AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
114Cevap
Ben aleviyim, evlenecegim kisinin de alevi olmasını isterim ki sevgilim alevi. Baska turlu olmaz bu devirde
Meshep bize ters hele de benim ailemde Alevi mi dersin hanifi mi dersiiin kürdü mü dersiiin var da var :D Bende melezim babam hanefi annem alevi meselaa
meshebinle değil sevginle davranışınla beğendirin kendinizi
Bu düşüncelere sinir oluyorum ya aynı yüce Rabb'imize peygamberimize inanıyoruz
neden evlenmiyimki sonuçta müslüman mezhep farketmiyor
Ehli Sünnete geçerse evet... o zamanda Alevi olmamış olur :)) yani hayır :D
seni kim alır hahahahahahha
@Logos Birisi alır heralde :D eksi leri yemişim hemen :)
hadi bakalım ay deli ya sesli güldüm :D
Alevi bir çok arkadaşım var gayet iyi insanlarlar ama dinime göre evlenemem bir aleviyle :)
Niye evlenilmesin onlar insan degil mi önemli olan anlaşmak
Biz ayasofyaya gayri Muslimleri topluliyip dininiz serbest diyen Fatih Sultan Mehmet Han'ın ecdadiyiz..
Ulan sırf var ya sizin için gideceğim Mason birisiyle evleneceğim ak :D IQ düşürücü sorular sormayın.
İki gönül bir olunca samanlık seyran olur bence olur istiyosan peşine düş benimde öyleydi ama ailem istemedi olmadı sen dilediğini yap
Benim için insan olsun içi temiz olsun aleviymiş kürtmüş sunniymiş Hıristiyanmiş türkmüş faretmez adam gibi adam olsun
Ben sorun yapmasam ailem sorun yapar. Toplum o kadar gelismedi daha.
Evlenirim Allah muhammed diyormu diyor bismillahirrahmanhirrahimde diyor
Insan olsun yeter. Bugun alevi bir kiz tarafindan aldatildim dedigim gibi insan olsun.
Türkmen Alevisiyim, Türkmen Alevisi olmayan kızla evlenmem. gerek yok melezleşmeye.
Bende türkmen alevisiyim:) nerelisin tam olarak?
@MelekP Malatya/Hekimhanlıyım sen?
Ben erzurum/ horasan
sen ademle havvadan gelmedinmi?
geldik de ne oldu o kardeşliktir, eşitliktir lafları masaldan ibaret. en iyisi kendi öz Irkımız. hanefi kız alırız olacak çocuk ''baba siz gusül alıyor musunuz'' diye sorar hiç gerek yok
Öyle yorumlar yapılmış ki; hiç bilmeyen birisi Alevileri farklı bir dine mensup zanneder resmen...
müslüman bir kız alevi bir erkekle evlenirse dinden cıkıyor.
O zaman müslüman biri sunni biriyle evlenirse yine dinden çıkar değil mi?
ne alaka kızım aleviyle evlenince cıkıyorsun. ne malsınız ya
Gerizekalı, kim dedi la bunu?
kızım sen yaşama git öl bir köşede kirletme buraları
Bu konu kapatılmasın, ibretlik şu yorumları insanlar görmeli. İşte sokakta bu kafada insanlarla yanyana yürüyoruz :)
yürümek istemiyorsan ölmeyi dene :D
islamda erkegin musluman olma sarti var. alevi kabul edilmez...
tabi ki evlenirim bunun ayrımını yapmaya ne gerek var?
Kürtlerden çektiğimiz yeter bide evlenipte haine çıkmasın adımız
Onu burada değil bir hocaya sormak lazım alevi var alevi var kimisi iyi kimisi acayip şeyler..
Alevilerle olan derdiniz nedir bir bitmediniz?
Olmayacak bir durum yok merak etme bende aleviyim bize gelen kız rahat eder :)
sen evlendiğinde adamın biri bir beyinsizle evlenmiş olacak. bu niye olmasın
niye böyle sorular soruyorsun l*n sen şerefsiz aleviler mi geçirdi sülalenede yaran var
Kız alevi ise sıcak bakılmıyor pek.
İlerde çocuk olduğunda alevi olur diye
ben istedim ama beni bıraktı alevi birini istedi :)
Aleviler düşkün olur eşlerinee, sevgilimden biliyoruuum :)
Evleneceğim insana sen necisin diye sormam bile
Adamsin
şu an hoşlandığım kızın alevi olduğunu öğrensem bu hiçbir şeyi değiştirmez benim için. işin oluru olsa evlenirim de...
benim arkadasm hanifi kız alevi kızın ailesi kabullenmis arkdasmn ailesi ayrıl diyor, cok sacma cok seviyorsam roman olsa bile alırım
Aleviymiş Kürtmüş Türkmüş önemli değil insan olsun yeter
Ben isterdim. Babam karşı çıkmazdı ama annem çıkardı büyük ihtimal.
Karakterli, şerefli, namuslu olduktan sonra yahudi bile olsa önemli değil
Alevileri severim ancak illaki sorunlar çıkabilir evlilik için. Zor bir karar. Herkes yapamaz.
Neden olmasin oda musluman sonucta alla alla ne insansiniz
Bizdede öyle sorun var bn hanefiym kı arkadaşım alevi ama evlencez yani sıkıntı sorun yok
Bu soruyu sormanız acıklı ama suç sizin değil...
Bende aleviyim esim degil
Ama otam tersi
Benim ailem sorun ettmedi esimin annesi basta istemedi ama yapcak birsey yok
önemli olan erkegin alevi olup olmaması, kızın dini bile farklı olsa erkek evlenebilir, aynı şey kız için geçerli degil,
Neden evlenilmesin ki? Sevgi bu.
Namümkün...
@busesved illah evlenecek diye bişey yok amsalak
on numara adamsın berkay
Olur tabi niye olmasın?
Alevilik bir mezhep değil bunu bir anlayın artık
neymiş sayın ilahiyat uzmanı. RTE tanrınız başka birşey mi söyledi size :)
Cok salakca bir soru
İnsan olsun dini dili meshebi ne fark eder.
Alevi değilim ama evlenirim aleviyle
Evlenilir evlenmesinede sorun cikabilir..
Evlenirim ayrım yapmak gerçekten çok saçma
evlenme cok zararını görürsün
niye ne alaka
evlenme eksi vermenle olacak iş değil
annen baban bir kere izin vermez
Aleviler gotunumu slktı? Aleviler iyi insanlardir
öyle bişey yokta iki taraf razı ise bana ne ne yaparsanız yapın
benım dediğim başka bir şey
san ki burada ırkçılık yapıyoruz
bir küfürler falan yazık gençler
Olur musluman sonucta ailen ne der bilmiyorum
Aleviler Namaz Kılmıyor Evlenmem
- veriyorsun evlenınce cocukların namaz kılmıcak git kafirle evlen gen aynı
Yavuz Sultân Selim öncesi anadoluda böyle bir ayrım yoktu, kimse kimsenin rakibi düşmanı değildi, kardeşlik vardı, , ayrımcı düşünüyorsun, ortadoğudaki dini kirli siyaset savasının yavuzla birlikte tahtını korumak için getirdiği anlayışın sonucu bu ayrımcılık,
Aleviler Namaz Kılmıyor Boy Abdesti Almıyanda Var Bumu Müslmanlık Hiç Cumayada Gitmiyor
ilgilendiğim bit konu değil aslında ama çok yanlış düşünce içinde bir yorum olduğunu görünce yazmak istedim. alevilerin bir çoğu namaz kılıyor. örneğin dersimli alevi kılmaz ama sivaslı veya hacıbektaşi alevileri kılıyor sanırım. bence bir araştır sonra yorumunu yaz derim.
Dersimin Alevisi Hz. muhammed Peygamberimdir Diyor Demiyenide Var Alevilerin Cogu Namaz Kılmaz Alevi Kürt Ortamında Yıllarca TAkıldım Benden iyimi Bilcen Haçli Alevilerde Var Hz. Ali Efendimiz Atımı Kaybetsem Kuranı-Kerimde Bulurum Diyor Ogulları Kerbelada Şehit Oldu Nerde Müslümanlık @gedikahsen KuranıKerimde Cem Evi var mı Söylermi, siniz Bilmeden Konusma Alevilik Mezhep Din Degildir
Kuranı kerimde cami de yok, namazın şekli de yok, abdestin sekilde yok, aleviliği tanımadan eleştriyorsun, onu geçtim tanıdığın çok olmuş alevi, sorsaydın nerde alevilik öğrenmişler, devlet aleviliği öğretmiyor, kişisel bakacak olursan, sünni ve aleviler arasında iyi veya kötü insanlar var, dini bilmeden saçma yorum yapan sünnilerde var alevilerde. Sünni liği soracaksan diyanete sor aleviliği soracaksan cem evine git sor, ikisini eleştreceksrn kuranı kaynak al, arap dünyası bu siyasi kavgalarla islamiyeti darmadagın etmişler, yavuzdan sonra Osmanlıdaki kardeşlik te bozuluyor, eleştrilerinşn kaynağı kuran değil, siyasete alet edilen hadisler, yavuz öncesi Osmanlıya bak yavuz dönemine bak, nasıl ayrıştrıldı nasıl kin tohumları ekildi görürsün
amacım tartışmak değil. benim de tanıdığım kişiler var ve bunları gördüğüm yaşadığım için yazdım. dersim kürt alevisi yazlıktaki bir tanıdığım aile. ne namaz kılarlar ne oruç tutarlar. ramazanda bile komşularına saygı duymazlar her öğün balkon ortamında yerler içerler. ama sivas alevisi tanıdığım hatta yakın görüştüğümüz kişilerde var ama onlar namaz kılıyor oruçta tutuyor. bana kimin ne dediği değil gördüklerim önemli.
@drgeldi bir dakka sen şimdi müslümanmısın? https://www.namazzamani.net/turkce/hadis_index.htm şimdi sen Allahın Hz. Muhammede Verdigi hadisleri inkar ettin birdakka bu işler sakaya gelmez sana söyliyim lafın Allahın resuluna gidiyor ordan Allaha benden uyarması
Herşy Kuranı-Kerimde Yazmıyor Hadis Rivayet Var Bu İşler Sakaya Gelmez Kardeşş Ona göre
@gedikahsen birdakka müslümannıp diyip Kuranı-Kerim okumadan o yok bu yok dediyse zaten Günaha Girdi Allahın hadislerini okumadan söyledi bu işler sakaya gelmez lafın peygambere Ordan Allaha gider
www.mumsema.org/.../...namazla-ilgili-ayetler.html Kim Kurandan bir Ayet İnkar Ederse Kafirdir @gedikahsen o arkadaş okusun bunu nerde ayet yokmuş Ayet inkar ettin o iş bitti
gerCevaplayan (18-24)
39saniyeŞikayet
@gedikahsen birdakka müslümannıp diyip Kuranı-Kerim okumadan o yok bu yok dediyse zaten Günaha Girdi Allahın hadislerini okumadan söyledi bu işler sakaya gelmez lafın peygambere Ordan Allaha gider geri zeka. yorumları iyi oku. bun yorum bana ait değil.
@drgeldi kendisi okusun pardon bir an Kuranda namaz yo kdiyince sinirlendim
Ewet Müslümanım, kuran ayetlerini ezberleyen insanlar var ve hzMuhammedin ölümünden sonra yazıya geciyor, hadisler 300 sene sonra yazıya geçiyor, sen 300 sene önceki kendi tarihini Biliyonmu, her insan 60 sen yaşamış desek 5 nesil yapıyor, ve islam dünyası siyasi savaşların içinden geçiyor, siyasi bir sürü hadis var, grupları bölmek için bir sürü hadis var, evet inkar ediyorum. Allahın emirleri kuran olduğu için reddediyorum, farz kuranda yazıyor hadislerde değil, mezhep üstünlüğüne inanmıyorum, hak mezhep olayı tamamen siyasi islamı bölen, taht kavgalarının sonucu olduğuna inanıyorum, osmanlı buna örnek , arap dünyası buna örnek kuranda yazan ayetlerden örnek
Dinlerini parçalara ayırıp grup grup olanlarla senin hiç bir ilişkin yoktur. Onların işi ALLAH'a kalmıştır; sonra onlara durumlarını haber verecektir. (En'âm 159. ayet)
Onlar ki dinlerini parçaladılar ve mezhep mezhep oldular. Her parti kendine ait (imam ve kitap) larla sevinip övünmektedir. (Rûm 32. ayet)
@drgeldi Sen Ayeti İlk Başta İnkar Ettin Olay Bitmiştir Gerisi Beni Baglamaz Kurandan Ayet İnkar Eden Kafir Olur İstedin Kadar Müslüman Ol Kolay Gelsin
@gedikahsen @azizşahin ben namazı inkar etmedim namazın şekli yok dedim, kuranda yok, ayet inkarımı anladın nasıl anladın, kuranı anlamamışsın yada, kuran senin ışığın olmaktan çıkmış, farkında değilsin, tehlike anında yürüyerek namaz kılınız diye ayet var sen nasıl allahın verdiği serbestiyi nasıl sınırlandırıyorsun, kuran ile açıklasana, âyetleri görmek istediğin gibi görüyon, kuran farz kuran dışındaki kaynaklar ile beni dinin dışına bile attın, buna birtek allah sahiptir, dinden çıkarmıson bilmem ama farkında olmadan allaha sirk koştun kendini, beni kuran ile eleştir, yavuzun Osmanlıya soktuğu nefret tohumları ile değil, yavuza kadar neden böyle bir ayrım yoktu, fatih sultan mehmet dinsizmiydi, niye böyle ayrım yaptırmadu, sana verdiğim kuran ayetlerini bile beni ilgilendirmez artik diyecek kadar kör eden kin ne anlamıyorum
meal.ihya.org/.../...e-ilgili-ayetler.html@drgeldi ben kuranı kerim ayetine yorum yapmadım yok demedım ya da bilmiyorumda demedım yorum yapmadım cunku bu işler şakaya gelmez adam dinder cıkar Allaha ortak koşmadım uydurma sen cami (mescid yok dedin) link attım
Seninle anlasamıcaz dostum bildigini yap Ben hiç birşeyi inkar etmedim namazın şekli yok demek namaz yok demek gibidir ayet hadis rivayet inkar etmedim Elhamdürillah Müslümanım
Bunlar, sana gerçek olarak okuduğumuz ALLAH'ın ayetleridir. ALLAH'tan ve ayetlerinden başka hangi hadise inanıyorlar?
(Câsiye 6. ayet)
Ayeti inkar ediyorsun işte ettiğin bir ayet, benimle anlaşman. Önemli değil, kuran ayetinde olmayan şeyler ile toplum bölünüyor, kuran ayetinde yazanları eğer şekil var diyorsan allahın ayetine karşı çıkıyorsun, ya da binek hayvanı üstünde namaz kılacak kadar akrobasiye sahipsin, kaynağım kuran, senin kaynağın sınırlandırıyorsa kuran ile çelişiyor, benimle anlaşman önemli değil, kuran islamın ışığı aydınlatıyor eğer aydınlanmak istersen, islam barış hoşgörü dini, yavuza kadar osmanlı yaşadı, kerbelaya kadar arap dünyası yaşadı barışı, siyasetin girdiği, kavgalara sokulan islam anlayışının içşndesin, farkında değilsin
@drgeldi ben 2 yorum önceki şeyi bilmedim için yorumlamadım anladınmı kardeş bilmiyorsam oraya girmem bu işler şakaya gelmez islamdan cıkan daha giremez bu işlerle ugrasma 2.2 milyar müslümanda akıl yok 50 milyon alevidemi akıl var? dr. zaikin bu konuyla ilgili videosu vardı silinmiş atıcaktım Allaha ortak koşmak inkar etmenın bır parcasıdır ben dıyorumki bilmiyorsam cevaplamam ama sen bana diyorsunki benle anlaşarak inkar ediyorsun?
İsteyen istediği gibi ibadet yapar, kuran serbestiyi vermiş, ve sınırlama koymamış bu konuda, kimsenin ibadeti kimseden üstün değildir, kul ve allah arasındaki olaydır, senin dediğin siyasi bir olay günümüzde çıkmadı, Osmanlıya bak, yavuza kadar ayrımcılık yok, farkında olmadan din dışı diyorsun, kurana hakim değilsen din dışı deme, islam dünyasını bölenler güç uğruna böldü, bölücülükten faydalanan güç odakları oldu, alevilikte islam sünnilik te, hadisler ile eleştriyon, bak sahih hadis ehli denilen Buhari, imam azama dinsiz demesini arastır, aralarındaki kavgayı araştır, hadislerin hz muhammedin vefatından 300 yıl sonra denmeye başlanması ve bir sürü siyasi amaçlı hadis çıkartılmaya başlanması yüzünden islamiyet bu halde Ortadoğu'nun hali ortada, kuranı nezaman merkeze alacaklar bilmiyorum, ama eleştri yaparken islam adına yapıyorsun, Kuran a hakim değilsen yapma, çok yanlış, yorumlar çıkıyor ve bu şirk oluyor, en büyük günahlardan birisi
Sana burada birşey diyip dinden cıkmak istemiyorum islamdan cıkan birdaha giremez zaten bunu sende biliyorsun hadi kardeş bak dalgana sana ne desek boştur
Git kafirle evlen aleviler le evleneceğine demişsin, alevileri kafir ilan etmişsin, bu zaten allah adına konuşma değilmi, ayetler ile geldim sana, sadece şimdiye kadar öğrendiğin düşmanlığın kinin boş olduğunu kabullenemiyorsun, dini bilgisi zayıf olanlar düşmanlığı seçiyor, ya da kılavuzu islam düşmanı olan
Gerçek şu ki, biz kalpleri olup, gerçeği kavrayamayan, gözleri olup da göremeyen, kulakları olup da işitemeyen cinlerden ve insanlardan pek çok canlıyı cehennem için ayırmışızdır. Hayvan sürüsü gibidir bunlar. Hayır hayır, doğru yolu kavramakta onlardan da aşağı, bunlar körü körüne dünyaya dalıp gitmiş kimselerdir.(ARAF 179)
Allah İslâma kin getirenlerin yolundan uzak tutsun seni, nefreti üzerinden atıp barış kardeşlik dini islama umarım kuran ışığında aydımlanırsın ve dinimizi bölen din düşmanlarının kininden kurtulursun
Bana Ayetle Geldinde Kuranda Alevilik Yok Cem Evi Yok? Bunları Benmı Uydurdum? Bunları uyduran kafir degilde ney söylesene olm surdan bir git cok biliyorsan cübbeliyle tartış
@drgeldi aleviyle kafirin farkı yok diye git onla evlen dedım Kuranı kerimde cem evi yok alevilik yok bana bunu acıkla cem evi nerde geçiyor?
Kuranı kerimde sünni yok, şii yok, alevi yok Hanefi yok hambeli yok, şafi yok. Maliki yok, Cem evi yok, aynı manaya gelen cami yok, cami ve cemevi toplanma manasına gelir o anlamda kuranda yok, ibadet edilen yer manasına gelen mescid var, mescid ile cami arasında birsürü fark var, kuranda mescid geçer, mescidin şekli yoktur ve ayrıma bakarsan bir sürü var, evde otelde mescid olur ama cami olmaz, cami toplanma manasına geliyor anlamı bile mescid ile tutmuyor. cemevi cami aynı manaya gelir ve mescid ikisindede vardır. Mescidte olmayan birsürü yapı camide ve cemevinde vardır, kuranla eleştri yapıyorsun güzel, sananverdiğim bir ayet dini böldüler kitapları imamları ile övündüler diye, kuran uyarıyor, hadisler değil, asla övünme, kuranı kaynak al, İslamda hak övüjülecek mezhep yok, varsa islamı parçaladın demektir, bu uyarı benim değil kuranın uyarısı
@drgeldi sen hala diyorsunki cami yok www.rasulehasret.com/.../...etler-ve-hadisler.html ben yoktan bilmiyorum diyorum şimdi sana kuranda neden yazmıyor dersem işte ozaman Allaha ortak koşmuş olurum linki detaylı oku
Kuranda mescid adı geçen ayetler var, mescid hiçbir özelliği olmayan kapalı bir yerdir, isme takılıyorsun, ya da mimari şekle, hangisi bilemedim, caminin mimari yapısı tarih boyunca çok değişti, ismin kutsallığı mı var kuranda adı bile geçmiyor, şeklin kutsallığımı var yok, ibadet edilecek yer olması önemli, mescidin şekli süslemesi bile yok, tek özelliği doğa koşullarından koruması, eleştri yapmak için yapmıyorum,
Onlar ki dinlerini parçaladılar ve mezhep mezhep oldular. Her parti kendine ait (imam ve kitap) larla sevinip övünmektedir. (Rûm 32. ayet),
aynen gerçekleşti, kurandan uxaklaşıyoruz, ortadoğu gitti bari biz düşmanlığa girmeyelim, kuranı islamı parçalamayalım, farkında olmadan kuranın dışına çıkıyoruz. Kuranda olmayan şeyler üzerinde kavga ediyoruz, amacım alevilik sünnilik şiilik vahabilik övmek değil, kurana geri dönmek, güç siyasetinin girmediği islam dünyasında bu var, yavuz öncesi Osmanlıya bak herkes kardeş, ayrımcılık yok, dört halife dönemi yine aynı
Kuranda verdiğin ayetler veya hadislerde cami geçmiyor, tek bir hadiste parantez. içine cami yazmışlar, direk mescid adı geçiyor, cami veya cem evi ismi olacak demiyor, bu şekilde olacak demiyor, senin verdiğin sayfada böyle yazıyor, şimdi kavga etmenin üstünlük taslamanın anlamı var mı yok, inşallah islam alemi tekrar barış kardeşlik düzenine gelir, boş bir kavganın içindeyiz, kuruntu kibir savaşı veriliyor, kuran ahlakına ters bunlar, kuranın özünü umarım anlarsın, farkında olmadan girmişssin,
Dedini sole ibadet namaz bilirim. ben
Namaz kılman ibadet etmen güzel, ama Kimi mezhepleri övmen, kimisini küçük görmen, kimisini dinden çıkarman, kurana karşı grlmektir, allah ile kul arasındaki ilişkiye yorum yapmaktır, şirk koşmaktır, kuran dışındaki şeylerle kavga edenlerin kavgasını devam ettirmektir, İslâma en büyük zaratdır, Müslümanım diyorsan kuran öğren manasıyla, allah kuranı gönderdi, uyarılarda bulundu, islamın şartı beş diyen hadise inanma, allahın gönderdiği kitabı bile kısıtlamışlar, kuran ışık olursa eminim kavga biter, övünme biter, ama kuran dışında yüzyıllar boyunca islam dünyasında kavga olmuş, arap milliyetçiliğündrn süzülmüş bir sürü savaş dönemi hadis çıkmış, ve hadisler hzMuhammedin ölümünden 300 yıl sonra, kimse not almamış rzberlememiş korumaya çalışmamış hafisleri, kuran boxulmadan gelmiş, ve kuran direk allahın emri, farz, kuran barış istiyor, birliktelik istiyor, istediğine inanmakta serbestsin, müslümana kafir demektrde serbestsin, ama kendinidé arada eleştr, İslâma zarar veriyormuyum diye
tamam kardeş sen hakiki müslümansın ben bılmedımı yapmam
islamın sartıan bakarım
Büyük konuşmamak gerek ama ben evlenmem.
evlenilir tabiki ama sıkıntılar çıkması mümkün
Ben dinci bir insanla evlenmem
Yarama tuz bastın. Ben içmeye gidiyorum
Otur oturdugun yerde !
alevi zaten hanifiye kız vermez
Ailen isteme büyük ihtimal..
ailesini ikna etmesi lazım ;)
ben istese de aileler sıkıntı çıkarırdı