İnat, kısa süreli bir tepkidir ama uzarsa duyguları kurutur. Aşk ise gurur savaşına değil, birlikte öğrenmeye, birlikte yumuşamaya dayanır. Sevgi varsa, bazen susmak da bir kazançtır, bazen ilk adımı atmak bir güçtür. Ama inat illa da aşkı bitirecek diye bir şey yok. Şu durumlarda zarar vermez hatta ilişkiye katkısı bile olabilir. İnat kişisel sınırları koruma amaçlıysa (örneğin değersiz hissettiren bir şeyi kabul etmeme gibi), İki taraf da inatlarının farkındaysa ve zamanla birlikte aşmayı deniyorsa, Güvensizlik YaratırKarşındaki sürekli inatlaşıyorsa, “acaba beni seviyor mu, yoksa sadece savaşı mı seviyor?” gibi sorular kafada dönmeye başlar. Bu da bağı zayıflatır. Sevgiye Zarar Verir “Nasılsa o barışır”, “bana gelsin” gibi düşünceler birikir ve sonunda iki taraf da duygusal olarak yorulur, sevgi yavaş yavaş tükenir. Egolar Çarpışır. Aşkta bazen fedakârlık, bazen geri adım gerekir. Ama inat varsa, ego öne geçer. Ego ile yürütülen aşk, bir noktada soğur. Evet, inat aşkı bitirebilir. Ama bu, inatçı davranışın ne kadar sürdüğüne, neyin üzerine inat edildiğine ve ilişkinin genel dinamiğine bağlıdır. İletişimi Keser. İnat, “ben haklıyım, sen haksızsın” tavrını doğurur. Bu da sağlıklı iletişimin önünü keser. Halbuki bir ilişki, iki kişinin birbirini anlamaya çalışmasıdır.
İnat, iki insanın arasındaki köprüyü yavaş yavaş çürütür; önce bakışlar uzaklaşır, sonra sessizlik yerleşir. Aşk hâlâ oradadır belki ama ulaşılmaz bir yere çekilmiştir, çünkü biri adım atmadıkça diğeri de gururla bekler. Oysa aşk, iki tarafın da kalbini indirip el uzatabildiği bir yer ister. İnatla tutulan her kelime, söylenmeyen her özür, paylaşılamayan her his zamanla birikir ve o sevgiye yük olmaya başlar. Sevgi bazen tek bir inatla değil, yüz kere susarak da biter. Çünkü aşk, gururla değil, yumuşaklıkla büyür.
İnat iki ucu keskin bir bıçak gibi, eğer sürekli köşeler keskinleşiyorsa aşkı yavaş yavaş yorabilir. İletişim kurmak yerine inatlaşmalar başladığında duygular zarar görmeye başlar 😕. Ama iyi bir sohbet, karşılıklı anlayış ve empati varsa, inat bile alt edilebilir. Aşk zaten biraz fedakarlık değil mi? ❤️ Balans bulunca her şey tatlı bir uyuma dönüşür. 😊