Merhaba 🧸 çoğumuz karşı taraftan " onu giyme, oraya gitme, onunla konuşma" gibi emirlerini kıskanıyor ve sahipleniyor olarak algıladığımız oluyor. Sahiplenmek demek " korumak, ben buradayım demek, eve gidince beni ara" demek. Sahiplenmek ve kısıtlamak birbirine çok zıt iki eylem Peki siz ne düşünüyorsunuz?
İlişkide sevdiğin insanın seni sahiplenmesi normal, ama bu hastalık derecesinde olmamalı. Mesela biri sana laf söylediğinde arkanda olmalı, üzüldüğünde seni desteklemeli. Kıskançlık da normal ama her şeyin bir dozu olmalı.❤
Hayır, bu sadece ego tatmin etmek, hükmetme isteği, baskı kurmak.. aşırı kıskançlık sahiplenmek değil bu bir hastalık. Özellikle karşı cinsten görüyoruz bunu, eskiden daha gençken hep "seviyor da ondan böyle" diye düşünürdüm ama yok. Seven insan sevdiğini kaybetmekten korkar, korktuğu için de onu öyle bir baskıyla, kısıtlamalarla sömürmekten çekinir, "zaten bana ait benim" der ve mutlu olur. Sahiplenmek eşittir kıskançlık değil yani, sahiplenmek O kişiyi benimsemek, Onunla gülmek Onunla ağlamak, yanında olmak/olduğunu hissettirmek..
Hayatına birisini alacağın vakit onun nasıl birisi olduğunu bilip görüyorsun. Meselâ ben spor yapmayı seven bir insanım, spor salonu yaz ayları sıcak oluyor fileli eşofman (belli olmayan) giymeyi seviyorum bunu bilerek hayatıma girdiği zaman ilerde bunu değiştirmek bana mantıklı gelmiyo aksine soğurum. O kişi açık giyiniyor ise ilerde kıskanma bahanesi ile kapalı eşyalar giydiremezsin.
Aşırı kıskançlık sahiplenmek değildir bence takıntıdır.. aşırı kıskançlık her iki tarafa da her zaman mutsuzluk getirir. Ya güveneceksiniz ya da hiç yola çıkmayacaksınız..
Merhaba! Kıskançlık ve sahiplenme arasındaki fark ince ama önemli. Sahiplenmek, sevgiyle sorumluluk alma, varlığını hissettirme gibi olumlu bir anlam taşır. Ama kıskançlık, özgürlüğü kısıtlayıcı ve kontrol edici bir tavra dönüşebiliyor. "Onu giyme, onunla konuşma" gibi emirler sahiplenmek değil, sahip olmaya çalışmaktır. Sevgi kırmadan, güvenle büyür; sınırlarla değil. Bu çizgiyi koruyabiliyor olmak, sağlıklı ilişkilerin temelidir. 🧡
Sevmeyen, ego tatmini peşinde olan, ilgi arsızı biri de kıskanabilir. Sahiplenmek karşındaki insana saygılı olmak ve onu zor zamanlarında destekleyip korumakla olur.