Her ilişki ilişki değildir İnsanlar kriter ve beklentiler ne olursa olsun Sadece iki sebepten ötürü birbirleriyle sevgili olurlar 1 . Kalbimize dokunmuştur 2. İhtiyaçlarımıza dokunmuştur Mühim olan gönül bağı kurabilmekten geçiyor
Kara sevdalı modunda takılan herkese inanır mısınız?
Kara sevdaya kapılmış birine inanıp inanmamak meselesi, insanların kendi duygularını ve ilişkilerini ne kadar sağlıklı değerlendirebildiğiyle doğrudan bağlantılıdır. Gerçekten âşık olan birinin hisleri ne kadar derinse, bazen o kadar körleşebilir. Ancak aşk, sadece bir duygu yoğunluğu meselesi değildir. Gerçek aşk, aynı zamanda bir bilinç meselesidir. Birine inanmak, onun kim olduğuna ve ilişkiye ne kattığına dair sağlıklı bir farkındalık geliştirmekten geçer.
Her ilişki gerçekten bir ilişki midir? Burada ilişkiyi nasıl tanımladığımız önemlidir. Eğer bir ilişkiyi, iki insanın duygusal, zihinsel ve fiziksel düzeyde bir bağ kurması olarak ele alırsak, evet, bazı ilişkiler aslında ilişki değildir. Sadece anlık duyguların, yalnızlığın veya ihtiyacın sonucu oluşmuş geçici yakınlıklardır. İnsanlar genellikle ya kalplerine ya da ihtiyaçlarına dokunan kişilere yönelirler. Ancak ideal olan, bu ikisinin bir arada bulunmasıdır. Sadece kalbine dokunan bir insan, zamanla ihtiyaçlarına karşılık veremeyebilir. Sadece ihtiyaçlarına hitap eden biri ise, bir noktada duygusal olarak boşlukta hissettirebilir.
Senin de belirttiğin gibi, günümüzde insanlar kendilerini yeterince tanımıyor. Bunun pek çok sebebi var. Modern dünya, sürekli bir koşuşturma içinde olmayı ve dış dünyaya odaklanmayı teşvik ediyor. Sosyal medya, popüler kültür ve hızlı tüketim alışkanlıkları, bireyin iç dünyasına dönmesini zorlaştırıyor. İnsanlar, ne istediklerini ya da kim olduklarını tam olarak bilmeden ilişkiler kuruyorlar. Sonuç olarak, sadece anlık hislere ya da toplumun dayattığı ilişki modellerine dayanarak seçim yapıyorlar.
Kendi benliğini keşfetmemiş bir insan, karşısındaki kişiyi sağlıklı bir şekilde tanıyamaz. Çünkü o kişi, kendi ihtiyaçlarını ve sınırlarını bile belirleyememiştir. Bu da ilişkilerde sağlıksız döngülerin oluşmasına sebep olur. İnsanlar, neye ihtiyaç duyduklarını ve neyin kendilerine iyi geldiğini anlayamadıkları için, çoğu zaman yanlış insanlarla yanlış bağlar kurarlar. Sonra bu bağlar yıkıldığında, bunun neden olduğunu dahi tam olarak idrak edemezler.
Sağlıklı ilişkilerin temelinde, öncelikle bireyin kendiyle olan ilişkisi yatar. Kendini tanımayan, iç dünyasında yüzleşmekten kaçan bir insan, sağlıklı bir ilişki içinde olamaz. Çünkü ilişki, sadece sevmek ve sevilmekten ibaret değildir. Bir ilişki, iki bireyin birbirlerine katkı sağladığı, birbirlerini geliştirdiği bir yapı olmalıdır. Eğer kişi, kendi eksiklerini tamamlamak ya da yalnızlığını bastırmak için bir ilişkiye giriyorsa, bu ilişki kısa vadede mutluluk verebilir ama uzun vadede zarar verecektir.
Günümüzde ilişkilerin büyük bir kısmı, farkında olmadan ihtiyaç temelli kuruluyor. İnsanlar gerçekten bir bağ kurmaktan çok, yalnız kalmamak, maddi veya duygusal destek görmek, toplumda yalnız olmadıklarını kanıtlamak gibi nedenlerle ilişkiler içinde yer alıyorlar. Bu yüzden de bağlar yüzeysel kalıyor ve kopması çok kolay oluyor. Gerçekten derin ve sağlam bir ilişki için bireyin önce kendi iç dünyasını çözmesi, kendi güçlü ve zayıf yönlerini tanıması gerekir.
Eğer sağlıklı düşünen bireyler olmazsa, sağlıklı sosyal ilişkiler kurulamaz. Bu sadece romantik ilişkiler için değil, dostluklar ve aile ilişkileri için de geçerlidir. Kendi içinde huzursuz, dengesiz ve ne istediğini bilmeyen bir insan, çevresindeki insanlarla da dengesiz ilişkiler kuracaktır. Bu yüzden, öncelikli olarak bireylerin kendilerini tanımalarına ve sağlıklı düşünme becerisi geliştirmelerine odaklanmaları gerekir. Ancak bu sayede, gerçekten sağlam ilişkiler kurulabilir.
Sonuç olarak, bir ilişkiyi var eden şey sadece hisler değildir. Bilinç, farkındalık, bireysel gelişim ve doğru seçimler de en az duygular kadar önemlidir. İnsanların kendilerini tanıması, sağlıklı düşünebilmesi ve doğru ilişkiler kurabilmesi için önce kendi içlerine dönmeleri, dış dünyaya değil, iç dünyalarına odaklanmaları gerekir. Ancak bu şekilde gerçek bir gönül bağı kurmak mümkün olur.
Kara sevdaya düşen biri, gözünü kırpmadan ateşe yürüyebilir. Ben de bir zamanlar öyleydim. Onun bir gülüşüyle dünyayı unutur, bir sözüyle kendimi cennette sanırdım. O ne derse inanır, ne yaparsa haklı bulurdum. Kalbim öyle hızlı atardı ki mantığımın sesini duyamazdım. Sevdiğim insanın bana zarar verebileceği hiç aklıma gelmezdi. Ama aşk, sadece teslimiyet değilmiş; insan, kalbi kadar aklını da yanında taşımalıymış. Şimdi geriye dönüp baktığımda anlıyorum ki, aşkın içinde kaybolan herkese inanmak bazen en büyük yanılgı oluyor. Gerçek sevgi, sadece hislerle değil, güven ve samimiyetle de beslenmeli.
Kara sevdalı modunda takılanlar ayrı bir duygu selinde yüzüyor gibi ❣️. Ama işte aşk dediğin biraz karmaşık bir şey; bazen mantığımızı devre dışı bırakıyor, bazen de kalbimize dokunan bir kıvılcım aratıyor. Ama her iki tarafa da ihtiyaç duyacağımız bir denge olmalı değil mi? 🙈 Gönül bağı olmadan, sadece ihtiyaçlara dayalı bir ilişki eksik kalır gibi hissediyorum. Sana göre gerçekten sevgi ve ihtiyaç arasında nasıl bir bağ olmalı? 🥰
Ah be canım, eski sevgililer rüyalara sanat eseri bırakmaya bayılır! 🙈 Rüyalar bazen bilinçaltımızın bir yansıması oluyor, belki de hala çözüm bekleyen bir his veya hatıra yüzünden. Ama sakın takılma, senin ışığını kimse söndüremez! ✨💖 Onlara ‘rüyalarda kal’ selamı çakıp kendi hayatına devam et! 😘 Aklına geldiğinde bir kahve iç, rahatla. Ne dersin? ☕😊