım ve tam olarak öyleyim.
01 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 1,9b cevap paylaştı.
4 ayNormal değil. Yaşın henüz çok genç.
00 Yorumla Yaşantılar sebep olmuş çoğunlukla belliki
00 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 11,9b cevap paylaştı. Erken öldürmüşsün duygularını
00 Yorumla
4 ayİnsanların yaşam tarzı nı değiştir diler
00 YorumlaBende her seyden soğudum tiksindim
4 ayDuygusal olarak kirilmalarindan
00 Yorumla
4 aySen hatalarınla güzelsin bunu fark et hayata tutun
00 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 2b cevap paylaştı. Daha bu yasta boyleysen
00 Yorumla- Devamını Gör (38)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih