Kendim hiç kız arkadaşı olmadı. Üniversite bitirdim master yapıyorum yaşım 30 geçti. Surekli yalnızlık ve takıntı ve komfultasif durumlar yaşıyordum. İş yerinde bir sorun yaşadım wc de mas. turbasyon yakarken yakalandım. Sonrası psikiyatri k destek almaya başladım. Floksetin ve flutamid verildi. Kullanı devam ediyor. Sizce hiç kız arkadaşım olmayacak mı? Hiç birisi beni anlamayacak mi ki? Evet kadın görünce aklıma sadece o işler geliyor ama yıllardır sadece kendi dünyam da yaşadım Kimse benimle ilişki kurmadi. İlaçlardan beri erkekliğim kayboldu diyebilirim. Ama ölü gibiyim. Sizce bu dünya cekilir mi? Ağlama krizleri boş versinler yeter desem ne yapabilirim?
Güncellemeler
+1 yıl
Tedaviye başlamassam bıraksam tecavüz etme riski ve mı bende
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Merhabalar,
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), bireylerin sürekli tekrarlayan düşüncelere sahip olması ve bu düşüncelerin rahatsızlığından kurtulmak amacıyla kişilerin bir ritüel oluşturarak sürekli tekrar eden davranışları gerçekleştirilmesiyle karakterize olan bir rahatsızlıktır.
OKB Nedir?
OKB rahatsızlığına sahip kişilerin, obsesyon adı verilen kontrol edemedikleri düşünceleri ve korkuları vardır. Bu düşüncelerin neden olduğu kaygı, korku ve gerginliği azaltmak için belirli davranış kalıpları geliştirirler. Bu davranış kalıplarına ise kompulsiyon adı verilmektedir. Kişinin rahatlamak amacıyla oluşturduğu bu kompulsiyonlar belirli bir süre sonra rutin haline gelmekte, hem kişi hem de çevresi için içinden çıkması zor bir hal alabilmektedir.
Zaman zaman hepimiz kendimizi düşünmek istemediğimiz inançları zihnimizde atamayabiliriz ve bu duruma bağlı olarak bazı ritüeller geliştirebiliriz. Bununla birlikte çoğu zaman bu zorlantılı düşünce ve davranışlarla sağlıklı bir şekilde baş ederek gündelik yaşamımızı aksatmadan devam edebiliriz. Ancak bu rahatsızlığa sahip kişilerde bu durum oldukça sık ve şiddetli seyretmekte, kişilerin günlerinin büyük bir kısmında yaşanmakta ve kişilerin işlevselliğini ciddi ölçüde bozabilmektedir.
OKB rahatsızlığı olan bireyler sürekli kontrol etme ihtiyacı içinde olabilmektedirler. Örneğin; kapıyı kapattıklarından emin olmak için tekrar tekrar kontrol ederler, ellerini iyi yıkadıklarından emin olmak için sık sık ellerini yıkarlar, ocağın gaz kaçırıp kaçırmadığından emin olmak için sık sık mutfağa giderler, arabalarını kilitlediklerinden emin olmak için sık sık kontrol ederler gibi. Kişiler bu tür davranışlarını sergilemekten yoruldukları halde kendilerini yapmaktan alıkoyamazlar.
Okb'nin kendi içinde birçok çeşidi bulunmaktadır. Temizlik takıntısı, vesvese takıntısı, cinsel takıntılar, dini takıntılar, kontrol etme takıntısı gibi. Bazen kişilerde tek bir tanesi bulunabilirken bazı durumlarda birden fazla çeşit aynı anda bulunabilmektedir.
OKB'nin Belirtileri Nelerdir?
OKB'nin Tedavisi
Bu rahatsızlığın tedavi almaksızın kendi kendine geçme ihtimali oldukça düşüktür. OKB tedavisi olan bir psikopatolojilerden biridir. Takıntılı düşünce ve davranışlardan kurtulmak birçok kişi için zor bir süreç olabilmektedir. Alacağınız psikolojik destek size bu anlamda yardımcı olacaktır. İlaç tedavisi aldığınızdan bahsetmişsiniz. Bunun yanında mutlaka psikoterapi desteği almanızı önemle tavsiye ederim. Psikoterapi sürecinde düşünce kalıplarınız, duygularınız, davranış örüntüleriniz ve çevresel etkenler gündeme alınarak davranış değişikliği hedeflenmektedir. En yakın zamanda bir uzmana başvurmanızı öneririm.
Sağlıcakla kalın,
Psikolog Sümeyye Sağlam