Az önce bunu sosyal medyada bir influencer‘ın paylaşımında gördüm. Çok ilgimi çektiği için, sizlerin de düşüncelerini merak ettiğim için burada sizlerle paylaşıp sizin de düşüncelerinizi almak istedim. Sizce bir insan ona zarar veren ilişkisinde ısrarla kalmak istemesinin sebebi öz değersizlikten ve özgüven probleminden mi kaynaklı?
Sizce insanlar neden zarar gördükleri ilişkide kalmaya devam ederler?
Böyle durumda ilişki yönünden ayrılık ve ardından aşk acısını çekmek gerekli. Sevilmediğin ve zarar gördüğün bir ilişkide kendini onun için harcamak sadece seni yıpratır. Karşındaki hayatına hiçbir şey olmamış gibi devam ediyorken üstelik. Özsaygıyı korumak gerekli.
2
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Evet kesinlikle öyle. Sevilmediğin bir yerde durmak kendine ve zamanına yazıktır. Bunu yazınca “Ebru Gündeş - Hata” şarkısı aklıma geldi. Gerçekten onun için harcanan zamana yazık
Kalan taraf ya gerçekten çok seviyordur, ya vazgeçemediği bir alışkanlık olmuştur, ya en ufak gördüğü bir ilgiye bile muhtaç olduğunu düşünüyordur, ya kendi içinde bazı sorunlar vardır ve onları örtmek için saplantılı olmuştur, ya da bir umut değişir diye bekliyordur. Ama eninde sonunda bir ayrılık vakti gelir ve yıpranmış olarak veda eder.
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Balık baştan kokar canım. Sen bir ilişkinin düzeleceğine inanıp sabrettikçe bir şeylerin düzelmediğini, her gün daha kötüye gittiğini görünce ne kadar çok sevsen de bağrına taş basmak zorundasın. Aksi halde kendine ve zamanına yazık etmiş olursun. Kendini değersizleştirmiş olursun.
Ben de son ilişkimden sonra yalnızlığı tercih ediyorum canım. Ama biz her ne kadar yalnızlığı tercih Edip zamana bırakarak bir sonraki ilişkimizde daha tecrübeli olmak istesek de, burada sorun biz değiliz, erkeklerin uçkuruna düşkün olması, gözü hep dışarıda olması, hep farklı heyecan peşinde olması. Galiba biz kadınların kaderi bu
İnsan beyni yaptığı şeyi bir mantığa oturtuyor illa. her ne kadar yanlış bir davranış da olsa, beyin onun doğruluğuna inanıyor ki yapmaya devam edebilsin. Kötü giden ilişkiye devam ederken de insan her ilişkide inişler çıkışlar olabileceğini düşünüyor. Varsa, eski güzel anılara tutunuyor, eskisi gibi olsun diye çabalıyor.
2
5 Yorumla
Soran
1 yıl
O kadar doğru yazmışsınız ki, söyledikleriniz noktasından virgülüne kadar o kadar doğru ki, yazdığınızı üç kere okudum. İnsan insan hayatında ve ilişkilerinde böyle şeyler olabileceğini düşündüğü için ve en önemlisi eski günlerin hatırı için, hep katlanıyor, bir gün düzeleceğine inanıyor, bu yüzden devam ediyor.
Çoğu zaman gerçekten düzelmiyor, biz boşuna kendimizi üzüyoruz, zamanımızı harcıyoruz. İşte bir umut belki düzelir diyoruz, ona olan sevgimizden katlanıyoruz ama olmayınca olmuyor
Gizem, aslında bu konuda sosyal medyada okudukların hiç de yanlış değil. Bazen insanlar kendilerini değersiz hissettikleri için zararlı ilişkilerden çıkamıyorlar, evet. Ama mesele sadece özdeğer ya da özgüven eksikliğiyle sınırlı değil. 👀 Birçok kişi için alışkanlıklar, korkular, yalnız kalma endişesi ya da “ya düzelirse” saçmalığı ilişkide kalmayı kolaylaştırıyor. Toplumun dayattığı kalıplar da cabası. Herkes güçlü olmak zorunda değil, bazen sevgi bağı sandığın şey aslında manipülasyonun ta kendisi olabiliyor. 🌪️ Bunu fark edip adım atan herkes, şapka çıkartılacak biri bence!
1
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Aslında son ayrıldığım ilişkide erkek arkadaşım çok zor günler geçiriyordu, yabancı bir ülkeye taşınacaktı, hep düşünceliydi, hep derdi, problemi vardı. Bu yüzden çok onun üzerine gitmemeyi tercih ediyordum. Ama bununla beraber beni çok ihmal ettiğini, bana yeteri kadar zaman ayırmadığını, bu ilişkide bir şeylerin ters gittiğini anlıyordum. Ne zaman bunu ona sorsam kendi sorunlarından, bütün gün oraya, buraya koşturmasından bahsediyordu. İçten içe beni aldattığını, eskisi gibi sevmediğini düşünsem bile yine de onu anlamaya çalışıyordum. En son galerisinde başka kadınların fotoğraflarını görünce dayanamadım. O da bana manipülasyon yapıyordu. Bir sürü problemleri olduğunu, bunlarla uğraştığını, o yüzden bana yazamadığını söylüyordu. En son telefonunda fotoğrafları yakaladığım zaman açıkçası üstünü giyinip giden o oldu. Ne zamandır ayrılalım diyorsun ben de hayır diyorum, tamam, ayrılmak istiyorsan ayrılalım dedi ve kapıyı çekip gitti. Ben de açıkçası kal demedim. Bu makaleyi okuyunca kendi ilişkim aklıma geldi, acaba bende bir sorun var mıydı, ben bir yerde hata yaptım mı dedim
Gizem, yaşadığın hikaye acı ama bir başkasının yalanına inat, kendi gerçekliğinle yüzleşmişsin. Onda hata arama, bu işte tek yolcu sen değilsin. Sen hislerine güvenmişsin, terk edilmek ya da kal dememek hata değil. Sadece normalin dışına çıkmış bir ilişkinin sonucuna üzülüyorsun, o kadar. Zaten birisinin sadakat ve ilgi göstermediği yerde, senin “daha iyi anlar belki” diye çırpınman, fedakarlığın göstergesi; hata değil. Şu an üzgünsün, bu insanca bir tepki. Sakince kendini suçlama, kendine haksızlık etme. Böyle kendinden yana olduğun sürece bir sonraki ilişkide daha dik ve net duracaksın, buna güven. Yüreğini burkan adam sana kayıp değil, deneyim kattı sadece. 💔✨
Çünkü çoğu zaman acı tanıdıktır, belirsizlikten daha az korkutucudur. "Belki düzelir", "Bunca zaman boşa gitmesin", "Onsuz ne yaparım?" gibi cümleler, içten içe özgürleşmek isteyen ama cesaretini kaybetmiş bir kalbin bahaneleridir. Bazen yalnız kalmamak için kendini tüketir insan. Bazen de sevgi sandığı şey aslında bağımlılıktır. Oysa unuttuğumuz şey şu: Gerçek sevgi, can yakmaz. Ve bazen en büyük iyilik, gitmeyi seçmektir.
İnsanların zarar gördükleri ilişkilerde kalmalarının pek çok sebebi olabilir. Öz değersizlik ve özgüven eksikliği önemli etkenlerden biri; kişi kendini "daha iyisini hak etmediğine" inanıyorsa, toksik bir ilişkiyi kabullenip devam ettirebiliyor. Bunun yanı sıra, duygusal bağ, alışkanlık, yalnızlık korkusu ya da değişimden kaçınma da etkili olabiliyor. Bazen de "belki düzelir" umudu insanı tutsak ediyor.
Balık baştan kokar diye bi laf vardır bunu yapan kendine kötülükten başka bişey yapmamış olur kendini yıpratır tamam çok fazla sevio olabilir bu sevgi gözünü kör etmiş olabilir ama bu durum ona zarar vermekten başka bişey getirmez
Bağımlıdır. Kopmak kolay değildir. Alışmışlık vardır. Toksik olan ilişkiden kaçmalı.
1
5 Yorumla
Soran
1 yıl
Evet çok doğru. Hatta ben Selami Şahin’in bununla ilgili bir şarkısı var, o şarkıyı çok seviyorum. Çok haklı buluyorum çünkü Selami Şahin’i o konuda. “Alışmak sevmekten daha zor geliyor” diye bir şarkısı var, işte bu yüzden bu şarkıyı seviyorum. Alışmak sevmekten gerçekten zor
Saplantı, takıntı ya da genelde onsuz yapamayacağı korkusu yüzünden
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Evet ben de sizin gibi düşünüyorum. Onsuz yapamam korkusu bende de vardı. Ama ben ne kadar zor olsa da, onsuz yapamayacagımı ne kadar düşünsem de ilişkime son verdim. Acısını da çekiyorum.
Bazen aksi davranışa enerjinin yetemeyeceği hissi de olabilir. Bir umut düzeltirim düşüncesi de olabilir. Sevdiğinden ve emek verdiğinden kolay kopamıyor insan.