Aşk yaşaması en haz verici duygudur tartışmasız. Ancak bilim aşkın zamanla bittiğini doğrulamış durumda. Aşk bittiğinde bir ilişkiyi ne kurtarır peki?Aşk bitince elde ne kalır?Şüphesiz sevgi, aşk bitiminde insanın içinde kalan en güzel şey. Peki ya aşkın örttüğü tüm uyumsuzluklar, ortaya çıkmaya başlarsa? Ayrılık kaçınılmaz son mudur her aşkta?
Aşk kendiliğinden biter mi? Yani zamana yenilir mi?
Bence aşk kendiliğinden bitmez; ama zamana yenilebilen bir şeydir. Zaman aslında aşkı öldürmez, test eder diye düşünüyorum. Zaman geçtikçe insanlar ya birbirine daha çok emek verir, daha iyi anlamaya çalışır ve aşkı güçlendirir… ya da yavaş yavaş ihmal eder, susar, alışır ve bozar. Benim düşünceme göre aşk; ilgi, çaba ve samimiyet varsa zamanla kök salar, derinleşir. Ama konuşulmazsa, önemsenmezse, herkes kendi köşesine çekilirse zaman aşkı sessizce aşındırır. Yani sorun zaman değil, insanların zaman içinde neyi seçtiği. Ben böyle düşünüyorum: Aşk bitiyorsa, genelde zaman yüzünden değil; zaman içinde değişen davranışlar yüzünden bitiyor.
Aşk kendiliğinden bitmez taraflardan dolayı biter. Aşk yaşamı monoton düzeyde devam ediyorsa çiftlerden birisi artık sıkıldığını, bu aşkta heyecanı yakalayamadığını yavaş yavaş dile getirmeye başlar. Bu dile getirmeleri daha sonrasında arada yaşanacak tartışmalara dönüşmeye başlar. En sonunda da ayrılmaya karar verilir. Aşkı bir arada tutacak şey o ilk günkü heyecanı kaybetmemektir. Bana göre Aşkın bitiş noktası ilişkideki yaşanan heyecanın bitmesinden kaynaklı. Onun bitmesi zaten sevginin de bi nevi azaldığını gösterir.
Hayır aşk zamana yenilmez. Zamana yenilen şey hayranlıktır, meraktır ve süreklilik bunları bitirir. Zamanla yapılan fedakarlıkla, anılar, yaşanmışlıklar aşkı daha farklı sevgiye çevirir ama kesinlikle bitirmez. Bitiriyor diyenler gerçekten sevmemiştir diyebilirim. Bu tüketilebilir bir şey değil çünkü.
Aşk ilk günkü gibi kalmaz sadece ama bitmez. Sevgi ön plana çıkar ve aşıkken biriktirdiğin her an, her heyecan o sevgiyi diri tutacaktır. Aşkın yerini ve yaşattıklarını kimse unutturamaz ki, aşkı tatmış birine. İşte bu zamanda sanıyorlar ki, her seviyorum diyen aşık :) Aşk bu kadar basit mi? Kolay mı? Hiç sanmıyorum.. önce “seviyorum” dediğin insanı hayatının merkezine koy, en ufak bi kavgada yemeden içmeden kesil, tırnağı kırılsa kalbin yerinden çıkacakmış gibi hisset, onunla uyu onunla uyan, sanki kimse yokmuş da sadece o varmışcasına yaşamaya başla.. belki bu bile daha Aşkın sadece çeyreği 🤷♀️😅
her aşkın bir kullanım süresi var maalesef.. en sonunda bitiyor.. kimisi bir alev misali çabucak söner.. kimisi için için yanar sonrasın da ama kimse bilmez buna aşk acısı denir çünkü senin içinde hissettiğini o hissetmez.. Kimi aşk uzun sürer sonra bir anda biter bıçak gibi kesilir nasıl olduğunu anlamazsın zira o aşkı bitiren şey yabancılaşmadır aldatmadır yerine bir başkası konulmasıdır..
Ve bazı aşklar da başlamadan biter.. gerisi hikayesi.
Uyum, sadakat, partnerinin istediğin gibi olması her anlamda..
Aşk diye bir şey yok işte, hep bir yanılsama.. Aşık olduğunuz ile evlenmeyin diye boşa demiyorlar çünkü aşık olduğun kişinin ya enerjisine, tavrına, görünümüne tutuluyorsun, geri kalan hiç bir uyum yok. O boşananların çoğu bu şekilde evlenenler..
Sanmiyorum kisiden kisiye degisiyor. Dedemi kaybedeli yillar oldu babaannem hala dedemin fotografina bakip agliyor. Babaanneme dedeme hala asik misin diye sordugumuz zmn ben onunla buyudum gozumuzu actik birbirimizi gorduk tabiki hala cok seviyorum aci tatli yillarimiz gecti diyor, cok ozluyorum diyor. Ayni sekilde babamla annemde 43-44 yillik evliler hala birbirlerini cok seviyorlar. Dogru kisiyi bulmakla alakali bir durum bu sanirim 🌼
Pearl Buck'ın harika bir sözü vardır: "Sevgi, sadece büyümesi durduğunda yok olur." İşte tam da böyle aslında. Devam ettirmek için çaba olmazsa aşk ve sevgi zamanla biter. Diğer tüm duygular gibi. Olayı akışına bırakmadan, nasılsa beni seviyor rahatlığına düşmeden ilişki için emek vermek, saygı duymak ve mutlu edip/mutlu olmak lazım.
Aşkın bittiği yerde yerini sevgi alır. Bağlılık ve sevgi olduğu sürece o ilişki her türlü zorluğa katlanır. Bir ömür boyu sürer. Aşk kavuşamadığın, ayrı kalınan sürede yaşanır. Özlem olur saatlerce telefonda konuşulur. Evlilikte yerini sevgi, saygı ve karşılıklı anlayışa bırakır. Bir ilişkide bunlardan biri eksik olduğunda o ilişki her türlü bitmeye mahkumdur.
Ne aşk bitmez demek doğrudur, ne de her aşk biter demek. Eğer önceden parlayan o gözlerde artık kendinizi göremiyorsanız bitmesi doğrudur belki de. Bu size dünyanın sonu gibi gelecektir önce. Sonra yavaş yavaş alışırsınız. En sonunda bir bakmışsınız aklınıza gelmiyordur. Önce akıldan çıkmayan sonra da akla gelmeyendir, o aşk tanımına eşitlediğiniz kişi.
Aşk diye bir şey yok bence çok sevmek var bağlanmak var alışmak var gerçekten sevdiği zaman insan herşeyi görmezden gelir en ağır şeyleri bile örtüyor bunun devamını getirmemek hata üzerine hata yapmamak gerek deger bilmek gerek öyle işte.)
Aşk çok hayin bir duygu ve çok güzel bit duygu ama ikisinin arasında çok ince bir çizgi var dikkat etmek gerekiyor aşk sandığınız takıntı ya da başka bişey olabilir