AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
10Cevap
Kaderde ne varsa onu yaşıyoruz mesela ben hayatımın böyle olmasını istemezdim ama hayatım böyle hep sınavlarla geçiyor bakalım sonum ne olacak
Şöyle sorayım: üniversiteden tanıdığım biri var aslında içimden bir his onun kaderim olabileceğini söylüyor ama yanılıyor da olabilirim. Şöyle bir soru var kafamda; eğer o doğru insansa Rabb'imin bana uygun gördüğü kişiyse mutlaka nasip olur mu? Yoksa sadece çabayla mı mümkün? Eğer çabalamazsam nasip olmaz mı? Diyelim ki çabalamam gerekiyor ne yapacağım? Mesaj mı atacağım? Ama 6 yıl geçti üstünden hiç konuşmadık çok saçma olur mesaj atmam da. İşin içinden çıkamıyorum ben.
Her insan kaderin değildir bazıları bir süre yanında olurlar giderler bazıları sana birşeyler öğretmek içindir
Peki bunun ayırdını nasıl yapabiliriz ki? Mesela bir kişiye adım atmamız gerekir mi? Yoksa adım atmasak da kaderimizse o kişi bizi bulur mu?
Bilmiyorum onu siz anlarsınız zaten
Peki teşekkür ederim 😇
Rica ederim
Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık.
(İsra, 13.)
Peki burdaki çaba nasıl bir çaba? Bu da önemli bir nokta bence.
Eğer bir çaba göstermeyip, bir köşede oturup kaderinde ki kişiyi beklersen olmaz işte.
Onu düşünme alışkanlığı edinmişsin. Zihnin onla meşgul ola ola bunu otomatik bir aktivite edinmiş. Bağını kesip enerjini ondan geri alıp yoluna devam etmelisin
Bende öyle yapmaya karar verdim akışa bıraktım 😁
Senin eylemlerin kaderi oluşturur. Tabiki çabamıza bağlıdır.
Yani Rabb'im bana birini uygun görüyorsa onun bana nasip olması için çaba sarf etmem mi gerekir? Yoksa o kişi zaten bana nasip olur mu?
İnsanlara onları tanıma fırsatı vermezsen nasıl hayatına müdahil olsunlar : ). Burada senin eylemlerin önemli.
Peki şöyle sorayım 😁 Üniversiteden tanıdığım biri var aslında içimden bir his onun kaderim olabileceğini söylüyor ki böyle düşünmek için nedenlerim de var ama yanılıyor da olabilirim. Şöyle bir soru var kafamda; eğer o doğru insansa Rabb'imin bana uygun gördüğü kişiyse mutlaka nasip olur mu? Yoksa sadece çabayla mı mümkün? Eğer çabalamazsam nasip olmaz mı? Diyelim ki çabalamam gerekiyor ne yapacağım? Mesaj mı atacağım? Ama 6 yıl geçti üstünden hiç konuşmadık çok saçma olur mesaj atmam da. İşin içinden çıkamıyorum ben. Sen olsan ne yapardın? 😁
Cabalasan da senin kaderin olur cabalamasan da : ). Ne olacağını bilemeyiz.
O zaman beklemeye devam mı? 😂 İşte bilmediğimiz için bu kadar düşünüyorum ya bende zaten. 😂
Kaderimizdeki kişi çabamıza bağlıdır onda bir problem yok ama kaderinizin nasıl olacağını bilemeyiz.
Bu durumda mesela o mesajı atmak bir çabadır öyle değil mi? Peki o mesajı atmazsam çabalamamış olacağım ki kaderim de ona göre şekillenecek? Ya da o mesajı atmasam bile yani çabalamasam bile kaderimdeki kişi oysa biz yine bir araya geleceğiz öyle mi? Hangisi doğru? 😁
Hepsi doğru
Peki ikisi de birbirine zıt iki düşünceyken nasıl doğru olabiliyorlar? 😁
Çabaladiktan sonra başına gelen durumlarda kaderin olur, oturduğun yerden kısmetini beklemende kaderin olur. Kaderinin nasıl sekillenecegini de kimse bilemez.
Ama adım atarsam yaşayacağım kaderimle beklemenin sonucu yaşayacağım kaderim birbirinden farklı olur öyle değil mi? İki seçenek iki farklı kader. Sonuç benim adım atıp atmayışıma bağlı? Doğru mu?
Evet tabiki
Peki bu durumda adım atmalı mıyım atmamalı mıyım? Mesela adım atarsam güzel bir kaderim mi olur? Adım atmazsam kötü bir kaderim mi olur? 😂
Ben nereden bileyim tatlım hahhaha bi ihtimal. ddd
Çok mu ince düşünüyorum? 🙈😂
Evet çok zekisin hahahah
O kadar zeki olsam buralarda sorularıma cevap aramazdım sanırım😂
Kuşku seviyesi yüksek olur zeki insanların: ). Nerede ne zaman soru soracakları belli olmaz : ))). Bence arkadaşına yaz. Icinde kalmasın. Olur veya olmaz...
Zeka kuşku seviyesine bağlıysa ben baya zekiyim demektir. 😂😂 Bide sorulara cevap bulabilsek😂 6 yıl sonra yazmakta saçma olur 😂
Offff ya mükemmel bir kadınsın her Türk erkeğinin isteyecegi şekilde hahahaha
Dalga mı geçiyorsun😂
Birazcık. Ddd
Bazen kaderi de zorlamamak lazım.
Mantıksız kişi peşinde koşmak. Çabaladık hayatımın içine ettik moduna donusur
Bir laf söylemiştin yerimi söylemem beni düşüreceksin onlara diye hatırlatmısın guvenmemiştin oysaki işte ozamn keşke söyleseydin yerini 😔
Peki Rabb'im birini uygun görüyorsa bana onun bana nasip olması için çabalamalı mıyım?
Sen akışına birak.
Zorlama çok.
Bilemem onu kendin vermen gerek onun kararını istiyorsan adım atman gerek istemiyorsan boş ver kader değilmiş zaten
Peki adım atmamak kaderim olmadığını mı gösterir? Ya da adım atmasam bile o bana nasip olur mu? Kader konusu çok derin ve hakkında bilgi olmayan bir konu. Biz nasıl çıkacağız ki işin içinden? Kadere dair bildiğimiz tek şey kaderin çabamıza bağlı kılındığı.
Bir söz vardır. Hareket berekettir belki anlarsın
Kader çabaya bağlıdır ancak beyhude caba iler çizgisi oluşmaz. Birde mantıksız adımlar senin kader çizgini istemediğin şekilde sekilendirebilir.
Haklısın belki de ama son bir soru daha sorayım. Kaderim olabileceğini düşündüğüm kişiyi -ki bazı nedenlerim var böyle düşünmem için- üniversiteden tanıyorum. Ve mezun olalı 6 sene oldu. 6 senedir konuşmadığım biri. Çabalamak adına yapabileceğim tek şey mesaj atmak. Ama 6 yıl sonra mesaj atmak çok saçma olmaz mı? Kaldı ki sandığım gibi doğru insan o olmayadabilir sonuçta. Sen yerimde olsan ne yapardın?
@gizli ama ben neyin mantıklı neyin mantıksız neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edemiyorum bu tür konularda. Karar veremiyorum hep bir şüphe içinde kalıyorum.
Neden 6 yıl sonra o kişi.
Yani mantıken doğru kişi olarak mı görüyorsun ya da eskiden kalan bir duygusal bağ mı var
Profili açtım yaz istersen
Sizi size bırakmak gerek
@güney sağol ya çok yardımcı oldun 😂
Duygusal bir bağ vardı ve sanırım karşılıklıydı ama aramızda hiçbir şey geçmedi. Hislerle sınırlı kaldı. Zamanı mı değildi nasip mi değildi çabalamadığımız için mi olmadı bilmiyorum. Efendi, düzgün, iyi biriydi. Arada rüyamda görüyorum genelde saçma rüyalar oluyor. Ama bazen öyle tesadüfler oluyor ki kaderim mi acaba diye düşünüyorum. Ama belki de ben fazla anlam yüklüyorumdur. Onu da bilmiyorum. Ne yapacağımı da bilmiyorum. 😁
Senden hiç bir şey olmaz belki olabilirdi ama 🤷♂️
Soyle yap. Bir mesaj at. İçinde kalmasın. Yoksa bu halde. Her şey yarım. kalacak kafanda. Mesajı at sohbete bir bak.
Durumu. degerlendir
6 yıldır da hayatına biri gitmemesi ilginç olmuş ama
Neden böyle düşünüyorsun peki? 😁
Ne 6 yılı? 29 yıldır hayatıma biri girmedi benim😂 6 yıl sonra mesaj atmak çok tuhaf olmaz mı ama ya? 😁
Çünkü biri hayatına girse acaba o olmamıydi diyeceksin. Aklının kenarında kalacak gibi
29 mu yaş 29 mu. Peki hangi bölüm bitirdin sen. şu an meslek nedir neler yapiyorsin
Aslında ben dini açıdan düşünüyorum bu konuları daha çok. Mesela onun hakkımda hayırlı olmadığını, Rabb'imin bana uygun gördüğü kişinin o olmadığını bilsem şu dakika unuturum, umursamam. Bana onu düşündüren şey acaba doğru kişi o mu, hayırlı olan o mu düşüncesi. Şöyle bir düşüncem var: ya Rabb'im onu bana uygun görüyorsa ama nasip olup olmamasını çabama bağlı kıldıysa ve adım atmam için ufak işaretler gönderiyorsa ama ben beklemekten başka bir şey yapmadığım için bu bana nasip olmazsa? İşte tam olarak böyle düşünüyorum. Ama diğer yandan ya bu düşünce şeytan vesvesesiyse ve benim aklımı boş şeylerle doldurup Allah'tan uzaklaştırmaya çalışıyorsa diye de düşünüyorum. 😁
Yaşımın hayatımın, işimin bir önemi yok ki. 😂
Her şeyin önemi var.
Peki diyelim. ki kaderin ve doğru kişi.
6 yıldır o neden yazmadı sana. Neden iletişim. kurmadi hiç düşündün mü.
Senin o kişide saplanıp kalma sebebin başka. Eğer netleşecek istiyorsan istihare öneririm ama sen yatma istihareye
Onu da düşündüm. Belki de zamanı değildi. Sonuçta zamanında hayırlısı var. O zamanlar ki benle şu zamanki ben bir değiliz ki. Peki o kişide saplanıp kalma nedenim ne sana göre?
29 yıllık yaşam. Hayatında kimse olmamış
Ve aklına duygusal anlamda tek o kişi girmiş. Hayallerin gelecek planlarında o vardi başka kimse olmadı.
Kadınlar aklına düşen ilk kişiye genelde saplantılı hale gelir.
Hayatında olanları ona bağlar. Kader çizgisine onu oturtur.
Ama genelde yanılır
Ayrıca kendini manipülasyon yapıyorsun. Yapma bunu
Bu adam neden 6 yıldır 7 yıldır sana yazmadı, iletişim kurmadı, işi vardı yazamadi vs vs bunlar tamamen senin kendini manupule etme seklin
Ben işi vardır diye düşünmem ki hiçbir zaman. Ona bağlamam yani nedenini. Ya nasibim olmadığı içindir ya da doğru zaman olmadığı için.
7 yıl olmuş be doğru zamanı ya. Sen sakamisin
Sen kendini ne sanıyorsun pardonda şakamısınız düşüncelere de bir bakın insanlar ne hale gelmiş
Ne hale gelmiş insanlar pardon? Kader konusuna fazla kafa yordum ve insanların fikrini almak için bir soru sordum. Dolayısıyla kendimi, düşüncelerimi, inançlarımı da ifade ettim ki karşı tarafın görüşünü alabileyim. Saygı duymak çok zor bir şey değil. Zaten cevabımı da buldum.
Neymiş cevabiniz
Eğer ön yargıyla yaklaşmasaydınız ve bu soruyu samimiyetle sorsaydınız belki detaylı bir açıklama yapardım lakin yine de görüş paylaştığınız için şu kadarını söylemekle yetineyim: akışına bırakmaya karar verdim.
Ben onyargili yaklasmadim
Ancak sizin kader diye ortaya attıklarınız sadece kendinizi manipülasyon etmek üzerine kurulu. Sana bu hayat için geçmiş olsun derim ancak.
Insallah ahiretini kurtarmissindir. Bu dünya da cizgin belli
Ben yazdığım hiçbir şey de kesin bir kanıda bulunmadım ki aslında. Benimki sadece sorgulamaktan ibaretti. Kafamdaki düşünceleri paylaştım. Zaten kaderle ilgili inandığım kesin bir şey olsa neden böyle bir soru sorayım ki? İnandığım şey şu sadece: ne olursa olsun her şey de bir hikmet vardır. Hiçbir şey nedensiz değildir. Ayrıca sayılar da önemsizdir benim için. Genel olarak konu ve olaylara her açıdan bakarım. Fazla ince düşünürüm. Bu konuda onlardan biriydi. Ve inandığım bir başka önemli şey de insanlara, düşüncelerine ve inançlarına saygı duymak gerektiği.
Hikmet falan yok
Saplantılı ruh halin var.
Benim bir şeye saplanıp kaldığım yok da sen tek bir noktaya saplanıp kalmışsın. Bence tartışmanın da bir manası yok bence. Birbirimizi anladığımızı düşünmüyorum. Kim bilir belki de ben anlatamaşımdır derdimi. Sadece şu kadarını söyleyeyim benim sorguladığım şey kaderdi, kaderin işleyiş şekliydi. Bir kişi ve olay üzerinden sordum sorumu ama genel bir soruydu o kişi şu an gündemimde bile yok. Geçti gitti.
Sen anlamak istemiyorsun
Yas 29 olmuş. Ne arayan ne soran var.
Bir lavuk peşinde ömür. curutmussun.
Napcakson kadermi. diye 50 yaşına kadar beklicrkmisin.
Biraz mantık. ya.
Dünyaya don
Öyle diyolar kader gayrete aşıktır diye bir söz var doğruluğu ne bilmiyorum
Çok doğru bir söz. İnsanın kaderi çabasına bağlı kılınmıştır.
kader nedir ki? sormamdaki konu kader herkese göre farklı sen ne anlıyorsun kadarden
Sen doğru olduktan sonra için rahat olsun karşına çıkıyor Rabbim temiz kadınla temiz erkeği nasip ediyor
Bende bu sonuca vardım. Akışa bıraktım gitti. Rabb'im elbet karşıma birini çıkaracaktır. Dua etmeye devam 😁
elbette ki çabamıza bağlı. kaderimde varsa bir şekilde olur diye bir şey yok ki zaten kaderinde o varsa çabalamaktan pek zorlanmazsın ve çabaladığın şey istediğin gibi sonuçlanır.
Haklısın armut piş ağzıma düş olmuyor çabalamak gerek.
şimdi aşağıda yazdıklarını falan da okudum da sakın akışına bırakma, cesaretini topla ve eyleme geç yoksa durum daha da takıntılı bir hal alacak. senin bu durumuna çok benzer bir durum ben de yaşadım. yarın öbür gün evlendiğini duyabilirsin ya da belki bir ilişkisi vardır, içine oturur. onunla iletişime geç. 6 yıl sonra bir şey yazmak çok saçma olur diye düşünme. bu duygunun üzerinde kontrol sağlayamıyorsun, üzerinde kontrol sağlayamadığın bir şeyle kimse seni yargılayamaz.
Aslında benim asıl sorum kader ve kaderin işleyişiydi. O bir örnekti sadece. O an için gündemime düşen bir örnek. Evlenirse de dua ederim mutlu olsun diye üzerine çok düşmem yani. Bilmiyorum tam ifade edebiliyor muyum ama kaderle ilgili pek bir bilgi mevcut değil. Bende fazla kafa yordum kader konusuna. Fazla sorguluyorum. Evet kader insanın çabasına bağlı kılınmıştır ama asıl önemli nokta bu çabanın nasıl bir çaba olduğu bence.
bence de öyle. çaba gösterip göstermemeye, çabanın nasıl bir çaba olduğuna, çabanın ne zaman gösterildiğine bağlı olarak değişir kader. biz eylemlerimizle olabilecek ihtimalleri uyandırırız, sonuçsa kaderdir. ben kaderi böyle yorumluyorum. oturduğumuz yerden olacağı varsa olur deyip, hiç eyleme geçmeyip, hiçbir ihtimali uyandırmazsak buna kader diyemeyiz ama.
Peki burada bahsedilen çaba Allah için sarf edilen bir çabaysa? Yani Kur'an'da temiz kadınlara temiz erkekler nasip edileceğine dair ayetler var sonuçta. Yani insan Allah'ın sevgisini ve rızasını kazanmak için çabalarsa, O'nun emirlerine uyup, ibadetlerini yerine getirirse ve Kur'an'da yazılana uygun bir hayat yaşarsa Rabb'im de ona onun gibi bir eş nasip edecektir. Yani burdaki çaba birine mesaj atmaktan ziyade Allah için çabalamaktır belki de? Tam anlatabildim mi bilmiyorum.
anladığımı sanıyorum. sen aslında diyorsun ki ben temiz biriyim, harama helale dikkat ediyorum. hiç bir eylemde bulunmasam bile allah bana benim gibi bir eşi bir şekilde nasip eder mi? evet, sevgililik ilişkisi dinen haram bir ilişki şekli, biraz da bu yüzden ona mesaj atmıyorsun sanırım çünkü mesaj atsan ve olumlu bir dönüt alsan muhtemelen ilk aşamada sevgili olacaksınız. sen de allah rızası için ona mesaj atmıyorsun, haram bir ilişki içinde olmak istemiyorsun. sanırım anlatmak istediğin şey bu ama artık sevgililik işlerinden ziyade direkt evlilik düşünülecek bir yaşa gelmişsin. bir mesleğin var, okulunu bitirmişsin. sırada evlilik var. mesaj attığında evlilik niyetiyle yaklaştığını belirtirsen bunu meşru bir duruma getirmiş olursun. bunda dinen bir sakınca olduğunu sanmıyorum.
hem belki o da senin gibi biri ve allah bu duyguyu özellikle gönlüne düşürdü. adım atman hayırlı bir şekilde sonuçlanacak belki. bunları eyleme geçmeden göremezsin.
Aslında öyle biriyim demiyorum. Olmaya çalışıyorum diyelim. Asıl kastettiğim ayette geçen çabadan kasıt Allah için çabalamaktır belki de. Şöyle örnek vereyim: mesela diyelim ki ben Allah'ın sevgisini ve rızasını kazanmak için çabalıyorum, ibadetlerimi yapıyorum, Kur'an'ın emrettiği şekilde yaşamaya çalışıyorum. Allah'a yakın olmanın yollarını arıyorum sürekli. Ama gel gör ki o kişiye mesaj atmadım. burada soru şu: ben tamamen Allah'ın rızasını kazanmak için bu kadar çaba sarf ederken Rabb'im "Bu kulum bir mesaj -yahut adım - atmadı ben bu çocuğu buna nasıl nasip edeyim?" der mi? O Allah ki sonsuz merhamet sahibi. Her şeye gücü yeten, kainatın hakimi. Demek istediğim şu: ayetteki çabayı biz yanlış yorumluyor olabilir miyiz? Belki de ordaki çaba Allah için çabadır. Dünyaya geliş amacımıza yönelik bir çabadır belki de? Yani özetle Hak yolunda ilerlersek Rabb'im bize Hak yolunda ilerleyen birini nasip edecek diyelim. Ama dünya derdine düşersek de Rabb'im bize dünya derdine düşen birini nasip edecek. Sonuç olarak dünyadaki çabamız bizim kaderimizi belirlemiş oluyor aslında. Kalp samimiyetle Allah'a yöneldiği, O'nun sevgisini ve rızasını kazandığı zaman Rabb'im de onun önünde kapılar açacaktır. Dediğim gibi ben kader kısmını sorguluyorum aslında. O çocuk bir örnek sadece. Ve hiçbir şekilde bu ayette kastedilen budur da demiyorum. Benim ki sadece bir düşünce. Çocuğa mesaj atmama sebebim de haram meselesi değil. Ben görüştüğüm kişiyle baştan konuşurum zaten. Harama yaklaşmayacağımı, Allah'ın emir ve rızasının her şeyden önemli olduğunu söylerim. Kabul etmiyorsa da "Hangi çağda yaşıyoruz?" Diyorsa da en başta uzatmadan görüşmeyi noktalamak en doğrusu olacaktır.
bence kastedilen çaba eylemsel çabayı da takva ile ilgili çabayı da kapsar. şöyle bir şey yok: ben iyi biriyim, ibadet ediyorum, iyi bir kul olmaya çalışıyorum ben böyle biri olduğum için allah bana iyisini nasip eder. böyle bir şey yok. takvanın bu dünyada maddi bir karşılığı yok. onun karşılığı öbür dünyada. bu dünyada bir şeyler istiyorsan evet önce takvalı olmalısın ama sadece takvana da güvenmemelisin. istediğin şey her neyse gidip ellerinle almalısın. allah sadece karşına çıkartır ama sen harekete geçmezsen allah sana onu nasip etmez. sen şimdi diyorsun ki bu kadar yüce bir varlığın bir şeyi bana nasip etmesi nasıl bana bağlı oluyor, hani onun gücü her şeye yeterdi? allah gücü buna yetmediği için değil sadece bu kadarına müdahil olmak istediği için senin de çaban gerekiyor. burası imtihan dünyası. takvalıyız diye allah her istediğimizi çabasızca önümüze sermeyecek. dilerse verir dilemezse vermez.
Tabiki her şeyi önümüze sermeyecek. Ben ayette ne söylemek istemiş düşüncesiyle yola çıkarak konuşuyorum aslında. Yoksa ben iyi biriyim, takvalıyım Allah nasip eder diye düşünmem söz konusu dahi olamaz ki bu kibirlenmek olur zaten. Ayrıca dini yönden eksiğim de çok fazla zaten. Bir insanın benim kalbim temiz diyebilmesi bile mümkün değil. Çünkü kalpleri ancak Allah bilir. İnsan kendi kalbinde ne olduğunu dahi tam olarak bilemez. Yanlış anlaşılmak istemem yani. Rabb'im kulundan razı olursa çabasını görürse fırsatı da karşısına çıkarmaz mı peki? Benim karşıma çıkarılmış bir fırsat var mı? Demek istediğim yine verdiğim örneğe dönersek bana verilmiş bir fırsat yok.
Ve şöyle de bir yanlış anlaşılma var. "sen şimdi diyorsun ki bu kadar yüce bir varlığın bir şeyi bana nasip etmesi nasıl bana bağlı oluyor, hani onun gücü her şeye yeterdi?" Elbette nasibim bana da bağlı aksini iddia etmiyorum. Sonuçta çaba yoksa nasipte yoktur. İnsan kendi nasibini (sadece eş anlamında söylemiyorum) aramalı, peşine düşmeli.
Kader, gayrete aşıktır.
Peki şöyle sorayım: Üniversiteden tanıdığım biri var aslında içimden bir his onun kaderim olabileceğini söylüyor ama yanılıyor da olabilirim. Şöyle bir soru var kafamda; eğer o doğru insansa Rabb'imin bana uygun gördüğü kişiyse mutlaka nasip olur mu? Yoksa sadece çabayla mı mümkün? Eğer çabalamazsam nasip olmaz mı? Diyelim ki çabalamam gerekiyor ne yapacağım? Mesaj mı atacağım? Ama 6 yıl geçti üstünden hiç konuşmadık çok saçma olur mesaj atmam da. İşin içinden çıkamıyorum ben. Asıl soru şu: mesaj atmak bir çabadır sonuçta. Peki mesaj atarsam yani çabalarsam o kişi kaderimse nasip olur bu durumda? Ama mesaj atmazsam yani hiç çabalamazsam o kişi doğru insansa bile çabalamadığım için kaybetmiş olur muyum? Yoksa çabalamasam bile yani o mesajı atmasam bile bana nasip olur mu o kişi?
6 yıl boyunca tek kelime dahi sohbet etmediniz mi?
Hayır 😂 biraz manyaklık gibi görünüyor ama onun kaderim olabileceğini düşünmek için nedenlerim de var. Tabi neden dediğim şeyler benim yanılgım da olabilir. Bilmiyorum 😂
Onun sana karşı herhangi bir en ufak davranışı-hareketi veya adım atması oldu mu?
Mesela otobüsteyken birlikte yemek yemekten bahsetmişti biraz o biraz ben şakaya vurduk falan. Otobüsten inince ne o yemek dedi ne ben ayrıldık öyle. Bu adım sayılır mı bilmiyorum. 😂
6 yılda sadece bu
Yok bu 6 yıl önceydi. 6yılda hiçbir şey olmadı. Bir merhaba bile yazmadık 😂
Yani ne desem bilemedim. Buradaki asıl ilginç olan 6 yıldır onu düşünüyor olman. Yani 1 yıl olur tamam OK de, üzerinden zaman geçmiş, etkileşim yok hani ne bileyim.. Nasip veya o kişi gibi kavramlardan tamamen alakasız birisi olma ihtimali de çok yüksek.
Aslında 6 yıldır düşünüyorum diyemeyiz. Arada aklıma geliyor işte. Ölüp bitmiyorum sonuçta. Sadece seneler önce gördüğüm bir rüya düşündürtüyor beni. Ama o rüya kaderim olduğunu da göstermez. Başka bir anlamı da olabilir sonuçta. 🙈
Bence önüne bak, hayatına devam et.
Haklısın sanırım bazı şeyleri çok düşünmemek akışa bırakmak lazım belki de. Hem ne anlama geldiği belli olmayan bir rüya sonuçta. Şimdiye kadar düşünmem bile hata belki de. Kader konusuna fazla kafa yoruyorum sanırım.
Kesinlikle çok takıyorsun, buradan bakınca bile belli oluyor bu. Klişe ama, hayat otobüs yolculuğu gibidir. Sen sol taraftaki camdan dışarıyı izlerken, sağ tarafta olup bitenleri kaçırırsın. Hayat böyledir yani. Bu yüzden akışına bırakmalısın. Gerektiğinde de çabalamalısın.
Ben fazla mı saldım acaba diye şüphe ediyorum bazen. Bütün ipleri bıraktım elimden. İlk defa bugün bir şeylerin endişesine kapıldım uzun zaman sonra.
İp tutmak bence önemli değil. Akışına bırakmışken yine istediğin şeyleri yapmak ve bunlar için gayret göstermek önemli. Başkası istiyor veya söylüyor diye değil, ben bunu istiyorum diye yapmalısın yani.
İstediğim şeyleri yapıyorum zaten aslında. Şükür hayatımda bir sıkıntım yok. Ama sadece evleneceğim kişiyi merak ediyorum. Elimden kayıp gitmesinden korkuyorum sanırım. Bilmiyorum belki de iman eksikliğinden böyle hissediyorumdur.
Yanlış anlama ama bunun iman ile bir ilgisinin olduğunu zannetmiyorum :)
Neden ki? Yeterince inanıp güvensem böyle kaygılarım olmaz 😁
Yok yok imanla ilgisi yok bunların
Neyle ilgisi var peki? 😁
Şans ve çaba ile. Ama tabii ki olacak diye bir kural da yok.
Dua edip gerisini Allah'a bırakmak en güzeli 😁
Annem, anneannem yıllardır dua ediyor. Yani en azından benim bildiğim şöyle nereden baksan bi 30 yıldır ediyorlardır. Daha bir şeyin gerçekleştiğini görmedim ben.
Sen inançlı değil misin? 😁
Pek değil
Baştan söyleseydin ya 😂 bende ne anlatıyorum😂
Konuşmayacak mıydın yani en başından :)
Yok konuşmamak demeyelim sadece beni anlayabileceğin konular değil başka açılardan bakıyoruz olaya. Ben daha çok işin dini boyutundayım çünkü. Yani burada benim asıl sorduğum şey kader ve kaderin işleyişi 😁
Anladım, biliyorum. Ama ne olursa olsun çaba gerekli :)
Tabi insanın kaderi çabasına bağlı kılınmıştır 😁
Kesinlikle öyle.
Sen neye ne kadar inanıyorsun peki?
Ben iyi bir insan olmaya, inanıyorum :) Dürüst, vicdanlı, merhametli.
Ona bende inanıyorum ama bir yaratıcı olduğuna da mı inanmıyorsun?
Pek mantıklı gelmiyor
Her şeyin öylece kendiliğinden var olduğuna inanmak mantıklı mı peki?😁
Evet :)
Bu kadar kusursuz bir düzenin, böylesi bir dengenin gerçekten kendiliğinden oluştuğuna inanmakta bana mantıksız geliyor. 😁 Yaşamımızın bir nedeni olmalı sonuçta?
Kusursuz olduğunu düşündüren nedir? :) Gayet de kusurlu :)
Nesi kusurlu? 🤔
Kusursuz olanda hata veya eksiklik olmaz ki.. insanın fiziksel varlığı da kusurlu, yaşadığımız dünya da. İmkanlar kısıtlı, kaynaklar kısıtlı. Sonsuz değil.
Sonsuz olmaması mı kusur? Doğanın dengesini bozan da insan değil midir?
Dengesi bozulmasa bile bir ömrü ve sınırı var sonuçta ki o insan da kusurlu işte. Kötü niyetli olan bir şey mükemmel ve kusursuz olamaz.
İnsan aciz ve zayıf yaratılmıştır dünyada imtihan yeri sonuçta. Kusursuz olan insan bedeninin işleyişi. Organların çalışması...
Onlar da kusursuz değiller :) Bir çok hata mevcut. İnsan vücudu-bedeni varoluş bakımından da, işleyiş bakımından da kusursuz değil. Kusursuz olsaydı hiçbir şekilde hatasız olması gerekirdi, en basit örneği, ben rahat nefes alamıyorum mesela, ameliyat olmama rağmen düzelmedi, çene yapısı ve ağız içi boşluğu ile alakalı problemler var. Tedavisi mümkün ama çok zor bir tedavi yöntemi. Kusursuz olsaydı, sorunsuz şekilde solunum yapabiliyor olurdum :)
Ama bu söylediğin sana özgü bir durum. Yani normal insan bedeninde solunum sıkıntısı yok. Normal insan bedeni kusursuz bir işleyişle yaratılmış. Hastalıklar normalin dışında kişilere özgü durumlar.
Benim bedenim anormal mi oluyor :D Emin ol kusursuz olan insan bedeni yok dünya üzerinde.
Kusursuz olmadığını izah etmeye çalıştım kendimden örnek vererek yani. Doğuştan görme yetisi olmayan insan da var mesela. Hastalık da değil bu durum.
Ahaha hayır anormal değil de rahatsızlığın var yani. Hastalık dediğimiz şeyler, yahut doğuştan gelen engellere de imtihan diyoruz biz. Bazen şükretmeyi unutuyoruz ve Rabb'im bunu hatırlatmak için de hastalıklar veriyor ve farkına varmamızı sağlıyor. Sağlığın değerini anlamış oluyoruz bu şekilde... Rabb'imin nimetlerini anıyoruz. Yani ben buna inanıyorum. 😁
Kesinlikle saygı duyuyorum :) Zaten bu yanlış şu olmamalı demek değil benim ifade etmeye çalıştığım şeyler. Sadece biraz irdeleyince pek mantıklı gelmiyor bana, hepsi bu :)
Aynı şekilde senin inanmayışın da bana mantıklı gelmiyor aslında. 😂 Yörüngeler, dünyanın yuvarlak oluşu, gezegenlerin bir yörüngede ilerleyişi, güneş ve ayın her gün doğup batışı, gece, gündüzün zamanı göstermesi, minicik bir karıncanın boyundan kat kat büyük yükü taşıyabiliyor oluşu, her hayvanın, her canlının kendine özgü bir yaradılışı, bir özelliği, bir doğası varken ve insanların arının yaptığı balı, ineğin sütünü, tavuğun yumurtasını yiyip içtiği düşünülünce, bitkilerin canlılar için oksijen sağladığı da eklenince... Demek istediğim bütün bu dengenin, bütün bu bağlantıların, varoluşun kendiliğinden oluştuğuna inanmak, biz insanların bir varoluş amacı olmadığını düşünmek hiç mantıklı gelmiyor. 😂
Yazdığın hemen hemen her şeyin bilimsel açıklamaları mevcut :) Neden öyle olduklarına dair, araştırabilirsin :) Yani bunlar varoldu diye bir yaratıcıya inanmaya pek gerek kalmıyor aslında.
Dinle bilim de birbiriyle iç içe zaten. Bunların bilimsel açıklamasının olması bir yaratıcının olmadığı anlamına gelmiyor. Aksine bunlar bir yaratıcının varlığına işaret bence. Ayrıca insanlar tarih boyunca varoluşu sorgulamışlar. Neden diye sormuşlar. Varoluş nedenini sorgulayan, buna bir cevap arayan filozofların da bir bildiği vardır heralde? Bu da bence insanın içgüdüsel olarak varlığının bir nedeni olduğunu bilişinden ileri geliyor. Farkında ama adını koyamıyor ve bir arayış içine giriyor. Düşünüyor, bakıyor, görüyor ve "hayır, mutlaka bir varoluş nedeni olmalı" sonucuna varıyor. Öylesine, yiyip içelim, gezip tozup eğlenelim diye gelmedik dünyaya harelde? Bütün mahlukat, varlıklar, bu denge ve ölçü düşünüldüğünde bütün bunlar amaçsız, nedensiz olamaz. Yediklerimizin bile bir ölçüsü var. Yağan yağmurun bile ölçüsü var. Fazla yağınca felaket yağmayınca kuraklık oluyor. Sevginin bile fazlası zararken hiçbir şey boşuna olamaz. Bir nedeni mutlaka olmalı.
İşte 3. cümlende söylediğin gibi, sence :D Bence değil :)
Her türden insan var yeryüzünde. Farklı inançlar, farklı düşünceler, farklı bakış açıları... Buna karşı değilim. İnsanları bunlara göre yargılamıyorum. Kimseye inancımı veya düşüncelerimi de dayatmam zaten. Ve insanların inançları da Allah ile kul arasındadır. Her şeyden önemlisi iyi ve ahlaklı insan olmayı başarabilmek. Bütün farklılıklara rağmen iyilik ve ahlak konusunda tek bir paydada buluşabilirsek dünya güzel bir yer haline gelir.
Biz buluşuruz da, insanlık bunu beceremez.
Çünkü insanlar kendilerine verilmiş en büyük nimetlerden biri olan beyinlerinin, akıllarının farkına varıp kullanamıyorlar. Sorgulamıyorlar, kör bir inançla takılıp gidiyorlar birilerinin peşinde. Aklını kötüye kullanan kesim var birde. Bunlarda sadece aklını kullanıp kalbini, vicdanını hiçe sayanlar. Dünyayı güzelleştirecek olanlar hem aklını hem kalbini kullanabilenler. 😇
Aslında kötüye kullanmaktan ziyade, kendi menfaatleri doğrultusunda bir kullanım bu. Buradan çıkan sonuç kötülük olmuş oluyor.
Sadece kendi çıkarlarını düşünüp masum insanların zarar görmesini umursamayacak kadar kalbi katılaşmış bir insan kötüdür zaten. Savaş çıkarmak gibi insanlık suçu işleyen şahısları kast ediyorum aslında. Kalbi katılaşmış, vicdanını kaybetmiş, acımasız insanlar kötüdür. Sadistler kötüdür. Bir insanın başkalarına yaptığı kötülükler onu kötü yapmaya yetmeyebilir. Sonuçta insanız. Zayıf yaratılmışız, aciziz. Nefsimize yenilir hata yaparız. Başkalarına zararımız dokunabilir, kalp kırabiliriz. Ama önemli olan iyi bir insan olarak kalmanın savaşını vermek bence. Vicdanını kaybetmemek. Yani akıl ve kalp arasındaki o dengeyi koruyabilmek. Akıldan yoksun kör bir inanç kadar inançtan, sevgiden yoksun bir akıl da tehlikelidir. Al birini vur ötekine yani. 😇
Evet katılıyorum :)
😁
Tanışmak ister misin :D
Ben uzun zaman önce bıraktım siteyi internet ortamında kimseyle tanışmıyorum. Siteye kırk yılda bir soru sormak için giriyorum o kadar. İnternet girdap gibi insanı içine çekiyor zamanını öldürüyor. İradesi güçlü bir insan değilim zaten. Paçayı kurtaramıyorum. Şimdi tanışalım arkadaş oluruz desem telefona saplanıp kalacağım. 😂
Yani sen bilirsin tabii ki, baya sohbet ettik aslında. Zararım olmaz ama karar senin :D
Seninle ilgili değil zaten. Güzel bir sohbetimiz olabilirdi belki ama telefona bağımlı hale gelmek istemiyorum. İradem zayıf o yüzden uzak durmaya çalışıyorum 😁
Yeterince ısrar ettim, peki madem :)
Teşekkür ederim sohbet için 😇
Ben teşekkür ederim :)
Rica ederim 😁
:)
kader gayrete aşıktır
Peki nasıl bir çaba sarf edilebilir ki?
yani henüz o kişi daha karşına çıkmadıysa yapacak bir şey yok ):
O kişiyi nerden bilebiliriz ki? Mesela tanıdığım biri var ve o acaba doğru insan mı diye düşünüyorum. Ama uzun zamandır görüşmedik hiç. Mesaj atmam çok abes olur. Hem acaba o kaderimdeki kişi mi sorusunu bana sordurtan Allah mı? Yoksa şeytanın aldatmacası mı? Nerden bilebilirim ki?
Zaman gösterir bunu direkt bilemezsin. Kimse bilemez
Peki teşekkür ederim 😇
rica ederim
Gönül ilişkisi çabayla olmaz.
Gönül ilişkisinden ziyade kaderden bahsediyorum aslında. 😁
Yanlış algılamışım pardon. Tabiki yaşayacağın hayat senin gösterdiğin çabaya bağlıdır. Kaderim buymuş demekle olmaz.
Sorun değil 😇 teşekkür ederim
Rica ederim 😊
Bazen çabalarsan olur ama ben de olmadı.
Hayır
Neden böyle söyledin? 😁
E madem kaderimde ki kişi , o zaman ne diye enerji harcayayım ki.. bir gün bir köşede çarpışmamızı ve göz göze gelip şimşeklerin çakmasını beklerim ☺️
Ama kader çabamıza bağlı kılınmamış mıdır?
Elbette Herşeyin temeli çabadır ama kader önceden programlanmıştır sana , filmi takar ve yaşarsın, çaban ile kaderini değiştiremezsin
Ama sonuçta kaderimiz çabamıza bağlı kılınarak yazılmış. Yani ben şu an çabalamazsam kötü bir kader yazılmış olacak ama çabalarsam kaderime güzel şeyler yazılmış olacak? Böyle değil mi? 😁
Kaderini sadece Yaşar ve dua ile de dış etkenlere karşı korursun , onun dışında otoyoldan giderken dur bu seferde sahil yolundan gideyim demen ile kaderin değişmez 🙃
Peki herkese sorduğum şekliyle sorayım o halde. Üniversiteden tanıdığım biri var ve kaderim olabileceğini düşündüren nedenlerim var. Ama olmayadabilir sonuçta. Mezun olalı da olmuş 6 yıl. Bu süre zarfında hiçbir iletişimimiz de olmadı. Ama sık sık aklıma kaderim o mu sorusu geliyor. Şimdi asıl soru şu: bu kişi kaderim mi? Kaderimse nasip olur mu? Yoksa çabama mı bağlı kılınmıştır? Çabalamadığım için onu kaybetme ihtimalim var mı? Adım atmalı mıyım yoksa beklemeli miyim? Doğru olan hangisi?
Buradan müthiş bir kader aşkı hikayesi de çıkabilir veya bir rezillikte ☺️ 6 yılda hiçbir iletişim olmamış burası konunun sıkıntılı kısmı
Ben rezillik kısmından çok dini kısmındayım işin. 😂 Dini açıdan düşünüldüğü zaman kader baz alındığında yapılması gereken şey nedir? Beklemek mi? Yoksa adım atmak mı? 😂
Mesela onun hakkımda hayırlı olmadığını, Rabb'imin bana uygun gördüğü kişinin o olmadığını bilsem şu dakika unuturum, umursamam. Bana onu düşündüren şey acaba doğru kişi o mu, hayırlı olan o mu düşüncesi. Şöyle bir düşüncem var: ya Rabb'im onu bana uygun görüyorsa ama nasip olup olmamasını çabama bağlı kıldıysa ve adım atmam için ufak işaretler gönderiyorsa ama ben beklemekten başka bir şey yapmadığım için bu bana nasip olmazsa? İşte tam olarak böyle düşünüyorum. Ama diğer yandan ya bu düşünce şeytan vesvesesiyse ve benim aklımı boş şeylerle doldurup Allah'tan uzaklaştırmaya çalışıyorsa diye de düşünüyorum.
Kader gayrete aşıktır
Nasıl bir gayret peki? Yani Rabb'im bana birini uygun görüyorsa onun bana nasip olması için çaba sarf etmem mi gerekir?
Evet aşk çaba ister
Ama kim için çabalayacağımı nerden bilebilirim ki?
sosyal bir dünayda yaşıyroz illaki birileri çıkar karşına
Üniversiteden tanıdığım biri var aslında içimden bir his onun kaderim olabileceğini söylüyor ama yanılıyor da olabilirim. Şöyle bir soru var kafamda; eğer o doğru insansa Rabb'imin bana uygun gördüğü kişiyse mutlaka nasip olur mu? Yoksa sadece çabayla mı mümkün? Eğer çabalamazsam nasip olmaz mı? Diyelim ki çabalamam gerekiyor ne yapacağım? Mesaj mı atacağım? Ama kaç yıl geçti üstünden hiç konuşmadık çok saçma olur mesaj atmam da. İşin içinden çıkamıyorum ben. 😁
Ben bir adım at bakalım sonrası ne olacak
Ayıptır söylemesi 6 yıl oldu mezun olalı ama. 6 yol hiç iletişim kurmadık. Çok saçma olacak mesaj atmam🙈😂
👏👏👎👍
Seni rüyamda gördüm diye bir mesaj at nasılsın iyimisin
konu zaten akar
Gerçekten de rüyamda gördüm aslında 😂
At mesaj hadi durma
Mesaj atmayacağım akışa bıraktım gitti.😂
Yoo istedigin erkekle olursun
Evet
Bilmem belki
Cevabını bilebilsek keşke