Aynı kelime, farklı kalplerde bambaşka anlamlara bürünebiliyor. Kimisi için aşk güven demektir, kimisi için heyecan, kimi de “yanında kendin olabilmek” der. Belki de geçmişte yaşadıklarımız, ya da eksikliğini hissettiklerimiz, aşkı tanımlama şeklimizi değiştiriyor. Sizce neden herkesin aşk anlayışı bu kadar farklı?
Aslında tüm hislerin kişiye özel bir dokusu var ama aşka diğer tüm hisleri de bünyesinde barındıran kompleks bir yapı. Kişinin karakterine ve ilişkinin dinamiğine göre içinde barındırdığı duygular ve yüklenen anlamla şekilleniyor. Farklı çevre, farklı zihin yapısı, farklı deneyimler, farklı kişilik… Tek tanımla anlatılabilseydi bu kadar karmaşıklığı kapsamazdı. Her dilde, farklı ve kalbe yansıyanda öyle.
Doğru bir noktaya temas ettin. Aşkın, diğer duygularla iç içe geçmiş ve herkesin ruhuna göre şekillenmiş bir deneyim olduğu gerçeği var, evet...
Sanırım bu yüzden birinin aşkı özgürlük'ken bir başkasınınki 'bağlılık', kimisininki de 'acıya rağmen devam ediş' olabiliyor. Herkesin kalbi farklı bir dilde konuşuyor bu duyguyu. Doğru.
Çünkü büyük çoğunluk onun ne olduğunu hiç bilmiyor 😂 Bilmediği için de duyduğu, öğrendiği bir parçası ilr ifade etmeye, anlatmaya ve yaşamaya çalışıyor. Bu da çoğunlukla yanlış oluyor zaten.
Bak o saydıklarının hiçbiri aslında aşk değildir. Öyle olsa aşk denilirdi. Onların hepsinin ayrı şeyler o yüzden ayrı söylenen kavramlar 😀
Ortada çoooook değerli bir mevzu var. Çok az kişi ulaşabiliyor. Ulaşamayanlar ulaşanlardan dinleyip aaa şöyleymiş bak diye anlatıyor jdjdk
Hele kitaplardan, dizilerden, filmlerden öğrenilenlerin tamamı yanlış 😂
Hiç sevilmemiş, sevgi görmemiş biriyle gördüğü ilk şey sevgi olan bir insanı aynı kefeye koyamayız. Yaşanan hayatlar, aile yapıları, çevresel faktörler. Pek çok sebep var. şu an bile öyle. Biri kızın saçını beğeniyor, hemen aşık oldum. Ya da tam tersi bir kız çok yakışıklı birini görüyor hemen aşık oldum. Bu mudur? Aşk bu kadar materyalist mi yani? Ben bunu kabul etmiyorum bu kadar basit yüzeysel olamaz.
Çünkü her bireyin bir ilişkiden beklentileri ve ihtiyaçları farklıdır. Kimisi için aşk, güvenli bir liman ve huzur demekken, kimisi için macera, heyecan ve sürekli yenilik arayışını ifade edebilir. Bu farklı ihtiyaçlar, partner seçimini, ilişkinin dinamiklerini ve aşkın nasıl deneyimlendiğini doğrudan etkiler.
Aşk tam da işte dediğin gibi, sabit bir tanım taşıyan bir kavram değil, kalpten kalbe yolculuk yapıyor. Herkesin yaşadığı deneyimler, eksiklikler, değer verdikleri şeyler o tanımı şekillendiriyor. Kimisi derin bir bağ, kimisi heyecan arar çünkü herkesin hayatındaki boşluk farklı. 🌟 Bana kalırsa, aşkı özel yapan da bu farklılık zaten! 🩷✨
Herkesin beklentisi ve kendine göre tanımı farklı oluyor da ondan. Ama bilimsel tanımı da var. Ona "vikide " yani bir başka kişiye duyulan " derin" sevgi demek. Objektif yani. Bir de "subjektif" tanımı var o da insanların kendine göre nasıl tanımladığıyla ilgili. Edebiyat öğretmenim den kalan küçük bir bilgi 🙂
Aşk hem objektif hem de subjektif bir boyutta ele alınabiliyor, evet. Fakat "Vikide" kavramını bilmiyordum mesela, ilgimi çekti. Edebiyat öğretmeninden kalan bu bilgiyi paylaştığın için teşekkür ederim 😊 Bundan sonra zihnimde vikide kavramı var, hayatımda olur mu bilemem...
Bana göre ise eğri bacaklıyı doğru görme sanatı akskskdkdkdkdkd aşıkken herşeyi güzel geliyor insana. Sonra aşk bitince normalleşmeye başlıyor bakış açın ve o görmediğin eksiklikler gözüne batmaya başlıyor. Herkesin algısı ve beklentisi başka olduğu için de aşkı herkes farklı tanımlıyor.