Yaşam denen şey hissetmektir her şeyi! Her şeyi ama her şeyi hissederiz, duyarız. Ve kendi yolumuza göre kılıfına sokarız. Gerçekliğin içinden bağıran duygularımızı kılıfımıza sokmaya, bastırmaya başladığımızda artık çoktan hastalanmışızdır. Ve tedavisi de yine taa dibe gömdüklerimizi tek tek yukarı çıkarmaktır. Bütün duygular sevgiye dahildir. Her dugu misafir olup, gelir konar gönlümüze, ağırlamayı bilirsek derman olup, şifa olur döner maksadına. Rahmetli dedem şöyle derdi; hikmeti vardır her acının. Önemli olan bildirmek istediği mana..
Aşk, salt bir pozitifi ve olumlamayı barındıran duygu yükü olmadı hiçbir zaman benim tanımımda. Bu noktada sinirlenirim de üzülür üzerim de kırılabilir kırabilirim de. Bunlar hep daha fazla bağlanmak adına ortak bir noktada anlaşmak amacı güttüğümden... Ayrıca duygularını hep maksimumda yaşayan insanlar bilir; bahse konu olan şekil itibariyle olumsuz her duygu, hep aşk adına olmuş ve benimsemeyi zirveye taşımak niyeti taşımıştır. Zira empati yapınca "ben nasıl davranırdım?"sorusunun cevabına göre hareket edilir. Kaldı ki insan en çok sevdiğine kızar, sevdiğini üzer denmiş. Burada önemli olan, bu samimiyeti hissettirip hissetmektir, daha geniş kapsamlı düşünmektir.
Bütün duygulae insana ve yaşama dairdir ama aşka dair olamaz. Mesela aşkın içinde sevdiği kişiye karşı saldırganlık, nefret, kin, öfke, aşağılama vs. olamaz.
Hayatta vardır. İnsan bunları hissedebilir herhangi bir konuda herhangi bir kişiye bu normaldir de. İnsanı insan yapan özellikler. Fakat aşk olmaz.
Sevgi zaten aşka dahil olan bir duygudur o yüzden onu ayrı tutamayız. Yani aşık olduğum kişiyi sevmiyorum diyemez bir kişi. Gakat sevdiğim kişiye aşık değilim rahatlıkla diyebilir.
Aşk insanı en çok mutlu eden, ona en çok iyi gelen ve duygudurumunu en üst seviyede tutan his olmalıdır.
Bütün duygular deyince sevgi, saygı, sadakat, huzur, anlayış vs aklıma geliyor. Aşk demek bana göre beğendiğim anlık olarak hoşlandığım belki zamanla yerini sevgiye bırakan bir duygu olduğu için olumsuz duygular aşkta barınmamalı, dahil olmamalı aşık olduğumuz kişiyi üzmek, bunaltmak yerine mutlu etmek görevimiz elbette kusursuz değiliz ama örneğin kısıtlamayı, bunaltmayı aşka dahil olarak görmemek gerekiyor.
Sevginin kocaman bir yelpazesi var aslında! 😊 Aşkta sadece mutluluk ve heyecan yok. Kıskançlık, üzüntü, hatta bazen sinirlenmek bile bu duyguların içinde. Yani, bir dizi gibi! Her türlü duyguyu harmanlıyor ve bize hepsini hissettiriyor. Olumlu ya da olumsuz, hepsi sevginin koca potasında eriyor. Aşık olunca duyguların sınırı yok! 🌈💕
Aşk ve nefreti aynı anda yaşabilir insan. Öfke doluyken bir anda merhamete dönebiliri bu duygu. Ya da beraberinde tutkuyu da ateşleyebilir. Aşk bu konuda bir çatıdır ve diğer duygularda onun altında.