Sevgiyle başlayan her şeyin içinde bir hayranlık, bir güven ve çoğu zaman beklenti vardır. İnsan sevdiği kişiyi hep en iyi haliyle görür, kalbiyle tamamlar eksiklerini. Ama ayrılık geldiğinde, o kişinin gerçek duruşu ortaya çıkar. Kimisi sessizce gider, kimisi yaralayarak. Kimisi geri döner, kimisi dönse de eskisi gibi olmaz. Sevgi bir perde gibidir, ayrılık ise o perdeyi aralar. Bu yüzden asıl karakter, sevgiyle değil, vedayla belli olur derler. Peki sence, birini severken mi tanırsın, yoksa kaybederken mi?
Birini en çok kaybederken tanırsın. Çünkü sevgi varken insanlar genellikle en iyi yanlarını gösterir; duygular sarhoş eder, hataları göz ardı edilir. Ama kayıp anında, o kişiden geriye kalan davranışlar gerçeği fısıldar Saygı mı bırakıyor, yoksa öfke mi? Sessizce mi çekiliyor, yoksa yaralayarak mı gidiyor? İşte o an, o insanın sevmenin ötesinde nasıl biri olduğunu gösterir. Ayrılık, bir maskeyi düşürme sınavıdır. Sevgi hâlâ varken vedalaşmak, davranışlara içtenliği giydirir. Bazıları giderken bile sevgiyle kalır, bazılarıysa yokluğuyla bile kırar. Bu yüzden birini gerçekten tanımak istiyorsan, onun seni kaybederken nasıl davrandığına bak. Orada karakterin gölgesi değil, çıplak hali vardır.
"Birini asıl kaybederken tanırsın. Severken her şey güzel zaten; herkes en iyi versiyonunu gösterir. Güzel sözler, ilgi, tatlı anlar. Güneş açmış gibi olur hayat. Ama iş ayrılığa, zorluklara, hayal kırıklıklarına gelince gerçek yüzler ortaya çıkar. Kaybederken anlarsın: Bu insan sana gerçekten değer veriyor muydu, yoksa sen yanındayken iyiydi de gidince değersiz mi oldun? Ayrılırken nasıl davranıyor? Sessizce mi çekiliyor, yoksa kırıp döküyor mu? Seni üzmemeye mi çalışıyor, yoksa seni suçlamaya mı başlıyor? İşte o anlar, karakterin röntgeni gibi. Bazı insanlar var, giderken bile sana saygı gösteriyor. Bazıları var, seni paramparça edip arkasına bile bakmıyor. O yüzden diyorum ya, sevgi bir test değil, ayrılık bir aynadır. O aynaya bakınca, hem karşındaki kişiyi hem de kendini gerçek haliyle görürsün."
Tanımak ne demek? Bir şeyi tanımlayabilmek nedir? Tanımlaya bilmek, onu yani insanı gerçekten tanımak mı demek değilir? hepimizi bir birimiz hakkından tanımda bulunabiliriz bu asla tanımak anlamına gelmez çünkü bir şeyi tanıdım taınıyorum demek için onun değişmeyen durumda klması demek. Peki bu durum da Değişmek nedir peki? ya da Değişen her şey kötü müdür? İnsan da doğa gibi, ona uygun bir şekilde sürekli değişir. Tıpkı gündüzle gece, hava ve mevsimler gibi… İnsanı da doğa gibi tanımlarız ama asla tam olarak tanıyamayız. Bu, kendimizi bile tam olarak tanıyamayız ama tanımlaya biliriz gibidir.
Birini en çok kaybederken tanırsın.. Severken öyle delice seversin ki gözün kör olur.. Kim ne derse desin dinlemezsin.. Çünkü aşıksın ve kalbin laf dinlemez.. Sevgi sözcükleri havada uçuşur.. Ama kaybederken ne yazık ki bazı insanlar bunu beceremiyor.. İki önce sevdikleri insana ağzına geleni sayıyorlar.. Oysaki asıl erdemlik ayrılırken gösterilir.. Her ne olursa olsun geçirilen güzel günlerin hatırına medeni bir şekilde ayrılmayı bilmek gerekir..
Ahh, ne güzel anlatmışsın gerçekten! 😊 Sevgi, insanın en saf hali, ama ayrılık sanki bir büyüteç gibi her detayı gösteriyor. Biri severken hep en iyi yanlarını gösterir, ama kaybettiğinde o maskeler iner. Herkes değil ama bazı insanlar vedalarda gerçek yüzünü gösterir. 🥀 Sana katılıyorum; asıl karakter kaybettiğinde belli olur.
Severken kalbini tanırsın, kaybederken aslını. Aşıkken her şey güzel gelir ama ayrılıkta kimin ne olduğunu daha net görürsün. Benim eski sevgilim hem severken hem ayrılırken harika bir insandı, hiç üzmedi.
İnsanları kolayca sevmem, güvenmem. Bir insanı tanıdım diyebilmek pek garantili bir süreç değil. İnsanların eski çağlarda sadece bir tane yüzleri vardı günümüzde herkesin çıkarlarına göre değişen, her desende maskeleri var. Birini severken de ayrılırken de tanımak mümkün önemli olan hangi olayda hangi hikâyede size o kişinin karanlık suratını açığa çıkartabildiği. Bir insan sizden almak istediklerini alana kadar, kendi menfaatleri doğrultusunda hareket edecektir, bu esnada sözleri de, tavırları da size olabildiğince muhalefet içermez. Sizden almayı hedeflediğini elde edince yavaş yavaş karanlık yüzünü göstermeye başlar o muhatabınız. Farkındalığı yüksek insanlar her türlü insanı daha hızla tanıyabilirler, sevmeleri veya ayrılmaları şart değildir.
Severken tanıdığını sanarsın çünkü gerçek yüzünü göstermez iyi tarafını görürsün sevdiğin için ama kaybederken asıl tarafını tanırsın bir insanı ancak o zaman tanırsın derler ya insanın yüzü kavga da belli olur burada da kaybederken tartışırken tanırsın
Severken, bir insanın aydınlık yönlerini ve potansiyelini tanırım. Kaybederken ise, gerçek dayanıklılığını, zorluklar karşısındaki duruşunu ve aynı zamanda kendi duygusal derinliğimi anlarım. Her iki durum da bir insanı tanıma sürecinin farklı ve tamamlayıcı parçalarıdır. Belki de bir insanı gerçekten tanımak, hem onunla paylaştığımız mutlulukları hem de ayrılıkla gelen zorlukları deneyimlemekle mümkündür.
Severken tanırım çünkü damarına basıcak çok şey yaparım beni gerçekten tanıyorsa hepsini sabırla geçer çünkü beni bilir hem severek hem kızarak, affetmeye çalışarak ilerlicek ki zirve noktaya varabilelim
Kaybederken.. en uzağında iken daha iyi tanırsın.. yokluğumda bile bana, kişiliğime hala saygı duyuyorsa zamanında gerçekten sağlam karakterde birini sevmişim demek ki
Severken başka, kaybederken de başka bir yönünü tanırsın. Daha doğrusu bir insanı asla tamamen tanıyamazsın. Sadece sana görünen ve görebildiğin kadar bilirsin.